Frågor och svar inom Hästjuridik

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästjuridik



Upphäva köp enligt paragraf 17

Hej Eva! En ny inackordering i mitt stall har för några veckor sen köpt en ponny. Den nya ägaren hade sett till att att genomföra veterinärbesiktning före köp som hästen fick godkänt på. Den förra och nya ägaren hade dock talat om vilka sjukdomar och behandlingar som gjorts på hästen tidigare. I köpekontraktet står att hon har fång men det står också att hon säljs som ridhäst och för viss lättare tävling. Dessutom fick hon ju som sagt godkänt av veterinären så de tyckte att köpet kunde genomföras. Den förra ägaren hade precis tagit av ponnyn skorna och hon var ömfotad på alla fyra när hon kom till vårt stall, men sedan blev ponnyn bara efter några dagar halt och visade tecken på smärta. Min hovslagare kom för att titta på ponnyn som sa att den här ponnyn har fång på alla fyra, vilket gjorde att den nya ägaren tog ponnyn till Vaggeryds veterinärklinik. Där gjordes röntgen och grundlig genomgång av ponnyn. De konstaterar då, som hovslagaren sagt, att hon har fång och hovbensrotation på alla fyra hovar! Detta har så klart inte uppkommit över en natt utan har pågått under en längre tid. Den nya ägaren vill nu häva köpet då ponnyn inte uppfyller det som står i köpeavtalet och det har upptäckts en skada som är av en sådan art och omfattning att de vill häva köpet.

Detta vill de göra enligt paragraf 17 i köplagen ”Enligt paragraf 17 ska en varas, hästen i detta fall, beskaffenhet stämma överens med vad som avtalats mellan säljare och köpare. Om inget särskilt har avtalats ska varan vara ägnad för det ändamål som liknande varit normalt är ägnade för, eller för det särskilda ändamål som köparen avsåg att använda varan för och säljaren borde ha insett det ändamålet samt att köparen hade skäl att lita på säljaren sakkunskap. Om varan avviker från detta eller något annat som köparen med fog kunnat förutsätts är varan att anse som felaktig.” Den gamla ägaren säger dock att det inte kan vara ett så stort fel på hästen eftersom hon har haft hästen i många år och den har ”fungerat” bra med deras hovslagare och att en besiktning gjordes på plats.

Frågorna här är; har den nya ägaren rätt att häva köpet enligt paragraf 17? Finns det någon annan lag som står på den nya ägarens sida? Borde man höra av sig till den veterinär som gjorde besiktning/anmäla hen då den nya ägare såklart inte hade köpt hästen om hon fått veta att fången var så allvarlig? Tacksam för svar! Mvh, Josefine


Läs svaret

Kommentarer

Vad gäller vid köp via en förmedlare

Hej! Jag har köpt en begagnad sadel av en sadelutprovare som även är sadelmakare. Vid utprovningstillfället fick jag prova flera sadlar och även rida en kort stund i varje. Jag var intresserad av en hoppsadel som även gick att göra en del markarbete i. Jag fick besked om att samtliga sadlar stoppas om innan leverans så jag skulle inte bry mig om ifall stoppningen var hård eller tunn, det skulle fixas. Det blev en hel del sadlar och det var svårt att hålla isär dem, men jag valde den sadel jag trodde passade oss båda bäst. När jag fick hem sadeln och red i den visade det sig att den varken passar hästen eller mig, det är en allrounsadel med raka kåpor, inriktning dressyr. Mina knän hamnar utanför kåporna och hästen reagerade så stark negativt att redan vid tredje användningen av sadeln så var min medryttare tvungen att sadla av och rida barbacka istället. På kvittot står det att det är en förmedlingssadel men hela köpet har gått via utprovaren och på hemsidan framgår det inte att de begagnade sadlarna är via förmedling. Jag har inte heller några uppgifter om den som sadeln förmedlades åt, endast att betalning skulle ske kontant för att swish saknades. Jag har varit i kontakt med utprovaren men enda svaret jag fått är att vi ska kolla vad det är som inte funkar för hästen. Hur ser mina möjligheter ut att få rätt att lämna tillbaka sadeln eller byta till en annan? Hälsningar Anna


Läs svaret

Kommentarer

Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp

Köpte en ponny för en vecka sedan. Dagen innan avhämtning hos säljaren får hästen en skada på bakbenet och behöver vila en vecka enligt säljaren. Hästen blir inte bättre. Veterinären tas ut en vecka efter köp då ponnyn inte kan gå. Får konstaterat fång och bakbenet behöver 6-8 veckors vila . De har inte gått på kraftigt bete. Säljaren vägrar ta tillbaka ponnyn och påstår att ponnyn aldrig haft fång. Har vi rätt att häva köpet? Personen säljer hästar åt andra någon gång ibland så vet inte om det räknas som näringsidkare eller privatperson. Är inget företag.


Läs svaret

Kommentarer
85 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 5 6 7 8 9 ... 29 nästa » sista » 

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.