Till vänster Liane med älskade shetlandsponnyn Brian, 26 år. Till höger med eleven Daniella Hansson.
Som 21-åring köpte hon sin första häst, sedan dess har hon utbildat inte mindre än nio till Grand Prix. Liane Wachtmeister har kandidatexamen i konstvetenskapliga ämnen, brinner för lärande och drivs av kärleken till hästen. I helgen rider hos SM i dressyr på Strömsholm.
Text & foto: Natalie Lindholm
Som liten tvingade hon hela familjen att titta på när hon lärde hundarna cirkuskonster och så fort hon fick möjlighet lånade hon ponnyer att rida på. Trots att Liane inte kommer från någon hästfamilj har hon alltid älskat hästar. Och ända sedan barnsben har hon känt ett behov av att få syssla med dressyr i någon form.
– Hade jag inte gjort det här hade jag antagligen jobbat på cirkus, skojar hon när vi träffas hemma på gården utanför Nyköping.
Red ryttar-VM i Stockholm
Trots att Liane inte växte upp med de klassiska förutsättningarna för att bli ryttare har hon alltid vetat vad hon vill. Sin första egna häst köpte hon som 21-åring, sedan dess följde ytterligare två innan hon lyckades utbilda sin fjärde till Grand Prix. Och så har det fortsatt. Med hingsten Shogun vann hon SM och med sin Elixir red hon VM 1990 och blev uttagen till OS 1998.
– Jag har haft jättefina hästar och de flesta har till och med vunnit internationell Grand Prix, minns Liane.
Sedan en tid tillbaka är hon med i Knytkalaset och tränar regelbundet för Kyra Kyrklund, Liane poängterar att en bra tränare alltid är viktigt.
– Oavsett om du har ridit ett antal olympiska spel går du vilse om du inte får träning från marken. Du behöver ett ögonpar på dig, säger hon och fortsätter:
– Jag tror att i den här kärleken man har till hästen finns en anpassning som gör att man ibland går hästens väg i stället för sin egen. Därför är det viktigt att ha någon annan som går in och bryter tempo och form.
Lärare för Plantskolan
Utbildning är något som alltid har legat Liane varmt om hjärtat, när vi ses håller hon som bäst på att lämna över stafettpinnen till nästa generation.
– Jag har Santana jag tävlar på Grand Prix-nivå. Men Daniella Hansson som jobbar hos mig ska tävla min yngre häst, det finner jag en väldig glädje i, berättar hon.
Sedan en tid tillbaka är Liane involverad i Plantskolan där hon har tio elever som alla har handplockats efter uttagningar.
– Ryttarna har bett att få mönstra och vi har tagit ut dem vi tycker verkar lovande, säger hon.
Alla ryttare får fyra dubbelträningar per termin och har då samma schema som på Knytkalaset.
– Varje år får de redovisa vad de har åstadkommit och får göra upp en plan för nästa år. Det är inte så att man blir utslängd för att man misslyckas ett år, men det ställs krav, slår Liane fast.
Hon säger att eleverna får lära sig att sätta mål och att följa dem, samtidigt som man också lägger stor vikt vid gemenskap och vid att lära genom att se.
– Du får inte riva av din lektion och åka hem, kulturen är att man ska vara delaktig i sina kamraters träning. Detsamma gäller för oss seniorer när vi tränar för Kyra nere hos Jan Brink. Vi är närvarande hela dagarna, förklarar hon.
Drivs av kärlek till hästen
På frågan vad som driver henne som ryttare svarar Liane snabbt, det märks att hon har tänkt på det förut.
– Jag tror att det är kärleken och passionen till hästen. Vi i dressyrkommittén satt och grubblade över varför vi var så roade av dressyr en gång. Eric Lette sa ”Jag tror att det är skönheten i en häst”, och det ligger nog något i det, säger hon.
Samtidigt förklarar Wachtmeister att rollen som tränare aldrig blir tråkig.
– Det här kan kanske verka lite enkelspårigt men samtidigt är det inte det. Som tränare stöter jag alltid på nya individer, både hästar och ryttare, och då fortsätter det att vara intressant.
Just nu väntar dressyr-SM och Falsterbo härnäst. Och så ska Liane fortsätta att utbilda sin tioåriga valack Entutu som är uppe och nosar på Grand Prix.
– När man kommer till Grand Prix blir det svårt. Även om hästen kan alla rörelser faller det alltid ihop som ett korthus när allt ska sättas samman, skrattar hon.
Valacken har samma härstamning som Isabell Werths Emilio men en annan mamma, Liane erkänner att han egentligen är för het för henne.
– Man ska vara ung, ridkunnig, ha god balans och mod för att rida honom, haha. Men annars tycker jag om hästar med glöd. De ska ha glöd men fortfarande vara snälla och det är ganska svårt att hitta, säger hon.
Andra önskemål är att hästen är långbent och snygg, men den perfekta individen existerar inte om vi ska tro Liane.
– När man går i tävlingsstallar kan man bli väldigt förvånad. Den där hästen du nyss nästan svimmade över inne på banan ser knappt ut som samma häst i boxen! Det är när du betraktar en häst i rörelse du ser om den är vacker.
Bland de egna hästarna är det svårt att nämna en favorit.
– Vilket barn älskar man mest? utbrister Liane först, men efter en stund svarar hon ändå Elixir.
– Han stod kanske mitt hjärta närmast. Elixir gjorde egentligen aldrig något dumt och han ställde alltid upp, han var helt otrolig. Jättebusig som ung, men alltid skärpt. Du kunde väcka honom tolv på natten och rida 32 byten i varje, han var klockren och det fanns ingen negativ attityd någonsin, minns hon lite drömmande.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!