Allt fler dressyrryttare upptäcker att den portugisiska lättheten kan hjälpa dem att nå högre höjder med sina hästar. En av de tränare som regelbundet kommer till Sverige är Pedro Torres, som gästar Sparreholms Hästcenter ungefär åtta gånger per år.
Text & foto: Anna Nordin
Pedro Torres är femfaldig europamästare i working equitation. Han är dessutom Grand Prix-ryttare i dressyr, har bland annat tagit brons i portugisiska mästerskapen och har representerat Portugal internationellt.
– Ridning ska inte vara som ett pass på gymmet, säger Pedro. Du och din häst ska arbeta tillsammans, då behöver du hitta lätthet och mjukhet i din hjälpgivning.
Själv är han uppvuxen på hästryggen och det var nästan så att han kunde rida innan han kunde gå.
Det första ekipaget, under den träning Hippson är med på, är Ellen Melin på sin arab Serenad. Han är nu sexton år och Ellen har haft honom sedan han var tre.
– Serenad har alltid varit väldigt nervös och lättskrämd, så det har inte varit lätt. Men Pedro har verkligen hjälpt mig att hitta knapparna, och målet är att komma ut på några dressyrtävlingar i höst, berättar hon.
Fokus skapar avspändhet
Serenad ger genast prov på sin lättskrämdhet och kommer flygande in i ridhuset. Ellen berättar att det ändå är ett stort framsteg, för några år sedan skulle han aldrig ha vågat gå in överhuvudtaget. Även när Ellen har suttit upp är Serenad spänd och skyggar för speglar och publik på läktaren.
– Böj honom bort från det han tittar på, säger Pedro. Sitt inte still och avvakta medan han tittar, utan be honom att fokusera på dig igen, lugnt och bestämt. Var konsekvent och gör likadant varje gång han tappar koncentrationen och blir spänd på saker i omgivningen.
Ekipaget får börja med att göra övergångar mellan skritt och trav, tills Serenad börjar slappna av. Böjningen återkommer även här och Ellen får instruktionen att böja först och sedan be om övergången. Det är bara den inre skänkeln som ska be om trav, och böjningen ska bibehållas under igångsättningen. Allt för att behålla en avspänd häst som startar traven genom hela kroppen.
Beröm ger villig häst
Beröm är viktigt för att kunna rida i harmoni med sin häst.
– Hästen ska få ögonblicklig, positiv respons när den gör det du ber den om, säger Pedro.
Lika viktigt som det är att du är konsekvent och fortsätter be (med allt starkare hjälper) tills hästen svarar, är det att du när den svarar ger eftergift och klappar den på halsen. Den ska vilja göra rätt och aktivt leta efter det gensvar du önskar.
När böjningen går igenom får Ellen gå vidare genom att be om lite sidvärtsförflyttning i böjningen.
– Sänk tempot lite när du ber honom gå åt sidan, och var noga med eftergift och klapp på innersidan varje gång han lyssnar.
Efter ett tag kan Serenad arbeta avspänt, trots att dörren öppnas och en häst kommer in. Ett stort framsteg!
Skänkelvikning börjar i hörnet
Skänkelvikning är en lösgörande övning och ekipaget får fortsätta från sidvärts på volten till långa, raka linjer på diagonalerna.
– Var noga i hörnpasseringarna så att hästen kommer ut parallell med långsidan innan du vänder in i din skänkelvikning. Se till att det är framdelen som leder rörelsen. Det är viktigt som ryttare att faktiskt planera sina linjer och se vägen innan man går in på diagonalen. Titta på bokstaven där du vill komma ut redan innan du vänder in, och håll linjen genom att hela tiden justera och vara aktiv i din hjälpgivning, säger Pedro.
Om du låter skänkelvikningen komma ut lite ”där det råkar bli” på andra sidan tappar du en stor del av effektiviteten med övningen. Hästen kan då anpassa tvärningen efter vad som är lättast för den och den blir därmed inte lika lösgjord.
Serenad blir tittig igen när han får komma ut på fyrkantsspåret och Pedro uppmuntrar Ellen att vara aktiv i sin ridning.
– Be honom hela tiden om något, håll honom upptagen. Ställ lite höger, lite vänster, lite höger igen och så vidare. Varje gång han slappnar av så se till att du också gör det, ge eftergift och klappa för att visa att det är detta du vill ha.
Eftergift i fattningen
Övningen görs svårare med större tvärning och med byte av riktning under tvärningen. Serenad blir allt mjukare, formen rundare och stadigare, och skänkelvikningarna flyter allt mer på stadiga linjer. Då blir det dags att arbeta med galoppen.
– Inför galoppfattningen är det viktigt att du slappnar av, att du har ”mjuka tyglar” och ger tygeln en aning i första steget.
