Moraltestet: Matz Hammarström

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2007-02-14

Moraltestet: Matz Hammarström

Under vinjetten "Moraltestet" ställer vi på Hippson mer eller mindre kända profiler inom häst-Sverige inför kniviga, moraliska frågor och dilemman. Deras svar utvärderas sedan av Petra Andersson, lärare och doktorand i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.

Petra bedömer inte de intervjuades åsikter utan hur de argumenterar för sina åsikter. Mer om Petra och hennes utgångspunkter kan du läsa längre ner i texten.
Idén att moraltesta kändisar och opinionsbildare kommer från radioprogrammet Christer i P3. Lyssna gärna på deras klassiska moraltester här!
 
 


 

Djurskyddsmyndigheten har fått motta en hel del kritik. Varför tror du att motståndet mot flera av era förslag, inte minst bland hästägare, har varit så stort?

- När det är fråga om att uppdatera föreskrifter i enlighet med befintlig forskning, vilket är det vi har gjort, kan det finnas ett avstånd mellan tidigare praxis och det vi vetenskapligt vet om djurs behov och beteende. Hos vissa djurägare väcks ett motstånd eftersom den nya praxisen gör att man behöver agera och tänka på ett nytt sätt. Man kanske till och med måste göra ekonomiska investeringar för att bättre tillfredsställa djurens behov. På grund av detta har det varit viktigt för oss på Djurskyddsmyndigheten att det finns övergångsregler i de fall en föreskrift innebär större investeringar för djurhållaren.
- Ibland har inte det här med övergångsreglerna kommit fram i debatten. Vi har aldrig förespråkat ett omedelbart förbud mot till exempel spiltor, utan tycker att det är rimligt med övergångsperioder i de fall investeringar och förändringar måste göras. Därför har vi till exempel landat i att vi inte vill förbjuda befintliga spiltor, men att vi tycker att det är olämpligt att bygga spiltor vid nyproduktion. Föreskriften har utformats på det sättet av hänsynstagande till dem som bedriver hästverksamhet. 
 


Anser du att djuren i Sverige, på kort eller lång sikt, kommer att missgynnas av att Djurskyddsmyndigheten läggs ner? I så fall på vilket sätt?

- Jag ser att det finns en viss risk för det nu när djurskyddsfrågorna läggs över på Jordbruksverket. Dels för att djurskyddet går miste om den tydliga profil det haft med en självständig myndighet. Dels, och framför allt, genom de ekonomiska nedskärningar när det gäller djurskyddet som regeringen har annonserat. Det handlar om att gå från 90 miljoner till 60 miljoner i budget första året. Sedan finns det signaler om ytterligare nedskärningar år 2008. I och med de minskade resurserna försvåras möjligheten för Jordbruksverket att hålla en hög nivå på djurskyddet.
 


Varför är det acceptabelt att djur föds upp och slaktas inom livsmedelsindustrin, samtidigt som det finns en mängd regler för hur sällskapsdjur ska tas om hand?

- Det finns en mängd regler också för hur djur i livsmedelsindustrin ska tas omhand. Det är ingen skillnad. Att vi sedan har ett samhälle där köttkonsumtion är en del i livsstilen, och att vi därmed anser det vara tillåtet att slakta och äta djur, är en annan sak. Men även själva slaktförfarandet är omgärdat av regler för att se till att djuren tas omhand väl in i det sista. Vi har även regler när det gäller avlivning av sällskapsdjur, även den typen av avlivning är reglerad.
 


Kan det överhuvudtaget berättigas att vi använder djuren i vår tjänst? Eller skulle de ha det bättre utan oss människor?

