Unghästar och avel
Publicerad: 2020-10-02
Foto: Adobe Stock
Vad det dräktiga stoet behöver i höst
Många stoägare har nu fått bekräftelse på att hästen är dräktigt, och den långa och förväntansfulla väntan börjar. Men tiden går fort och snart är det vår igen, under resan dit finns det några hållpunkter och tips som du kan bocka av. Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria och tidigare uppfödare, tipsar om vad du ska tänka på.
– Hösten är oftast en lugnare period för uppfödare, men det finns en del man kan göra för att få en trygg dräktighet och förbereda stoet inför fölningen, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Hur länge kan man rida stoet?
– En vanlig fråga i forum på nätet med fokus på dräktiga ston är hur länge man kan rida på hästen. Det enkla svaret är att lyssna på din häst. Men många hästar visa tydligt när de tycker att det är dags att dra ned på krävande arbetspass. En del slutar när sadelgjorden inte längre passar. Det betyder inte att hästen ska vila helt, för att hålla den i god kondition under dräktigheten är en halvtimmes promenad eller skrittur under ryttare om dagen lagom, under förutsättning att hästen går i hage större delen av dagen. I annat fall bör motionen utökas till en timme. En del hästar med lindrigare skador kanske i normalt fall promenadrids. Stäm då av med din veterinär hur länge det kan fungera utan att hästen sliter ytterligare på sin skada.
Håll stoet i form
– Undvik att hästen blir för tjock på grund av överutfodring eller för lite motion. Kontrollera hästens hull genom att känna på bröstkorgen efter revbenen. Benen ska kännas, men med ett tydligt ”fettlager” över. Stoet får inte heller bli för tunt i hullet, framförallt inte i slutet av dräktigheten när hon ska förbereda sig för den kommande mjölkproduktionen till sin fölunge.
Foder
– Precis som vanligt är det rejält och näringsrikt grovfoder grunden tillsammans med friskt vatten. Gör en foderanalys för att säkra att stoet får i sig rätt mängd av protein, selen och E-vitamin. Komplettera vid behov med ett fulltäckande mineralfoder. Utifrån en analys av hö eller hösilage kan du på sajten Hästsverige.se räkna ut vad du behöver komplettera grovfodret med. Under de sista månaderna av dräktigheten ökar stoets näringsbehov kraftigt, då fölungen växer snabbt i livmodern. Detta måste mötas med en väl avvägd utfodring där mängden och balansen mellan kalk och fosfor, samt proteininnehållet i foderstaten är extra viktigt att hålla koll på.
Avmaskning
– Följ stallets vanliga rutiner när det gäller avmaskning, börja med en träckanalys och låt resultatet av den styra om hästen ska avmaskas.
Vaccinationer
– Var extra noga med stoets vaccinationer under dräktigheten, särskilt när det gäller stelkrampsvaccin.
Stelkramp: Stoet vaccineras mot stelkramp ungefär en månad innan förlossning för att fölet ska få ett effektivt skydd under de första månaderna.
Hästinfluensa: För hästinfluensan gäller samma som för stelkramp. Vaccinet kombineras med stelkrampsdosen en månad innan fölning och kan då behövas tas två gånger under året om det normala vaccinationsdatumet infaller under annan tid.
Abortvirus (EHV-1): Abortvirus kan innebära att stoet plötsligt kastar fostret, ofta utan några direkta symtom. Risken ökar från den femte dräktighetsmånaden och framåt. Numera är den vanligaste rekommendationen att vaccinera stoet vid tre tillfällen – femte, sjunde och nionde dräktighetsmånaden. Det är dock lite olika beroende på vilket vaccin din veterinär använder, så stäm av i god tid innan det blir dags att börja vaccinera.
Hitta din nästa hopphäst på Hippson Market!
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin:
"Hoppning | Alla".
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hopphästar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Sunda hästar är glada hästar som presterar
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Drömhästen måste passera nålsögat – veterinärbesiktningen
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
- Håll koll på fölet – veterinären ger råd

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino
För två år sedan fick vi se Aliwa rida shettisen IrreVirr i halsrem. I veckan har hon lotsat runt mammas dressyrponny Chino på samma sätt.
Mamma Tanja: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!