SIHS15-kollen

Sweden International Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest i Friends Arena i Solna. Snabba nyheter, bakom kulisserna-reportage, roliga ögonblick och mycket mer.


NOV
29
2015

Alizees tränslösa GP förtrollar Friends Arena


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Under helgen har franska GP-dressyrryttaren Alizee Froment, och hennes fantastiska häst Mistral, gjort flera framträdanden i Friends Arena. Hon rider utan sadel, först med bettlöst huvudlag och sedan helt utan träns. Vi låter helt enkelt bilderna tala – det här bildspelet vill du inte missa…
  
Text & foto: Anki Yngve 


Läst 23423 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

Snabb 1,40-seger för John WhitakerLord of Arabia flyger över hindret med John.
  
John Whitaker gick ut som första ryttare tillsammans med sin Lord Of Arabia, och visade sig vara omöjlig att slå. Peder Fredricson visade återigen att Sibon är tillbaka med besked.
  
Gammal är äldst brukar det heta, och med den rutin som Storbritanniens John Whitaker besitter blir han ibland omöjlig att slå – som i dag. Han gick in först och satte med stor självsäkerhet samtliga tuffa svängar i omhoppningen, något som gav honom en sluttid på 35,32 sekunder.
  
Sibon gav allt inne på banan
Peder Fredricson såg länge ut att kunna få till en snabbare tid än John Whitaker, men en bom föll. Det gav honom tre sekunders tillägg på tiden och tredjeplatsen i klassen.
Vid hinder nummer 10 visade Sibon att han har ett hjärta av guld, när han vände på en femöring och drog upp alla benen så hårt det gick – och klarade räcket till publikens förtjusning.
Andraplacerade Jur Vrieling på Carrera VDL gick ut sist i klassen och försökte verkligen ta hand om segern, men drygt 40 hundradelar saknades för att få stå längst fram på prisutdelningen. 

Resultat


Stilstudie i profil.


Jur Vrieling försökte rida för seger.


Sibon ser verkligen ut att trivas på tävlingsbanan.


Han flyger enkelt över 1,40-hindren.


"Håll i dig husse, jag klarar det!"


Angelie von Essens Tinkabell har hög svansföring.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 21344 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

Niklas efter dagens klass: "Redo för debut i morgon"Först ut och segrare i klassen – Bertram Allen.
  
Bertram Allen red in som första ryttare i kvällens 1,50-hoppning och fick till en supersnabb runda – som höll hela vägen till seger. Niklas Arvidsson blev bästa svensk och förbereder nu Cobolt för 1,55-debut i morgon.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist

Läktaren var nästintill fullsatt när klassens 17 ryttare gav järnet för att försöka ta hem vinstbilen. Bertram hade dock en avslappnad inställning till sin seger, det var nämligen inte den första bil han vunnit i år utan hans tredje.
Flera av ryttarna satt av sina hästar för att se Bertrams runda och för att kolla om deras tänkta plan såg ut att hålla.
– Jag klev av min häst för att titta på Bertram, men redan då insåg jag att det var kört, berättar tvåan Ben Maher på presskonferensen.
Hans Diva har fått gå stora tävlingar under året och är nu tillbaka efter en lugnare period. För Ben har detta varit en perfekt tävling för henne, där hon har fått börja hoppa lite större klasser igen.
– Jag gillar tävlingarna i Stockholm och ändrade min plan för att kunna komma hit. Det är en bit längre att åka, men när man väl har kommit fram är det värt det, menar han.
  

Diva och Ben Maher in action.
  

Norrmannen Geir trivs i Stockholm.
  
Svenska publiken hyllas
Bertram är i Stockholm för första gången, men ryktet om tävlingarna hade nått honom redan innan han kom hit.
– Publiken är fantastisk, jag hade redan hört om den innan och blev inte besviken, säger han med ett leende.
Även norska Geir Gulliksen, som kom på tredje plats med sonens häst Charleville, stämmer in om att den svenska publiken är något extra.
– Det spelar ingen roll om man är i Stockholm, Göteborg eller i ett regnigt Falsterbo. Publiken är otrolig.


Cobolt, som har ett hjärta av guld, kämpade inne på banan. 
  
