SIHS15-kollen

Sweden International Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest i Friends Arena i Solna. Snabba nyheter, bakom kulisserna-reportage, roliga ögonblick och mycket mer.


NOV
27
2015

Jeanna och Springbank VH är vinnarnas vinnare



  
Champion of the Winners, med de bästa svenska fem- och sexåriga dressyrhästarna, fick runt lunch på fredagen en överlägsen segrare. Nämligen Spingbank VH med Jeanna Högberg i sadeln.

Text & foto: Anki Yngve 
  
Jeanna är själv bara 163 centimeter lång medan femåriga Springbank VH (Skovens Rafael – De Niro) mäter 178 centimeter över manken.
– Han är den absolut finaste häst jag någonsin sett, haft och suttit på. Och den största!, skrattar hon.
Tidigare har Springbank blivit spänd på tävling, men i Friends Arena skötte han sig exemplariskt. Trots gott om ”läskigheter” att titta på.
– Han har verkligen mognat och har aldrig varit så bra på tävling som här. Det är som att han har lärt sig att innanför staketen är han trygg, berättar Jeanna.

Är till salu till rätt pris
Nästa år kommer hon att satsa på sexårsklasserna med Springbank, om han inte blir såld vill säga.
– Han är till salu, men till ett väldigt bra pris…
Hästen ägs till 75 procent av uppfödaren Västra Hoby Stuteri och till 25 procent av Jeanna själv.
– Jag tror dessvärre att det blir svårt att kunna behålla honom, i och med att han visar sådana enorma kvaliteter. Det skulle vara om det dyker upp en sponsor som verkligen vill satsa tillsammans med mig, säger hon.
Samtidigt är Jeanna inte bitter över detta, hon förstår absolut att de som ägare måste sälja om det kommer ett tillräckligt högt bud. Och hon säger med ett leende att Tobias Hansson, på Västra Hoby Stuteri, lovar att det finns ännu fler sådana här fina unghästar hemma hos honom.
– Det är fantastiskt att ta fram och vara med och sälja en sådan här topphäst också. Det är en fjäder i hatten, säger hon. 
  
Quarton på andraplatsen
Jeanna Högberg och Springbank VH belönades med 89,00 procent av domarna, andraplacerade Yvonne Österholm på Quarton fick 85,600 procent. Trea kom Caroline Darcourt på Sankt Erik II 1265 med 83,60 procent.
  
Fullständigt resultat, Champion of the winners



Jeanna Högberg på presskonferensen.


Läst 14869 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27
2015

Ida och Per toppade Lövsta-finalerna




Fredag förmiddag inleddes dressyren under Sweden International Horse Show, med de prestigefyllda finalerna i Lövsta Future Challenge.
  
Text & foto: Anki Yngve
   
Ida Kristoffersson från Helsingborgs FRK har haft en fantastisk vecka. I onsdags blev hon Årets komet på Ryttargalan och i dag vann hon Lövsta Future Challenge Unga ryttare på sin Rolex TP.
– Det var mitt stora mål för året att vinna här i dag, berättar hon.
Ida presterade en ritt med mycket uttryck som domarna gav 67,209 procent för. Därmed gick hon om tvåan Tove Melin från Henriksdals RF, som red ihop 65,116 procent med sin Dawson 5. Tove fick till en trevlig och harmonisk ritt, men det blev ett par missar.  
Fullständigt resultat, Unga ryttare
  
Per Sandgaard, tävlandes för Heby RF, red vackra Final Cut till seger i finalen för unga hästar – med 70,000 procent. Det är en häst med stora kvaliteter som nog kan bli riktigt bra i framtiden! Andraplatsen knep SVT:s expertkommentator Gunilla Byström på Vectra, som hon kallar ”sin lilla ardenner”. Varför får vi fråga vid tillfälle... Ekipaget, som tävlar för Enköpings RK, belönades med 68,977 procent.

