Foto: Privat och Jennie Börs (Evelina och Sheridan)
Ann Sunne-Holsts dröm om att avla på ett fullblodssto resulterade i en toppklasshäst i hoppning. Hon är nämligen uppfödaren bakom Mill’s Sheridan – som i tidig ålder köptes av Susanne Tovek och som tills nyligen tävlades av Evelina Tovek i de högsta klasserna.
"Ser ut att rida mjukt"
Uppfödaren Ann Sunne-Holst är tacksam för alla år i familjen Toveks ägo.
– Jag är jätteglad för att de köpte honom som föl och valde att satsa på denna häst, även om det tog lite tid så märkte de att det fanns något i honom. Det har varit väldigt roligt att kunna ha kontakt och höra hur det går, säger hon.
Nu följer Ann i stället Sheridan med sin nya ryttare via Facebook.
– Visst är det tråkigt att han blev såld, men det är ju sånt som händer. Jag tycker det är roligt att kunna följa mina uppfödningar på lite avstånd. Alexander har lagt upp att han har tävlat honom lite, han verkar vara en sympatisk kille och ser ut att rida mjukt på de filmer jag har sett.
Text: Jennie Börs
Ursprunglig artikel (publicerad 2019-03-08): De senaste 30 åren har Ann Sunne-Holst bedrivit SWB-avel i mindre skala hemma på gården utanför Bromölla. I mitten av 1990-talet köpte hon, som en chansning, ett fullblodssto för en krona. Vad hon inte visste då var att det skulle bli början på en internationell framgångssaga.
– Jag ville gärna ha ett fullblodssto och fick höra av en kompis att en tjej hade ett att sälja, så jag åkte dit för att titta. Stoet löshoppade rätt trevligt och var lite sur i humöret, säger Ann och fortsätter:
– Men jag tyckte om henne, jag frågade vad hon kostade och fick svaret att hon var gratis. Så jag gav en krona för att ha betalat något och hämtade hem stoet.
Tre veckor över tiden
Kenma xx (född 1992, e. Moulin xx ue. Roman Way xx) lämnade tre avkommor efter sig hos Ann. Bland annat Mill’s Georgia (född 2004, e. Iowa ue. Moulin xx), som vid treårstestet fick hoppdiplom med resultatet 9–9.
– Efter det betäckte jag henne och valet föll på Empire (född 1999, e. Emilion ue. Lord Calando) eftersom det var bra blod i honom. Jag hade dessutom sett honom tävlas av Niklas Arvidsson och gillade hans typ, lätthet, spänst och trevliga temperament.
När det var dags att föla år 2008 gick Georgia tre veckor över tiden. Ann berättar om ögonblicket då Mill’s Sheridan till slut kom till världen i hagen hemma på gården.
– Jag gick hemma den dagen och såg plötsligt hur hinnorna hängde utanför, så jag tog mig snabbt ut och ringde över grannen. Sheridan satt bra fast och vi fick dra rätt rejält för att få ut honom, säger hon och fortsätter:
– Sedan körde vi in honom på en skottkärra med mamman gåendes vid sidan, eftersom jag inte ville ha fölungen ute med de andra hästarna som samtidigt sprang runt oss.
Mill's Sheridan som föl tillsammans med mamma Mill's Georgia. Mamman såldes till USA 2012 och har där tävlats framgångsrikt med segrar upp till 1,45-hoppning.
Såldes som föl till Toveks
I början av 2009 såldes Sheridan till familjen Tovek, som behövde en jämngammal kompis till sin egen fölunge.
– På den tiden hade jag inte så stor koll på dem eller vilka de var, tjejerna red ju ponny då, säger Ann.
Hos Toveks blev Sheridan kvar, Evelina har redan från inridningen varit hans ryttare. Som unghäst beskriver hon honom som väldigt svag, tittig och "grön".
– Just då var han kanske inget speciellt, men det var ändå något med honom. När vi började tävla kändes det att han ville göra rätt saker, känslan var att om man la lite mer jobb skulle det bli bättre. Och då kändes det synd att sälja honom, säger Evelina och fortsätter:
– Men det tog lång tid att bygga upp honom och vi var väldigt försiktiga när han var yngre.
I landslagets A-trupp
Ann Sunne-Holst, som hela tiden har följt ekipagets resa på distans, är väldigt glad över att Sheridan just fick tiden och en långsiktig uppbyggnad.
– När jag såg honom som unghäst tyckte jag att han såg trevlig ut, men trodde kanske inte att han skulle bli någon Grand Prix-häst. Jag är så tacksam över det arbete Toveks har lagt ner på Sheridan och att de har låtit honom utvecklas i sin egen takt, säger hon och fortsätter:
– Det är helt fantastiskt tycker jag. En av de viktigaste delarna för att en häst ska gå hela vägen är just att få ut den till rätt köpare, som ser till hästen. Och det har Evelina verkligen gjort.
I dag ingår Sheridan och Evelina i det svenska hopplandslagets A-trupp. Ekipaget har ett flertal internationella placeringar till och med femstjärnig 1,60-nivå.
– Han har blivit mycket starkare och flytten till Tyskland, med fler starter på de internationella banorna, gjorde gott för hans del. Sheridan har utvecklats mycket i både kropp och huvud, så han är mer ridbar och redo för jobbet nu, säger Evelina och fortsätter:
– Och det är så klart jättekul och speciellt att vi har gjort hela den här resan tillsammans.
Evelina Tovek har tagit Mill's Sheridan hela vägen, från inridning till de stora internationella hopparenorna.
"Som handen i handsken"
Hemma i Sverige gläds så klart Ann stort åt ekipagets framgångar.
– Sheridan passar Evelina fantastiskt bra, som handen i handsken. Jag är otroligt glad och tycker att det är jätteroligt att få följa deras resa, säger uppfödaren och fortsätter:
– Jag är jätteglad för det som hänt min lilla uppfödning. Dels med Sheridan som tävlar på GP-nivå internationellt, dels har jag fött upp ett sto som tävlar på högsta nivå i Sverige. Två avkommor har dessutom sålts till USA, en av dem är Sheridans mamma som där har segrar till och med 1,45-hoppning.
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!