I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2020-12-04
Foto: Adobe Stock
Förebygg och undvik smittsamma sjukdomar
Under vinterhalvåret ökar risken för smitta mellan våra hästar. Det är därför en god idé att se över stallets rutiner, för att vara förberedd om någon häst skulle drabbas. Veterinär Sofia Petersson ger tips och goda råd för hur du undviker smitta – och vad du kan göra om din häst blir drabbad.
Foto: Distriktsveterinärerna
Att ha en plan i förebyggande syfte är av största vikt för att kunna undvika att smittan når stallet. Framförallt gäller det att fundera på hur rutinerna ser ut när nya hästar anländer. Veterinär Sofia Petersson menar att det bästa är om det finns möjlighet att isolera nya hästar i ett karantänstall i minst tre veckor efter ankomst.
– Om hästen skulle bära på någon smitta hinner det mesta bryta ut inom tre veckor. Risken att få in smittan i stallet minskar då avsevärt. Detta gäller framför allt de hästar som transporterats långt tillsammans med flera andra, säger Sofia.
Smittan ökar ofta när hästarna kommer in från sommarbetet och samlas på mindre yta. Ett tips är att försöka behålla grupperingarna av hästar i möjligaste mån.
– Om en flock går i samma hage, låt de gärna fortsätta gå ihop och stå i boxarna bredvid varandra hela vintern.
UNDVIK ONÖDIG KONTAKT
Sofia råder ryttare att tvätta händerna ofta, speciellt före och efter träning och tävling.
– Se till att det finns tvättmöjligheter i stallet med varmvatten, tvål och engångshanddukar. Hänger där en vanlig handduk är risken stor att den inte byts ut, och blir då en bakteriehärd i sig, säger hon och fortsätter:
– Möjligheten till handtvätt bör vara lättillgänglig och gärna i närheten av utgången. Då kommer man ihåg att tvätta händerna både när man kommer och när man går därifrån. Där bör man också spola av skor och stövlar.
Överveterinär Monika Wartel är ute på uppdrag. Att använda handskar är bra för att skydda sig mot smitta - tänk bara på att tvätta händerna efteråt, även om handskar har använts.
En annan viktig rutin är den som tävlingsryttaren alltid bör bära med sig.
– Ha inte kontakt med andra hästar på plats när du är iväg och tränar eller tävlar. Låna heller inte ut din egen utrustning eller vattenhink till grannen, då det finns en stor smittorisk i denna kontakt.
ISOLERA VID MISSTANKE
Om stallet ändå skulle drabbas av smitta är det viktigt att vid minsta misstanke isolera den häst som har sjukdomssymtom.
– Isolera på en gång, vänta inte på bekräftelse från ett provsvar. Detta för att minska risken för spridning.
Hosta, näsflöde och feber är några exempel på symtom för misstänkt smitta.
– Helst bör hästen sättas i ett separat karantänstall. Om den möjligheten inte finns så försök att begränsa en del av stallet där de andra hästarna undviker kontakt. Hantera inte den sjuka hästen för att sedan hantera de friska.
Det är även viktigt att de personer som måste vistas i stallet informeras.
– Stäng stallet för obehöriga, men informera alla som måste vistas där. Detta kan exempelvis vara personal, hovslagare och veterinär.
Vissa smittor drabbar bara djur, men en del sjukdomar är även överförbara från häst till människa.
– När vi talar om smitta är det många som tänker på exempelvis kvarka och EHV-1, men det finns er smittor som vi helst vill undvika att få in i stallet.
Ringorm är ett exempel på en hud- sjukdom som är överförbar från häst till människa. Även här gäller det att hålla god handhygien.
– Tvätta händerna ofta och använd handskar om möjligt. Handskarna bör bytas regelbundet och händerna ska tvättas även efter användande av handskar.
När en smittsam djursjukdom drabbar Sverige agerar distriktsveterinärerna direkt. De fungerar som en förlängd arm från Jordbruksverket och samarbetar med flera myndigheter med ett unikt uppdrag av den svenska staten. Den veterinära organisationen arbetar för att snabbt begränsa, stoppa och undvika att smitta sprids.
Denna aspekt är av stor vikt för hela samhället, inte minst när det kommer till att skydda både människor och djur från smittsamma sjukdomar. Att alla distriktsveterinärer vet vad som gäller vid en krissituation är en förutsättning för ett fungerande smittskydd, vilket gör rollen som distriktsveterinär betydelsefull även för samhället i stort.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.

Liknande webbartiklar
- Den åldrande hästen
- Så undviks och behandlas mugg och rasp – veterinärens råd: "Rengöring är viktigt"
- Därför drabbas vissa hästar av inkar – men inte alla: "Många faktorer spelar in"
- Träning ger tryggare veterinärbesök: ”Hästen slipper stress och ägaren kan slappna av”
- Följ veterinärens vardag i ny podd
- Fler veterinärer behövs och det snabbt
- Distriktsveterinärernas uppmaning till djurägare i rådande veterinärbrist
- Så ska du tänka när hästen får en sårskada: "Förr trodde man att sår skulle luftas"
- Brist på veterinärer - men du kan bidra till en bättre arbetsmiljö!
- Problem och sjukdomar som kan drabba hästarnas tänder

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!