Målet är att rida internationellt
Efter klassen berättar Per att det här är kvittot på att matchningen teamet har gjort med Final Cut, som nu är elva år, har varit lyckad.
– Vi har tagit det lugnt med honom, han har varit en aning "sen" i utbildningen. Final Cut är så rörlig och mjuk i sin stora kropp att han har behövt tiden på sig för att mogna, säger han.
Nu har ekipaget hittat samlingen och styrkan, alldeles lagom till att det är dags att ta klivet upp på Grand Prix-nivå. Detta för att först satsa nationellt, sedan även internationellt.
Fullständigt resultat, Unga hästar
  

Per Sandgaard får pris.


Duktig häst!
  

Final Cut är en häst för framtiden.
 

Ärevarv!
 

Gunilla Byström visar att hon lika gärna hade kunnat rida på träns, stångtygeln behövs inte.
 

Hon är väldigt glad i sin "lilla ardenner".
 

Ida Kristoffersson, glad vinnare.
 

Rolex TP rör sig uttrycksfullt.
 

Tove Melin, andraplacerad i dag.
 

Lina Andersson stod för dagens bragd som fullföljde, trots att hästen var livrädd för domarna och de stora tv-skärmarna.


Läst 10671 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
26
2015

Ingrid Klimke vann torsdagens inomhusfälttävlan


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev en dramatisk och fartfylld inomhusfälttävlan i Friends Arena. Segraren Ingrid Klimke fick uppsöka läkare efter ritten – och Apart VD Hoefslag Z undersöktes av veterinär efter omkullridningen.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Årets populära "Indoor Cross Country" lockade nästintill fulla läktare till arenan i Solna. Det svenska laget fick publiken att ställa sig upp, nästan så att taket lyfte. Ludwig Svennerstål, som även red förra året, gillade årets bana som gav en mer teknisk känsla och som bland annat innehöll en bank.
  
Campell gick omkull
För Jesse Campell från Nya Zeeland blev årets start i Friends Arena inte alls som han hade planerat. Hans Apart VD Hoefslag Z var med på noterna och klarade banans svårigheter med enkelhet, tills banken kom. Väl framme vid upphoppet missbedömde hästen hindret och hoppade banken som en oxer. Ekipaget hade inte en chans och stöp i backen. Jesse var snabbt uppe på benen för att gå mot sin häst som rullade över på rygg. De lämnade arenan tillsammans och såg ut att ha klarat sig bra.
Vi ringer upp tävlingens veterinär, Axel Wallman från Mälaren Hästklinik, efter klassen för att höra om han har tittat på hästen.
– Jag har undersökt den och det har gått bra. Han var rejält sandig, men hade endast ett ytligt skrapsår på bakbenet, säger Axel.
Eventuell stelhet kan komma i efterhand, därför kommer veterinären titta på hästen även under fredagen innan hemfärd.
  
Ingrid red utan vänster ben
Snabbast av dem alla var tyska Ingrid Klimke, som med Parmenides verkligen visade var skåpet ska stå. Hon har haft hästen sedan han var tre år, så de känner varandra väl.
– Vi litar verkligen på varandra, säger Ingrid efter klassen.
Just i dag krävdes det att hon kunde lita på sin fina häst, efter hinder nummer 14 gjorde Ingrid nämligen en snäv sväng. Men hon hann inte helt innanför banans sista hinder.
– Jag slog i benet rejält och trodde att jag bröt det, så jag kunde inte använda det benet på den sista linjen och under sista sträckan.
Ingrid uppsökte läkare efter ritten och haltade in till presskonferensen efter att ha fått smärtstillande, men inget är brutet.
   
Svensk tur för Linda
Tyska laget segrade i lagklassen, följt av Nya Zeelands/Australiens lag och Sverige på en tredjeplats. Linda Algotsson blev bästa svensk med sin Fairnando och hade riktig tur. På vad som visade sig bli det utslagsgivande hindret på banan, nummer 14 (en vanlig banhoppningsoxer) slog hästen i bakbommen som var uppe i luften och vände, utan att trilla ner. Linda kom närmast från tävlingarna i Flyinge där Fairnando hade fått värma upp inför kvällens stora klass.

