Nyheter
Publicerad: 2023-09-17
Klara forskar om skador hos unga ryttare
Hur vanligt är det med skador hos unga ryttare, hur kan det förebyggas och hur ser unga på skador som uppkommer i stallet eller på hästryggen? Det undersöker doktoranden Klara Boije af Gennäs.
Text: Frida Bank
Foto: Malin Palm
Hej Klara, berätta om din bakgrund?
– Jag började rida på ridskola när jag var sex år gammal och hade egen häst från att jag var elva år. Jag läste på Bollerup naturbruksgymnasium med inriktning häst under gymnasiet. Sedan läste jag idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, då sålde jag min häst för jag hann inte med både häst och studier. Jag är uppväxt på landet så hästar har alltid funnits runtomkring mig.
Har du tidigare forskat om ridsport?
– När jag läste idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet var det flera ämnen som var intressanta. Vi läste allt från psykologi till biomekanik och sociologi, så man fick ett brett perspektiv på idrottsvetenskap. Jag blev intresserad av forskning och hade en handledare som fångade upp mig. När jag läste min master var jag med i ett projekt som forskningsassistent, där vi kollade på fotbollsskador bland ungdomar. Det är därifrån mycket av inspirationen till mitt nuvarande projekt kommer.
– Jag hade en tydlig bild av att jag ville skriva mer om ridsporten. Under min kandidatuppsats skrev jag om träning för ryttare. Då gjorde jag intervjuer och en enkät där jag undersökte hur många av ryttarna som utförde någon form av kondition-, styrke- eller rörelseträning utöver ridträningen.
Vad kom du fram till?
– Det var en del som gjorde det, men främst kom jag fram till att det fanns en vilja hos många ryttare men att de kanske inte hade tid eller att man helt enkelt prioriterade hästens välbefinnande över sitt eget.
I dag är du doktorand vid institutionen för idrottsvetenskap vid Malmö universitet, hur hamnade du där?
– På Malmö universitet är idrottsvetenskapen bred och man arbetar med idrottsrelaterade frågor från många olika perspektiv, vilket passar bra för mitt projekt där jag undersöker skador utifrån flera aspekter. Jag sökte tjänsten som doktorand med mitt projekt och jag fick den! Som doktorand är du både student och anställd, jag utbildar mig till forskare kan man säga.
Ditt projekt handlar om rid- och hästrelaterade skador hos unga, berätta mer?
– Syftet är att förstå och förebygga skador bland unga ryttare. Åldersgruppen jag inriktar mig på är 12 till 19 år och avser ryttare i Sverige. Jag har gjort en enkätinsamling där ryttare löpande under några veckors tid svarat på hur mycket de rider, hur mycket tid de tillbringar i stallet och om de har haft några hälsobesvär, ont eller skador. På så sätt får jag reda på om och hur de har varit skadade, men jag kan också se på det i förhållande till hur mycket de belastar kroppen när de utför sin sport.
– Inom skadeforskningen ser man att om man haft en tidigare skada så är det en riskfaktor till att man får en ny skada. Om du belastar kroppen mycket, som exempelvis elitidrottare gör när de tränar jättemycket, ökar också risken att skada sig. Är man i stallet en timme i veckan kanske risken inte är så hög, men rider du flera gånger i veckan och dessutom utför stallarbete skulle man kunna tänka sig att det blir fler skador.
Du undersöker också kulturen kring skador hos unga ryttare, hur då?
– Jag studerar sociala medier, där jag följer hashtaggen #ridingfails på Tiktok. Det är en extremt stor hashtagg med miljontals inlägg. I och med att jag har valt att studera ungdomar så känns det som en naturlig del att inkludera sociala medier, för att försöka förstå kulturen kring skador bland ungdomar inom ridsporten. Jag observerar attityder och beteenden kring innehållet i inläggen.
– Den sista delen av projektet består av gruppintervjuer, där jag träffar ryttare mellan 12 och 19 år och ställer frågor som de diskuterar. Där ska vi ta upp frågor om just skador, skadeförebyggande och hashtaggen ridingfails. Då får man en inblick i kulturen och hur man diskuterar kring ämnena.
Vad hoppas du att din forskning kommer att bidra med?
– Jag hoppas kunna bidra till att antalet skador minskar och att vi blir bättre på att förebygga skador genom att förstå hur ungdomar inom ridsporten ser på skador, och kulturen kring skador. Genom enkäten hoppas jag också att vi lär oss mer om det finns något specifikt som leder till att skador uppkommer. Inom ridsporten finns ju dels de akuta skadorna som exempelvis när någon trillar av och slår i huvudet, men sen finns också överbelastningsskador. De sker över tid när kroppen belastas på ett sätt som kan leda till en skada.
– Många av skadorna som är undersökta inom ridsporten är akuta skador. Jag har en teori om att många av ryttarna som trillar av och slår sig rejält åker till sjukhuset, men när det inte är livshotande eller när man kan fortsätta rida, så åker man inte till sjukhus. Sådana skador hamnar därmed inte i någon typ av statistik, som många av de befintliga studierna bygger på. Det leder till att det är de allvarliga skadorna som kommer med, men det betyder inte att överbelastningsskador eller mindre akuta skador inte existerar. Det är den gråzonen jag hoppas fånga genom mitt val av metod. Jag hoppas också nå en bredare grupp av ryttare. De som rider och vistas i stall som inte är en riksanläggning eller en ridskola med utbildad personal och krav på att de måste se till elevernas säkerhet.
När ska det vara klart?
– Tanken är vid årsskiftet 2025/2026. Det kommer resultat under arbetets gång också, innan avhandlingen är helt färdig. Enkäten är färdig och hashtagg-delen snart också. Det ska bli jättespännande att få skriva ihop allt och få ett resultat. Nu under hösten arbetar jag med gruppintervjuerna. Jag söker fortfarande ryttare som vill vara med.
Är du mellan 12 och 19 år och vill vara med i fokusgruppen? Skicka ett mejl till:
klara.boije-af-gennas@mau.se
Klaras handledare är Susanna Hedenborg, som forskat kring ridsport i över 20 år, och idrottshistorikern Daniel Svensson.
Liknande webbartiklar
- ”Många hästar i Sverige avlivas i onödan”
- Vill veta hur det står till med ryttarnas fysik
- Mankens rörelse avslöjar hältan
- Ny forskning – orsakas hältan alltid av smärta?
- Hästar i flock förstår våra signaler bättre
- Studie visar hur ryttaren påverkar hästen
- Resistens även hos bandmask: ”Vi börjar få slut på behandlingsalternativ”
- Ny studie visar – detta material är svårt att få rent efter ett kvarkautbrott
- Barfota ökar prestationen – men är inte för alla
- Professor har skrivit ny bok om samspelet med hästar

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!