Frågor och svar med Anna Lundberg

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

24 träff(ar)

Hur jobbar man med överskuggning uppsuttet?

Hej! Hur kan man arbeta med overshadowing (överskuggning) uppsuttet? Kan du ge exempel på ett par övningar?

/Undrar Magnus

Läs svaret

Kommentarer

Svårfångad ponny i både hage och box – hur ska man göra?

Hej!
  
Vi har ett gotlandsruss på foder som vi inte får tag i när den är ute i hagen. Vi har samma problem i boxen. Detta har varit problem även hos ägarna, men inte varje gång. De har kommit och hjälpt oss att ta in honom ett par gånger. Ena gången fick mamman tag i honom med hjälp av mutor.
  
Jag skulle vara tacksam för tips om hur vi ska göra? Vi har haft en snörstump i grimman för att lyckas fånga honom. Han är världens snällaste när man väl har fått tag i honom.
  
Tack på förhand.

Läs svaret

Kommentarer

Varför bits hästen?

Hej! Jag har en häst som nafsar mig. Först slickar han mig på handen och sen biter han i tröjan. Han kan ta flera bittag efter varandra tills han får ett bra grepp och då håller han fast i några sekunder innan han släpper taget. Vad betyder det och hur tränar jag bort? Är det ett tecken på dominans eller gör han det bara för skojs skull?
  
I början såg jag inte det som något större problem eftersom jag inte skadades av det, men när jag inte har haft långärmat på mig har han bitit i huden och jag har fått blåmärken av det. Jag har försökt säga till med bestämd röst och hans namn, men han fortsätter ändå. Det är inte bara mig han gör så mot, utan även mot dem som hälsar på honom och sträcker fram handen. (Obs, rider bettlöst.)

Läs svaret

Kommentarer

Hur träna nafsande häst?

Hejsan! 
  
Jag har en energifull hingst på tre och ett halvt år, som just fått en skada som gör att han behöver skritta i tre till sex månader eller mer. Han får bara gå i liten hage. I vanliga fall har han varit lite nafsig när man tar på grimman eller leder honom, pillar med hans huvud och så vidare. Han ser inte arg ut när han nafsas och han är väldigt pillig med sin mule jämt. Det bästa har varit att ignorera detta och det har inte stört något, då han nafsas mindre när han arbetat. Då har man känt att det kommer fortsätta att bli bättre.
  
Vi är nu inne i tredje veckans vila och han nafsar på allt han kommer åt, oavsett vad jag gör med honom. Vet inte hur jag ska hantera det, då det inte går att ignorera eftersom han håller på konstant och ibland ger ett nyp. Enda gången han lägger av är när han äter. Hur ska jag få honom att sluta nafsa när stimulans inte kan ges närmsta tiden i annan form än mat (hö och halm), två promenader per dag genom ridning/tömkörning/vid hand och liten hage? Har kollat tänderna...

Läs svaret

Kommentarer

Varför är hästen lugnare med barn eller med "ömtåliga" vuxna?

Hejsan,
  
Jag har hjälpt till i många år vid en ridskola och jag har även assisterat lite när personer med funktionsnedsättningar av olika slag har ridit och hanterat hästar. Jag förundras över hur hästarna beter sig när de möter barn eller funktionsnedsatta, de sänker ofta huvudet, står blickstilla eller rör sig långsammare än vanligt.
  
Läser hästar av vem det är som hanterar dem eller sitter på dem? Förstår de att personen bredvid dem är mer "ömtålig", eller vad man ska kalla det, än mig som är vuxen och hästvan? Varför reagerar hästarna som de gör?

Läs svaret

Kommentarer

Kan hästar lära sig gå tillsammans trots bråk vid ihopsläppet?

Hej Anna!
  
För en tid sedan fick jag hem en ny valack (äldre herre) som släpptes ihop med min flock en och en. Min befintliga valack (av den lite hingstigare sorten) fick tuppjuck och attackerade den nya valacken hemskt aggressivt. Den nya valacken fick gå med stona en vecka och jag släppte ihop den med min valack igen, men med samma utgång. Jag är orolig för att någon av dem ska skada sig, jag vill inte bara lämna dem åt att "göra upp". Kan man lösa detta eller är det "kört"?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som sparkar vid sadling

Hej!
  
