Frågor och svar inom Hästens beteende

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästens beteende



Hjälp, hästen kommunicerar genom att nafsa!

Vår häst kommunicerar ofta genom att nafsa. Vi har nu hängt ihop i ett år och definierat en mängd olika ”nafs”. Han vill gärna klia på oss med tänderna precis som han kliar på en hästkompis, efter en stund kan det gå över i ett nafs. Hans ögon visar att han njuter. Ibland kommer detta som ett svar på när vi kliar eller borstar på honom. Ibland när vi hälsar på varandra.
  
I vissa fall får vi känslan av att han vill leka och då är blicken spjuveraktig. Han visar att han är på väg att nafsa när han är öm på något ställe eller när det är något han inte gillar. Ögonen är då ängsliga. Det senare har hjälpt oss upptäcka när något är fel. Nafsar han efter oss när vi ska lasta så är han kissnödig och går vi undan med honom till gräsyta så att han får göra sina behov går han sedan på transporten utan problem.
  
Han nafsar också på stallgången när han är kissnödig. Släpper vi in honom i boxen kissar han och sedan kommer han ”tillbaka” och vi kan fortsätta. När vi är ute och går i skogen och han blir orolig kan han stanna till och lyssna för att sedan nafsa till i luften mot oss, som om han vill tala om att något är fel. Ibland kommer det fram personer som vill hälsa på honom och då kan han nafsa mot dem.
  
Det kan kännas som att det är ett tics för honom. Korrigerar vi honom på argsint sätt blir han förnärmad. Puttar vi försiktigt undan hans huvud och säger nej tack så lyssnar han bättre. Det ska sägas att han inte är aggressiv i detta beteende. I övrigt är han en lyhörd kille som flyttar på sig när vi ber honom och inte går in i ”vår personliga sfär”. Vi handmatar honom ibland vid stretchning och som belöning någon gång när vi jobbar.
  
Ju bättre han mår och ju mer i form han är desto mindre nafsande. Nu är han konvalescent på grund av en skada och får inte riktigt utlopp för sin energi, då har nafsandet ökat. Vi har dubbla känslor när det gäller hur vi ska hantera detta då vi känner att han visar/talar om saker som gör att vi kan hjälpa honom. Samtidigt vill vi inte ha en häst som nafsar. Har ni erfarenhet när det gäller nafsiga hästar, och råd till oss, välkomnas detta varmt.
Läs svaret

Kommentarer

Varför grisar hästen ner i boxen?

Hej!
  
Jag behöver bolla ett märkligt beteende som min fyraåring började med för cirka tre månader sedan. Hon har alltid varit lite grisig i boxen (har haft henne sedan hon var ett år), speciellt när tålamodet tryter, då kan hon fara runt som en livs levande mixer och ställa till med världens oreda. Detta är dock inget alls mot hennes nytilltagna hyss. Vet inte hur hon gör, men på nåt vänster skvätter hon ut allt vatten ur vattenhinken/vattenkoppen och blöter ner hela boxen.
  
Hon har alltid stått på halm med en spånbotten, men nu har jag varit tvungen att ta ut spånet då hon dagligen förstör den bädden. Jag har alternerat med vattenkopp och vattenhink men hon blöter ner lika mycket med båda. Tror inte hon dricker många droppar inne, utan allt vattenintag sker ute. Hon borde inte betraktas som understimulerad då hon är ute cirka 12 till 14 timmar/dag och rids cirka 5–6 gånger/vecka (och då ut väldigt ofta).
  
I övrigt är hon en ängel, otroligt snäll och samarbetsvillig att rida och hantera. Kelig, glad och positiv häst. Vet inte om det är hennes tänder eller nån annan fas (för jag hoppas innerligen att det bara är en fas!), men jag skulle verkligen behöva hjälp med att förstå varför hon håller på med detta sölande och om det finns något jag kan göra? Är tacksam för alla tips och tankar!
  
Vänliga hälsningar,
Maria
Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag egentligen hästen att tycka om mig?

|Årets mest lästa expertsvar, publicerat under 2017|

Hej! Jag undrar hur man får en häst av verkligen tycka om en? Hur gör jag som människa för att visa hästen på "dens eget språk" att jag uppskattar och respekterar den?


Läs svaret

Kommentarer
73 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 13 14 15 16 17 ... 25 nästa » sista » 

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.