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Resultat


Läst 12288 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
26
2015

Ronja Frans kvalsegrade i ponnyklassen




De åtta ryttare som i morgon rider finalen i Prins Carl Philips Pris fick under torsdagen komma in på banan i en uppvärmningsklass. Segrade gjorde Ronja Frans med Frosty Rebel.
  
Ronja vann med god marginal, felfritt och tre sekunder snabbare än andraplacerade Josefin Nykvist. Tredjeplacerad blev Michelle Cranning Hillgren, hon var precis som de båda andra ryttarna felfri.
Finalen avgörs under fredagens kvällsföreställning, då startar ekipagen i omvänd ordning efter placering i dagens klass. Med andra ord startar Ronja Frans sist.

Resultat 



Josefin Nykvist på prisutdelningen.


Michelle Cranning Hillgren klappar om sin häst.


Ärevarv!


Läst 10679 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
26
2015

Bildspel: Hopplaget segrade i Ride and drive


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Tävlingarna i Friends Arena har startat. Någon mjukstart blev det dock inte när hopplaget ställdes mot fälttävlanslaget i en fartfylld kamp om segern. Missa inte vårt stora bildspel.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Hoppningens lagledare Malin Baryard Johnsson hade några riktigt starka kort i sitt lag, inte minst Niklas Arvidsson som inte nuddade bromsen – varken på hästen eller i körningen mellan konerna. Fälttävlans Sandra Gustafsson hade förra årets segrare i inomhusfälttävlan, Niklas Lindbäck, i sitt lag. Förra årets förstapris var just den modell av traktor som ryttarna i dag körde. 
  
Niklas satte hinder för hoppryttarna
När samtliga ryttare hade gått i mål stod det klart att ställningen blev 2–2, och det krävdes en omhoppning. Där ställdes Arvidsson mot Lindbäck. När Niklas Arvidsson gick ut som sista ryttare gjorde Niklas Lindbäck allt för att tjäna sekunder. Till att börja med parkerade han bilen åt fel håll (!), till publikens förtjusning. Något som arrangören dock ändrade på innan starten gick. Sedan var det full fart på Arvidsson mot segern, se det fartfyllda bildspelet!


Läst 8869 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
25
2015

Johan Lundh ersätter Douglas Lindelöw i Friends Arena


Johan Lundh, Floby, är på väg till Sweden International Horse Show och Friends Arena för helgens tävlingar, meddelar arrangören. Douglas Lindelöw kan inte starta, på grund av avstängningen.
  
Johan Lundh var första reserv till de internationella hoppklasserna under Sweden International Horse Show och kommer i stället för Douglas Lindelöw, som ju är avstängd enligt beslut från disciplinnämnden, läs mer här. Douglas Lindelöw har överklagat beslutet och ville att det skulle inhiberas (skjutas upp), men så kommer inte att ske, rapporterar TT under onsdagskvällen. Riksidrottsnämnden har avslagit Douglas begäran, läs mer här


Johan Lundh har med sig Miebello som publiken på Sweden International Horse Show har sett förut. Han var bland annat fyra förra året i en av de stora hoppklasserna. 
  
Johan Lundh har också med sig en sjuårig häst – Stenhaga Clonmel – till unghästklasserna Champion of the Youngsters, där svenska och internationella toppryttare startar sina sjuåringar.

Läs mer på arrangörens hemsida


Läst 14152 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
25
2015

Ryttargalan: Ebba Larsson stod för Årets bragd


Ebba Larsson stod för Årets bragd, Sissi Lilja mottog Årets hederspris – och ett nyinstiftat pris rörde Patrik Kittel till tårar. Nu väntar dans och galej för gästerna på Ryttargalan. Prisutdelningarna är avklarade. 

