Frågor och svar med Maria Wikström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

135 träff(ar)

Sto som trycker sig mot väggen

Hej!
 
Jag har ett sto på sex år, hon är en bestämd dam. Under brunsten står hon och gungar mot väggen, detta har lett till en piphas på vänster bak. Min fråga är om det finns något man kan göra mot detta? Under brunsten visar hon annars inga andra symton, till exempel tjurighet.
Jag behöver hjälp med vad jag ska göra åt att hon gungar mot väggen och hur jag behandlar hasen då den är svullen. Tack!

Med vänliga hälsningar
Mikaela Stange Läs svaret

Kommentarer

Vad gör man åt hästens tandsten?

Hej!
Jag undrar vad man kan göra för att reducera uppkomsten av tandsten hos äldre hästar? Finns det något dom kan tugga på, som till hundar? Har provat tandborstning samt att försiktigt skrapa bort den regelbundet. Har tandläkare ute 1 gång om året.
Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Hjälp, hästen är varm i ett ben!

Hej! Min ponny var varm i kotan häromdagen och haltade lite. Detta visade sig inte vara något allvarligt eftersom han galopperade i hagen och slutade halta dagen därpå. Men jag blev såklart jätteorolig, så min fråga är: Vad gör man om hästen är lite varm i ena benet och haltar? Hur går man tillväga? Ska man spola med kallt vatten? Hur kan man avgöra vad det är för nånting som orsakat hältan? Ska man låta hästen gå i hagen? Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Måste all medicinering in i hästpasset?

Hej!

Jag har bara en liten fråga angående pass. Har hört att alla medicinska behandlingar ska skrivas in i passet. Men i somras var jag inne på klinik med min häst och han fick fenylbutazon på grund av hälta. Jag frågade då min veterinär om han skulle skriva något i passet, men han sa att han inte behövde det eftersom hästar inte längre föds upp för livsmedelsproduktion. Stämmer det?

/Confused

Läs svaret

Kommentarer

Vårt avelssto dog av penicillinchock

Den 14 oktober var en ledsam dag. Den dagen miste vi ett av våra avelsston på grund av en "penicillinchock". Vårt avelssto, dräktig och med föl vid sidan, fick en juverinflammation som skulle behandlas med penicillin. Vi är medvetna om att hästar kan "chocka" på penicillin, vi har genom åren varit med om händelsen, inte ofta men några gånger. Av den anledningen är vi noga med att alltid spruta i boxen, samt att ha fölet och oss själva stående i dörren. Oftast går det ju bra, men inte den här gången.

Vi var på femte dagen i behandlingen när det hände, hon chockade. Det blev en kraftig chock, hon kastade sig mot väggarna, hon högg i gallret, ögonen rullade. Efter vad vi tyckte var en evighet låg hon still. Men hon kunde inte resa sig. Veterinären kom, vi lyckades vända henne och såg då att vänster bakben var helt av ovanför hasen. Hon avlivades omedelbart.

Nu till frågan: Vi vet att det troligtvis är prokainet i penicillinet som hästar chockar på. Prokainet som är till för att vi som hästägare enbart ska behöva spruta våra hästar en gång/dag. Om prokainet inte tillsätts innebär det att vi måste spruta våra hästar oftare. Men efter den här händelsen kommer vi aldrig mer att spruta våra hästar med penicillin som innehåller prokain. Finns det verkligen inget annat preparat på marknaden som går att använda? Finns det ingen läkemedelstillverkare som kan ta fram penicillin i pastaform? Det finns ju Hippotrim i pasta... Eller kan man inte få penicillin utan prokain till sin häst?

En annan aspekt är - varför ska jag som hästägare behöva utsätta mig för att inte veta om min häst tänker chocka eller inte när jag står där med sprutan i handen? Jag förstår självklart att jag måste följa min veterinärs instruktioner.
Men hur noggrann jag än är verkar det som om det händer...

Tacksam för svar!
Marianne Hedberg
Flinkbackens gård


Läs svaret

Kommentarer

Ska krubbitare ha rem eller inte?

Hej,

Min häst är krubbitare. Jag har läst att man inte ska hindra hästen att krubbita utan att man ska låta den hållas. Den blir lugnare av det. Det står också att krubbitning inte "smittar" och att hästen inte får kolik av detta. Vad är rådet? Ska jag sätta på en rem eller inte?

Läs svaret

Kommentarer

Varför får hästen överben - och vad gör man åt dem?

Hej!

Jag har en valack på 14 år som för 1,5 år sedan fick ett överben på insidan strax under knäet på ena frambenet. Veterinären som tittade på det kunde inte säga vad det berodde på, utan ordinerade vila 1-2 veckor och sedan igångsättning igen.

Vi har inte haft några problem av det tills nu. Nu har överbenet blivit större, det har blivit som en knöl till nedanför den förra. Vad kan detta bero på (Sparkat sig själv, överansträngning eller dylikt?) och vad rekommenderas?

/Jennie

Läs svaret

Kommentarer

Gaffelbandsblödning - vem ska man lita på?

Hej,

Jag har en fråga som jag verkligen hoppas att jag får svar på. För cirka fem veckor sedan blev min halvblodsvalack halt, öm och oren i bakbenen. Jag åkte med honom till Solvalla-kliniken där de satte diagnosen inre blödning i gaffelbandet på vänster bakben. Veterinären sa att han skulle helvila och komma på återbesök varje månad.

Idag tog jag ut en kille som arbetar med kiropraktik, healing och lite mer. Han kände igenom hela hästen och hittade en del muskelspänningar/skador. Han sa att det inte var en inre blödning i gaffelbandet, utan en vätskesamling. Hästen har överansträngt vänster bak väldigt länge eftersom han velat avlasta många andra delar av kroppen som gjort ont.

Detta tror jag är sant, att han velat avlasta andra delar. Denna kille som behandlade honom tyckte att han ska skrittas, inte helvila. Och att han även ska behandlas regelbundet på dessa muskelskador. Kan det vara sant att det är vätska i benet? Eller tror du att det är en blödning i gaffelbandet?

Kan det vara så att han ska skrittas, inte helvila? Jag har varit med om veterinärer som haft fel förr.

Läs svaret

Kommentarer

Vad är egentligen "Kolla masken"?

Hej!

Jag måste bara fråga, har en häst som jag ska ha på foder och som inte är avmaskad. Vi tror inte att hon har mask, men för säkerhetens skull vill vi ju kolla om hon har det.

Jag har hört talas om något som ska heta "Kolla masken", jag antar att det är något man använer för att kolla om hästen har mask, men exakt vad är det och var köper man det?

Tacksam för svar!
Helena

Läs svaret

Kommentarer

Ska hästen ledas eller inte ledas vid kolik?

Hej,

Vissa säger att man ska leda hästen vid kolik och vissa säger att man inte ska göra det. Vad är egentligen bäst?

Läs svaret

Kommentarer
135 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 8 9 10 11 12 ... 14 nästa » sista » 

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder
Häst som sparkar bakut efter hinder
Hur lär man hästen hoppa stort vatten?
Kraftig reaktion på influensavaccin
Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Jessica Nordins favoritövning
Vad är "snoppstenar"?

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.