Även i övergångarna till och från galopp används böjningen för att hålla hästen mjuk och för att den ska arbeta genom hela kroppen. Ellen får böja Serenad även på långsidorna, för att hålla honom fokuserad och för att han inte ska bry sig så mycket om omgivningen.
När det fungerar får hon böja honom utåt på långsidorna och inåt på kortsidorna. På så sätt släpper man fram den inre sidan, galoppsidan, och kan få en bättre galoppkvalitet. Ellen får variera denna framåt galopp med tjugometers volter i lite lugnare galopp och med böjning inåt.
När galoppen är kraftfull och mjuk får hon göra några byten på diagonalerna, även dessa i lite mer framåt galopp. Serenad, som från början mest var spänd och svårkontaktbar, är nu mjuk och avspänd - och gör bytena med enkelhet.
Avslutningsvis får Ellen skritta och jobba med att stretcha ut överlinjen. Pedros sista råd blir:
– När du vet att något ”ska hända”, till exempel att någon knackar på ridhusdörren. Vänta inte och se hur det går, ta i stället tag i rodret och uppehåll honom med kommunikation. Ge signaler, vad som helst, bara han fortsätter att fokusera på dig.
WE – nyttigt för dressyrhästar
Nästa ryttare och häst är det rutinerade dressyrekipaget Kajsa Jonson och hennes elvaåriga sto Diva. Diva är uppfödd på Lövsta Stuteri, Kajsa har haft henne sedan hon var tre år och de tävlar nu på Medelsvår B-nivå.
Men Kajsa är inte här för att träna dressyr, hon har bestämt sig för att denna gång testa Pedros andra paradgren, working equitation.
– Jag tror att det skulle kunna passa Diva, så jag är lite nyfiken. Dessutom tror jag att det är ett bra sätt att förbättra galoppen. Att vi kan förbättra lättheten på hjälperna, kvickheten i bakbenen, plus att det är lösgörande. Sen ser det ju så himla kul ut!
En viktig del i working equitation är som sagt att hästen är mjuk i kroppen och snabb på hjälperna. Det förekommer många svängar på små utrymmen, och hästen behöver kunna bibehålla balans och samling. Därför får Kajsa börja med att öva just svängar. Och det kan ju låta enkelt, men Pedro får det snabbt till en avancerad nivå där det gäller att hålla tungan rätt i mun.
Han har ställt ut sex stycken slalompinnar i ridhuset (det går lika bra med hinderstöd), placerade i en rektangelform med ungefär sex meters mellanrum.
Effektiv träning med stolpar
Kajsa får svänga runt stolparna i den ordning som Pedro ropar ut. Till en början är alla svängar till höger.
– 1, 5, 4, 3, ropar Pedro. Kajsa travar mellan stolparna och jobbar på att få Diva följsam i svängarna.
– Se till att hennes huvud är inåt mot stolpen i svängen och räta ut genom att lätta på innertygeln när hon är i riktning mot nästa stolpe. Rid lite långsammare så blir det lättare att svänga, precis som med bilen, lägger han till.
När högersvängarna är tillfredsställande blir det samma övning till vänster, och därefter blir det varannan sväng till höger respektive vänster.
– Blanda inte innan hon är lösgjord i båda sidorna, säger Pedro.
Den här övningen är en effektiv lösgörande uppgift, samtidigt som den tränar ryttarens koordination och planering.
– Planera en bra väg med blicken, uppmanar Pedro, det gäller att alltid vara förberedd inför nästa sväng. Ungefär som en hoppryttare som ser mot nästa hinder. I den här övningen kan inte ryttaren titta ner på hästen, utan måste förlita sig på känslan i sin kommunikation, vilket också är bra träning.
Fungerar det inte i trav kommer det definitivt inte att fungera i galopp, svängarna är tighta. Ryttaren behöver vara snabb i sin hjälpgivning och kunna variera mellan böjd och rak häst med små medel. Kajsa får allt bättre kläm på övningen och får fortsätta i galopp, först i samma varv hela tiden, men sedan även med galoppombyten.
– Det här är en jobbig övning för både häst och ryttare, säger Pedro. Kom ihåg att hålla bak axlarna så att du inte faller framstupa när du blir trött. Då trycker man ner hästens framben och hindrar den.
En till synes enkel övning – att svänga – tränar lösgjordhet, styrka, fokus, hjälpgivning, tajming och uthållighet på samma gång. Kajsa ser nöjd ut och säger:
– Nyttig övning för dressyren och WE är definitivt något jag vill fortsätta med. Kanske blir det till och med någon tävling längre fram…
WE-träning kan även lösgöra en "ren dressyrhäst".
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!