En av hästarna på clinicen var Con d’Amor, fyra år gammal, med Linnea Aarflot i sadeln. Foto: Privat
Jobbet som tränare blir bara roligare och lättare eftersom dagens unga hästar är så bra att det mesta går av sig självt, förutsatt att du inte har slarvat med grundarbetet. Det menar Pether Markne, som delade med sig av sina erfarenheter under en clinic hos Mälardalens Varmblodsklubb i mitten på november.
Text: Malle Kivikas Ankarcrona
Temat för clinicen var hur vi bör rida unga hästar. Att vi de senaste decennierna har fött upp mer specialiserade och begåvade hästar är ingen nyhet.
När Pether Markne jämför noterar han att han i dag sällan måste jobba med avancerade övningar för att få en häst att stärka sig tillräckligt, alltså för att orka en hoppbana eller ett program. För 10 till 20 år sedan var det standard, även för hästar som var väl grundutbildade. I dag är de unga hästarna väldigt fina, de har hög ridbarhet och stor utvecklingspotential.
Balans, bjudning och styrka
Pethers tips till den som rider och utbildar en ung häst är att vara noggrann med grundridningen, det vill säga med att ha en ärlig framåtbjudning och att stärka hästen – så att den orkar gå balanserat och bära sig själv. Det gäller att hela tiden vara lyhörd för hästens signaler.
– Jag är lite skeptisk till att vi kräver så mycket av våra unga hästar i dag. När hästen är mellan fyra och sju år gammal måste vi ha mycket respekt för vad som händer med den, den måste få styra och välja lite själv. Visst kan man ibland kräva lite mer, men det är inte bra om orken plötsligt tar slut. Då har du pressat för hårt och måste backa några steg, så att det inte blir en dålig erfarenhet för hästen, säger Pether.
Orken kan ta slut
För precis som med barn kan orken plötsligt ta slut. Ett barn kan ena sekunden skratta så att det kiknar och i nästa sekund gråta så hejdlöst att ingen glass i världen hjälper. Samma sak gäller enligt Pether för hästar.
Hemma i det egna ridhuset brukar han först och främst se till att hästen går framåt och att ryttaren har en lätt kontakt med munnen.
– Unghästen behöver inte gå fullt mellan hand och skänkel i början, det som är viktigast är kontakten med munnen och att det finns lite balans. Många ryttare jobbar nog för lite med att få kontakt till bettet, säger Pether.
När kontakten och balansen finns där är det dags att börja träna på styrkan. Hästarna som är med på clinicen är fyra eller fem år gamla, vilket innebär att det är dags att höja ribban något. Åren som gröngöling med fokus på enbart framåtbjudning är över.
Stärkande övergångar
Den klassiker som Pether tycker är överlägsen i nästan all ridning är övergångar. För unghästen kan det handla om att trava runt fyrkanten, hästen ska gå fram ordentligt. Sakta av till skritt och växla upp till trav igen. Nästa gång ska hästen inte sakta av helt till skritt utan fortsätta i långsam trav, för att sedan öka igen.
En häst som är svag i bakknäna, vilka de flesta unghästar är, är också rörlig i sina bakknän. Den håller liksom inte riktigt ihop. Ju svagare hästen är, desto rörligare är bakknäna. Dessa leder ger därmed ryttaren en god indikation på styrka eller svaghet. En svag häst brukar dessutom gå bakom hand för att komma undan arbetet. I så fall kan det vara bra att låta den vila ett tag.
Lugn hand är viktigt
För att få en häst som lyssnar till små hjälper är Pether noga med att avsaktningarna får ta tid, det är viktigare att ryttaren har en lugn och mjuk hand än att övergångar neråt sker direkt. Det är lika effektivt att bromsa hästen med tanken som det är att använda handen, när man ska rida in i övergången. Däremot är det viktigt att hästen svarar snabbt när du ber om trav.
En avgörande del i grundridningen är att få hästen avslappnad.
– Ge dig själv och hästen tid så att du känner att den slappnar av och att du får bra kontakt med munnen. Gör inte för svåra övningar för fort, det blir för spretigt och hästen hänger inte med, säger Pether och fortsätter:
– Varje vecka ser jag elever som gör för svåra övningar vilket stressar hästarna.
I samma anda menar han att om en övning inte blir så bra som man hade önskat, då är det bättre att rida vidare och försöka igen. Detta i stället för att bromsa upp och börja korrigera. Busar hästen efter ett hinder, bromsa inte utan rid vidare, låt den galoppera ett varv runt ridhuset. Det handlar om att få hästen att gå fram och tycka att arbetet är roligt.
Vänta in balansen
Ett tips Pether ger alla ekipage under clinicen är att vänta med halvhalten några steg när du har brutit av från galopp till trav. Ofta brukar man göra en förhållning när man har en häst som är väldigt framåt och hamnar i obalans. Men Pether menar att det i stället handlar om at låta unghästen få trava på ännu lite mer, för att sedan ta den tillbaka.
– Målet är att få en avspänd häst, vilket många faktiskt missar. Samtidigt får man inte fastna i det lugna tempot, ibland är det bra att be om kvickare steg. Blir det för kvickt har du alltid valet att gå tillbaka till det lugna, säger Pether.
Övergångar och sidvärtsarbete
Om hästen ligger på är Pethers tips att jobba med övergångar, får du ingen respons kan du dessutom flytta hästen i sidled. Allt handlar om att få en häst som kvickt svarar på ryttarens hjälper, det är A och O i allt Pether säger och gör.
Att träna den unga hästen handlar alltså om att befästa grunderna och att stärka den i kroppen. Ryttare och häst ska bli ett välsmort team med en väl fungerande kommunikation. Pethers erfarenhet är att hästar lär sig snabbt om man gör rätt. Du behöver alltså vara konsekvent och tydlig med vad du önskar att hästen ska göra.
– Jag brukar träna på samma sak två dagar i rad. Den andra dagen förstår hästen mycket snabbare och då avslutar jag arbetet tidigare – det kanske bara krävs några minuter vilket är en häftig känsla! Sedan kan vi avrunda med en promenad i skogen.
Dagen efter gör Pether ofta något helt annat, kanske får hästen till och med vila.
– Därefter får den göra samma sak igen två dagar på raken. Och så vidare, förklarar han.
Hästarna fick jämnare kontakt
Under clinicen förstår man verkligen att Pether har gjort sig känd som en som vurmar för grundridningen. Vi pratar med Ki Sanderson, diplomerad unghästutbildare och C-tränare i dressyr och hoppning, som fanns med under dagen.
– Jag uppskattar att Pether poängterar grunderna, framåtbjudningen och balansen samt den viktiga rakriktningen, säger hon.
En annan sak Ki gillar är att Pether fick ryttarna att rida sina hästar från skänkel till hand.
– Det fick hästarna att arbeta genom hela kroppen. Dessutom sökte de en jämnare kontakt och fick en bättre arbetsform, med nosen i lodplanet.
Pether Markne engagerar sig i ekipagen på clinicen.
Foto: Malle Kivikas Ankarcrona
På lördagskvällen kliver Klara Hammarström upp på Mello-scenen på nytt – det är dags för Andra Chansen. Här berättar hon om hästar och artistliv.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!