Nyheter
Publicerad: 2021-10-29
Foto: Annika Grundberg och Tomas Holcbecher
Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
Både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann tävlar hästar barfota. Nu ska en ny forskningsstudie ta reda på hur det påverkar hästens hälsa och prestation.
– Med de erfarenheter jag har vore det kul att kunna visa hur det påverkar hållbarheten hos hästen, säger Peder Fredricson.
I samarbete med SLU startar försäkringsbolaget Agria en forskningsstudie för att ta reda på om, när och hur det är lämpligt att rida med eller utan hästskor. I teamet ingår professor Lars Roepstorff, veterinär Staffan Lidbeck samt världsettan i hoppning, Peder Fredricson. Bakgrunden är att Peder själv tävlar hästar barfota, vilket han berättade mer om under en presskonferens på Elmia i samband med Jönköping Horse Show.
– Jag har alltid ridit mina hästar med skor tidigare. Det var först för två år sedan som jag provade att ha en häst oskodd för att den var skadad och vi inte kom tillrätta med det. Vi tog av skorna, den blev frisk och kom tillbaka på ett väldigt bra sätt, säger han.
Sunda hästar i stallet
Efter den händelsen började Peder fundera allt mer på hästskor och hur de påverkar hästen. Han läste på om ämnet och tog hjälp av flera kunniga personer, och sedan tog han av skorna på fler av sina hästar. Det har han fortsatt med, efter att ha sett vilka resultat det gett.
– Tävlingsryttare vill få så bra resultat som möjligt och en mycket stor del i framgången är att hästarna håller sig skadefria. Då kan man träna, tävla regelbundet och matcha hästarna i stallet. Jag är världsetta nu, det är svårt att säga vad det beror på, jag har samma faciliteter som förr och det enda jag har ändrat är att jag har hästarna barfota. Det har aldrig hänt förr att alla hästar i stallet är så här sunda samtidigt, och det har gjort en enormt skillnad för mig i hur jag kan matcha dem mot tävling.
Filmas med höghastighetskameror
Under OS red både Peder och Henrik sina hästar barfota. Det har väckt ett stort intresse både nationellt och internationellt. Men i dagsläget finns det väldigt lite forskning kring ämnet. Några få studier som finns, visar att järnskon begränsar hästens naturliga rörlighet i hoven.
– När man lyssnar till Peder tänker man nästan "det är för bra för att vara sant". Min uppgift som forskare är att vi nu ska se till att byta åsikter mot insikter, säger professor Lars Roepstorff.
I studien ska hästar, med och utan skor, filmas med höghastighetskameror.
– Utifrån en komplett bild kan vi göra en rörelseanalys, sedan kan vi beräkna de krafter som hästen upplever. I princip kommer vi kunna se på detaljnivå hur en häst avlastar ligament eller senor, säger Lars.
Kräver kunskap och anpassning
Peder gör en jämförelse med hur det är för oss människor, när vi går barfota. Går vi på ojämt underlag kan vi bli ömma och i värsta fall skada fötterna, men går vi på en fibersandbana fungerar det utmärkt. Det är därmed inte bara att rycka av skorna och låta hovarna växa, det gäller att tänka till, ta hjälp av erfarna personer och att lära känna hästens hovar.
– Många hästar har gått med skor hela livet, i princip hela tiden. Det är klart det blir en omställning för dem. Man måste ta hänsyn till hästen och anpassa efter varje individ. För mig har det här varit en spännande resa, jag har inte haft något med hästens hovar att göra tidigare förutom att kratsa dem. Det här är ingen kritik mot hovslagare, de gör ett fantastiskt jobb och jag har regelbunden dialog med min hovslagare. Men på grund av detta har jag lärt känna varje hästs hovar bättre och kan känna efter och justera dem vecka för vecka.
Peder brukar själv raspa hästarnas hovar en gång i veckan. Hovslagaren gör också regelbundna kontroller för att se så att balansen och vinklarna är bra.
Testade att hoppa på gräsbana
Att hästar som är oskodda rör mycket på sig är viktigt, poängterar Peder. Blodcirkulationen hålls igång, hovarna blir starkare och får bättre kvalitet, och vid rörelse håller hästen själv efter sina hovar på ett bättre sätt.
Väntar det en längre uteritt åker boots på och när det är tävling på gräs skos hästarna för att de ska kunna ha på sig broddar. Fast Peder har hoppat en 1,60-klass med hästen oskodd.
– Det gick bra i grundomgången. Sedan blev det lite halt i omhoppningen, säger han och sammanfattar:
– Det jag har pratat om här handlar om mina egna erfarenheter. Genom forskningsprojektet hoppas vi få mer kunskap, för det är det som tar oss framåt.
Synen på hästskor förändras
Veterinär Staffan Lidbeck var den som först kontaktade Peder, för att höra mer om hur det var att tävla med oskodda hästar. Deras samtal ledde sedan fram till att fler blev involverade i diskussionerna och att studien nu görs.
– Efter att ha diskuterat med Peder en längre tid inser man att det här inte bara är en saga, det är något vi måste undersöka vidare. Om 30-40 år kommer vi inte prata så generellt om skoning som i dag, att det bara handlar om att det är en järnsko som ska spikas på. Det kommer hända saker kring ämnet, det är jag helt övertygad om. Förhoppningsvis kan mer kunskap leda till bättre hjälpmedel och skydd för hästens hovar när det behövs, säger han.
Något datum för när studien ska vara klar finns inte i dagsläget, men förhoppningen är att resultat kan presenteras löpande under arbetets gång.
taggar
Liknande webbartiklar
- Veterinären om pågående barfotastudien: "Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan"
- Barfotastudien gav flera insikter: ”Tydliga skillnader”
- Veterinären om barfotahästar: ”Den dagliga kontrollen är jätteviktig”
- Individuella lösningar blir framtiden tror forskaren
- Barfota ökar prestationen – men är inte för alla
- Anpassning är nyckeln till hållbarhet: ”Ridhästar är ofta undertränade”
- Unik rörelsediagnostik på häst snart möjlig vid SLU
- Pälspodden om hur svårt det är att se hälta
- Peder om att rida hästarna barfota
- Peder Fredricson och Lutfi Kolgjini om vägen till framgång: ”Gör inte som alla andra”

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!