Foto: Adobe Stock
Under vinterhalvåret ökar risken för smitta mellan våra hästar. Det är därför en god idé att se över stallets rutiner, för att vara förberedd om någon häst skulle drabbas. Veterinär Sofia Petersson ger tips och goda råd för hur du undviker smitta – och vad du kan göra om din häst blir drabbad.
Foto: Distriktsveterinärerna
Att ha en plan i förebyggande syfte är av största vikt för att kunna undvika att smittan når stallet. Framförallt gäller det att fundera på hur rutinerna ser ut när nya hästar anländer. Veterinär Sofia Petersson menar att det bästa är om det finns möjlighet att isolera nya hästar i ett karantänstall i minst tre veckor efter ankomst.
– Om hästen skulle bära på någon smitta hinner det mesta bryta ut inom tre veckor. Risken att få in smittan i stallet minskar då avsevärt. Detta gäller framför allt de hästar som transporterats långt tillsammans med flera andra, säger Sofia.
Smittan ökar ofta när hästarna kommer in från sommarbetet och samlas på mindre yta. Ett tips är att försöka behålla grupperingarna av hästar i möjligaste mån.
– Om en flock går i samma hage, låt de gärna fortsätta gå ihop och stå i boxarna bredvid varandra hela vintern.
UNDVIK ONÖDIG KONTAKT
Sofia råder ryttare att tvätta händerna ofta, speciellt före och efter träning och tävling.
– Se till att det finns tvättmöjligheter i stallet med varmvatten, tvål och engångshanddukar. Hänger där en vanlig handduk är risken stor att den inte byts ut, och blir då en bakteriehärd i sig, säger hon och fortsätter:
– Möjligheten till handtvätt bör vara lättillgänglig och gärna i närheten av utgången. Då kommer man ihåg att tvätta händerna både när man kommer och när man går därifrån. Där bör man också spola av skor och stövlar.
Överveterinär Monika Wartel är ute på uppdrag. Att använda handskar är bra för att skydda sig mot smitta - tänk bara på att tvätta händerna efteråt, även om handskar har använts.
En annan viktig rutin är den som tävlingsryttaren alltid bör bära med sig.
– Ha inte kontakt med andra hästar på plats när du är iväg och tränar eller tävlar. Låna heller inte ut din egen utrustning eller vattenhink till grannen, då det finns en stor smittorisk i denna kontakt.
ISOLERA VID MISSTANKE
Om stallet ändå skulle drabbas av smitta är det viktigt att vid minsta misstanke isolera den häst som har sjukdomssymtom.
– Isolera på en gång, vänta inte på bekräftelse från ett provsvar. Detta för att minska risken för spridning.
Hosta, näsflöde och feber är några exempel på symtom för misstänkt smitta.
– Helst bör hästen sättas i ett separat karantänstall. Om den möjligheten inte finns så försök att begränsa en del av stallet där de andra hästarna undviker kontakt. Hantera inte den sjuka hästen för att sedan hantera de friska.
Det är även viktigt att de personer som måste vistas i stallet informeras.
– Stäng stallet för obehöriga, men informera alla som måste vistas där. Detta kan exempelvis vara personal, hovslagare och veterinär.
Vissa smittor drabbar bara djur, men en del sjukdomar är även överförbara från häst till människa.
– När vi talar om smitta är det många som tänker på exempelvis kvarka och EHV-1, men det finns er smittor som vi helst vill undvika att få in i stallet.
Ringorm är ett exempel på en hud- sjukdom som är överförbar från häst till människa. Även här gäller det att hålla god handhygien.
– Tvätta händerna ofta och använd handskar om möjligt. Handskarna bör bytas regelbundet och händerna ska tvättas även efter användande av handskar.
När en smittsam djursjukdom drabbar Sverige agerar distriktsveterinärerna direkt. De fungerar som en förlängd arm från Jordbruksverket och samarbetar med flera myndigheter med ett unikt uppdrag av den svenska staten. Den veterinära organisationen arbetar för att snabbt begränsa, stoppa och undvika att smitta sprids.
Denna aspekt är av stor vikt för hela samhället, inte minst när det kommer till att skydda både människor och djur från smittsamma sjukdomar. Att alla distriktsveterinärer vet vad som gäller vid en krissituation är en förutsättning för ett fungerande smittskydd, vilket gör rollen som distriktsveterinär betydelsefull även för samhället i stort.
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!