Nyheter
Publicerad: 2023-03-19
Paulina Bengtsson: "Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina Bengtsson var 22 år gammal träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. Det tog lång tid att bearbeta vad hon varit med om och på vägen upptäckte hon hur hästarna fick henne att må bättre. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Paulina Bengtsson har varit hästtjej sedan barnsben men det var först efter hennes trauma som hon upptäckte hur mycket hästarna kan betyda när det kommer till att läka och få tillbaka hoppet om livet. Hon var 22 år gammal när hon träffade mannen som utsatte henne för hot och grova övergrepp. Han tvingade henne även till prostitution och till att medverka i pornografi. Paulina hade bestämt sig för att ta sitt liv när hon plötsligt fick reda på att hon var gravid. Hon lyckades då fly från mannen, som har kallats Sveriges värsta sexförbrytare. Mannen dömdes senare till 14 års fängelse för det han gjort mot Paulina och en annan kvinna.
Under lång tid efteråt var hennes självkänsla borta. Hon upplevde det som att hon saknade gränser och inte hade något värde.
– Min dotter räddade mitt liv, det var henne jag levde för innan jag fick riktig hjälp. Jag tyckte att jag var förstörd och värdelös, men hon gav mig en anledning att leva vidare. Om jag inte hade blivit gravid där och då hade jag inte levt i dag.
Efter att mannen avtjänat sitt straff har han gjort om samma brott och dömts till fängelse igen.
– Kvinnan mejlade mig när hon var fast i hans grepp. Jag tog kontakt med polisen och vi lyckades hjälpa henne. Hon säger att jag räddade hennes liv. Så han har funnits i mitt liv under många år och allt kom tillbaka när hon drabbades för två år sedan.
Hästarna gav mening
Paulina är i dag 44 år. Hon berättar att det tog många år innan hon fick hjälp att bearbeta vad hon varit med om.
– Till slut fick jag terapi, traumabehandling och hjälp av läkare. När allt det här hände hade jag ett avbrott i min ridning. Men när mina barn var tre och sju år ville de börja rida och det var så hästarna kom in i mitt liv igen. Jag märkte hur bra jag mådde av att vara runt hästarna och för första gången mådde jag mycket bättre.
Barnen red på ridskola, sedan blev de medryttare och efter det köpte de en egen häst som nu har blivit flera. I stallet tränade Paulina på färdigheter som stärkte hennes självkänsla utan att hon förstod det riktigt själv till en början.
– Hästarna hjälpte mig att vara i nuet och att vara något annat än min utsatthet. Jag upptäckte att det finns en annan mening med mitt liv, att jag är mycket mer än det som har hänt och att jag inte var förstörd. Hästarna förstår inte om det hänt något med mig eller inte, jag fick bara vara.
Startade Novahuset för att hjälpa andra
Paulina utbildade sig till behandlingsassistent och för 15 år sedan grundade hon Novahuset. Det är en ideell förening som arbetar stödjande, förebyggande och uppsökande mot sexuellt våld. I dag har de sju anställda och 30 volontärer.
– Jag startade Novahuset för att jag upplevde att det var väldigt långa köer när jag själv behövde få hjälp. Jag mötte också människor som inte förstod hur jag mådde. Jag ville göra något bra av allt hemskt som hänt, så att det fick en mening trots allt. Jag ville också jobba förebyggande. Det tänker jag är A och O, både mot psykisk ohälsa men också mot våld. Att det inte ska ske och att man får hjälp tidigt när det sker. Det var min drivkraft.
Hon arbetade på Novahuset i 13 år. Det var också där som hon började ta med sig klienter till stallet, som ett alternativ till att sitta i ett samtalsrum. Kanske kunde hästarna också hjälpa andra att må bättre, precis som Paulina själv upplevt. Med hjälp av hästarna kunde de bland annat träna på gränsdragning, självkänsla och samtycke. De kom ut i naturen, fick frisk luft, motion och vistades i en lugn miljö där klienterna fick vara sig själva fullt ut.