Här är alla vinnare på Ryttargalan 2015:

Charlotte Mordasini är Morgondagens stjärna i hoppning.
Emilie Nyreröd är Morgondagens stjärna i dressyr.
Sandra Gustafsson är Morgondagens stjärna i fälttävlan.

Brenda Lee är Morgondagens stjärna (häst) hoppning.
Brenda Lee är född 2008, e. Carmargue u. Caresse ue. Cardento. Uppfödare: Sörsjö Ridcenter AB, ägare: Ahorses Ridcenter AB.

Dan Brown är Morgondagens stjärna, dressyr.
Dan Brown är född 2008, e. Dancier u. Helena. ue. Hohenstein. Uppfödare: Hans Hosp, ägare: Skillinge Dressyr AB.

Allan V är Morgondagens stjärna, fälttävlan.
Allan V är född 2007, e. Lucky Point HE u. Alice G ue. Irco Mena. Uppfödare: Per och Miki Josefsson, ägare: Per och Miki Josefsson.

Dressyrryttaren Ida Kristoffersson är Årets komet. 

Anna Boström, Vändelsö ridskola, är Årets ridlärare.

Årets championatstecken:
Henrik von Eckermann, hoppning
Patrik Kittel, dressyr
Linda Algotsson, fälttävlan
Maria Hagman, distans
Johan Herner, körning

Marie Haward är Årets uppfödare.

Louise Etzner är Årets kämpe.

Sissi Lilja fick Årets hederspris.

Tinne Vilhelmson Silfvéns Don Auriello är Årets häst. Han är född 2002, e. Don Davidoff u. Wey o mey ue. White Star. Uppfödare: Joachim Poppe, ägare: Lövsta Stuteri AB.

Karin Holmqvist är Årets hästskötare, hon jobbar hos Kristian von Krusenstierna.

Årets Ridskola är Oskarhamns Ridklubb.

Stephanie Brandelius, Djurgårdens RK, är Årets eldsjäl.

Ebba Larsson, Europamästare i hoppning för young rider

, stod för Årets bragd.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 22.25:

Ebba Larsson, Europamästare i hoppning för young rider

, stod för Årets bragd.
– Jag kommer inte att kunna smälta mitt guld, men jag njuter varje dag. Jag blev väldigt glad när jag fick höra att jag fick priset. Jätteroligt att det fortfarande uppmärksammas, säger hon.


Ebba strålade av lycka.

Årets Ridskola är det Oskarhamns Ridklubb.


Ridskolans motto är samma som förkortningen – ORK.

Stephanie Brandelius, Djurgårdens RK, är Årets eldsjäl.


Stephanie ser inga utmaningar på ridskolan, bara möjligheter.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 22.17:


Kristian önskade verkligen att Karin skulle få vinna.
  
Karin Holmqvist är Årets hästskötare, hon jobbar hos Kristian von Krusenstierna.
– Det är roligt att uppmärksammas och få det här priset, säger hon. 


Kristian stod upp under hela prisutdelandet och applåderade mest av alla.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 22.15:


Glädje hos ryttare och ägare på scen.
  
Tinne Vilhelmson Silfvéns Don Auriello är Årets häst. Han är född 2002, e. Don Davidoff u. Wey o mey ue. White Star. Uppfödare: Joachim Poppe, ägare: Lövsta Stuteri AB.
Tinne tog emot priset.
– Det är en fantastisk ära att få rida en så fin häst. Han älskar att visa upp sig, säger hon.


Tinne och Antoia Ax:son Johnson älskar sin "Anton".

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.55:


Lycklig pristagare. 

