Forskning
Publicerad: 2018-12-10
Foto: Photobynoren
Guide till hästvälfärd: "Räcker inte att följa lagen – den anger miniminivån"
Hur mår egentligen min häst? Det är en fråga som de flesta hästägare ställer sig, men arbetar vi aktivt för att hästen ska må bra? Forskaren Sofie Viksten har doktorerat i ämnet hästvälfärd, här berättar hon om de vanligaste problemen och vad man bör tänka på.
Text: Julia Brente
Sofie Viksten är filosofie doktor i etologi och djurvälfärd och driver företaget Hästfokus AB. Under hösten har hon turnerat landet runt för att sprida kunskap i ämnet hästvälfärd. Hur och varför är det viktigt att mäta den?
När vi pratar om hästvälfärd och djurskydd är det viktigt att komma ihåg att de är två olika saker. Djurskydd är det vi gör för att skydda våra djur, medan hästvälfärd är hästens upplevelse av det vi utsätter den för. Kort sagt är hästvälfärd hästarnas fysiska och mentala hälsa.
– En vanlig missuppfattning är att om man följer lagen så har man en god hästvälfärd, det stämmer inte. Lagen är en miniminivå. När det görs offentliga kontroller undersöker man bara att hästhållningen uppfyller minimikraven, förklarar Sofie.
Inte bara stallet ska kontrolleras
Någonting hon har arbetat för är att det ska tittas mer på hästarna, och inte bara på stallen, när myndigheter och organisationer kontrollerar hästhållningen. Tidigare har man mestadels fokuserat på hur stall och hagar är utformade och har inte lagt så mycket vikt vid att undersöka djurens fysiska och mentala hälsa.
Sofie förklarar att det är lätt att det dåliga i ett stall blir det normala. Vi vänjer oss vid rutiner som egentligen inte är bra för hästarna. Några av de vanligaste sakerna hon märker när hon åker runt i olika stall är problem med ventilation och mögelförekomst, att hästarna inte äter så mycket som de ska göra enligt foderstaten, skador från utrustning, dålig munhälsa, skaderisker och för lite utevistelse.
Stress tar sig olika uttryck
Precis som människor visar hästar stress på olika sätt. Något Sofie har lagt märke till är att vi hästägare ofta har svårt att läsa av detta.
– Ibland kan de bli apatiska. En häst som blir det är exakt lika stressad och mår lika dåligt som en häst som visar sin stress utåt. Det är som att någon har dragit ner rullgardinen, den är inte i kontakt med omgivningen, säger hon.
En sådan häst kan vara svårare att förstå och det är inte alltid lätt att se skillnad på en häst som är lugn och en som är apatisk. Det här är någonting som kan bli problematiskt, inte minst när man ser till de hästar som blir missförstådda.
– Det som är lite läskigt är att symtomen för apati är samma vi använder för att beskriva en ”bra nybörjarhäst”. Den är lugn, reagerar inte så mycket och så vidare. Men att hästen inte är reaktiv betyder inte att den inte är stressad och kan må väldigt dåligt.
Kritik mot hästsporten utifrån
Hästsporten har, särskilt under den senaste tiden, varit under lupp. Och vi själva blir mer och mer medvetna om hur vi hanterar våra hästar. Sofie tar upp vissa saker som människor utanför sporten kritiserar hästmänniskor för. Det är bland annat omoderna träningsmetoder, dopning, våld och spödrivning, skadlig utrustning och att vi inte följer lagen.
– Allt det här samlat är sådant vi blir kritiserade för. Det finns många som arbetar för att vi inte ska få träna och tävla våra hästar på det sätt vi gör i dag. Är det så att vi vill att sporten ska finnas kvar måste vi våga visa utåt hur hästarna mår och hur de hanteras. Det handlar dels om att rättfärdiga saker, dels om att rannsaka oss själva om hur vi tar hand om våra hästar. Här hjälper hästvälfärdsundersökningar väldigt mycket, säger hon.
Sofie tror att det är viktigt att vi är tydliga och ärliga med vad vi gör med våra hästar, att vi vågar ifrågasätta oss själva och vågar bli bättre.
– Vi måste med raka ryggar kunna visa hur vi hanterar hästarna. Kan vi inte göra det så kanske vi inte tar hand om dem så bra.
Lamporna: Vi känner alla igen de vanliga, stora lysrörslamporna som brukar användas i stall. Någonting som många inte tänker på är var dessa lampor är placerade. På vissa är armaturen slagtålig, på andra är den vek och lossnar lätt om något slår i. Om lamporna sitter i en höjd där hästarna skulle kunna komma åt dem är det extra viktigt att veta hur bra de håller.