Pegasus skrämde Cobolt
För Niklas Arvidsson handlar det om att ge Cobolt chans att samla internationell rutin i de stora sammanhangen. Hästen är nio år och beskrivs av sin ryttare som en riktig fighter med stort hjärta.
– Han kämpade inne på banan fast han var livrädd för publiken. Jag hade svårt att få ut honom till läktaren, men känslan var bättre än i går.
Trots att mankhöjden endast är 160 centimeter tvivlar inte Niklas en sekund på sin lilla kämpe till häst. Men framridningen kunde ha gått smidigare i dag.
– När jag hoppade fram kom först pukhästen ut från arenan, sedan kom Pegasus i galopp. Då blev han lite spänd och undrade vad som hände.
Efter ritten slappnade Cobolt dock av och kunde bli avskrittad av nästa generationens ryttare, Niklas dotter.
I morgon är det debut i 1,55 som gäller för Cobolt, men någon seger kommer det inte bli för ekipaget.
– Även om jag skulle vara felfri kommer jag inte att rida så fort som det kommer att krävas i omhoppningen, förklarar Niklas.


Läst 27282 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

Djurens Rätt kritiserar SIHS:s uttalanden om FilurMånga samarbetade när olyckan var framme inne på arenan.
    
Gårdagens tragiska dödsfall, då hästen Filur avled under körningens världscup, chockade både besökare i Friends Arena och hästälskare runt om i landet. Tidigt gick arrangören ut med information om det inträffade, men möts nu av kritik för sina uttalanden.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Anki Yngve

   
Det var efter målgång som en av Axel Olins hästar, Filur, föll ihop och dog. Veterinärteamet var snabbt på plats för att tillsammans med funktionärer och hästskötare ta hand om hästen. När det inte fanns möjlighet att rädda hans liv lät arrangören veterinär Axel Wallman meddela dödsfallet till publiken via mikrofon.
  
Ger sin kritik i ett öppet brev
Gunnel Söderback, från arbetsgruppen för hästfrågor på Djurens Rätt, har i dag skickat ett öppet brev till arrangören. I brevet kritiserar gruppen Sweden International Horse Show och veterinären för deras uttalanden och den information man har delgivit allmänheten via arrangörens hemsida.
Bland annat menar Djurens Rätt att det är oseriöst att spekulera i dödsorsak innan obduktionen är färdig. Enligt det öppna brevet är dödsfall till följd av cirkulationssvikt ovanliga. Dessutom menar djurrättsorganisationen att arrangören omöjligt kan veta att hästen var helt frisk innan start.

Läs det öppna brevet i sin helhet


Under lördagskvällen kom arrangören med ett officiellt svar till Djurens Rätt, läs det i sin helhet här:
  
"Svar på öppet brev från Djurens Rätt
  
Vi är alla djupt bedrövade efter hästen Filurs död i fredags under Sweden International Horse Show.
Sweden International Horse Show har i sin organisation mycket erfarna och meriterade veterinärer som i den här situationen gjorde sitt yttersta för att hjälpa Filur.
  
Att hästar dör av akut cirkulationssvikt är ovanligt. En fullständig utredning med obduktion och analys av blodprover kommer att göras nästa vecka och resultatet från utredningen kommer att redovisas.
Bedömningen att det kan handla om en brusten kroppspulsåder baseras på det mycket snabba förloppet vid händelsen.
  
Filur bedömdes vara fullt frisk utifrån de kriterier och regler för hästbesiktning som finns hos Statens Jordbruksverk och FEI, det internationella ridsportförbundet.
Hästarnas välbefinnande är mycket viktigt för oss och våra veterinärer arbetar före, under och efter tävling för att säkerställa hästarnas hälsa.
  
Ulf Rosengren, ordförande Sweden International Horse Show
Charlie Lindberg, leg vet
Marianne Lindsjöö, leg vet
Axel Wallman, leg vet"
  


Läst 39452 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

Ponnyglädje när fälttävlan intog arenan


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det var bäddat för publiksuccé när sju fälttävlansponnyer intog Friends Arena, för att ta sig an den tuffa terrängbanan. Samtliga sju ryttare gav allt – och de blev alla segrare.
  
Ryttarna hade lagt lite extra tid på att göra sina ponnyer fina inför lördagens start. Med glitter i man, svans och på ponnyernas rumpor kom de in på arenan för att ge allt. Och det gick undan, även för den minsta B-ponnyn My.
  
Missa inte vårt bildspel högst upp i inlägget!

Resultat

Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 33529 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

Bildspel: Anders Bagges ryttarlag segrade


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Agility-tävlingen i Friends Arena är en riktig publikfavorit. I år var det nog John Whitaker som fick mest applåder, men Malin Baryards och Peder Fredricsons lag tog hem segern – och skänkte bort prispengarna.
  