Patrik Kittel har instiftat priset Årets kämpe, för att hylla ryttare med funktionsnedsättning. I år fick Louise Etzner ta emot priset.
– Jag har aldrig sett en människa inspirera så mycket på en clinic, säger Patrik om första gången han såg Louise rida.
Louise hyllar sin familj i sitt tacktal.
– Jag rekommenderar inte någon att ha sönder huvudet för att ta sig hit. Jag är alldeles överväldigad. Jag hade aldrig trott något sådant här. Jag är så lyckligt lottad att jag har en så underbar familj som jag har, säger Louise när hon tar emot sitt pris.


Märkbart rörd, Sissi Lilja.

Sissi Lilja fick ta emot Årets hederspris. Det blev stående ovationer när hennes namn ropades ut. 
– Mest av allt vill jag tacka mina elever som gjort min resa genom Ridsportsverige så rolig, säger hon. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.48:


Marie dansar upp på scenen.

Marie Haward, Smygehamn

, är Årets uppfödare. Hon har bland annat fött upp Patrik Kittels Deja. Hon dansade upp på scenen, till publikens stora förtjusning.
– Det är helt magiskt. Jag är så ärad att bli nominerad. Att dessutom få vinna, jag har inte ord för det. Det är helt fantastiskt, säger hon.


Glad!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.15:


Anna Boström. Foto: Annelie Lundkvist

Anna Boström, Vendelsö ridskola, är Årets ridlärare.
– Det är helt fantastiskt, nomineringen kommer från mina elever så det här är otroligt roligt, säger hon.


Patrik Kittel skojade om att han haft koll på kollegan Tinne Vilhelmson Silfvéns poäng under året. 

Årets championatstecken har också delats ut. De går till de ryttare/kuskar som har samlat flest rankningspoäng i sin gren under året.
Henrik von Eckermann, hoppning
Patrik Kittel, dressyr
Linda Algotsson, fälttävlan
Maria Hagman, distans
Johan Herner, körning
  


Framgångsrika ryttare/kuskar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 20.20:


Ida Kristoffersson.

Dressyrryttaren Ida Kristoffersson är Årets komet. Tillsammans med Rolex TP har hon haft stora framgångar under året. 




Sandra Carlsson gläds över det fina priset.

Brenda Lee
är Morgondagens stjärna häst, hoppning. Hon rids av Sandra Carlsson, som också tog emot priset.
– Hon är fantastisk. Vilken tävlingshäst! Hennes inställning och hennes stora hjärta är hennes största fördelar, säger Sandra.
Brenda Lee är född 2008, e. Carmargue u. Caresse ue. Cardento. Uppfödare: Sörsjö Ridcenter AB, ägare: Ahorses Ridcenter AB.


Anna Bråkenhielm och Jeanna Högberg. 

Dan Brown är Morgondagens Stjärna, dressyr. Ägaren Anna Bråkenhielm berättade om hur hon och ryttaren Jeanna Högberg hittade honom.
– Han har alla möjligheter att bli en superstar, säger Jeanna Högberg.
Dan Brown är född 2008, e. Dancier u. Helena. ue. Hohenstein. Uppfödare: Hans Hosp, ägare: Skillinge Dressyr AB.


Malin Josefsson.

Allan V är Morgondagens häst, fälttävlan. Ryttaren Malin Josefsson tog emot priset.
– Han är väldigt busig. Ingen av oss trodde på honom och vi tänkte sälja honom ganska tidigt. Men han har gång på gång motbevisat oss och nu stannar han hemma hos oss, säger Malin.
Allan V är född 2007, e. Lucky Point HE u. Alice G ue. Irco Mena. Uppfödare: Per och Miki Josefsson, ägare: Per och Miki Josefsson.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.50:

Kvällens första priser har delats ut. Tre stolta vinnare utsågs, till publikens jubel.


Charlotte Mordasini. 