När plasten inte sitter ordentligt finns risk för att den trillar av om hästen skulle komma åt den eller råka slå i den. Kanske skadas inte hästen av det, men den kan bli rädd och orsaka skada på annat sätt om lampan går sönder över huvudet på den.
Spolspiltan: Var är spolspiltan placerad? De flesta anläggningar har sin spolspilta inne i själva stallet, för att det är smidigt för oss människor. Nackdelen med att ha spolspiltan nära hästarna är att fukten kan orsaka mögel och fuktskador i övriga stallet. Då är det viktigt att ha extra ventilation och helst separera spolspiltan från resten av stalldelen.
Uppställning: Hur vi binder upp våra hästar i gången är väldigt viktigt. Något vi ibland glömmer är att grimskaftet, kedjan eller det du binder upp hästen med ska gå sönder om den sliter sig. Skadorna kan bli stora om hästen sitter fast när den drabbas av panik och försöker fly.
Saker i taket: När vi tittar upp i taken i våra stall ser vi ofta saker som hänger över hästarnas huvud. Kanske är det ett ventilationssystem? Det är viktigt att tänka på att allt som hänger i taket kan skada hästarna om de skulle resa sig eller liknande när de står i gången. Undvik i möjligaste mån att ha saker i taket där hästarna befinner sig eller se till att takhöjden är väl tilltagen.
Boxdörren: I många stall har hästarna luckor i boxdörren som gör att de kan titta ut. Det är trevligt att se att de kan hålla koll på stallet och hälsa när man går förbi. Men ibland är inte designen på dessa öppningar optimal för hästar.
Om du tittar på din egen boxdörr kanske du ser att det är en rätt låg, tvärgående stålram i ”luckan”. Problemet med dessa är att om en större häst blir rädd medan den tittar ut i gången kan den slänga upp huvudet och slå sig i nacken. Det kan resultera i stora skador.
Se, höra och röra: Hästar vill gärna kunna se och höra varandra när de står inne i stallet. Men visste du att de även vill kunna röra varandra? Speciellt om hästen står bredvid en häst den känner väl och kanske till och med går i samma hage som. Det är tyvärr inte självklart att våra hästar kan röra varandra när de står inne i stallet, men om du har möjlighet att låta dina hästar göra det är det väldigt positivt ur välfärdssynpunkt.
Luften: Oftast när det pratas om hur luften är inne i stallet utgår vi som hästägare från hur luften känns när vi själva kommer dit. Men det är omöjligt att avgöra kvaliteten utan att mäta luftfuktighet och temperatur.
Vi tänker heller inte alltid på hur luften är när vi har stängt alla dörrar på kvällen och det bara är hästarna som känner av luftfuktigheten. Av den anledningen mäter Sofie alltid fuktnivån i stallet på morgonen, precis när det ska öppna för dagen. Detta för att veta hur luftfuktigheten är när man inte har hunnit vädra.
Ifrågasätt de egna rutinerna: Det är alltid nyttigt att ifrågasätta sina egna rutiner, annars tenderar de dåliga vanorna att bli en del av det normala. Här är några frågor du kan ställa dig: Vad behöver vi ha koll på i vår verksamhet? Vad finns det för riskområden? Vem ansvarar för vad och varför? Missar vi något? Vem anlitar vi för hälsovård? Har vi verkligen tagit oss tid till att fundera på hur hästen upplever de rutiner vi har i stallet?
Fotnot: Föreläsningsturnén arrangerades i samarbete med Svensk travsport, referatet är från föreläsningen på Halmstadtravet.
Läs Sofies doktorsavhandling om hästvälfärd
Liknande webbartiklar
- Sofies protokoll mäter hästars välfärd
- Hästägarkontrakt för bättre välfärd
- Han vill se hästens välfärd som grund för dressyrbedömningen
- Ögonblicksbilden, del 3: ”Vill visa att hårt åtdragna nosgrimmor normaliseras”
- Ögonblicksbilden, del 2: ”Man tror inte att man själv ska drabbas”
- Inför ridpasset: Att göra i ordning hästen
- VIDEO: Hur du lär din häst att göra skänkelvikningar
- Svenska Ridsportförbundet släpper guide om ridunderlag
- Hästar motiverar elever till skolarbete: ”Lär sig om sig själva i förhållande till hästen”
- Helena Reje: ”Det syns inte alltid om någon mår dåligt”

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!