I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2020-08-07
Sarkoider, eller inkar, kan ha varierande utseenden. I listan nedan beskrivs de olika typer som finns.
Därför drabbas vissa hästar av inkar – men inte alla: "Många faktorer spelar in"
En ink är en godartad tumörtyp som kan drabba vissa hästar. Distriktsveterinärernas Carina Pettersson berättar mer om vad som krävs för att inkar ska utvecklas, vilka olika typer som finns samt hur behandlingen kan se ut.
Text: Jennie Börs
Foto: Carina Pettersson/Distriktsveterinärerna
En sarkoid, eller ink som vi ofta säger i vardagligt tal, är en hudtumör som bedöms vara godartad. Hästar kan drabbas av ett antal olika typer av sarkoider, vilka kan se ut på lite olika sätt. I cirka 50 procent av fallen sätter de sig i ansiktet på hästen – men sarkoider är också vanligt förekommande på ben, i armhålan eller på insidan av låret, runt skapet eller juvret samt under magen.
– Gemensamt är som sagt att sarkoider bedöms vara godartade och att de inte sprider sig till inre organ. De kan dock ha en väldigt snabb tillväxt och bete sig aggressivt lokalt, vilket ibland kan skapa problem, säger Carina Pettersson.
Carina Pettersson tog sin veterinärexamen i januari 2008 och började då arbeta hos Distriktsveterinärerna i Kristinehamn, där hon i dag är klinikchef.
Inte så speciellt smittsamt
Alla hästar kan inte få sarkoider, det krävs flera faktorer för att tumörerna ska kunna utvecklas. Det är vanligare bland vissa raser, som exempelvis quarter och arabiskt fullblod, och sarkoider uppkommer vanligtvis på unga hästar upp till sju år. Utifrån vad forskarna vet i dag verkar det finnas en viss ärftlighet, men det är ännu inte helt kartlagt.
– Jag brukar säga att hästen behöver ha en genetisk defekt för att kunna utveckla sarkoider. För att en sarkoid ska utvecklas krävs dessutom att viruset tillförs till en hudskada eller ett sår på hästen.
I dag är forskare ganska säkra på att sarkoider är kopplat till bovint papillomvirus, det vill säga kossans vårtvirus. Exempelvis tror man att viruset kan spridas till hästen via flugor eller utrustning.
– Sarkoider anses dock inte vara speciellt smittsamma, i och med att det är så många olika faktorer som spelar in för att en sarkoid ska kunna utvecklas. Det finns inte så mycket man kan göra för att motverka spridningen, mer än att man inte bör låna utrustning till eller från en häst med sarkoider, säger Carina och fortsätter:
– Sedan är det så klart viktigt att använda handskar när man vidrör en sarkoid, alternativt att man tvättar händerna noggrant efteråt. Detta för att minimera risken för vidare spridning.
Flera olika behandlingsmetoder
En sarkoid kan ibland diagnostiseras utifrån utseendet. Veterinären kan även ställa frågor till hästägaren kring om man till exempel vet att hästen har haft sarkoider tidigare, eller om det är känt att det finns genetiska anlag hos föräldrarna. Ålder på hästen och lokalisation kan också vara vägledande.
– Men för att vara helt säker på om det är en sarkoid måste en biopsi, alltså ett vävnadsprov, göras. Det finns alltid en risk med det, eftersom sarkoiden kan börja växa mer aggressivt när den utsätts för trauma, säger Carina och fortsätter:
– Så när en biopsi görs måste man alltid vara beredd på att behandla om provsvaret är positivt.
För att behandla sarkoider finns en rad olika metoder. Bland annat kan konventionell kirurgi användas, men även laserkirurgi eller kryokirurgi (det vill säga att man fryser bort tumören, reds anm.). Det finns också olika former av cytostatikabehandlingar, metoder där vaccin används samt ett antal olika salvor. Immunoterapi är i dag en attraktiv behandlingsmetod, speciellt eftersom ett virus är inblandat i utvecklingen av sarkoider.
– Det finns ingen universell behandling som passar alla sarkoidtyper. Vilken metod som används beror exempelvis på var sarkoiden sitter, samt på dess storlek och utbredning. Ibland kan olika behandlingsmetoder kombineras.
Finns en stor återfallsrisk
Sarkoider är dessvärre en tumörtyp med hög återfallsrisk. Carina upplever dock att hästen påverkas förhållandevis lite av sarkoiderna.
– De gör sällan ont och trots att de ibland kan vara stora är hästen ganska oberörd. Undantaget är om de sätter sig på något knepigt ställe eller om de växer sig väldigt stora. I vissa fall kan vi tyvärr inte få bukt med problemen, då kan hästen behöva tas bort.

Ockult sarkoid
Detta är den mildaste och minst aggressiva formen som växer förhållandevis sakta, den kallas även för plattink. Den här formen är helt platt och ser oftast ut som en hårlös fläck initialt, då misstolkas den lätt för ringorm. Efter ett tag blir det som en liten förhårdnad i huden, som även kan bli lätt skorvig. Till vänster här ovan syns sarkoiden i ett tidigt stadium, respektive i ett senare stadium till höger.

Verrukös sarkoid
Också en mildare typ som sällan växer speciellt fort. Den har ett mer vårtliknande utseende, med tydligare hudförhårdnad samt ofta mycket hudflagor. Basen kan vara både smal och bred.

Nodulär sarkoid
Ser ut som en solid knöl liggandes under huden och är oftast helt pälsklädd. På grund av sitt utseende kan den ibland vara lite svår att diagnostisera med blotta ögat.

Fibroblastisk sarkoid
Karaktäriseras av sin överdrivna granulationsvävnad, utseendet kan liknas vid svallkött då ytan är köttig och ofta sårig. Sarkoiderna kan växa ganska aggressivt och fort, ibland börjar de blöda. Basen kan vara såväl bred som smal. En mildare sarkoidtyp som traumatiseras kan omvandlas till en fibroblastisk sådan.

Mixad sarkoid
Ett uttryck för när flera olika typer av sarkoider hittas i samma område.
Malevolent sarkoid
Den mest aggressiva formen som finns, dock är den ännu inte rapporterad i Sverige (därav saknas bild). Växer väldigt fort och intensivt, kan även delvis sprida sig in i kroppen genom lymfkärlen.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.

taggar

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!