Beate Lundbäck är en av två överveterinärer hos Distriktsveterinärerna.
Att hästar är rädda för sprutor, för att blir tittade i öronen eller att klippas med maskin är problematiskt på många sätt. Dels är stressen i sig ett hästvälfärdsproblem, dels innebär det oro för ägaren och skaderisk för veterinären. Men rädslan kan avhjälpas – med rätt träning.
Just nu pratas det, runt om i världen, mycket om veterinärers psykiska och fysiska hälsa samt om deras arbetsmiljö. Det beror inte minst på internationell statistik som visar att veterinär med hästinriktning är ett av de mest skadedrabbade yrkena.
I en brittisk studie, där 620 hästveterinärer ingick, kom forskarna fram till att en veterinär som jobbar med hästar får räkna med att råka ut för sju till åtta arbetsrelaterade skador – som leder till sjukskrivning – under ett 30-årigt arbetsliv. Det är betydligt mer än för exempelvis en byggnadsarbetare eller en brandman.
Hjälm för ökad säkerhet
Spark-, kross- och klämskador var vanligast att veterinärer hade råkat ut för. Detta fick den brittiska veterinärorganisationen BEVA (British Equine Veterinary Association) att initiera projektet ”Don’t break your vet”, där syftet är att utbilda hästägare i säkerhetsfrågor och i hur man kan vänja hästen vid att undersökas. Både för hästens, veterinärens och ägarens skull.
Här hemma i Sverige har Distriktsveterinärerna gradvis ökat säkerhetsarbetet för personalen.
– Vi genomförde exempelvis ett pilotprojekt på tre mottagningar, där veterinärerna bar hjälm vid all undersökning och behandling av häst. Efter att projektet utvärderats har nu samtliga enheter försetts med hjälmar, berättar Beate Lundbäck som är en av två överveterinärer på hästsidan.
Det finns inget tvång om att alltid ha hjälm, men samtliga distriktsveterinärer uppmuntras att använda skyddsutrustningen.
– Vissa tycker att det är lite jobbigt, man vill kanske inte att det ska uppfattas som att man är rädd för eller ovan vid hästar. Men det är ju inte det detta handlar om, i grund och botten är det snarare konstigt att vi inte har haft hjälm tidigare, säger Beate.
Hon jämför med en byggarbetsplats, där hjälmanvändningen är självklar. Syftet är att skydda sig, det handlar inte om osäkerhet eller rädsla.
– Initiativet kom från ledningen efter att vi hade haft en del incidenter med stora djur. Inte bara med hästar, men vi började med hjälm på hästsidan eftersom det redan finns en hjälmvana där.
Inte ovanligt med olyckor
Av kollegor på andra veterinärföretag hör hon också, med jämna mellanrum, om personal som har skadats vid hantering av skärrade hästar. Och även om det enligt en brittisk studie är som störst skaderisk de första fem åren i yrket, kan även mycket erfarna veterinärer råka illa ut.
– Visst kan du förebygga en del skador genom att vara skicklig på att läsa av hästen, men det hjälper inte alltid. När något väl händer, och en häst får panik, kan det gå väldigt snabbt. Jag vet att det har varit flera fall i Sverige där det har gått riktigt illa, exempelvis där veterinärer har fått sparkar i huvudet, säger Beate.
Att bära hjälm är alltså i högsta grad motiverat.
– Vad jag vet har ingen av våra veterinärer fått negativa reaktioner på hjälmarna. Det är nog bara ingen klinik som har ”vågat” införa hjälm tidigare. Men visst, det är en fas nu fram tills det blir accepterat och självklart, då det är lite ovant för alla parter.
Inte minst veterinärer som gör hältutredningar löper risk att sparkas, exempelvis då de behandlar ett bakben. Att kastrera en hingst är också riskfyllt.
– Sedan kan du få en rejäl smäll av en så ”enkel” sak som att hästen slår upp huvudet. Det händer även att man som veterinär blir upptryckt mot väggen, kanske av en häst som ska vaccineras och som inte gillar det. Klämskador är vanligt, berättar Beate.
Hjälm är givetvis inte den enda säkerhetsåtgärden man som veterinär tar till.
– Det är viktigt vem som håller hästen när du undersöker den, att det är en vuxen person med hästvana. Som distriktsveterinär i fält gäller det dessutom att hålla koll runt omkring så att det inte står barnvagnar nära hästen, finns lösspringande hundar i stallet eller är stökigt och ”snurrigt” på grund av hagutsläpp och liknande. Det bör vara ljust, rent, lugnt och tryggt, säger Beate och fortsätter:
– Vi brukar säga att det ska finnas en säkerhetszon runt veterinären och hästen. Det kan vara en häst som är jättelugn i vanliga fall, men den har kanske ont eller är rädd för veterinärer. Då kan det ändå uppstå en farlig situation.
