Sport
Publicerad: 2017-04-11
Jackie till häst med lans (Foto: Privat) och på marken (Foto: Malle Kivikas Ankarcrona).
Working equitation växer som gren: ”Hästar tycker om att jobba med huvudet”
På bara några år har en helt ny gren etablerat sig inom svensk ridsport, working equitation, eller WE som vi säger till vardags. Vad är hemligheten bakom ”nykomlingens” popularitet? Hippson frågar C-tränaren Jackie Braconier.
Text: Malle Kivikas Ankarcrona
Efter en prövotid på två år blev WE, under 2011, en gren inom Svenska Ridsportförbundet och 2016 fick de fyra första C-tränarna sina licenser. En av dem är Jackie Braconier, som själv har tävlat klassisk dressyr och har varit ridlärare i nästan 20 år. Hon förklarar att det egentligen inte är något nytt man har hittat på, snarare handlar det om ett nytt sätt att utöva gamla rörelser som alltid har använts under arbete i fält.
– När man använder hästen i sitt jobb, som en arbetspartner, är lydnad och samspel otroligt viktigt. Annars kan man inte öppna en grind, gå över en bro eller hoppa över ett dike, säger Jackie.
Både dressyr och hinderbana
Grenen har vuxit väldigt snabbt och trenden tycks hålla i sig. Jackies erfarenhet är att de som har provat en gång nästan undantagslöst blir bitna. Just för att det är så roligt! När hon förklarar hur tävlandet fungerar kan man definitivt ana tjusningen. Precis som i fälttävlan har WE tre delmoment:
- Klassiskt, lättare, dressyrprogram på en 20x40-bana där domarna först i svår klass bedömer gångarterna. Det spelar alltså ingen roll om man har ett russ från lösdriften eller ett välstammat, elektriskt halvblod.
Förutom klassiska linjer finns några lite mer träningsrelaterade sådana, som exempelvis två eller tre varv på en trav- eller galoppvolt. Det första varvet är lite större och tempot högre, det andra som följer direkt efteråt är aningens mindre och ska ridas i ett lugnare tempo. - Teknikhinderbana med ungefär 15 till 18 hinder, som vart och ett bedöms på en skala från noll till tio. I debutantklasserna rider man banan i skritt, från LE rider man i trav och från LA rider man i galopp.
- Speedmomentet, där i princip samma bana rids fast på tid.
Når dem som inte har tävlat förut
Tävlingar kan arrangeras med alla tre momenten eller bara med två. Då måste det ena momentet vara teknik. Att inte bedöma gångarter, och att i vissa klasser utgå från skritt, tror Jackie är orsaken till att så många har blivit bitna och att en hel del även har börjat tävla. Ofta handlar det om ryttare som tidigare inte alls hade tankar på tävling, eftersom den första tröskeln kan vara svår att ta sig över om man inte har ”rätt” häst.
– Vi når ryttare som aldrig har tävlat, men som genom att rida WE faktiskt startar dressyr. För precis som i fälttävlan måste man som ryttare visa att man kan hantera sin häst på en dressyrbana innan man rider hinderbanan, säger Jackie.
En annan orsak till att grenen har blivit populär är att återkopplingen är så direkt och enkel för ryttaren att ta till sig. Rider du volt runt först en tunna och sedan runt en annan, då märker du med en gång om de är lika stora. Vilket är svårare i klassiska dressyrprogram.
– Ett hinder är exempelvis att göra halt och att plinga i en klocka, samtidigt som hästen ska stå stilla på en exakt angiven plats. Det kan tyckas enkelt, men alla som har lite ridvana vet hur svårt det kan vara att göra halt, säger Jackie och fortsätter:
– Inom WE blir det tydligt hur svårt det är, gör man halt två meter för långt fram eller bak kommer man inte åt klockan och klarar därför inte hindret. I klassisk dressyr blir konsekvenserna inte lika dramatiska.
Får automatisk återkoppling
Att det är enkelt för ryttaren att själv se hur väl han eller hon har lyckas är inte minst tacksamt för utövare på hobbynivå. För det krävs att du som ryttare är skicklig för att känna om en halt sitter som den ska. De som tränar för Grand Prix-klasser har inga problem att göra en perfekt halt vid en bestämd punkt, de har därför heller inga problem med att stanna vid klockan.
En som uppskattar den direkta återkopplingen är Gabbi Vieja, som har ridit för Jackie i många år.
– Ta övningen med grinden till exempel. Ryttare och häst måste ha god kommunikation, tillit och samarbetsförmåga för att kunna närma sig grinden, stå still, rygga i mönster och röra sig sidvärts. Brister grunderna och kommunikationen så klarar du inte att utföra övningen, säger hon.
Dessutom kan oväntade saker hända när man öppnar en grind, vilket sätter tilliten på ytterligare prov.
– Bron är ett annat exempel på hinder som kräver förtroende och som dessutom utvecklar hästens mod. Vilket stärker ekipaget som helhet.
Både Gabbi och Jackie framhåller hur bra den direkta återkopplingen passar barn. Står hindret kvar har ekipaget samarbetat. Om inte får man en fingervisning om vad man behöver träna på.
– Genom att klara hinder får barnen automatiskt en god sits, balans och koordination. De måste dessutom lära sig att planera sina ridvägar så att de kommer runt banan. Och så får de anpassa tempot efter hindret, säger Jackie.
Samma sak gör man på en hoppbana, men på ett annat sätt, påpekar hon.
– Du kan inte skritta runt en hoppbana och det är få som blir glada över att lyckas skritta över ett hinder, på samma sätt som när man lyckas skritta över en bro.
Gabbi och Lennart, till höger sidvärts över en bom.
Hästarna förstår och blir glada
Samspelet, där ryttaren leder arbetet men hästen är delaktig, löper som en röd tråd genom WE-träningen. Kanske kan en del av grenens snabba spridning förklaras med att alla hästar kan tränas till att göra bra resultat? Dagens elektriska, och för många amatörer svårhanterade, sporthästar passar inte alla.
De som vurmar för WE säger ofta att hästarna blir glada av det. Jackie tror att det beror på att de på ett enkelt sätt förstår vad de ska göra.
– När vi ryttare ser ett tomt ridhus kan vi se ridvägarna framför oss i våra huvuden, men hästen ser bara ett tomt ridhus. Finns där tunnor och bommar och broar, då vet hästen med en gång vad den förväntas göra och kan slappna av på ett annat sätt. Hästar tycker om att jobba med huvudet, det är inget nytt, säger Jackie.
Liknande webbartiklar
- Cartaxo gör piaff och passage: "Guld värt med skolhästar som kan sina saker"
- Working equitation – en gren med stor potential
- Träningstips med Rodrigo Torres: ”Ifrågasätt systemet”
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
- Efter ett andra revbensbrott – Havano tävlar igen: "Supermotiverad att få arbeta"
- Ewelina om utbildningen av hästar hos Valença: ”Våga introducera nya och mer komplexa övningar för din häst”
- Emelie Strömvall har förälskat sig i lusitanon Havano: "Klickade från första stund"
- Ylva driver lyxridskola med lusitanohästar: ”Krävs en hel del från ryttaren”
- Se lusitanohingsten Coroados otroliga VC-kür
- OS-ryttaren Gonçalo Carvalho: ”Avspändhet är grunden till allt”
relaterade artiklar

"Mycket blod, svett och tårar bakom"
Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Jens Fredricson är helt enkelt bäst i världen och tog ett historiskt VM-guld.
Ankarcrona om publiken: "Har nog inte varit med om något liknande"

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!