- Ja, det går att motivera att vi tar oss rätten att använda djur i vår tjänst. Men det är viktigt att vi har regler som styr hur och för vilka syften djur får användas. Till exempel finns det regler som säger att det är okej att använda djur för vetenskapliga ändamål som till exempel att få fram nya mediciner. Där bedöms samhällsintresset som vägande tyngre än lidandet för djuren. Det finns också regler för att minimera lidande, till exempel finns en skyldighet att använda alternativa metoder till djurförsök om sådana metoder finns.
- Det går att argumentera på samma sätt när det gäller att ha djur som sällskap eller för tävling. Det viktiga ur ett djurskyddsperspektiv är att vi, när vi använder djur för dessa ändamål, ser till att hålla dem i en god djurmiljö och sköta dem på ett sätt som främjar hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

 


Varför anser du att russen på Lojsta hed, och andra utegångsdjur, ska ha tillgång till ligghall? Är inte russen på Gotland så pass anpassade till ett fritt liv att de kan hitta sina egna liggplatser?

- Det är ett naturligt beteende för djur att söka skydd mor väder och vind. Så länge vi begränsar deras rörelsefrihet bör vi se till att de antingen har skyddet i naturmiljön eller genom ligghallar, vindskydd eller liknande. I fallet med korna på Revingehed har vi inte ansett att djuren haft möjlighet till sådant skydd i naturmiljön. I fallet med russen på Lojsta hed har vi inte bestämt oss, vi håller på att utreda fallet. Men det är viktigt när vi talar om att djuren levt där "sedan urminnes tider" att tänka på att man på den tiden det refereras till inte hindrade djurens rörelsefrihet. Dessutom fanns det inget aktivt skogsbruk på Lojsta hed då, så som det finns nu. Förutsättningarna för att söka skydd förändras hela tiden.  
 


Det pratas en hel del om förmänskligandet av djur, det vill säga att vi behandlar våra djur som om de vore människor. Ser du något problem med detta eller kan det till och med vara bra?

- Jag tycker att man ska betrakta djur som djur, det är så vi gör på Djurskyddsmyndigheten. Vår vision är att alla djur som hålls av människor ska få leva ett gott djurliv. Vi använder oss av vetenskaplig forskning som underlag och vill utfärda föreskrifter som möjliggör att visionen blir verklighet.
- Något förmänskligande handlar det inte om, det tror jag att man ska akta sig för. Däremot måste vi öka kunskapen om att djur är kännande varelser. De är inte människor, men de är kännande varelser. Att de har känslor är i sin tur moraliskt förpliktigande för oss människor, som använder oss av djuren.
 
 


I Djurskyddsmyndighetens förslag till föreskrifter för hållning av hundar och katter finns en paragraf om att hundar och katter inte ska få användas som vinster i lotterier, tävlingar eller dylikt. Det förekommer idag tävlingar, bland annat ett lotteri under Göteborg Horse Show, där hästar lottas ut som vinster. Anser du detta vara fel?

- Vi på myndigheten har upplevt att det finns ett problem när det gäller hundar och katter som lotterivinster, eftersom "vem som helst" kan ha benägenhet att ta emot en hund eller en katt. Det krävs nog lite mer för att ta emot en häst... Jag tror också, utan att riktigt veta, att själva upplägget när det gäller hästlotterier är annorlunda än när Carolas kattungar lottas ut som vinster på radio. (Ja, det har hänt! Reds. anm.)
- Att äga djur är ett stort ansvar och generellt sett är det olämpligt att ett djurägande startar med att man överrumplas av en lotterivinst. Det innebär ett stort ansvar och man bör känna sig mogen innan man tar på sig att vara djurägare. Generellt sett tycker jag att det är olämpligt med djur som lotterivinster, men det kan bero på hur man lägger upp själva lotteriet eller tävlingen.

 


Djurskyddsmyndigheten har fått kritik för att vilja detaljreglera i sina föreskrifter, till exempel genom att skriva in hur ofta hundar ska få gå ut och hur ofta katter ska få tillsyn. Finns det inte risk att djurägare bryter mot sådana föreskrifter trots att deras djur faktiskt tas väl omhand och har det bra?

