I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2020-08-07
Sarkoider, eller inkar, kan ha varierande utseenden. I listan nedan beskrivs de olika typer som finns.
Därför drabbas vissa hästar av inkar – men inte alla: "Många faktorer spelar in"
En ink är en godartad tumörtyp som kan drabba vissa hästar. Distriktsveterinärernas Carina Pettersson berättar mer om vad som krävs för att inkar ska utvecklas, vilka olika typer som finns samt hur behandlingen kan se ut.
Text: Jennie Börs
Foto: Carina Pettersson/Distriktsveterinärerna
En sarkoid, eller ink som vi ofta säger i vardagligt tal, är en hudtumör som bedöms vara godartad. Hästar kan drabbas av ett antal olika typer av sarkoider, vilka kan se ut på lite olika sätt. I cirka 50 procent av fallen sätter de sig i ansiktet på hästen – men sarkoider är också vanligt förekommande på ben, i armhålan eller på insidan av låret, runt skapet eller juvret samt under magen.
– Gemensamt är som sagt att sarkoider bedöms vara godartade och att de inte sprider sig till inre organ. De kan dock ha en väldigt snabb tillväxt och bete sig aggressivt lokalt, vilket ibland kan skapa problem, säger Carina Pettersson.
Carina Pettersson tog sin veterinärexamen i januari 2008 och började då arbeta hos Distriktsveterinärerna i Kristinehamn, där hon i dag är klinikchef.
Inte så speciellt smittsamt
Alla hästar kan inte få sarkoider, det krävs flera faktorer för att tumörerna ska kunna utvecklas. Det är vanligare bland vissa raser, som exempelvis quarter och arabiskt fullblod, och sarkoider uppkommer vanligtvis på unga hästar upp till sju år. Utifrån vad forskarna vet i dag verkar det finnas en viss ärftlighet, men det är ännu inte helt kartlagt.
– Jag brukar säga att hästen behöver ha en genetisk defekt för att kunna utveckla sarkoider. För att en sarkoid ska utvecklas krävs dessutom att viruset tillförs till en hudskada eller ett sår på hästen.
I dag är forskare ganska säkra på att sarkoider är kopplat till bovint papillomvirus, det vill säga kossans vårtvirus. Exempelvis tror man att viruset kan spridas till hästen via flugor eller utrustning.
– Sarkoider anses dock inte vara speciellt smittsamma, i och med att det är så många olika faktorer som spelar in för att en sarkoid ska kunna utvecklas. Det finns inte så mycket man kan göra för att motverka spridningen, mer än att man inte bör låna utrustning till eller från en häst med sarkoider, säger Carina och fortsätter:
– Sedan är det så klart viktigt att använda handskar när man vidrör en sarkoid, alternativt att man tvättar händerna noggrant efteråt. Detta för att minimera risken för vidare spridning.
Flera olika behandlingsmetoder
En sarkoid kan ibland diagnostiseras utifrån utseendet. Veterinären kan även ställa frågor till hästägaren kring om man till exempel vet att hästen har haft sarkoider tidigare, eller om det är känt att det finns genetiska anlag hos föräldrarna. Ålder på hästen och lokalisation kan också vara vägledande.
– Men för att vara helt säker på om det är en sarkoid måste en biopsi, alltså ett vävnadsprov, göras. Det finns alltid en risk med det, eftersom sarkoiden kan börja växa mer aggressivt när den utsätts för trauma, säger Carina och fortsätter:
– Så när en biopsi görs måste man alltid vara beredd på att behandla om provsvaret är positivt.
För att behandla sarkoider finns en rad olika metoder. Bland annat kan konventionell kirurgi användas, men även laserkirurgi eller kryokirurgi (det vill säga att man fryser bort tumören, reds anm.). Det finns också olika former av cytostatikabehandlingar, metoder där vaccin används samt ett antal olika salvor. Immunoterapi är i dag en attraktiv behandlingsmetod, speciellt eftersom ett virus är inblandat i utvecklingen av sarkoider.
– Det finns ingen universell behandling som passar alla sarkoidtyper. Vilken metod som används beror exempelvis på var sarkoiden sitter, samt på dess storlek och utbredning. Ibland kan olika behandlingsmetoder kombineras.
Finns en stor återfallsrisk
Sarkoider är dessvärre en tumörtyp med hög återfallsrisk. Carina upplever dock att hästen påverkas förhållandevis lite av sarkoiderna.
– De gör sällan ont och trots att de ibland kan vara stora är hästen ganska oberörd. Undantaget är om de sätter sig på något knepigt ställe eller om de växer sig väldigt stora. I vissa fall kan vi tyvärr inte få bukt med problemen, då kan hästen behöva tas bort.

Ockult sarkoid
Detta är den mildaste och minst aggressiva formen som växer förhållandevis sakta, den kallas även för plattink. Den här formen är helt platt och ser oftast ut som en hårlös fläck initialt, då misstolkas den lätt för ringorm. Efter ett tag blir det som en liten förhårdnad i huden, som även kan bli lätt skorvig. Till vänster här ovan syns sarkoiden i ett tidigt stadium, respektive i ett senare stadium till höger.

Verrukös sarkoid
Också en mildare typ som sällan växer speciellt fort. Den har ett mer vårtliknande utseende, med tydligare hudförhårdnad samt ofta mycket hudflagor. Basen kan vara både smal och bred.

Nodulär sarkoid
Ser ut som en solid knöl liggandes under huden och är oftast helt pälsklädd. På grund av sitt utseende kan den ibland vara lite svår att diagnostisera med blotta ögat.

Fibroblastisk sarkoid
Karaktäriseras av sin överdrivna granulationsvävnad, utseendet kan liknas vid svallkött då ytan är köttig och ofta sårig. Sarkoiderna kan växa ganska aggressivt och fort, ibland börjar de blöda. Basen kan vara såväl bred som smal. En mildare sarkoidtyp som traumatiseras kan omvandlas till en fibroblastisk sådan.

Mixad sarkoid
Ett uttryck för när flera olika typer av sarkoider hittas i samma område.
Malevolent sarkoid
Den mest aggressiva formen som finns, dock är den ännu inte rapporterad i Sverige (därav saknas bild). Växer väldigt fort och intensivt, kan även delvis sprida sig in i kroppen genom lymfkärlen.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.

taggar

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!