Foto: Adobe Stock
Under vinterhalvåret ökar risken för smitta mellan våra hästar. Det är därför en god idé att se över stallets rutiner, för att vara förberedd om någon häst skulle drabbas. Veterinär Sofia Petersson ger tips och goda råd för hur du undviker smitta – och vad du kan göra om din häst blir drabbad.
Foto: Distriktsveterinärerna
Att ha en plan i förebyggande syfte är av största vikt för att kunna undvika att smittan når stallet. Framförallt gäller det att fundera på hur rutinerna ser ut när nya hästar anländer. Veterinär Sofia Petersson menar att det bästa är om det finns möjlighet att isolera nya hästar i ett karantänstall i minst tre veckor efter ankomst.
– Om hästen skulle bära på någon smitta hinner det mesta bryta ut inom tre veckor. Risken att få in smittan i stallet minskar då avsevärt. Detta gäller framför allt de hästar som transporterats långt tillsammans med flera andra, säger Sofia.
Smittan ökar ofta när hästarna kommer in från sommarbetet och samlas på mindre yta. Ett tips är att försöka behålla grupperingarna av hästar i möjligaste mån.
– Om en flock går i samma hage, låt de gärna fortsätta gå ihop och stå i boxarna bredvid varandra hela vintern.
UNDVIK ONÖDIG KONTAKT
Sofia råder ryttare att tvätta händerna ofta, speciellt före och efter träning och tävling.
– Se till att det finns tvättmöjligheter i stallet med varmvatten, tvål och engångshanddukar. Hänger där en vanlig handduk är risken stor att den inte byts ut, och blir då en bakteriehärd i sig, säger hon och fortsätter:
– Möjligheten till handtvätt bör vara lättillgänglig och gärna i närheten av utgången. Då kommer man ihåg att tvätta händerna både när man kommer och när man går därifrån. Där bör man också spola av skor och stövlar.
Överveterinär Monika Wartel är ute på uppdrag. Att använda handskar är bra för att skydda sig mot smitta - tänk bara på att tvätta händerna efteråt, även om handskar har använts.
En annan viktig rutin är den som tävlingsryttaren alltid bör bära med sig.
– Ha inte kontakt med andra hästar på plats när du är iväg och tränar eller tävlar. Låna heller inte ut din egen utrustning eller vattenhink till grannen, då det finns en stor smittorisk i denna kontakt.
ISOLERA VID MISSTANKE
Om stallet ändå skulle drabbas av smitta är det viktigt att vid minsta misstanke isolera den häst som har sjukdomssymtom.
– Isolera på en gång, vänta inte på bekräftelse från ett provsvar. Detta för att minska risken för spridning.
Hosta, näsflöde och feber är några exempel på symtom för misstänkt smitta.
– Helst bör hästen sättas i ett separat karantänstall. Om den möjligheten inte finns så försök att begränsa en del av stallet där de andra hästarna undviker kontakt. Hantera inte den sjuka hästen för att sedan hantera de friska.
Det är även viktigt att de personer som måste vistas i stallet informeras.
– Stäng stallet för obehöriga, men informera alla som måste vistas där. Detta kan exempelvis vara personal, hovslagare och veterinär.
Vissa smittor drabbar bara djur, men en del sjukdomar är även överförbara från häst till människa.
– När vi talar om smitta är det många som tänker på exempelvis kvarka och EHV-1, men det finns er smittor som vi helst vill undvika att få in i stallet.
Ringorm är ett exempel på en hud- sjukdom som är överförbar från häst till människa. Även här gäller det att hålla god handhygien.
– Tvätta händerna ofta och använd handskar om möjligt. Handskarna bör bytas regelbundet och händerna ska tvättas även efter användande av handskar.
När en smittsam djursjukdom drabbar Sverige agerar distriktsveterinärerna direkt. De fungerar som en förlängd arm från Jordbruksverket och samarbetar med flera myndigheter med ett unikt uppdrag av den svenska staten. Den veterinära organisationen arbetar för att snabbt begränsa, stoppa och undvika att smitta sprids.
Denna aspekt är av stor vikt för hela samhället, inte minst när det kommer till att skydda både människor och djur från smittsamma sjukdomar. Att alla distriktsveterinärer vet vad som gäller vid en krissituation är en förutsättning för ett fungerande smittskydd, vilket gör rollen som distriktsveterinär betydelsefull även för samhället i stort.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!