- I många fall behövs det detaljerade regler, inte minst för att djurhållarna efterfrågar ett tydligt regelverk. Det får vi höra under många av de träffar vi har med djurägare. I de båda exemplen som nämns i frågan, med hundarna och katterna, svarar jag "ja" på att det behövs detaljregler. Det finns till exempel klara vetenskapliga belägg och forskning som visar att hundar inte mår bra om de lämnas för länge ensamma eller inte får komma ut. En stor del av de anmälningar som kommunerna får in handlar just om hundar som far illa. För att djurskyddsinspektörerna ska kunna följa upp och kräva förändringar i det enskilda fallet behövs föreskrifter att falla tillbaka på.
- Föreskrifterna är också en tydlig signal till hundägare om att det är olämpligt för den som inte har tid för hunden, eller inte hinner rasta den, att skaffa hund. Att bli hundägare handlar om att ta på sig ett stort ansvar.
- Tyvärr har en hel del av kritiken mot oss, som lyfts fram i debatten, kommit från personer som tycks ha åsikten att det i lagen inte ska stå mer än att "djur ska hållas och skötas på det sätt som den enskilde djurägaren finner lämpligt". Det är inte en speciellt bra inställning ur ett djurskyddsperspektiv eftersom det skulle leda till totalt godtycke. Djurskyddslagen är en typisk ramlag och är utformad på ett sådant sätt att den behöver kompletteras med en förordning och med föreskrifter för att kunna användas i praktiken, både av djurägare och av inspektörer.
 
 


Anser du att så kallade hästpratare (djurkommunikatörer) kan tillföra något meningsfullt till djurhållningen?

- Det är svårt att svara ett klart ja eller nej eftersom jag antar att det finns ett stort spektrum av utövare, mer och mindre seriösa. Jag tror inte att man ska döma ut möjligheten att vissa människor har förmåga att läsa djurs kroppsspråk på ett inkännande sätt. Men jag tror i så fall snarare att det handlar om skicklighet i att läsa kroppsspråk än om någon form av telepatisk kontakt.  
 


Hästar verkar generellt trivas bättre i box än i spilta. Av säkerhetsskäl vill många ridskolor dock hellre ha hästarna i spilta än i box. Anser du att ridskolehästar bör stå i box, även om det kan innebära en otryggare miljö för barnen i stallet?

- Först skulle jag vilja säga att jag har svårt att acceptera att det skulle vara mindre tryggt för barnen med box än med spiltor. Hästen är ett flyktdjur, den står uppbunden i spiltan och barnen kommer in bakifrån. I en box kan hästen ha mer koll på läget.
- Jag tycker att det är rimligt att ifrågasätta att man har hästar uppbundna stora delar av dygnet därför att elever kommer för att rykta och rida dem under korta stunder. Då borde det vara bättre att ha hästen i box och binda upp den under de stunder den ska skötas.

 


Enligt djurskyddslagen ska djur hållas på ett sätt så att de ges möjlighet att bete sig naturligt. Anser du att det har forskats tillräckligt för att vi ska kunna avgöra vad som är naturligt för det enskilda djuret? Och är "naturlighet" alltid något bra?

- Jag vill börja med att säga att det alltid behövs forskas mer, men det finns redan nu en hel del forskning som ger oss kunskap om djurens behov. Ur djurets perspektiv är det alltid bra att ha möjlighet att utföra sitt naturliga beteende. Annars leder det till att djuret får en lägre välfärdsnivå och riskerar att få beteendestörningar.
- Eftersom det varit mycket diskussion om det här vill jag understryka att vi med naturligt beteende inte menar ursprungsartens beteende i det vilda. Vad som är naturligt måste tolkas utifrån den situation djuret lever i idag. Huvudfrågan är: Hur kan vi utforma djurmiljön idag så att djuren får möjlighet att utföra beteenden som de är starkt genetiskt programmerade att utföra? Ett konkret exempel rör värphönsen. Baserat på etologisk forskning har man kommit fram till att de behöver sittpinne, möjlighet till ströbad och tillgång till rede för att må bra. Det är inte samma sak som att säga att de behöver leva precis som vilda höns. Men just de tre betingelserna eller resurserna behövs för att de ska må bra, annars kan de utveckla stereotypier, ett slags tvångsmässigt upprepade ersättningar för de naturliga beteendena. 
 


