Frågor och svar med Maria Wikström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

135 träff(ar)

Hur och när ska man smörja in hovarna?

Hej!

Min fråga rör när man ska smörja in hovarna med hovfett. Jag har alltid hört att det ska göras när hovarna är torra och naturligtvis rena. Eventuellt också innan man rider utifall det är regnigt och blött ute för att skydda hovarna ifrån att bli spröda och gå sönder. Jag har hållit mig till detta i flera år och det har fungerat bra.

MEN så fick jag höra att det var helt fel och att man ska smörja in hovarna fuktiga/blöta. Så nu undrar jag naturligvis vad som är rätt, om det nu finns något rätt eller fel i detta? Läs svaret

Kommentarer

Hur får man en hållbar häst på längre sikt?

Hej!

Jag har en fråga om skador hos nyinköpta hästar. Själv har jag haft min halvblodsvalack i cirka fyra månader. Jag tog honom till klinik för att kolla upp honom "för säkerhets skull". Det visade sig att han hade hovledsinflammation på ena bak!

Jag har inte märkt av någon hälta, men noterat att han varit lite ömfotad på asfalt. Vi har ridit ganska mycket i ridhus och tränat för tränare en gång per vecka. Jag undrar nu förstås om han kommer att hålla för mig och min ridning. Jag kämpar för att få honom lösgjord och i form i alla gångarter, och det är inte alltid jag lyckas. Jag har ridit honom 5-6 dagar per vecka, det har blivit en vecka helvila på grund av förkylning. Jag hoppar inte och försöker att rida ut varannan gång.

Ridpassens längd är mellan 45 minuter och en timme. Jag är nu jätteorolig att jag köpt på mig problem, men är väldigt fäst vid min arbetsvilliga, snälla valack och vill ha honom frisk. Har du några tips att komma med för att jag ska få en hållbar häst på sikt? Vi har av behandlande veterinär fått råd om skrittpromenader för hand nu i några veckor på hårt underlag. Tacksam för synpunkter! Läs svaret

Kommentarer

Importerad häst med märkliga gropar i halsen

Hej,

Jag har en nyligen importerad welsh cob som är 1,5 år gammal och han har haft en tuff start med transportsjuka och virusinfektion som varit envis. Han är nu frisk och kry igen men har en märklig åkomma på halsen, som kommer och går. Han har alltid varit väldigt gropig i halsmuskulaturen, rejäla "kratrar" som inte försvinner, men nu har också små luft-/vätskefyllda bubblor uppstått i samma område.

Jag har aldrig under 30 års hästägande sett något liknande! Det ser inte ut som allergi eller foderreaktioner utan det verkar som om det är "håligheter" i muskulaturen/huden som vissa dagar blir vätskefyllda och buktar ut medan de andra dagar är helt släta. Då kan man bara känna dem genom att så att säga trycka inåt och känna gropigheten.

Vad är detta?

Läs svaret

Kommentarer

Arabhingst med lätt hälta som kommer och går

Hej!

Jag har en 17-årig dressyrtränad arabhingst som för 4-5 år sedan vid hälta konstaterades ha (lindriga) pålagringar i framknäna. Han blev så småningom bra igen och har ända tills i sommar fungerat utan problem.

Med torrt, hårt underlag som det har varit i sommar har jag upptäckt en engradig hälta som kommit och gått. Ska jag hålla igång hästen på varierande underlag eller undvika något helt? Eller är det bättre att han står i vila när han har ont? Ska jag linda eller kyla efter ansträngning? Är det någon nytta med preparat typ Cortaflex eller är det bara spillda pengar?

Tacksam för råd!

 

Läs svaret

Kommentarer

Inflammation efter svansbrott - hur behandlas det?

Hej,

Min häst, en halvblodsvalack på tolv år, har under en längre tid haft lite problem med att sätta under sig i ridningen samt att han låser sig i bogarna. Detta har kommit och gått, och nu har orsaken hittats.