Charlotte Mordasini är Morgondagens stjärna i hoppning. I sitt tacktal pratade hon helst engelska.
– Det har varit mycket lycka för mig och för mitt team. Den svenska publiken har välkomnat mig väldigt fint, liksom det svenska landslaget, säger hon.
Emilie Nyreröd är Morgondagens stjärna i dressyr. Emilie Nyreröd hade inte möjlighet att själv ta emot sitt pris.
Sandra Gustafsson är Morgondagens stjärna i fälttävlan.
– Jag är helt överväldigad. Jag trodde att jag hade uppnått alla känslor med min häst i år, så att få stå här är helt fantastiskt, säger hon.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _



Suzanne Sjögren, sambo med hoppryttaren Pontus Westergren, hälsade alla välkomna. Foto: Annelie Lundkvist

Uppdatering klockan 19.20:

Kvällens konferencier Suzanne Sjögren, som i vanliga fall jobbar som reporter på TV4 Sporten har nu hälsat välkommen, liksom Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster. Gästerna sitter till bords och vi inväntar den första prisutdelningen. 


Underhållning. 


Ungefär 400 personer är på plats. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.20:

Gästerna har nu anlänt till Berns, där de har gått på röda mattan inför fotograferna med efterföljande mingel. Snart sätter de sig till bords för kvällens prisutdelningar. Här ser du menyn som gästerna får ta del av under kvällen. Låter inte helt fel, eller hur?

Se galan i direktsänd webb-tv hos Equisport

Här ser du kvällens schema:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION


Förra året tog Rolf-Göran Bengtsson emot priset för Casall Ask, som blev Årets häst. Arkivfoto: Hippson
   
På onsdagskvällen går Ryttargalan av stapeln, på Berns i Stockholm. Festligheterna startar med att gästerna skrider fram på röda mattan, sedan följer mingel klockan 17.30. Därefter tar gästerna plats vid borden och prisregnet kan börja. Equisport sänder direkt, med start klockan 19.00.
   
Här ser du vilka som är nominerade i de olika kategorierna.
  


Nominerade i kategorin Årets bragd är
Ebba Larsson, Europamästare i hoppning för young rider


Marina Mattsson, trippelmedaljör på EM i dressyr för young rider

Tinne Vilhelmson Silfvén, segrare i Aachendressyrens Grand Prix Kür


  


Nominerade i kategorin Morgondagens stjärna är
Emelie Nyreröd – dressyr


Alva Lander - dressyr


Sandra Gustafsson – fälttävlan
Therese Viklund – fälttävlan


Charlotte Mordasini – hoppning
Jonna Ekberg – hoppning


Sara Henriksson – distansritt


Annelie Eriksson – distansritt


Axel Olin – körning


  

Nominerade i kategorin Årets hästskötare
Madelene Isaksson – hästskötare hos Douglas Lindelöw


Anna Beck - hästskötare hos Malin Baryard Johnsson


Karin Holmqvist – hästskötare hos Kristian von Krusenstierna
  


Nominerade till Årets komet

Ida Kristoffersson - dressyr


Charlotte Mordasini - hoppning


Erika Sjöström - fälttävlan
    


Morgondagens stjärna häst

Dressyr
Dan Brown, f. 2008, e. Dancier u. Helena. ue. Hohenstein. Uppfödare: Hans Hosp, ägare: Skillinge Dressyr AB, ryttare: Jeanna Högberg


Constantine P, f. 2007, e. Don Dorn u. Trendy P ue. Hierarch. Uppfödare: Mattias Jansson, ägare: Mattias Jansson, ryttare: Mattias Jansson
Charmeur, f. 2007, e. Krack C u. Vobria ue. Gribaldi. Uppfödare: AJ Groen, ägare: Arphus Gård AB, ryttare: Per Sandgaard
  

Hoppning
Rihanna K, f. 2008, e. Lux Z u. Annapurna ue. Everest. Uppfödare: Karin Larsson, ägare: Lottie Tham, ryttare: Stina Lillje