Lagledare Anders Bagge och Fredrik Steen hade fullt upp med att hålla koll på ryttarna, hundarna och vem som egentligen vann. Hade Anders fått bestämma hade alla lag vunnit i samtliga deltävlingar, men det går ju inte.
  
Whitaker glänste utan hund
Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson tävlade först mot Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel, medan bröderna Philippaerts utgjorde ett lag mot unge Bertram Allen och veteranen John Whitaker.
När Johns hund valde att springa tillbaka till matte ödslade han ingen tid på att jaga efter den. I stället tog han sig galant an både slalompinnarna och hindren.
Inför det andra heatet hade John tagit av sig den varma jackan och hade vänt kepsen bak och fram – redo att kämpa om delsegern.
  
Skänkte pengarna till välgörenhet
Malin och Peder stod alltså som segrare efter att ha varit obesegrade i båda heaten. Segerchecken på 10.000 kronor hade de beslutat sig för att skänka bort. Totalt gick 5.000 kronor till Svenska Hästars Värn och 5.000 kronor till Hundstallet.

Missa inte vårt stora bildspel högst upp i inlägget!
  
Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 27225 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

ITS Rafferty visade upp sig i mässpaddockenPubliken flockades runt paddocken.
  
Tidigare i veckan publicerade vi artikeln om Linda Thyselius och hennes irish cob-hingst ITS Rafferty. Nu visar ekipaget upp sig på mässområdet i Friends Arena, vi mötte upp för att höra om all uppmärksamhet de har fått.

Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Vi möter upp Linda och Rafferty i stallet efter uppvisningen där Årets Kallblod utsågs. Ekipaget belönades med en rosett, men tog inte hem segern. För Linda var det en vinst att våga ställa upp, för även om hon såg lugn ut var hon riktigt nervös.
– Jag blir jättenervös, så jag vet inte varför jag utsätter mig för det här, berättar hon i boxen.
  


Väntar på sin tur att bedömas av domarna.
  
Har fått tacka nej till flera fotografer
I och med den stora uppmärksamhet vår artikel på Hippson fick, har ekipaget uppmärksammats stort på Facebook. Och det märks även i mejlboxen att Rafferty har blivit en kändis.
– Vi fick en helsida i lokaltidningen och har fått tacka nej till 30-40 fotografer som vill komma och fotografera honom. 
Vad gäller uppdrag för betäckning och körning har det blivit ett litet uppsving vad gäller förfrågningar, men det har inte lett till slutgiltiga bokningar ännu.
  
Åker hemåt under kvällen
Ekipaget har endast en uppvisning kvar i Stockholm innan Linda styr transporten hem till stallet igen. Denna gång ska hon sitta i sadeln och visa upp Rafferty.
– Vi ska visa upp rasens mångsidighet för publiken, det blir roligt men nervöst, avslöjar hon.
  


Manen flätas mellan uppvisningarna.


Läst 29282 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

GP-trippel i Friends: Det ska vara en fux i år!
Under lördagen avgjordes Grand Prix-klassen i Friends Arena, som är kval till morgondagens världscupkür. Det blev två holländare och en svensk på pallen – samtliga på pampiga fuxar.
  
Vann GP-klassen på 77,000 procent gjorde, efter en ritt präglad av elasticitet och exakthet, Hans Peter Minderhoud på Glock’s Flirt. Detta före landsmaninnan Adelinde Cornelissen på Jerish Parzival N.O.P, vars uttrycksfulla program belönades med 76,720 procent. Patrik Kittels Watermill Scandic H.B.C såg riktigt fin och fräsch ut, med 76,180 procent och en tredjeplats har han tätkänning inför morgondagen.
  
Parzival är tillbaka
Hans Peter vann GP:n i Friends även förra året och var riktigt nöjd med sin häst i dag.
– Han var med mig och tittade inte alls på de stora skärmarna, berättar han.
Adelinde Cornelissen har bara ridit en enda tävling på Parzival i år, så hon är väldigt glad över att känna att han är i form.
– Och det är jätteroligt att vara tillbaka i Stockholm, Sverige är verkligen hans ställe, det brukar alltid gå bra här.
I morgondagens kür tänker Adelinde ge Hans Peter en ordentlig match, hon lovar att gå in och ”kick ass”.
  