Han har ett svansbrott, cirka en decimeter ovanför svansfästet. Brottet är cirka 5-6 år gammalt och läkt, men en inflammation upp till korset samt i princip hela höger bog finns kvar. Laser tar inte bort det, så nu har det börjat funderas kring att spruta bort med så kallat "underhudsblister". Finns de något annat inte lika drastiskt man kan göra eller ge?
Läs svaret

Kommentarer

Arab som plötsligt börjat trampa sig själv

Hej!

Jag har en 16-årig arabvalack som helt plötsligt har börjat trampa sig själv. Varje gång vi kommer in från en ridtur är han alldeles blodig på ballarna fram. Han har aldrig gjort det förut i hela sitt liv, jag har till och med pratat med den tidigare ägaren och hon hade heller aldrig varit med om det.

Vad kan det bero på att han gör så helt plötsligt? Han är inte lång i tån på bakhovarna och det är samma hovslagare som skott honom under hela tiden.

Beror det på mitt sätt att rida? Läs svaret

Kommentarer

Är puls vid kotan alltid tecken på fång?

Så här i fångtider är det väldigt lätt att man blir vettskrämd av alla larmrapporter om fång och man får många "goda" råd av bekantskapskretsen som kanske gör mer skada än nytta. Jag skulle vilja ha utrett en gång för alla: Kan det vara helt normalt att känna pulsen nere vid kotorna?

Några jag känner påstår att det INTE ska kännas någon puls där! Men så läste jag en artikel här på Hippson av Ove Wattle där han säger att de flesta hästar har puls då och då på betet UTAN att det behöver vara farligt!? Är det verkligen så? Och varför får de puls?

Min stallvärd skrämde mig genom att ringa en kväll och berätta att alla tre hästarna i stallet hade puls och att vi kanske borde stänga betet. Men min häst har kännbar puls hela tiden, dock inga andra symtom. Han är pigg och glad, helt oberörd och rör sig lätt och bra som vanligt. Vad ska jag tro? Läs svaret

Kommentarer

Min 14-årige valack kissar mycket

Det började för några veckor sedan när vi släppte hästarna på bete. Han har fått vita vårtor på utsidan av snoppen, samt att han kissar ovanligt mycket och ofta.

Efter cirka 20 minuters uppvärmning stannar han och ställer sig i kisställning. Det har dock blivit bättre, fösta gången det hände kissade han fyra gånger inom en halvtimme. I går räckte det med en gång...

Har tagit bort saltstenen från hagen samt slutat att ge honom vitlök eftersom jag läste att detta kan ge njursvikt? Bör jag uppsöka veterinär och ta urinprov samt kolla blodvärderna? För övrigt är han pigg och glad. Läs svaret

Kommentarer

Vad ska man tänka på när hästar transporteras långt?

Hej,

Mina hästar ska åka från Belgien till Sverige, ingen av dem är van vid att åka så länge. Jag har valt att skicka dem med lastbil, men hur reagerar hästar under en så lång transport och hur ska jag ta emot dem? Vad bör jag ha i åtanke under de första timmarna och dagarna då de har kommit fram?

Mvh,
Lotta Läs svaret

Kommentarer

Kan man bota en häst med förmaksflimmer?

Hej!

Min häst har idag fått diagnosen förmaksflimmer. Men veterinären var osäker på detta, då han bara träffar på åkomman vartannat år. Jag undrar nu hur jag ska gå tillväga?

Han berättade att man på Ulltuna har behandlat hästar för just detta. Men nu bor jag i Småland och har långt att köra.

Finns det något jag kan göra? Är det något man kan behandla överhuvudtaget? Vad ska jag göra med henne? Hon är min ögonsten och jag älskar henne över allt annat. Har haft henne sedan hon var föl och hon är nu 9 år. Läs svaret

Kommentarer
135 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 10 11 12 13 14 nästa » sista » 

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.