Brenda Lee, f. 2008, e. Carmargue u. Caresse ue. Cardento. Uppfödare: Sörsjö Ridcenter AB, ägare: Ahorses Ridcenter AB, ryttare: Sandra Carlsson
Quick Step, f. 2008, e. Hip Hop u. Witesse ue. Levantos. Uppfödare: Birgitta Valette, ägare: Birgita Valette, ryttare: Henrik Ankarcrona
  


Fälttävlan
Allan V, f 2007, e. Lucky Point HE u. Alice G ue. Irco Mena. Uppfödare: Per och Miki Josefsson, ägare: Per och Miki Josefsson, ryttare: Malin Josefsson


Fair Spot, f. 2009, e. Balougraph u. Fairytale ue. Levantos II. Uppfödare: Margareta Algotsson, ägare: Margareta Algotsson, ryttare: Linda Algotsson


Focus Filiocus, f. 2007, e. Feliciano u. Blue Bells xx ue. Be My Chief xx. Uppfödare: Tun Albertson, ägare: Tun Albertson, ryttare: Niklas Lindbäck
  


Nominerade i kategorin Årets häst

Casall Ask, hoppning, f. 1999, e. Caretino II u. Kira XVII ue. Lavall I. Ägare: Holsteiner Verband, ryttare: Rolf-Göran Bengtsson


Deja, dressyr, f. 2004, e. Silvano u. Donellie ue. Don Shufro. Uppfödare: Marie Haward, ägare: Marie Haward, ryttare: Patrik Kittel
Don Auriello, dressyr, f. 2002, e. Don Davidoff u. Wey o mey ue. White Star. Uppfödare: Joachim Poppe, ägare: Lövsta Stuteri AB, ryttare: Tinne Vilhelmson Silfvén
  


Nominerade i kategorin Årets uppfödare

Marie Haward, Smygehamn


Per Arne Persson, Tyringe


Hans-Göran och Gunhild Persson, Abbekås 

Årets Ridskola är redan utsedd, i år är det Oskarhamns Ridklubb som vinner priset.

Årets Ridlärare
 är också redan utsedd, Anna Boström tar hem titeln.

Stephanie Brandelius, Djurgårdens RK, är Årets eldsjäl.

Se galan i direktsänd webb-tv här
Läs mer om arrangemanget här


Läst 17316 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
22
2015

Se stjärnornas genrep i Barnkanalen



Foto: SVT
  
I kväll, söndag, med start 19.45 sänder SVT:s Barnkanalen stjärnornas testtävling – där de utmanas av ryttare från Säfva Ridklubb. Tävlingen genomfördes i oktober men först nu får vi veta vilka som vann, stjärnorna eller ridklubbens ryttare?
  
Kändisfaktorn var hög på Säva Ridcenter när SVT kom dit med kamerateam och stjärnryttare. På plats för att tävla fanns bloggaren Lisa "Lisibell" Jonsson, Oscar Zia, Happy Jankell och de andra i årets uppställning av Stjärnornas hoppning, där finalen rids i Friends Arena under Sweden International Horse Show nästa helg.
– Det blev en kanondag. Men nu förstår vi alla att tv-inspelningar är väntan, omtagning och väntan igen, berättar Nina Brunstedt, verksamhetschef på Säva Ridcenter, på SvRF:s hemsida.

I ridklubbens lag red Lina Giertz, William Mineur, Hilda Carlsson, Karin Järpdal, Wilma Brunnberg och Maya Weeks.


Läst 12316 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
21
2015

Emma Karlsson rider i Friends – mot alla odds



Emma gläds dagligen åt att få träna med sin fina häst.
Foto: Thérèse Stackelberg/Equipe.nu och Annelie Lundkvist<
  
I sista stund har Emma Karlsson fått veta att hon och Midt West Casino är välkomna till start i finalen av Lövsta Future Challenge Dressage Unga hästar. Det är ett fint kvitto på en lång resa tillsammans.
  
