Foto: Arkiv och Jennie Börs
Hösten står för dörren med blöta och leriga hagar, då drabbas många hästar av mugg och rasp. Distriktsveterinärernas Ida Brantemar berättar mer om hur åkommorna förebyggs och behandlas.
Text: Jennie Börs
Det som skiljer mugg och rasp åt är att mugg lokaliseras mellan kotled och kronrand, oftast i karleden, medan rasp återfinns på hästens skenben. Gemensamt för de båda åkommorna är att de uppstår av en ytlig infektion, ofta till följd av bakterier och en skadad skyddsbarriär på huden.
– Exempelvis kan hästen drabbas när hagarna är blöta och leriga och det har kommit in smuts i den något uppluckrade huden, men mugg och rasp kan också komma vid småsår på benen. Det är därför vi kan se åkommorna även sommartid när hagarna är torra, säger veterinär Ida Brantemar.
För att förebygga mugg och rasp menar Ida att daglig visitation av hästens ben är viktigt. Leriga hagar bör också dräneras i den mån det går, om inte annat bör hästens ben rengöras dagligen.
– Rengöring är viktigt för att det inte ska ligga kvar smuts som kan orsaka en irritation och därefter infektion av huden. Gör det så enkelt som möjligt, spola fuktiga ben rena och torka sedan torrt med en ren handduk. Om benen har torkat räcker det att borsta bort smutsen med en mjuk borste, så behöver inte mer fukt än nödvändigt tillföras.
Behandling på hemmaplan
Skulle mugg eller rasp uppstå kan åkommorna ofta behandlas på hemmaplan utan veterinärens hjälp. I ett första steg handlar det om att lösa upp krustorna som har uppstått med hjälp av salicylsyrevaselin.
– Låt gärna behandlingen sitta i en timme så att krustorna hinner lösas upp. Viktigt är att man inte ska vara där och pilla på krustorna, för då kan småsår skapas som gör huden ännu mer känslig, säger Ida och fortsätter:
– Se därför till att låta de medicinska produkterna sköta jobbet med att luckra upp hudens krustor.
När salicylsyrevaselinet har verkat ska benet tvättas rent med klorhexidinschampo.
– Skapa ett ordentligt lödder och låt schampot verka i ungefär 15 minuter. Skölj därefter av och badda försiktigt huden torr med en ren handduk.
Avslutningsvis ska krustorna och småsåren smörjas in med en antibakteriell salva.
– Det finns lite olika varianter, men en salva med låg mängd väteperoxid alternativt medicinsk honung är jättebra att använda.
Produkter för behandling av mugg, observera att tillverkaren av produkten är av mindre betydelse. Foto: Jennie Börs
När veterinär behöver tillkallas
Behandlingen ska till en början upprepas dagligen, men kan sedan trappas ner till varannan dag då en förbättring syns. Om ingen förbättring sker – eller om hästen uppvisar symtom på feber, hälta eller svullnad – bör veterinär kontaktas.
– Är det svårbehandlat ska man höra av sig, eftersom det kan visa sig vara en annan typ av infektion eller en bakomliggande sjukdom. Vid rasp kan ett tidigare veterinärbesök behövas eftersom det kan blossa upp värre än mugg gör. Men oavsett är det viktigaste att "vara på" åkommorna i god tid.
Ida förklarar att i de fall veterinären behöver åka ut börjar han eller hon oftast med en allmän undersökning, för att hitta grundorsaken till varför hudproblemet uppstod. I många fall har hästen ont av den inflammerade huden, varpå man kan behöva ge den lugnande för att kunna göra en grundligare rengöring.
– Har hästen mycket hovskägg kan det vara svårt att komma åt med behandlingen, därför brukar vi börja med att raka området. Sedan tvättar vi rent likt behandlingsprogrammet.
Ibland kan smärtlindring behövas för att lindra smärtan och inflammationen. I sällsynta fall kan även antibiotika behövas för att behandla mugg och rasp, trots att behandlingen i övrigt sköts till punkt och pricka.
– Då tar vi ett bakterieprov för att se vilken typ av antibiotika som är lämplig. I svårbehandlade fall tas även vävnadsprov för att gå vidare, just för att se om det är någon annan sjukdom som ligger bakom.
Mugg återfinns oftast i hästens karled, medan åkomman kallas rasp om krustorna finns ovanför hästens kota. Foto: Arkiv
Lymfangit kan bli en följdeffekt
Mugg och rasp kan även följas av lymfangit, alltså en inflammation i hästens lymfkärl. Lymfangit kan uppstå vid olika sårtyper, vilket gör det viktigt att skydda sår över lag mot smuts.
– Lymfkärlen är till för att föra bort vätska som finns i vävnaden, men vid en inflammation blir de tilltäppta och en kvarstående svullnad uppstår. Svullnaden omfattar oftast den nedre delen av benet och kan uppkomma snabbt, säger Ida.
Om hästen är halt eller får feber till följd av lymfangit bör veterinär tillkallas. Mår den i övrigt ganska bra kan lymfangiten behandlas med hjälp av avsvällande behandling.
– Kyl med kallvatten, gärna uppåt 20 minuter två gånger om dagen. Försök även röra lite på hästen med kortare promenader för blodcirkulationens skull. Även bandagering av benet, samt försiktig massage, är metoder för att minska svullnaden.
En lymfangit kan bli kronisk om lymfvävnaden har fått bestående förändringar och det kan leda till nedsatt cirkulation. Detta ses oftast som en ökad svullnad, framför allt vid boxvistelse. Svullnaden kan hållas nere med hjälp av bland annat motion och stallbandage nattetid.
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!