– Ofta när man går till psykolog, polis eller socialtjänst så talar man bara om de tunga sakerna. Hästarna ger något annat, hos dem kom det friska som finns i varje människan fram. Det är inte alltid piller och samtal som är nummet ett.
"Hästen dömer inte"
För ett år sedan slutade hon på Novahuset för att hon ville satsa mer på hästarna i sitt arbete. Hon gick utbildningen i hästunderstödda insatser på Wången och kurser i bland annat ridterapi. Hon utbildade sig också till instruktör i metoden Lära med hästar. Nu driver Paulina projektet Hälsa med häst som är en del av föreningen Stödcenter. Föreningen arbetar förebyggande mot våld, isolering och psykisk ohälsa. I teamet finns förutom Paulina även fysioterapeut, stresscoach och beteendevetare samt en pedagog med pedagoghund. Paulina tar emot barn och vuxna som på olika sätt behöver stöd och till sin hjälp har hon flera hästar och ponnyer.
– Jag samarbetar exempelvis med en skola, med kommunen och HVB-hem. En del av personerna jag möter litar inte på människor och då är det lättare att börja träna tillit till ett djur. Flera säger att det känns som att hästen ser dem som en människa, inte vad de varit med om. Hästen dömer inte och det är skönt att få vara sig själv och våga ta för sig på ett ställe där man kanske känner sig lite ny. Att man vågar testa på nya saker i en trygg miljö. Återhämtningen man får i stallet är också viktig, många bär på mycket stress och trauma och behöver få landa. Att bara stå och andas med hästen kan vara läkande. Många säger att arbetet med hästarna har förändrat deras liv, säger Paulina och fortsätter:
– En tjej har spelat in ljudet av min häst som äter. Hon brukar lyssna på det när hon får ångestattacker. En annan tjej sa "Jag går inte längre omkring och bara andas, jag lever på riktigt". Att bara pyssla med hästen, kanske göra någon övning med den från marken. Det är rätt små saker som förändrar något väldigt stort hos människan.
Vill förmedla hopp om en väg framåt
Paulina säger att hon alltid kommer att bära med sig det som hänt henne men att hästarna har visat att hon är så mycket mer.
– Jag vill förmedla hopp, att det finns ett liv framåt. Man behöver inte vara evigt förstörd, man kan hämta hem livet på något sätt. Jag tror tyvärr att många som mår dåligt ser sig själva som förstörda och att andra kanske ser dem som ett hopplöst fall. När det känns som att människor har tappat hoppet om en är det lätt att man går in i den rollen, blir en "jobbig människa". Men runt hästarna hittar man kvaliteter hos de här personerna som inte synts tidigare. Man får en andra chans.
I dag kan Paulina inte tänka sig ett liv utan hästarna.
– Hästarna har under hela mitt liv varit min lugna oas som jag inte kunnat vara utan. De och miljön runt hästarna har gett mig livet tillbaka och ger mig den återhämtning jag behöver. Att jag hittat den här platsen känns som all revansch i världen. Jag har fått mitt liv tillbaka och jag ska göra något bra av det och leva varje dag. Att jag kan hjälpa andra är bara en bonus. Mitt liv behövde inte ta slut när jag var 22 år bara för att det hände.
taggar
Liknande webbartiklar
- Stall Kungsgården: ”Vi tror och hoppas att vi gör skillnad”
- Hästarna hjälper Beatrice att andas: ”Skumpandet får slemmet att lossna”
- Professorn om hästterapi: ”Naturligt lugnande aktiviteter är kostnadseffektiva”
- Ingen mer hästunderstödd terapi i Västra Götaland: "Är en resurskrävande metod"
- De samlar världens hästterapeuter för att få fart på forskningen
- Forskningskollen: Hästen kan hjälpa – om den får vara en individ
- Därför funkar det att stressa av i stallet
- Dagcenter har ridning på schemat: ”Hästar läker så mycket i människor”
- E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje och då måste man våga säga något"
- Helena Reje: ”Det syns inte alltid om någon mår dåligt”

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!