Det är Mattias Jansson som tyvärr har fått stryka sig med egna uppfödningen Constantine P som skulle ha gått i Friends, men hästen känns inte helt fräsch. I stället väljer ryttaren att skritta sin fina häst och stämma av med veterinären under nästa vecka. För Emma betyder detta finalplatsen hon har hoppats på, även om hon tycker synd om Mattias.
– Det är jättetråkigt att hans fina häst inte känns fräsch, men samtidigt är jag glad för min skull, även om det känns lite konstigt att glädjas på grund av en annan persons strykning, säger hon när Hippson ringer upp.
   
Slog av höften som unghäst
Finalen gör att Emma återigen hamnar i hetluften efter en fin säsong med placeringar på deltävlingarna. Hon har tidigare ridit under tävlingarna i Globen, då tillsammans med Faradera som hon var OS-reserv med 2008.
Nu är det som sagt Midt West Casino som får äran att visa upp sig. Emma och hennes mamma har ägt hästen sedan han var fem år och deras historia är väldigt speciell.
När det var dags att hitta en ny häst föll hon för Helge som han kallas hemma i stallet, och även om det på pappret inte såg ut som en bra affär ångrar hon inte en sekund.
– Om man tittar på honom bakifrån är han sned i höften. Han slog i den rejält när han var unghäst, så vi skrev in i kontraktet att köpet inte kan gå åter på grund av det. Veterinären jag konsulterade sa att om han höll i sex månader så skulle han troligtvis hålla hela livet, berättar Emma.
Trots den tidigare skadan i höften, och att hon inte kunde provrida på grund av hans sadeltvång, köpte Emma sin stora fux.
 


Rakt bakifrån ser man skillnaden i höften.
Foto: Annelie Lundkvist
  
Omväxlande träning ger förutsättningarna
För att hjälpa Helge att hålla varierar Emma träningen hemma på gården i Drottningholm utanför Stockholm. På schemat står långa skrittpass, allsidig träning, tömkörning och galoppass. Hon själv är övertygad om att hästens mentalitet spelar stor roll för framgångarna.
– Har man en häst med rätt inställning och egen tro om att det kommer att gå, då går det, konstaterar hon.
Även om Emma känner sin fina häst väldigt väl är det lite nervöst inför starten i den stora arenan.
– Vi är lite nybörjare i stora sammanhang tillsammans, jag vet inte riktigt hur han kommer att reagera. Men det märker vi.
Hela familjen kommer att vara med för att se tävlingarna, men för alla står inte hästarna i fokus.
– Min son vill hellre titta på traktorerna som harvar, så ni vet var jag kommer att vara mellan klasserna, skrattar hon.
  
Finalen i Lövsta Future Challenge Dressage rids på fredag förmiddag i Friends, i samband med Sweden International Horse Show.

Text: Annelie Lundkvist


Läst 17679 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
20
2015

Kristian meddelar: "Det blir Biggles sista tävling"



Kristian och Biggles gör sig redo för sin sista start.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Nästa veckas tävling i Friends Arena blir speciell för Team von Krusenstierna. Groomen Karin är nominerad till Årets hästskötare – och Biggles gör sin sista start med Kristian.
  
För Kristian von Krusenstierna är båda sakerna viktiga. Karin Holmqvist har arbetat med att ta hand om hans hästar i många år och är enligt sin chef mer än väl värd priset.
– Äntligen, utbrast Kristian när Hippson träffade på honom nyligen.

Gör sin sista tävling på hemmaplan
Under fredagen meddelade Kristian planerna för Biggles pensionering, via sin Facebook. Det blir alltså världscuptävlingarna i Stockholm som blir de sista för ekipaget. Briar-sonen måste inte åka speciellt långt till sin sista tävling, bara genom stan från hemmet vid Ågesta Ridskola till Friends Arena i Solna.
Kristian förklarar via Facebook att de exakta planerna för Biggles ännu inte är satta, men några fler ritter i världseliten blir det inte för 18-åringen.



Läst 12023 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.