Tajming viktig vid träning
En bärande del i det brittiska projektet ”Don’t break your vet” är att uppmuntra hästägare att träna sina hästar, så att de inte blir stressade av undersöknings- eller behandlingssituationen.
– Det riktigt positiva är att man verkligen kan öva på de olika momenten under ett veterinärbesök. Precis som med exempelvis lastning är det inte något hästen kan hantera av sig själv, men den kan lära sig. Du måste dock ge det tid och ha tålamod, säger Beate.
Hon menar att de flesta problematiska situationer faktiskt går att lösa relativt enkelt, om man tar träningen stegvis. Det handlar om att ha rätt tajming, vara konsekvent och belöna hästen när den gör rätt. Om du stöter på ett bakslag, backa tillbaka till det steg där du och hästen känner er trygga.
– Ofta är det tajmingen som brister. Det är viktigt att en belöning eller en eventuell tillrättavisning kommer direkt så att detta kopplas till det beteende man vill påverka, förtydligar Beate.
Det är som sagt inte bara veterinären som vinner på att hästen vänjs vid olika situationer.
– Hästägarna mår bättre när de inte behöver känna samma oro, de kan slappna av mer. Och hästarna blir hanterbara och slipper stress, därmed mår också djuren bättre.
Beates erfarenhet är att ett veterinärbesök innebär väldigt många orosmoment för ägare till svårhanterade hästar.
– Vissa som kommer är redan oroliga för att hästen är sjuk, sedan har de dessutom oroat sig för om den ska gå att lasta och därefter för om veterinären ska kunna hantera den.
Om du har en häst du vet blir orolig i undersökningssituationen, tveka inte att berätta det för din veterinär. Gärna i förväg, så att han eller hon kan förbereda sig och kanske beräkna lite extra tid för besöket.
– Förklara för veterinären om hästen exempelvis är rädd om huvudet. Det är bra att veta så att man kan ta det steg-för-steg, vara extra försiktigt och vara snabb när man väl utför behandlingen. Kanske kan det hjälpa med lite godis också!
Trygghetsträna din häst
Beate Lundbäck på Distriktsveterinärerna menar att ett par moment är extra viktiga att träna, för att göra veterinärbesöket så lugnt och säkert som möjligt. En bonus är att din häst blir enklare att hantera rent allmänt – vilket kommer att underlätta er vardag.
1. Leda, springa och vända korrekt
I väldigt många undersökningar ingår att du ska ”springa upp” med din häst inför veterinären. Vissa ägare har svårt att få sina hästar i trav under exempelvis en hältkontroll, viktigt är också att ni kan hålla linjen och har övat på att vända korrekt. Annars är risken stor att du som leder blir trampad.
2. Ta på hela hästens kropp – inklusive öronen
Det är inte ovanligt att veterinärer träffar på hästar där det är svårt att få på grimma eller träns, helt enkelt för att de är rädda om huvudet. Grundträna din häst så att den är trygg med att bli vidrörd överallt.
3. Stå stilla
Det här är något alla hästar behöver kunna, men det är extra viktigt om hästen exempelvis ska få en spruta i en led. Att den är stilla gör faktiskt hästen lugnare och tryggare i sig, en häst som steppar runt vevar liksom i gång sig själv.
4. Bli klippt med klippmaskin
Det är inte bara när vinterpäls ska avlägsnas som en häst behöver kunna tolerera en klippmaskin. Veterinären rakar ofta bort päls inför ultraljud, vid sårbehandling och så vidare.
– Vi råkar tyvärr ganska ofta ut för att vi behöver klippa hästar som är jätterädda för maskinen. Det är dels ett riskmoment, dels synd om hästen som utsätts för stor stress.
5. Röra och öppna munnen
Ibland behöver medicin ges oralt, då är det viktigt att hästen inte är rädd om sin mun.
– Kanske kan du ta till ett så enkelt träningsknep som att då och då ge något riktigt gott i en avmaskningsspruta? Detta så att sprutan inte bara förknippas med det som smakar illa, föreslår Beate.
Slippa bremsa eller sedera?
Även om man som veterinär vill undvika att behöva bremsa hästar kan det ibland vara nödvändigt, av säkerhetsskäl. Det kan exempelvis handla om att du ska sticka hästen i en led och att den då måste stå absolut stilla. Å andra sidan finns det situationer där bremsen inte skulle behövas om hästen i stället var tränad, som vid klippning.
– Vi måste tyvärr sedera vissa hästar för att alls kunna klippa dem eller göra ultraljud. Det blir bättre för alla parter, och dessutom snabbare och billigare för kunden, om vi slipper det.
Lära sig att stå stilla:
Tillvänjning vid klippmaskinen:
Ledas, trava upp och vända:
Träning av huvudskygg häst:
Klicker – med rätt tajming:
Avmaska hästen utan stress:
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!