Foto: Adobe Stock
När hästen börjar bli gammal förändras livet. Både för hästen och för dig som hästägare. Foderstat behöver kanske ses över, träningen anpassas och ny hänsyn behöver tas. Veterinär Louise Karlsson ger råd om hur livet kan förändras för den gamla hästen.
Det är svårt att definiera när en häst är gammal, då det är väldigt individuellt.
– Men vanligtvis är det när den närmar sig 20 år, då kan man säga att den är gammal. En tid dessförinnan är den åldrande, förklarar Louise.
I och med att hästen blir gammal finns det flera saker att ta hänsyn till och som är bra att ha i åtanke.
Louise Karlsson tog sin veterinärlegitimation i Köpenhamn 2011. Sedan december 2012 arbetar hon hos Distriktsveterinärerna i Flyinge. Hon tar hand om alla djurslag men främst häst. Hon arbetar även som banveterinär vid trav och galopp. Foto: Privat.
PPID – eller Cushings syndrom
PPID är en sjukdom som orsakas av en förändring i hypofysen till följd av en överproduktion av hormoner i undre hjärnbihanget.
– Det är ett livslångt tillstånd som inte går att bota men som man kan behandla.
PPID, som tidigare kallades Cushings syndrom, drabbar främst äldre hästar. Det är vanligare hos ponnyer men det kan drabba alla raser.
– Vanliga symtom är att hästen får lång päls som ibland också är lockig. Den kan få svårt med fällningen och den kan också få fettdepåer, fång och sämre tandhälsa.
Diagnosen är enkel att ställa med hjälp av ett blodprov. Sjukdomen går att behandla och många hästägare upplever att hästen mår mycket bättre efter behandling.
– Den får en förbättrad livskvalitet efter medicinering.
Tandhälsan hos den äldre hästen
Hästens tänder skjuts sakta fram under hela hästens liv så när den blir äldre finns det mindre tandkapital kvar, vilket kan orsaka problem. Den äldre hästen kan också börja tappa tänder. För att ha koll på den äldre hästens tandhälsa är det bra att låta veterinär titta på tänderna minst en gång om året.
– Tecken på att hästen har problem med tänderna är att den tappar i vikt. Att den tuggar annorlunda, lämnar foderbollar eller helt enkelt lämnar kvar foder för att den inte klarar av att äta, säger Louise.
MUNHÄLSA. Om den äldre hästen får problem med tänderna kan den tappa i vikt och lättare drabbas av kolik.
De tidigare vassa emaljåsarna på kindtänderna börjar slitas ner och detta gör att hästen inte kan mala sönder fodret på samma sätt som tidigare. En annan konsekvens av att tänderna inte längre skjuts fram eller att de tappar tänder är att det blir glesare mellan tänderna. Detta kan orsaka foderinpackningar.
– Problem i munnen kan också bidra till att hästen lättare drabbas av kolik. Om hästen får svårt att tugga blir det också svårare för dem att smälta maten vilket kan ge förstoppning. Den kanske också dricker sämre på grund av smärta i munhålan.
Grovfoderanalys viktigt
När hästen blir gammal är det ännu viktigare med grovfoderanalys och en foderstat som anpassas efter hästens behov.
– Man behöver se både till näringsinnehållet och hästens förmåga att smälta maten.
Många äldre hästar får problem med att tugga varför man kan behöva köpa grovfoder som är hackat. Många ger hästen lucernhack som är mer koncentrerat än grovfoder. Men för att helt ersätta hö eller hösilage krävs stora mängder vilket ökar risken för kolik.
– Jag tycker att man ska ta hjälp med foderstaten. Det finns god hjälp att få av foderrådgivare och även de som säljer foder har god kunskap. Så ta hjälp och gör en grovfoderanalys.
Anpassa ridningen
När hästen blir gammal kommer livet ikapp kroppen kan man säga.
– Man ser resultatet av en lång karriär som ridhäst och tillsammans med hästens fysiska förutsättningar och anatomi kan det ge problem som tidigare inte gett sig till känna, förklarar Louise.
Man ska inte ställa av den gamla hästen, det är viktigt att den får röra på sig.
– Men man får inte pressa den över sin förmåga utan det gäller att hitta en balans.
Det är viktigt att värma upp hästen ordentligt och att lyssna på vad den orkar och vill.
– Samtidigt kan det ibland vara så att man får begränsa en väldigt pigg häst om man märker att den kanske blir lite svullen, gallig eller stel efter längre eller tyngre ridpass.
Se över utrustningen till hästen om den exempelvis tappar lite muskelmassa. Plötsligt kanske inte sadeln sitter som den har gjort innan.
Men en dag kommer det att vara dags att ta farväl.
– Man ska ta hand om och se till hästens speciella behov. Den får inte ha ont. Och den dagen det inte går längre så ska man ge dem ett värdigt avslut.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!