Forskning
Publicerad: 2017-12-01
Foto: Anki Yngve (vänster) samt röntgenbild av artros
Vill upptäcka ledinflammationer – redan innan hästen börjar halta
I framtiden kanske vi kan upptäcka artros innan hästen ens har hunnit bli halt. I så fall skulle fler ledinflammationer kunna behandlas i tid och därmed gå tillbaka. Professor Stina Ekman berättar om den intressanta forskningen kring biomarkörer för ledsjukdom.
Text och porträttfoto: Sigbrit Mattsson
Stina Ekman är professor på Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU. Under Hippocampusdagen i Uppsala i november berättade hon om intressant, pågående forskning för att försöka förstå och bota ledsjukdomar hos häst.
Hon förklarade hur långt de har kommit i den komplicerade forskningen om hur man skulle kunna använda biomarkörer för att påvisa artros i ett tidigt stadium hos hästen. Till och med innan den visar hälta.
– Den artros vi talar om är hos den atletiska hästen, alltså som har uppkommit av en mekanisk skada. Inte åldersartros, förtydligar Stina.
Ledbrosket bryts ner
Artros (osteoartrit = OA) är en låggradig inflammation som bryter ner brosket och bland annat leder till förlust av ledbrosk. Även ledkapsel, ledvätska och ben påverkas.
– Hos sporthästar är artros den vanligaste orsaken till ledsmärta och hälta. Med kostsam behandling, lång rehabilitering och ibland även utslagning som följd, menar professorn.
Hästen kan i det tidiga skedet ha en inflammation i leden utan att vara halt.
– Vår förhoppning är att vi med vår forskning ska hitta en metod för att diagnostisera artros i ett tidigt skede. Det finns i dagsläget inte något sätt att göra det, berättar Stina och fortsätter:
– Om vi lyckas kan vi få ett redskap för detta. En låggradig inflammation kan då behandlas och gå tillbaka. De radiologiska undersökningar som används i dag visar inte den tidiga skadan i ledbrosket, utan endast äldre förändringar med benpålagringar.
Ska belastas ”lagom”
Kunskap om träning och belastning är också viktig för att förebygga artros.
– Vi vet att mekanisk belastning behövs, men det får inte bli för mycket. Då blir det en inflammation i leden och behandlar man inte, eller ändrar träningen, startar nedbrytningen av brosket. Kollagenet förstörs med ärrbildning som följd. Det är således mycket viktigt att träna ”lagom”, påpekar Stina.
En Inflammation i leden påverkar ledbrosket så att proteiner i vävnaden trasas sönder och olika typer av fragment kommer ut i ledvätska och blod.
– Det är dessa fragment som kallas biomarkörer och som vi alltså ska använda i forskningen. Vi har visat att flera unika fragment bildas vid en inflammation, när brosket trasas sönder.
Stina fortsätter:
– I dagsläget har vi hittat fyra unika fragment som uppkommer vid inflammation, som vi ska göra antikroppar av och sedan behandla hästen med. Vår förhoppning är att vi ska hitta tio fragment och göra en multiplex ELISA, som ska användas för tester både i serum och ledvätska.
ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) är en vanlig biokemisk metod för att påvisa antikroppar.
Vill få till tidiga diagnoser
Stina berättar att forskarna har gjort tester i provrör där de har sett att vissa av fragmenten kan ses i ett tidigt skede. Andra fragment fanns först i senare skeden av inflammationen.
– Vi har även visat att ett av dessa unika fragment, COMP, förekom i högre nivåer i ledvätska från akut halta hästar jämfört med friska och kroniskt halta hästar, säger hon.
Dessutom har forskning visat att det går att mäta olika faktorer i ledvätska och blod, där man ser hur grav skadan är och hur länge den har funnits.
– Det känns viktigt att förebygga ledskador, vårt mål är att framställa en panel av olika mätbara ämnen som visar broskets skadeutveckling och inflammationens karaktär. Panelen ska kunna användas i kliniskt arbete på ledvätska och blod, menar Stina.
Hon avslutar:
– Vår förhoppning är att denna biomarkörpanel ska kunna användas för tidig diagnos, men också för att utvärdera effekten av behandlingar. Samt till att utforma ett bättre träningsprogram för tävlingshästar. Det skulle därmed öka välbefinnandet hos den atletiska hästen.
Upptäcks artros i tid är den behandlingsbar. Bilden kommer från Stinas presentation.
Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Socker och stamceller ger hopp för artroshästar
- Forskaren: ”Prestationsförmågan påverkas redan hos en lätt överviktig häst”
- Anpassning är nyckeln till hållbarhet: ”Ridhästar är ofta undertränade”
- Friska hästar hostar inte – guide till orsaker, symtom och behandlingar
- Bråda dagar för hovslagarna
- Forskare kan se ledinflammationen långt innan hästen blir halt
- Forskning om spatt fick pris: "Stor påverkan på hästars benhälsa"
- Specialbett och salivprov – ny metod upptäcker artros
- Äldre häst med knuta på insidan av hasen
- Nyckelbensleden
relaterade artiklar

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!