Nyheter
Publicerad: 2019-01-26
Oro bland hästägare när Distriktsveterinärerna omorganiserar i norr
Distriktsveterinärerna i norra Sverige täcker stora geografiska områden där det är glest mellan gårdarna. När de stänger veterinärmottagningen i Gällivare och stationerar alla veterinärer i Kiruna, känner hästägare i området en stor oro.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Den 1 mars stängs Distriktsveterinärernas verksamhet i Gällivare. Därefter kommer området i norra Lappland att ha veterinärer som utgår från Kiruna. De tre veterinärer som arbetat i Gällivare slutar men ersätts inte för närvarande. Planen är att tillsätta tjänsterna, men då i Kiruna. I Kiruna finns i dagsläget tre veterinärer.
– Det är veterinärbrist i hela Sverige och en stor utmaning som vi diskuterar och arbetar med hela tiden. Det gäller att få rätt kompetens till rätt plats, säger Petra Lindh, klinikchef för Norra Lapplands praktikområde.
Finns privata alternativ för smådjursägare
Petra Lindh berättar att omorganisationen beror på att det i Gällivare finns privata alternativ för de som har smådjur. Med den brist på veterinärer som råder är det bättre att Distriktsveterinärerna fokuserar på att fylla luckorna för häst och lantbrukets djur. Där det inte finns några privata alternativ.
– Att vi flyttar verksamheten till Kiruna innebär på sikt en större arbetsgrupp med fördelar som att man blir mindre sårbar vid sjukdom, förenklar kompetensöverföring mellan kollegorna, vi kan koordinera resorna bättre från ett ställe och vi blir ett starkt team. Veterinärerna fortsätter att arbeta i hela länet, precis som i dag. Skillnaden blir att de utgår från Kiruna, säger Petra Lindh.
I Jokkmokk har det funnits en filial som har varit bemannad av en veterinär en gång i veckan, den stängs också. Man ser inte att det finns behov av den längre.
Hästägarna inte övertygade
– Alla hästägare i Gällivare och Jokkmokk är oroliga, säger Anna-Karin Nordvall som bedriver ridskola och inackorderingsstall i Gällivare.
Hon menar att vägen mellan Kiruna och Gällivare är hårt belastad med tung trafik till gruvorna och dessutom olycksdrabbad, den kallas av många för dödens väg.
– Vi har all respekt för enskilda djurägares oro. Men vi skulle aldrig ha drivit igenom den här förändringen utan att göra en rejäl riskanalys innan, säger Petra Lindh.
taggar
Liknande webbartiklar
- Konkurrensneutralitet och effektivitet hos Distriktsveterinärerna ska granskas
- Kaliber granskar Distriktsveterinärerna – långa arbetspass och hotat djurskydd
- Ny permanent veterinärverksamhet på Öland
- Veterinärer bär hjälm vid all hästhantering: ”Ett självklart steg att ta”
- Efter dramat i kärret: ”Samarbetet i räddningsteamet gör att hästen lever"
- Så hanterar du akuta sjukdomar och skador
- DNA-prover för att följa kvarkabakteriernas vägar
- Veterinär beredskap i Bohuslän igen
- Ökat tryck på Husaby hästakut i Skara
- Söktjänst visar priser för veterinärvård: "Hoppas underlätta för djurägaren"

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!