Frågor och svar med Anna Lundberg

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


24 träff(ar)

"Hjälp, min häst drar upp huvudet och går inte att tränsa!"

Hej! Jag rider en häst som är hela 1,88 i mankhöjd, han är fem år och jag har honom på foder. Men det går inte att tränsa honom, han höjer bara huvudet och backar bakåt! Hästen är fullt frisk, även i öronen, men han är lättstressad och vävare - därför fick han flytta till mitt lilla stall.
Jag har sysslat med hästar i över 25 år men det här får jag inte bukt med. Hjälp, vad ska jag göra! Han har bara varit hos mig i två månader.
  
Mvh, 
Jaja
Läs svaret

Kommentarer

Kan krubbitning ge tarmstörningar?

Hej! Kan krubbitning ge tarmstörningar, såsom magsår/irriterad eller uppblåst tarm, på lång sikt? Eller vet man om andra "biverkningar" av krubbitning efter många år? Min sjuåriga valack krubbiter sedan lång tid tillbaka. Han har aldrig haft lös avföring, eller andra symtom på tarmstöring eller koliktendens. Han går ute hela dagarna minst tolv timmar per dygn tillsammans med två andra hästar, står i ett lugnt stall, rids endast av en ryttare. Inga yttre stressande moment som jag kan se.
  
Våra hästar har fri tillgång på hösilage under dagtid och fodras en gång på kvällen efter insläpp. Han får mineraler samt lusern som tilläggsfoder. Problemet jag upplever är att han är "bukig" och uppblåst i magen, som kanske påverkar hans prestationsförmåga. Han krubbiter på allt så fort han kommer åt. Han är väldigt "plockig och oral" av sig som individ.
  
Har funderat på om jag ska använda en betesreducerare för att förhindra krubbitningen i stallet. Halsring fungerar inte, det har vi provat. Eller skall jag bara acceptera hans beteendestörning?
  
Tack för en bra sida!
/J Läs svaret

Kommentarer

Unghäst som inte kan stå ensam i stallet

Hej! Jag har en unghäst på snart tre år som alltid har kunnat gå själv i hagen, samt stå inne i stallet och i sin box själv utan problem. Men för snart två månader sedan flyttade jag ifrån det stallet där han alltid har stått, till del för att de sa att han inte kunde hanteras längre (vilket jag aldrig hade problem med).
  
Där han står nu fungerar allting jättebra och alla kan hantera honom. Han är själv i hagen när de andra hästarna rids och det är inga problem, men om han kommer in själv i stallet eller om grannhästen försvinner ut ur stallet blir han precis skogstokig och skulle kunna riva stället. Han rullar sig varje dag när han kommer in i boxen, vilket jag har fått höra är ett trivseltecken?
  
Det känns som att han trivs, men vad kan jag göra för att få bort det beteendet? Jag vet ju att han klarar av att vara själv, eller hände det något när jag flyttade honom från det gamla stallet? Jag hoppas ju innerligt att han inte vantrivs, men hur ser jag att han trivs?
Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Går det att "bota" en häst som väver?

Hejsan! Jag har en halvblodshäst som väver, framför allt när han blir stressad. Han gjorde det redan när jag köpte honom för flera år sedan, så det är verkligen befäst. Går det att "bota" på något sätt? Och kan det "smitta" eller stressa de andra hästarna i stallet?
  
/Linda
Läs svaret

Kommentarer
24 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 

Anna Lundberg


Anna Lundberg är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion.
Läs mer om Anna här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet