Frågor och svar med Maria Wikström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

135 träff(ar)

Hur och varför ska man stretcha sin häst?

Hej!

Jag har en d-ponny som tränas och tävlas i både dressyr och hoppning på LB- till LA-nivå.

Jag undrar hur, när och varför jag ska strecha henne? Har hört så många olika åsikter om streching och om det är bra eller inte bra, så nu skulle jag vilja veta en gång för alla när och hur man ska strecha.

/Tacksam för svar

Läs svaret

Kommentarer

Praktiska råd inför avmaskningen

Hej,

Jag har fått en del goda "råd" inför avmaskning men kan inte hitta denna information någonstans i bipacksedel eller när jag söker på nätet.

Jag tänker då på om jag kan rida min häst dagen den avmaskas. Ska den stå inne några dygn även om den går ut på sitt vanliga bete? Det kan kanske bero på vilket preparat man använder?

Jag skulle gärna vilja ha lite praktiska råd inför avmaskning eller tips på var jag kan hitta dessa.

Tack på för hand!

Läs svaret

Kommentarer

Varför används liniment?

Hej!

Jag har en fråga angående liniment. Jag håller på i ett travstall där det ofta förekommer användning av liniment och skulle bra gärna vilja veta lite mer specifikt om produkten.

Vad har det för effekt, när använder man det, finns det olika sorter som rekomenderas till olika hästar?

//Mvh Sarah

Läs svaret

Kommentarer

Mjuk klump på benet som kommer och går

Hej!

Min häst opererades i somras för lös benbit i vänster framkota. Efter vila och igångsättning fick han något vad veterinären kallade ett vätskebrock fram på kotan vid ingreppet. Det är en mjuk klump.

Veterinären som genomförde operationen har inte sett detta, men säger att det är helt ofarligt! Hästen är inte halt och verkar inte ha ont. Andra i stallet har sagt att det försvinner av sig självt.

Under hösten försvann det också nästan helt, men nu här i vår har det återkommit. Kan det bero på värmen som kommit, att hästen rids hårdare? Är det farligt? Jag har haft honom bandagerade nattetid i en vecka nu och det har blivit bättre. Har också kontaktat veterinären vid djursjukhuset, men får inget direkt svar på vad jag ska göra eller om det är farligt eller inte...

Stort tack på förhand!!

Läs svaret

Kommentarer

Sto som får återkommande korsförlamningar

Hej,
 
Jag har problem med mitt halvblod som får återkommande korsförlamningar. Hon är ett åttaårigt sto som har problem med intilliggande tornutskott. Men ofta när hon är rätt så igång (skritt, trav, galopp) så får hon oförklarliga korsförlamningar.
 
Senast hade jag trimmat i paddocken och hon gick jättebra, men när jag sedan skulle släppa ut henne så var hon jättestel i bakbenen. Jag är alltid noga med uppvärmning och att avsluta i låg form. Har ett grovfoder med låg energi (kommer inte ihåg exakt). Hon får inte mer än ett kilo Krafft Groov om dagen. Om hon har vilat en dag skrittar jag alltid dagen efter.
 
Veterinärerna bara konstaterar korsförlamning men undersöker inte vidare vad orsaken är. Jag undrar om det finns något man kan kolla upp, har hört att njurar eller äggstockar kan påverka.
 
Tacksam för svar!

 

Läs svaret

Kommentarer

"När hästen går så knakar det"

Hej!

Jag rider en häst som är helt underbar! Men när han gå så knakar det. Det gör det hela tiden när han rör benen. Han verkar inte lida av det, men jag undrar bara vad det är!

Mvh
Wilmis Läs svaret

Kommentarer

Varför får min häst urinvägsinfektioner?

Hej,

För andra gången har min häst fått urinvägsinfektion, med cirka fem månaders mellanrum. Vad beror urinvägsinfektionen på och hur kan jag förebygga den?

Jag har hört att man kan "rensa" njurarna genom att ge citronsaft eller äppelcidervinäger till hästen, stämmer det? Läs svaret

Kommentarer

Vägrar att ge upp folkilsket sto

Hejsan,

Häromdagen sparkade mitt sexåriga arabsto mig i munnen, det slutade med ambulans och akuten. Jag har nu för alltid förlorat fyra framtänder och har en läpp som det tog käkkirurgen en timme att lappa ihop.

Men till frågan. Mitt sto är väldigt snällt annars, men när hon kommer i kontakt med dräktiga ston blir hon som ombytt. Hon har själv förlorat ett föl en gång, det ramlade i hagen efter två månader, bröt benet och avlivades. Är det möjligt att min häst fått någon sorts psykos av det? Folk säger att jag borde ta henne till en NH-instruktör, vissa undrar varför jag inte ger upp henne, och andra säger att jag borde ta föl på henne och hoppas att allt går bra den gången.

Jag tänker verkligen inte ge upp henne, jag klarar av henne och för det mesta är hon väldigt respektfull och så vidare. Men som sagt, när dräktiga ston är i samma stall som henne blir hon aggressiv mot allt och alla, till och med mot mig. Hon försöker sätta sig över ledarstoet, hon sparkar nästan de som ska släppa ut henne i hagen och hon ser allmänt olycklig ut.

Min häst mår inte bra och jag vill få ordning på henne. Man kan inte ha en folkilsken olycklig häst, det är farligt för både henne och hennes omgivning. En NH-tränare kanske kan hjälpa mig att få henne att alltid respektera människor, trots att hon mår dåligt. Men vad hjälper det henne?

Tror du att det skulle hjälpa att ta ett till föl på henne? Hon kanske kopplar ihop alla "dräktighetsdofter" med ett obehag, och för att hon ska känna vällust till det igen kanske hon behöver ett till föl?

Jag blir väldigt tacksam för svar!

Mvh Louise Läs svaret

Kommentarer

Spansk häst som inte verkar tåla kraftfoder

Hej!

Jag har foderproblem med min häst. Han är en spansk valack och på senare tid har han inte kunnat äta kraftfoder. Det handlar inte bara om kraftfoder utan gäller även om vi ger honom morötter och äpplen eller byter hö - då reagerar han stort. Det första man märker är att han blir svullen i benen och sedan kommer hovarna, som är det största problemet. Han får strålröta, hovarna växer och trakterna blir jättehöga. Dessutom blir hovarna mindre. Jag vet inte till 100 procent vad som egentligen händer, det här är min uppfattning.

Jag ägde honom i Spanien också, där åt han foder precis som vanligt, det är nu på senare tid i Sverige som alla problem har kommit. Nu äter han bara hö och det funkar bra, men han har inte så mycket energi i kroppen och orkar inte så mycket. Jag har även kontakt med flera andra som har spanska hästar med ungefär liknade problem, men skillnaden är väl att de fortfarande kan ge sina hästar kraftfoder vilket jag inte kan göra med min.

Jättetacksam för svar!
/Therese Läs svaret

Kommentarer

Hingstig valack med sköldkörtelproblem

Hej!

Vi har en tioårig valack som vi ägt i snart tre och ett halvt år. Han är av gammal svensk halvblodsstam och ser ganska typisk ut, cirka 170 centimeter hög, relativt bred och kraftig modell. Till hans exteriör hör en mycket kraftig hals/nacke, en "hingstnacke".

Under de somrar vi haft honom har hans sköldkörtel förstorats upp till golfbollsstorlek - under denna period är han lättstressad, ständigt våldsamt matfixerad, spänd och stel i kroppen. Prover på hormon T3 och T4 har tagits, veterinär har tillfrågats men grundorsaken har aldrig hittats. Under denna sommar har det dessutom tillkommit problem med att han har blivit mycket hingstig, han har vid upprepade tillfällen fått fullständig erektion och varit betäckningsberedd.

Hur kontrollerar man om en valack har hormonobalans, till exempel för mycket testosteron? Kan han vara klapphingst (kastrerades vid två och ett halvt års ålder)? Eller är det sköldkörtelrubbningen som skapar det överdrivna hingstbeteendet?

Vår valack är mycket stilig med sin hingstutstrålning men hans strids- och flyktberedskap under de här perioderna gör honom farlig för sig själv och för andra, både två- och fyrfota, i hans närhet. Vad råder du oss att göra? Läs svaret

Kommentarer
135 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 9 10 11 12 13 ... 14 nästa » sista » 

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.