Hur tror du att man kommer att se tillbaka på dagens djurhållning i Sverige om säg 100 år? Finns det något eftervärlden kommer att förfasas över?

- Jag tror att eftervärlden kommer att förfasas över det sätt på vilket vi har hållit minkar för pälsproduktion. Vi på Djurskyddsmyndigheten tycker inte att de regler som finns idag tillgodoser att minkar behandlas i enlighet med djurskyddslagens intentioner, men det har varit svårt att få till en förändring.
- Sedan tror jag också att de förslag vi kommit med idag om hästars behov av social kontakt, fri rörelse och så vidare, kommer att betraktas som självklara långt innan det har gått 100 år. Jag tror att man kommer att förundras över att flera olika djurslag fick stå uppbundna så stor del av sin tid. Och jag tror också att man kommer att förvåna sig över att vi la ner en väl fungerande Djurskyddsmyndighet!

 



OM PETRA ANDERSSON 
 
Vår moralfilosof Petra Andersson är anställd som lärare och doktorand i praktisk filosofi på Filosofiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hon kommer att disputera under våren 2007 på en avhandling i miljöetik.

Petra håller även föreläsningar om moralfilosofiska aspekter på rid- och hästsport, till exempel i samarbete Hästsportens ungdomssatsning.
 
Hon har ridit sedan barndomen och är medryttare på en halvblodshäst (se bild) som hon främst tränar dressyr tillsammans med.
 

OM TESTET
 
Idén att moraltesta kändisar och opinionsbildare kommer från radioprogrammet Christer i P3. Lyssna gärna på deras klassiska moraltester här!

Frågorna och analysen tas fram av moralfilosofen Petra Andersson, medan frågorna ställs på telefon av någon av Hippsons redaktörer. Intervjupersonerna känner inte till frågorna i förhand. De ges dock möjlighet att läsa sina svar i efterhand, inte för att ändra på något de sagt, utan för att säkerställa att intervjuaren har förstått dem rätt.

Moralfilosofen Petra bedömer inte de intervjuades åsikter, bara hur de argumenterar för sina åsikter. Moraltestet är ett test av personernas kapacitet att ta ställning i moraliska frågor som är relevanta i hästsammanhang. Dessutom prövas hur väl de argumenterar för dessa ståndpunkter.

Om personerna gör rätt eller fel i sin hästhållning tar varken moralfilosofen eller Hippson ställning till. Petra anser sig absolut inte vara kapabel att avgöra vems hästhållning som är den "bästa".

Här är de populäraste hästnamnen

Nyheter

Agria har tagit fram en lista över de vanligaste hästnamnen. De populäraste namnen för ston, valacker och hingstar är människonamn.

Se topp 10

Blandade flockar och bra staket

Forskning

När två ponnyer dödades av en varg blev frågan aktuell i häst-näringen. Vi har ingen data gällande häst och varg, men vi kan lära av andra.

Den första attacken på hästar i Tyskland registrerades 2016

Cheval Liberté och StallkompanietAnnons

Sveriges största showroom för stall

I Skåne byggs Sveriges största showroom för stall. Andreas Casselbrant ligger bakom bygget med syfte att förmedla en ärlig bild till kunden.

"När kunder kommer hit så brukar vi gå igenom behovet"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Neutralisera hästens flyktbeteende

Att hästen reagerar med flykt kan ha många olika orsaker. William Nilson Fryer har lång erfarenhet av att jobba med hästar där andra gått bet.

"Hästarna som kommer hit är oftast väldigt nervösa"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Att se sig själv i brevlådan

Blogg

Annelie pryder nervöst omslaget av månadens tidning. Hästarna på gården tillfrisknar i takt med att nya hästar som behöver hjälp flyttar in.

"Det var ju bara lilla jag, sanningen och mitt liv jag berättade om"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Lurbo ridklubb gjorde krafttag mot leran

Tidigare var leran ett stor problem för verksamheten. Ordentliga åtgärder har lett till torrare anläggning, minskat näringsläckage och lägre veterinärkostnader.