Jag har haft ett arabsto på 17 år i ett år nu. Hon har alltid ogillat när man tagit på täcke och sadel. Men de två grejerna har blivit så extrema. Problemen uppstår då jag lyfter på sadeln eller täcket, efter det kan hon bara småsura lite men inget mer. Hon verkligen sparkar rätt ut och helst med båda bakbenen samtidigt. Dessutom biter hon efter täcket/sadeln innan jag har hunnit sätta på det.
  
Jag är noggrann med att säga till henne ordentligt då hon dummar sig, och är jättenoga med att belöna henne de sekunder hon kan vara duktig. Det går för oss, för jag har vänjt mig och vet exakt hur hon reagerar och när, men det är så himla tråkigt varje gång.
  
Till hösten kommer jag dock att börja på Lillerudsgymnasiet och ska ha med min häst. Och då vill jag ännu mer att hennes beteende när det gäller täcket/sadeln ska försvinna. Hjälp, hur ska jag göra? Läs svaret

Kommentarer

Häst som attackerar både människor och andra hästar

Hej! Jag har en liten knabstruper, en ponnyvalack på fyra år, som jag har ägt i ett år. Han går på lösdrift tillsammans med en lugn arabvalack som är 19 år gammal. De två funkar väldigt bra ihop och trivs i varandras sällskap. De äter endast grovfoder och har mineraler som tillskott.
  
När min ponny kom hem till mig var han ganska ohanterad, han nafsade och bet i allt han fick tag i och trängde sig fram där han behövde, han visade ingen respekt mot människor. Ponnyn är orädd för precis allt! Jag lät honom gå som sällskap till för cirka en månad sedan, då jag bestämde mig för att jag ville ta över ledarrollen.
  
Till en början gick det bra, då jag först markerade min zon så att han inte skulle komma för nära, ett rep brydde han sig inte om så jag tog en pisk och markerade i marken att han skulle hålla sig lite på avstånd (Jag har aldrig slagit honom!). Han förstod ganska snabbt, så jag övade också halt och backning.
  
Han blev mycket trevligare att ha att göra med i början, men nu har det hänt några gånger när jag leder honom att han hoppar på mig och attackerar mig med bakåtstrukna öron och huggande tänder, han har också börjat gå på sin arabkompis i hagen. Innan har han aldrig varit aggressiv utan bara respektlös. Han är jättesnäll att tömköra. Nu vet jag inte hur jag ska gå vidare, är han bara trotsig mot mig? Eller bör jag byta metod? Han skrämmer mig när han går på mig så där.
  
Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Häst som slår med frambenen i boxen – främst vid fodring

Hejsan! Har ni något tips om hur man kan träna bort en mycket otrevlig ovana som min femåring har? Han slår väldigt mycket med frambenet i boxen, främst vid fodring, och gör det också ute i hagen när hästarna leker. Han gjorde det dessutom i transporten innan vi satte en gummimatta för, så att han inte kunde slå framåt.

Han slår verkligen inte på smått vis, det är absolut inte av ilska, utan det känns mer som att det handlar om uppmärksamhet. Han står i ett större stall och vi har provat allt från att ignorera till att "säga till" – men ingenting hjälper. Jag är orolig för att han gör sig illa till slut.

Mvh Ullis

Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar jag fölet på bästa sätt?

Hej!
  
Jag kommer senare i vinter att få hem ett föl som jag har köpt, det har gått på bete med sin mamma hela sommaren och sedan i lösdrift. Fölet är lite hanterat, men inte så mycket. Jag undrar hur jag ska börja arbeta med det? Finns det en risk att fölungen blir för van vid oss människor, vilka övningar ska jag göra och hur ofta?
  
Tacksam för svar!
Jenny Läs svaret

Kommentarer
24 träffar Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Anna Lundberg


Anna Lundberg är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion.
Läs mer om Anna här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.