Sportkollen - Yajamila – en ”spice girl” med OS-potential

Sportkollen

APR
28
2016

Yajamila – en ”spice girl” med OS-potential

Karoline Goldberg har lärt sig bemästra sin största skräck – att flyga. Vad gör man inte för att följa den egna uppfödningen på vägen mot OS? Självklart flyger hon till Shanghai för att se Yajamila tävla i Global Champions Tour med Henrik von Eckermann.
  
Text: Annika Grundberg
Foto:
Privat/Ida Röök
  
– Jag har gått i KBT-terapi för min flygrädsla och resan till Shanghai är genrep inför flygresan till Rio i sommar, säger Karolina Goldberg på väg till flygplatsen för att åka och se den egna uppfödningen Yajamila tävla i Shanghai.
Flygskräck är inget att leka med och Karolines recept för att komma över den är kanske lite annorlunda.
– Jag fick i uppgift att åka till Liseberg och åka Kanonen. Då fick jag sitta längst fram, det var hagelstorm och när vi åkt upp i första backen blev det stopp. Det var fruktansvärt och då hade jag inte ens Yajamila att se fram emot. Att flyga till Shanghai kan inte vara värre än Kanonen, säger Karoline, som ändå har garderat sig genom att ta med pojkvännen för att ha någon att hålla i handen.
  
Första uppfödningen
Yajamila är ett tioårigt sto som fötts upp av Karoline och hennes mamma Johanne. Hemma finns Yajamilas mamma Jardanta och två småsyskon till Yajamila. I år ska Jardanta betäckas igen.
– Vi har haft henne i 17 år, sedan jag var nio. Hon är 25 år i år, men så fräsch och fin.
Yajamila var första uppfödningen och redan när hon föddes visste Karoline att det var en OS-häst.
– Jag har en bild på henne som nyfödd och då ligger hon i hoppställning. Jag sa direkt till mamma att det är en OS-häst, frågan var bara om det skulle bli 2016 eller 2020.
Nu hoppas Karoline och Johanne på att det blir redan i år, flygbiljetterna till Rio är bokade och de har börjat titta på hotell. Att det är Henrik von Eckermann som ska rida henne är självklart.
  
Henrik får rida henne så länge han vill
Vägen till framgång har gått via årgångschampionat, efter att Karoline red in henne har både Niklas Arvidsson och Helena Persson ridit stoet. Nu är det Henrik von Eckermann som håller i tyglarna och det får han göra så länge han vill.
– När Helena inte ville rida Yajamila längre ringde vi Henrik, vi visste att han behövde en svensk häst inför OS. Det är Ludger Beerbaum som bestämmer, men det är Henrik som ska rida henne. Tanken är att han ska få rida henne så länge han vill.
  
Häftigt att vara hästägare
Att vara hästägare åt en internationell topphäst är häftigt och något som Karoline kan rekommendera.
– Det är fantastiskt att se de skickliga ryttarna ta fram det bästa ur hästarna, det är som att de slipar fram diamanter. Henrik har plockat fram saker i Yajamila som vi aldrig sett förut. Stoltheten i Göteborg när de var felfria var otrolig. Det är en så häftig känsla.
Och Karoline och hennes mamma tänker njuta så länge det bara går.
– Att vara hästägare i internationella sammanhang är jätteroligt. Sedan, när hon har hoppat färdigt, ska hon få lära mina barn att rida. Då får vi hoppas att hon är lugnare än när jag red in henne, säger Karoline glatt.
Detta innan hon beger som mot flygplanet som ska ta henne till Shanghai, det som förhoppningsvis är en genrepsresa inför Rio och OS i sommar.


Via Instagram kan vi se att resan gick bra och att både häst och hästägare ser ut att må finemang.

Till tävlingsarrangörens hemsidaLäst 18783 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4959534 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4960659 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 4963707 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.