Foto: Natalie Lindholm och Flyinge/Strömsholm
Listan över ridsportens mäktigaste fortsätter och i dag presenterar vi plats 18-17. Hoppryttaren Henrik von Eckermann finner vi på plats 17. Precis som de vi intervjuat tidigare på listan backar han av lite för ordet makt, som han tycker klingar negativt och använder hellre ordet kunskap.
– Jag försöker använda min kunskap för att göra sporten bättre, säger han.
Text: Frida Bank
Liksom för många andra har 2020 varit ett annorlunda år för Henrik von Eckermann med inställda tävlingar och OS, som var det stora målet för året. Därför har stjärnhästen Toveks Mary Lou fått en lång vila från tävlingsbanorna. Men Henrik ligger inte på latsidan för det. Han och fästmön Janika Sprunger bygger upp en ny stor anläggning i Nederländerna dit de flyttar efter årsskiftet och i vår blir de föräldrar.
Hur ser du på begreppet makt generellt?
– Det låter så hårt, som något som inte är så bra. Jag tänker på missbruk av makt och så vidare. Jag ser hellre att man använder ett ord som kunskap och att det är det som ligger till grund för om man har makt eller inflytande, eller inte.
Vilken makt inom ridsporten anser du själv att du har?
– Jag har väl främst makt över mitt egna liv. Jag har ju viss kunskap, det har jag nytta av. Men makt känner jag inte att jag har. Så hoppas jag inte att de som är runt mig ser på det.
Hur vill du använda din maktposition, eller din kunskap?
– Om vi pratar utifrån kunskap, så vill jag ju dela med mig av den. Det gör jag till Evelina som är här och på många andra sätt. På tävlingar och i sammanhang när man träffar andra personer så delar man ju också med sig, och får ny kunskap av andra ryttare.
– Jag är med i International Jumping Riders Club och det är samma där, jag försöker använda min kunskap för att göra sporten bättre.
Vilka frågor inom ridsporten brinner du mest för?
– Det finns många. Sporten utvecklas konstant, så det gäller ju att man försöker vara med och utveckla sporten i rätt riktning. Självklart är djuret och hästvälfärden nummer ett, för det är ju grunden. Sen finns det andra aspekter som rör själva tävlandet och ekonomin inom sporten. Allt det här måste ju funka.
– Här tänker jag på kunskap igen, att den erfarenhet man har inom sporten är väldigt viktig. Då tänker jag inte på hur jag red när jag var 20 år gammal, utan den kunskap man samlat på sig genom åren. Varje häst är unik, man är aldrig fullärd och man lär sig hela tiden nya saker.
Vem tror du toppar listan?
– Ingen aning. Förbundets ordförande, till exempel, är där för att leda förbundet och på så sätt kan man se honom som en maktperson, även fast i slutänden tycker jag alltid att det är folket inom ridsport-Sverige som har makten. Det har man sett i vissa frågor, när något kommer upp som många inte tycker är korrekt. När mycket folk går tillsammans så skapar det den största makten tycker jag, mer än att det handlar om en specifik person.
– Jag hoppas att den som är överst på listan är en förebild för sporten.
18. Christina Rosell
Vem: VD för Strömsholm och Flyinge
Som vd för riksanläggningarna Strömsholm och Flyinge styr Christina Rosell över landets ridutbildningar. Har sin bas på Flyinge och har synts en del i media under året i samband med skriverier om den ridvall som anläggs på mark som Flyinge sålt. Duktig ekonom som jobbat hårt för att få ordning på ekonomin på riksanläggningarna. Efter att Bruksprovet flyttade ut från Flyinge 2020, kan Christina och ledningen välkomna det tillbaka till riksanläggningarna 2021, men då till Strömsholm.
17. Henrik von Eckermann
Vem: Hoppryttare, given i det svenska landslaget
Stationerad i Tyskland är han sällan hemma i Sverige, särskilt inte i år med alla restriktioner. Med sitt ödmjuka sätt är Henrik otroligt populär bland hoppsportens följare, han har en riktig tävlingsskalle och analyserar varje tävlingsritt han gjort noga för att hela tiden förbättra varje detalj. Skulle kunna göra mer avtryck och en önskan från juryn är att han delar med sig ännu mer av sina kunskaper.
Tidigare på Hippson.se
Maktlistan plats 20-19
Maktlistan plats 25-21
Maktlistan plats 30-26
"Spegel, spegel på väggen där – säg mig vem som mäktigast i ridsport-Sverige är"
Vem är mäktigast i ridsport-Sverige
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!