Nyheter
Publicerad: 2021-03-31
Foto: Adobe Stock
SvRF ser över smittskyddsrutiner för att kunna återgå till tävling
Tävlingar för yrkesverksamma öppnas upp igen den 12 april. Vid en digital pressträff på onsdagen berättade Svenska ridsportförbundet att spridningen av EHV-1 är under kontroll i landet och att det därför är möjligt att öppna upp för tävling med vissa smittskyddsåtgärder.
Med anledning av det stora utbrottet av EHV-1 har det varit tävlingsstopp i både Sverige och stora delar av Europa. På onsdagen meddelade SvRF att det tillfälliga nationella tävlingsstoppet hävs och att tävling för yrkesverksamma åter blir tillåtet i Sverige från och med den 12 april.
Under tisdagen hävde även det internationella ridsportförbundet, FEI, tävlingsstoppet för internationella tävlingar från och med samma datum.
Noggranna smittskyddsrutiner
FEI har tagit fram ett omfattande regelverk som behandlar frågor som rör en säker återgång till tävling. SvRF kommer att se över detta regelverk för att sedan återkomma med ytterligare information kring vilka åtgärder som kommer att vidtas vid svenska tävlingar. FEI:s regelverk berör bland annat frågor gällande besiktning av hästar vid ankomst till tävling, att tempa hästarna regelbundet, att ha tillgång till karantänboxar på tävlingsplatser och att dela in stallar i mindre sektioner. Exakt vilka smittskyddsåtgärder som gäller för arrangörer och hästar i sina hemmastall kommer att kommuniceras innan tävlingarna drar i gång på nytt.
– Vi kommer att se över FEI:s regelverk och se vilket av det som vi kan använda på våra tävlingar, säger SvRF:s ordförande Ulf Brömster vid onsdagens digitala presskonferens.
God kontroll på tävlingshästar men ingen kontroll över importhästar
De sista svenska ryttarna är på väg hem med sina hästar från Spanien och beräknas snart vara hemma. Enligt SvRF bedömer SVA att det för tillfället inte är fler fall av EHV-1 i Sverige än vad det brukar vara vid den här årstiden. Däremot ser SVA en ökad risk för spridning av viruset när det gäller de hästar som rest internationellt eller som har varit på någon av de drabbade tävlingsplatserna i Europa där smitta har förekommit.
Eftersom smittspridningen i Sverige är under kontroll har man kommit fram till att hästverksamhet i Sverige fortsatt kan hållas i gång med goda smittskyddsrutiner.
– Man anser att det är bra kontroll på de tävlingshästar som rest genom Europa i nuläget. Vi har kontroll över deras hemvändande och rutiner. Vad vi däremot inte har kontroll över är alla importhästar och saluhästar som kommer in från andra länder. Det är inget som är unikt för detta tillfälle, men det är ett riskmoment som vi inte kan ha kontroll över, säger Ulf Brömster.
Kan fatta nytt beslut
– Eftersom smittspridningen ligger på en normal nivå så menar SVA att så länge alla fortsätter att hålla sina smittskyddsrutiner finns ingen anledning till tävlingsstopp. Det är däremot bra att vi har haft ett stopp, så att vi har fått kontroll på situationen och höjt medvetenheten hos alla inblandade, säger Ulf Brömster.
Det blir tävlingsstart från och med den 12 april, men nya beslut kan fortfarande fattas.
– Vi öppnar upp med vissa villkor om att alla ska vara försiktiga. Om vi ser att det gjorts en missbedömning och att smittspridningen ökar så kommer vi att fatta ett nytt beslut, men med den information som vi har nu ser vi ingen anledning att inte öppna upp, säger Brömster.
Det är endast yrkesverksamma som får tävla på grund av besked från myndigheterna gällande coronapandemin.
Tidigare på Hippson.se:
Tävling för yrkesverksamma i Sverige tillåts från 12 april
Återgång till internationell tävling den 12 april med restriktioner
Liknande webbartiklar
- Tävling för yrkesverksamma tillåts i Sverige från 12 april
- SvRF förlänger tävlingsstoppet
- Mycket man inte vet när det kommer till EHV-1
- SvRF rekommenderar ryttare att avstå från öppen bana
- Namninsamling för reducerad licensavgift
- Besked om tävlingar från 1 juni dröjer
- Beslut om tävlingar dröjer
- Yngre får tävla i begränsad omfattning
- SvRF hoppas kunna öppna upp för tävling innan sommaren
- "Oansvarigt att låta folk utan rimliga skäl få tävla"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!