I dag avslöjar vi de främsta platserna på Hippsons lista över ridsportens mäktigaste. Listan toppas av Lisen Bratt Fredricson på första plats och Peder Fredricson på andra plats. Som individer kan de uppfattas som ganska olika, men de menar att det är därför de fungerar så bra ihop. Drivkraften framåt, kärleken till hästarna och engagemanget för ridsporten har de gemensamt – och med det vill de påverka sporten i rätt riktning.
Text och foto: Linnea Lindahl
Paret Fredricson har varit stora namn inom ridsporten i flera år. Att de har stor makt, påverkan och genomslagskraft är däremot inte något som de tänker på till vardags.
– Det engelska ordet ”power” låter mycket bättre än det svenska ordet makt. Egentligen finns det ingenting som låter positivt i maktsammanhang. ”Power” står däremot för kraft, vilket känns mer positivt tycker jag. Att man får kraft att kunna påverka, säger Lisen.
Peder håller med sin fru, men tillägger att det finns flera sätt att tolka begreppet på.
– I just det här sammanhanget kan ju makt betyda att man har inflytande och möjlighet till att både påverka och inspirera. Det behöver inte betyda att man har makt över någon på ett negativt sätt, även om jag håller med om att ordet ofta används i ett negativt sammanhang, säger han.
”Hon är engagerad och intresserad av förbättring”
Peder menar att en avgörande faktor för att kunna påverka är att man väljer att synas.
– I Lisens fall gör hon flera olika intressanta saker, samtidigt som det faller sig naturligt för henne att kunna dela med sig av det. Hon delar aldrig med sig för att hon vill ha makt, utan jag tror att hon gör det för att hon tycker om att dela med sig av sin vardag. Däremot är det aldrig så att hon skulle filma något bara för att lägga ut det på sociala medier, utan det som hon delar med sig av det hade hänt ändå. Hon gör sin grej och delar samtidigt med sig, det tror jag är en förutsättning för att kunna påverka och nå ut till en stor publik, säger Peder.
Han menar att hans fru ser möjligheter i allting och samtidigt är snabb på att få jobbet gjort.
– Hon är engagerad och intresserad av förbättring. Hon går inte omkring och funderar eller tvekar länge. Istället får hon en idé och ser till att det blir gjort, säger Peder.
Även om Lisen inte tävlar inne på de stora hopparenorna längre är hon fortfarande en tävlingsmänniska.
– Generellt går jag i gång på möjligheter, det har jag alltid gjort. Det är en fin möjlighet vi har fått, att kunna påverka, stötta, hjälpa till och lyfta ridsporten. Det är ju det man hoppas kunna göra och det är vad jag brinner för. När jag ser att det fattas något, finns något att göra. Lite som en tävlingsmänniska, säger Lisen.
”Han uppskattas för sin genuina känsla och kunskap”
Lisen tror att hennes man har hamnat i listans toppskikt på grund av sin förmåga att kunna kombinera fokus på både tävling och hästvälfärd.
– Peder har en sportslig ”power” genom att han är en av världens mest framgångsrika hoppryttare. Jag tror att han uppskattas för sin genuina känsla och kunskap för hästar, säger Lisen och fortsätter:
– Han delar med sig av det på ett sätt som gör att inte bara ridsportmedia blir intresserade, utan även riksmedia såsom SVT, vill uppmärksamma det. Det är fantastiskt även för alla oss andra som håller på med hästar, när ridsporten får synas mer. Han har fått både toppsport och hästvälfärd att bli intressant för en stor publik, säger hon.
Kompletterar varandra
Som individer kan de uppfattas som olika: en otålig ”doer” och en grubblande filosof, men med lika mycket framåtdriv och kärlek till arbetet.
– Jag har ganska svårt för att vara i nuet och kan ibland önska att jag var bättre på att vara närvarande här och nu. Jag vill hela tiden framåt. Peder däremot kan uppskatta nuet mycket mer som person. Det är nog därför det fungerar så bra, att vi kompletterar varandra. Jag vet att Peder tänker efter en extra gång, men jag har det inte i mig alls på samma sätt utan kör bara på, säger Lisen.
Vad de har gemensamt är deras generella mål i livet och viljan att ta sig framåt.
– Ingen av oss är lat. Där är vi likadana, då vi båda tycker om att jobba. Jag tror att vi båda skulle ha svårt för att leva ihop med en person som inte ville lika mycket. Vi är båda väldigt drivna och vill framåt och utvecklas i allt vi gör, säger Lisen.
Vilka frågor inom ridsporten brinner ni mest för?
– Vi brinner för allt inom ridsporten, egentligen. Vi brinner för sport och tävling, men även för avel. Sedan är Lisen väldigt intresserad av det allmänna ridsportfrämjandet gällande ridskolor med mera. För tillfället har jag valt att fokusera mer på själva sporten. Det är det jag brinner för just nu, säger Peder och fortsätter:
– Att vi har kommit etta och tvåa på den här listan är ju fantastiskt och vi är enormt tacksamma för stödet. Samtidigt är makt ingenting som vi går runt och tänker på. Jag ser det inte på det sättet. Vi gör vår grej och tycker att det är kul.
Ridsportens mäktigaste plats 1 och 2
1. Lisen Bratt Fredricson
Vem: Driver det gemensamma stallet och företaget Grevlunda tillsammans med Peder. Lisen är entreprenören och spindeln i nätet som sköter allt runtomkring när Peder tävlar i världseliten
När vi bad läsarna om hjälp att nominera personer till listan över ridsportens mäktigaste var Lisen Bratt Fredricson klar etta.
Bland motiveringarna stod det: “Lyfter ridsporten och får oss alla att synas.” “Känd i folkmun, vem vet inte vem Lisen är.” “Är en förebild för många.” “För att hon är en riktig businesswoman med driv, engagemang och entreprenörskap ut i fingerspetsarna.”
“Utan konkurrens den mäktigaste inom ridsporten.”
Även samtliga i Hippsons jury håller med om att Lisen är mäktigast i ridsport-Sverige. Lisen har stor formell och informell makt. Syns både i media och genom sina sociala plattformar. Driver Grevlunda, Jönköping Horse Show, SSHS-auktionen, Get the Gallop med mera med mera. En person som sporten kan vara stolt över.
2. Peder Fredricson
Vem: Peder Fredricson är vår absolut mest populära ryttare. Han gästar Skavlan, får långfilmslånga dokumentärer i SVT och är den som sportreportrarna jagar vid alla hopptävlingar där de finns på plats. Med OS-, VM- och EM-medaljer och som högst en andraplats på världsrankningen är han en av våra mest framgångsrika ryttare genom alla tider. Han är en grubblare som funderar mycket kring hästhantering och som får respekt för sitt horsemanship av kollegor inom sporten. En enig jury placerar honom i toppen på listan ihop med hustrun Lisen; “kommentarer överflödiga”.
Tidigare på Hippson.se:
Bubblare Maktlistan
Maktlistan plats 3
Maktlistan plats 4
Maktlistan plats 5
Maktlistan plats 6
Maktlistan plats 7
Maktlistan plats 8
Maktlistan plats 9
Maktlistan plats 10
Maktlistan plats 12-11
Maktlistan plats 14-13
Maktlistan plats 16-15
Maktlistan plats 18-17
Maktlistan plats 20-19
Maktlistan plats 25-21
Maktlistan plats 30-26
"Spegel, spegel på väggen där – säg mig vem som mäktigast i ridsport-Sverige är"
Vem är mäktigast i ridsport-Sverige
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!