Frågor och svar inom Hästens beteende

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästens beteende



Hästen "spökar" alltid för samma hörn – vad göra?

Hej!
  
Jag har en fråga om min häst som är rädd för samma hörn på ridbanan, nästintill varje dag. Han är känslig och lite tittig i största allmänhet. Men när vi rider på ridbanan får vi alltid ägna första kvarten åt att få honom att gå lugnt förbi ena hörnet. Där står en bajstunna och öppningen till ridbanan är där också.
  
Ibland är han även rädd för hindermaterialet som står längs ena långsidan, då vägrar han att gå längs med spåret och spänner sig och genar inåt.... Jag behåller lugnet, ställer honom inåt och närmar mig det farliga successivt. Men jag undrar: Finns det något sätt att få honom att "komma över" detta en gång för alla? Eller ska det ALLTID vara så här.
  
Visst, ibland är det inte så farligt, men ändå. Han spänner sig, blåser upp sig, vägrar gå rakt emot hörnet, slänger sig... Jag närmar mig med hjälp av volter och genom att som sagt ställa inåt. Vad hade ni gjort?


Läs svaret

Kommentarer

Ihopsläppet gick fel – vad göra nu?

Hej! Jag har köpt ett islandssto för några dagar sedan. Hon ska gå tillsammans med två andra islandshästar, ett sto med hög rang och en valack som har blivit kastrerad sent. De fick gå i hagarna bredvid varandra under ett och halv dygn. Sedan provade vi att släppa in henne till de två andra.
  
Stona gick jättebra ihop, men med valacken blev det jobbigt. Han jagade henne ihärdigt, högg efter henne och försökte hoppa upp på henne. Hon försökte springa undan. Han lyckades riva henne med sömmarna på skorna. Tack och lov blev det endast ytliga skador. Han gav sig inte. Vi lyckades få bort honom och tog in mitt sto. Det jag upptäckte då var att hon var brunstig.
  
Nu är jag livrädd för att släppa ihop dem igen. Jag har inget annat stall och det är de här två hästarna hon har. Nu har det gått några dagar och valacken ser lugnare ut, dock gör han utfall med öronen bakåtstrukna. Mitt sto har aldrig gått själv och det gör ont i hela mitt hjärta att hon just nu är själv. Dock i hagen direkt intill. Vad ska jag göra?
Kan det vara så att han inte kommer att acceptera henne? Jag har bara ägt valacker i mitt liv och har inte mött denna reaktion hos någon häst (valacken) tidigare. Kommer jag att våga släppa ihop dem? Behöver goda råd och tankar för att lugna en "hästmammas" hjärta.
  
Med vänlig hälsning Lena


Läs svaret

Kommentarer

Hur hjälper man en häst som boxvandrar?

Min häst är boxvandrare, vilket gör sig ännu mer påmint nu i och med installningen. Jag försöker att ha honom ute så mycket det går, men rent praktiskt kan jag inte lösa det bättre än jag nu gör. Han vandrar i perioder, oftast är det precis vid insläpp innan alla hästar har kommit in. Han har fri tillgång till hö inne under natten, men tar en tugga – går ett par varv – tar en tugga.
  
Jag har provat att byta box så att han står lugnare till, men det hjälper inte heller. Det är mindre när han är rejält motionerad, men då är han ändå hela tiden "vaken" genom att hålla kolla och gå något varv då och då. Jag har funderat på att filma hans beteende, men har ännu inte kommit till skott.
  
Jag har haft hästen i sju år nu, han är ett 16-årigt halvblod. Hos mig har han alltid varit så här. Jag har som sagt försökt att ha honom så mycket ute det bara går, i hagen är han helt lugn. Han rids 4-5 dagar i veckan, på hobbynivå. Hur ska jag kunna hjälpa honom? Ska jag binda fast honom i boxen? Eller försöka lösa det med lösdrift? Vad ska jag göra?
Läs svaret

Kommentarer
73 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 14 15 16 17 18 ... 25 nästa » sista » 

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.