Föreningens hållbarhetsutvecklare: "Allt blir så mycket mer lättjobbat"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Nicole Holmén om jobbet på Grevlunda

Nyheter

Hade du velat få lite spontana tips från Peder Fredricson när du trimmar dina hästar till vardags? Precis så har Nicole det, som är beridare där.

”Peder förmedlar en sådan känsla som jag förstår direkt”

Årets första föl i russflocken på Lojsta hed

Nyheter

Igår föddes årets första föl i flocken på Lojsta hed, ett svart litet sto. Nu är det inte långt kvar innan hingsten Stinsen återvänder till flocken.

Flocken lever fritt på ett 650 hektar stort område

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lantmännen Functional FoodsAnnons

Ökar hästens förmåga att ta upp vätska

SPC Oats är en patenterad ingrediens där mältad havre stimulerar hästens egen produktion av Protein-AF vilket är viktigt för återhämtning.

Har även viss effekt på eventuella problem i mag- tarmsystemet

Militärhästar opererade efter olyckan

Nyheter

Igår sprang det lösa hästar i centrala London. Armén berättar att två av hästarna har genomgått operation och att de förväntas återhämta sig.

Den grå hästen som sågs blöda kraftigt ska även den må bra

Svenskarna till Nations Cup

Dressyr

Årets Nations Cup i dressyr har ändrats om och går nu endast i tre deltävlingar. Nu står det klart vilka svenskar som startar i den andra omgången.

Tre arrangörer drog sig ur på grund av nya regler

”Det är inte hokus pokus, det är gymnastik”

Reportage

Eamon Hickey fick i uppdrag att träna en fyraårig valack med mycket attityd och nerver. Maria Gretzer sa att ”här får du något att bita i”.

Efter en stund hade hästen fullt fokus på Eamon

Madde berättar om jobbet som hästskötare

Nyheter

Catch Me Not S har ännu en lyckad tävlingshelg i bagaget. Peder Fredricsons hästskötare Madde berättar om jobbet och rutinerna.

"Det är lite som att ha en egen häst"

Här är horsetech-bolagen som vill slå sig in

Nyheter

Hästnäringen omsätter omkring 32 miljarder kronor per år. Fler och fler techbolag börjar få upp ögonen för branschen inom många olika områden.

“Aktörerna vill förbättra och modernisera hästnäringen och ridsporten”

Militärhästar sprang lösa i London

Nyheter

Imorse kom flera hästar lösa i centrala London i samband med en militärövning. Brittiska medier rapporterar och delar videor från händelsen.

Hästar och människor uppges ha blivit skadade

NAF SwedenAnnons

Känsliga luftvägar? Ta del av råd & tips

Våren är en härlig period, men också den tid då andelen partiklar i luften är som högst. För vissa hästar kan det innebära en utmaning för luftvägarna.

Andningshälsan är väldigt viktig för hästens allmänna välmående

Kvinna åtalas för djurplågeri – hästar svalt

Nyheter

Länsstyrelsen upptäckte allvarliga brister under besök på en gård i Småland. Kvinnans hästar omhändertogs men fick avlivas till följd av svält.

Regelbundna kontroller har genomförts sedan 2021

Hästarna välkomnas hem från Riyadh

VC 2024

Hästarnas resa hem från Riyadh har kommit till sitt slut och de har landat på hemmaplan igen. Svenska ridsportförbundet delar bilder från resan.

Se bilderna på King Edward och Catch Me Not S

Hästen gick ner i poolen: "Jag fick panik"

Nyheter

När Michaela kom hem från jobbet upptäckte hon att hennes häst ramlat ner poolen. Gunnel hade trampat igenom poolens plåttak och var fast.

"Brandmännen var som handlingsförlamade och förstod ingenting"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Den svåra skritten – finslipa på detaljerna

Rygga i vinkel och på volt och rid skänkelvikning i skritt mellan koner. Med pararyttaren Felicia Grimmenhags övningar kan du och hästen dra ner på tempot.

"Att jobba skritten är viktigt för alla men också något många glömmer bort"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.