Trött men nöjd coach
Patrik Kittel ser lite trött ut på presskonferensen efter klassen. Han har inte bara ridit själv utan har även coachat flera elever.
– Jag är väldigt nöjd med Scandic, han blir bara hetare och känsligare ju äldre han blir men jag hade ändå kontroll. Man kan inte vara missnöjd när man är tvåa efter de här båda toppryttarna, men visst ska jag försöka ge dem en fight i morgon, säger han.
Om han kvalar dit är Patriks tanke i dagsläget att Scandic blir hans häst till världscupfinalen.
  
Hustrun på femte plats
Patrik är minst lika glad för sin hustrus fina resultat, Lyndal Oatley på Sandra Boy var femma i klassen med en av sina bästa ritter någonsin. Även eleven Mads Hendeliowitz fick till ett fint program och slutade sjua.
– Jag är mycket nöjd med dem, det är inspirerande att träna andra men det tar mycket energi också. Så jag är väldigt trött nu, erkänner Patrik.
Han har i dagsläget ett tiotal GP-ryttare som han hjälper, men trots det ser han sig i första hand som ryttare och i andra hand som tränare. I alla fall ett tag till.
För att klara av sitt tuffa schema är Patrik noga med att hålla sig ”fit”.
– Det handlar om att sporta, äta rätt och försöka sova tillräckligt. Ridningen är egentligen bara en liten bit, det är så mycket med både hästarna och sig själv man måste tänka på för att hålla sig på topp, förklarar han. 
  
Hur går det att träna sin fru?
– Det går väldigt bra, hon är lätt att träna. Och när jag coachar henne är jag tränare, that’s it. Det är väldigt torrt egentligen, med raka instruktioner, i det läget kan man inte blanda in känslor och privatliv. Sedan gläds man förstås desto mer när det går bra.
  
Fullständigt resultat
  

Glock's Flirt är en riktig skönhet.
  

Scandic såg väldigt fräsch ut i dag.
  

Nöjd Patrik Kittel.
 

Parzival är en pigg och glad 18-åring.
  

Det var riktigt jämnt i toppen, ska Hans Peter Minderhoud lyckas vinna även morgondagens kür?
  

Hej till publiken!
  

Adelinde hittade en riktigt söt prisutdelningshäst.
  

Patrik – ryttare, tränare och nervös make.
  
Text & foto: Anki Yngve


Läst 18262 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

Bilder i halvtid: Stjärnan leder – men satt lite löst18-åriga Parzival är alert som en unghäst.
  
Halva startfältet har ridit världscupens Grand Prix i Friends Arena och leder gör inte helt oväntat Adelinde Cornelissen på Jerich Parzival. Men när den pampiga valacken hoppade till efter ritten trodde vi nästan att matte skulle åka i backen…
  
Nedan bjuder vi på bilder i halvtid!

Länkt till direktsändningen hos SVT
Fullständig startlista
Onlineresultat Adelinde har tävlat Jerich Parzival väldigt sparsamt, det här är den andra internationella tävlingen för honom på ett helt år.
  

Ekipaget fick till ett elastiskt program med massor av kvalitet. Efteråt applåderade Adelinde Stockholms-publiken...
 

... och då tänkte Parzival passa på att klia sig.
 

Men fastnade troligtvis lite, skrämde sig själv och for i väg. Han lugnade sig dock snart. 
  

När halva startfältet har ridit ligger Tinne Vilhelmson Silfvén på Pariodon Magi tvåa. De bjöd på ett riktigt bra program och ordinarie ryttaren Caroline Darcourt blev så stolt att hon grät på "kiss and cry"-läktaren.
  

Vid ett tillfälle gnäggade Magi efter kompisarna, och fick en diskret trygghetssmekning på manken av Tinne.
  

Charlotte Haid Bondergaard på mäktiga Triviant 2 är lite av publikfavoriter.
  

Mads Hendeliowitz har en framtidshäst i Jimmie Choo Seq. De ligger på tredje plats i halvtid.
  

Duktig häst!

Text & foto: Anki Yngve


Läst 27944 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2015

Ella toppade ponnykürenFOTO: Anki Yngve

Lördag morgon avgjordes SIHS Ponny Kür i Friends Arena, och det blev dubbelt Segersta Sportryttare i topp.

  
Vann gjorde Ella Vibke på Drink Pink före klubbkamraten Evelina Söderström på Okidoki.
Pether Markne kommenterade klassen och berömde segerponnyn Drink Pink för dess fantastiskt bäriga galopp och fina elasticitet.
– Och så blev jag imponerad av hela uppsättningen med musik och koreografi, säger han.
  
Fullständigt resultat


Läst 24630 ggr Kommentarer KommenteraAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.