Sarkoider, eller inkar, kan ha varierande utseenden. I listan nedan beskrivs de olika typer som finns.
En ink är en godartad tumörtyp som kan drabba vissa hästar. Distriktsveterinärernas Carina Pettersson berättar mer om vad som krävs för att inkar ska utvecklas, vilka olika typer som finns samt hur behandlingen kan se ut.
Text: Jennie Börs
Foto: Carina Pettersson/Distriktsveterinärerna
En sarkoid, eller ink som vi ofta säger i vardagligt tal, är en hudtumör som bedöms vara godartad. Hästar kan drabbas av ett antal olika typer av sarkoider, vilka kan se ut på lite olika sätt. I cirka 50 procent av fallen sätter de sig i ansiktet på hästen – men sarkoider är också vanligt förekommande på ben, i armhålan eller på insidan av låret, runt skapet eller juvret samt under magen.
– Gemensamt är som sagt att sarkoider bedöms vara godartade och att de inte sprider sig till inre organ. De kan dock ha en väldigt snabb tillväxt och bete sig aggressivt lokalt, vilket ibland kan skapa problem, säger Carina Pettersson.
Carina Pettersson tog sin veterinärexamen i januari 2008 och började då arbeta hos Distriktsveterinärerna i Kristinehamn, där hon i dag är klinikchef.
Inte så speciellt smittsamt
Alla hästar kan inte få sarkoider, det krävs flera faktorer för att tumörerna ska kunna utvecklas. Det är vanligare bland vissa raser, som exempelvis quarter och arabiskt fullblod, och sarkoider uppkommer vanligtvis på unga hästar upp till sju år. Utifrån vad forskarna vet i dag verkar det finnas en viss ärftlighet, men det är ännu inte helt kartlagt.
– Jag brukar säga att hästen behöver ha en genetisk defekt för att kunna utveckla sarkoider. För att en sarkoid ska utvecklas krävs dessutom att viruset tillförs till en hudskada eller ett sår på hästen.
I dag är forskare ganska säkra på att sarkoider är kopplat till bovint papillomvirus, det vill säga kossans vårtvirus. Exempelvis tror man att viruset kan spridas till hästen via flugor eller utrustning.
– Sarkoider anses dock inte vara speciellt smittsamma, i och med att det är så många olika faktorer som spelar in för att en sarkoid ska kunna utvecklas. Det finns inte så mycket man kan göra för att motverka spridningen, mer än att man inte bör låna utrustning till eller från en häst med sarkoider, säger Carina och fortsätter:
– Sedan är det så klart viktigt att använda handskar när man vidrör en sarkoid, alternativt att man tvättar händerna noggrant efteråt. Detta för att minimera risken för vidare spridning.
Flera olika behandlingsmetoder
En sarkoid kan ibland diagnostiseras utifrån utseendet. Veterinären kan även ställa frågor till hästägaren kring om man till exempel vet att hästen har haft sarkoider tidigare, eller om det är känt att det finns genetiska anlag hos föräldrarna. Ålder på hästen och lokalisation kan också vara vägledande.
– Men för att vara helt säker på om det är en sarkoid måste en biopsi, alltså ett vävnadsprov, göras. Det finns alltid en risk med det, eftersom sarkoiden kan börja växa mer aggressivt när den utsätts för trauma, säger Carina och fortsätter:
– Så när en biopsi görs måste man alltid vara beredd på att behandla om provsvaret är positivt.
För att behandla sarkoider finns en rad olika metoder. Bland annat kan konventionell kirurgi användas, men även laserkirurgi eller kryokirurgi (det vill säga att man fryser bort tumören, reds anm.). Det finns också olika former av cytostatikabehandlingar, metoder där vaccin används samt ett antal olika salvor. Immunoterapi är i dag en attraktiv behandlingsmetod, speciellt eftersom ett virus är inblandat i utvecklingen av sarkoider.
– Det finns ingen universell behandling som passar alla sarkoidtyper. Vilken metod som används beror exempelvis på var sarkoiden sitter, samt på dess storlek och utbredning. Ibland kan olika behandlingsmetoder kombineras.
Finns en stor återfallsrisk
Sarkoider är dessvärre en tumörtyp med hög återfallsrisk. Carina upplever dock att hästen påverkas förhållandevis lite av sarkoiderna.
– De gör sällan ont och trots att de ibland kan vara stora är hästen ganska oberörd. Undantaget är om de sätter sig på något knepigt ställe eller om de växer sig väldigt stora. I vissa fall kan vi tyvärr inte få bukt med problemen, då kan hästen behöva tas bort.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!