Nyheter
Publicerad: 2021-05-19
Foto: Adobe Stock
Fölets benställning och bockhovar – så håller du koll
Några av de vanligaste diagnoserna som ställs hos föl handlar om bockhovar eller felaktiga benställningar. Det visar underlag som Agria djurförsäkring tagit fram. Här ger veterinär Karl-Henrik Heimdahl några värdefulla tips till hästägare.
Varje år föds många föl i Sverige och nu i dagarna är det många hästägare som går i väntans tider.
– Som uppfödare blir man förstås förtvivlad när fölungen föds med krokiga ben eller utvecklar bockhov, men faktum är att det ofta går bra att rätta till, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria djurförsäkring, i ett pressmeddelande.
Viktigt att agera i tid
Om ett föl föds med felaktig benställning är det viktigt att agera snabbt, för efter tre månader kan det vara för sent att korrigera något från hoven upp till kotan. Om det är något som ska korrigeras upp till karpus (framknät) behöver det åtgärdas innan fölet har blivit sex månader.
Ett annat problem som kan uppstå under fölets uppväxt, inte sällan när det är runt 6-8 månader, är att fölet utvecklar bockhov.
Ju tidigare en felaktig benställning åtgärdas, desto bättre förutsättningar har fölet att växa upp till en hållbar häst med korrekt benställning.
– Om man agerar i tid är det ofta ganska enkelt att på hemmaplan rätta till en felaktig benställning med beslag och verkning av en skicklig hovslagare. Om man däremot väntar några veckor eller månader kan åtgärden i stället bli en operation, vilket är betydligt dyrare och mer riskabelt för fölungen, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Han tipsar om att fotografera fölets benställning dagligen för att kunna jämföra och se förändringar. Förändringar åt både rätt och fel håll kan gå fort på föl.
Ballerinasyndrom
Fölungen står på tå och kan behöva hjälp redan första levnadsdygnet för att länga senan. Behandlingen består av verkning och specialbeslag som gör att senan längs successivt och hoven till slut kommer ner i marken på ett normalt sätt. I besvärliga fall kan operation vara en utväg.
X-bent
Fölungens benställning ser ut som ett X framifrån eller bakifrån, det vill säga knäna eller hasorna är täta, medan hovarna har långt avstånd emellan sig. Ofta kan X-benthet räta till sig av sig själv, men man bör ha regelbunden kontakt med veterinär och hovslagare för att kunna sätta in eventuellt åtgärd i tid. Behandlingen består i så fall av hovbeslag och verkning.
Windswept
Fölungen föds med bakbenen eller frambenen eller båda delar höjda åt ett håll som en båge. Det ser ut som om fölungen står i hård vind och benen böjer sig för vinden åt ett håll, därav namnet windswept. Ofta rätar benen ut sig av sig självt inom ett par veckor, men det är viktigt att ha en nära dialog med veterinär för att kunna sätta in behandling i tid.
Veka kotor
Det är vanligt att föl föds med långa, veka kotor som gör att fölungen går på kotorna den första tiden. Det brukar räta upp sig av sig självt efter några dagar eller upp till en vecka. Om fölet går på sina kotor är det mycket viktigt att se till att den inte får sår som lätt blir infekterade. Ha en nära dialog med veterinär om fölet har veka kotor om åtgärder behöver sättas in.
Bockhov
Bockhov kan utvecklas om fölungen växer för fort och innebär att senan förkortas så att fölungen till slut står på tå. Bockhov är vanligast på fölungar som är 6-8 månader gamla. Behandlingen består av verkning och specialbeslag som gör att senan längs successivt och hoven till slut kommer ner i marken på ett normalt sätt.
Källa: Agria djurförsäkring
taggar
Liknande webbartiklar
- Valerie valde själv sin amma
- Livsviktig operation bedömdes som förebyggande vård
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Nyfött föl i stallet? Här är tre vanliga fölsjukdomar att vara uppmärksam på
- Annonsen om du vore en häst …
- Ekonomitips till hästägaren – koll på foder och nyckeltal
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
- Uteritten ger hästen varierad träning
- Vem blir årets uppfödare – dags att nominera
- Kompisens råd ersätter inte veterinären

Släpp rosettdrömmen när du rider fram
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.

Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
I välgörenhetstävlingen för islandshästar, Lev Rosa, går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden. I höst arrangeras tävlingen åter på Flyinge.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Veterinär belönades med företagspris
Veterinär Anne Haglund och Saxtorps hästklinik i Skåne fick nyligen ta emot priset som Årets företagare i Landskrona kommun.
Motiveringen: "Personlig, högkvalitativ vård med helhetssyn"

Angelie von Essen har blivit mamma
Den svenska landslagsryttaren Angelie von Essen har fått en son. Familjen är baserad i England där de föder upp och utvecklar hopphästar.

SVA om smittläget med EHV-1 på Mantorp
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, redogör för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet av EHV-1 på Mantorp hästsportarena.
Tävlingshästarna bedöms inte vara utsatta för smittorisk – får tävla

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Falsterbo Horse Show, kan du vinna entrébiljetter till sommarens hästfest.
Hästar och sport på högsta nivå, show, sommar och sol – tävla här

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Visa dig från din snyggaste sida nu!"
När kvinnan sträcker ut tungan vet hästen precis vad den ska göra. Har du och din häst några tricks att visa när kameran kommer fram?

Inga topplaceringar för svenska lagen
Varken i Italien eller Danmark blev det några topplaceringar för Sverige i laghoppningarna. Men det fanns flera individuella ljuspunkter.
Felfritt av Wilma Hellström och Erika Lickhammer-van Helmond

Succéduon i ny podd om ridsport
Christian Olsson och Maria Gretzer har hörts i radio från tävlingsbanor världen över. Nu tar sig duon an ett nytt projekt.

Vägrar ta bort taggtrådsstaketet
Två bröder som håller hästar har fått föreläggande om vite. Deras hästhagar har taggtrådsstaket vilket inte längre är tillåtet.

EHV-1: "Smittläget är under kontroll"
Två skolhästar vid Mantorp hästsportarena har konstaterats med EHV-1 och en av dem har dött. Förra helgen hölls hopptävlingar på arenan.

Berusad man misstänks ha skjutit ihjäl häst
På torsdagen greps en man i Tranås. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Vem får hingsten gå med i sommar?
Hos många sporthästar innebär hingstliv att de i vuxen ålder aldrig umgås med artfränder. Men är rädslan för att ha hingstar ihop befogad?
Forskarna utmanar gamla ”sanningar” – läs mer i Forskningskollen

Träna styrka och balans med Linda Heed
Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.
"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bygg din egen bromsfälla till hästhagen
En bromsfälla kan vara bra för att skydda hästarna mot de irriterande bromsarna på sommarbetet. Så här gör du en hemmasnickrad.

Många timmar ridsport på tv i sommar
Det är en tävlings- och mästerskapstät sommar som väntar alla ridsportsintresserade. SVT kommer att sända från flera höjdpunkter.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!