Reportage
Publicerad: 2019-12-10
Allan och Wilma är ganska olika, både exteriört och i temperamentet.
Mirakel-tvillingarna har vuxit upp: ”De älskar verkligen varandra”
År 2017 överraskades Linnea Elmér när hennes sto oväntat födde tvillingar. Nu har de två fyrbeningarna hunnit bli två år, Linnea berättar mer om sina ögonstenar.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Det var i april 2017 som stoet Femman överraskade Linnea och hennes mamma Ann-Sofie Sundström med att föda tvillingar. Trots noggranna undersökningar hade man inte sett att det faktiskt var två föl i stoets mage. Hippson berättade om solskenshistorien, nu har de två tvillingarna hunnit bli två och ett halvt år gamla.
– De bara växer och växer. I somras på betet var de störst av alla tvååringar och jämnstora med treåringarna. Det hade vi aldrig trott. Valacken Allan, AL’s Against all odds, är väldigt nätt och sportig i modellen – som sin pappa – och 168 centimeter i mankhöjd. Han är extremt busig, har en liten räv bakom örat hela tiden och är orädd och modig.
– Han kommer bli en superbra tävlingshäst med alla sina egenskaper.
Wilda, AL’s Survivor, är lite mer en försiktig dam. Hon är över 170 centimeter i mankhöjd och även ganska grov i modellen, precis som sin mamma.
– Hon är världens snällaste och mysigaste, och vill alltid pussas och mysa hela tiden. Men hon har inte samma självförtroende som Allan. De här namnen fanns verkligen inte med bland våra namnförslag innan, utan de fick döpas till detta efter att allt blev som det blev, berättar Linnea.
Allan har alltid varit ett riktigt busfrö.
Tiden efter att de två fölen fötts blev tuff.
– Vi minns inte så mycket av de första månaderna med dem eftersom vi var helt slutkörda. Vi räknade ihop lite snabbt att vi tillbringade cirka tolv timmar om dagen i stallet utöver våra andra jobb, och sov bara några få timmar per natt de första månaderna. Det var lite som att ha småbarn, haha.
Allan ska säljas
Även om de är tvillingar är de ganska olika, både exteriört och i temperamentet. Allan är inriden nu under hösten och han tog det med en klackspark, medan Wilda får vänta med att bli inriden. Detta eftersom hon har vuxit så mycket.
– De är absolut bästa vänner men inte så där dryga att man inte kan ha dem åtskilda. Vi kan åka i väg med den ena utan att de skriker efter varandra, men de blir överlyckliga när de ses igen. De älskar verkligen varandra. Tvillingarna står aldrig mer än en meter ifrån varandra i hagen, säger Linnea.
Gulliga syskon.
Planen framöver är att hitta ett nytt hem till Allan, Linnea vill gärna sälja honom till någon som vill visa honom som treåring och sedan satsa vidare mot championaten.
– Wilda får stanna kvar ett tag så får vi se var det leder med henne. Jag har tyvärr inte råd eller tid att ha kvar båda, så det är ett väldigt jobbigt beslut men sånt är livet. Jag hade ju inte direkt planerat att få två föl, konstaterar hon.
Tacksam för all hjälp
Linnea har jobbat som sköterska på Ultuna i två år och har insett vilken tur de har haft, att fölen överlevde.
– Jag har tagit hand om många sjuka föl de här åren och är glad att jag och mamma orkade stå ut med allt jobb, för att hålla våra tvillingar friska så de har kunnat utvecklas till helt fantastiska individer. Vi hade ju gjort allt rätt med ultraljud och så, ändå blev det så här.
Hon vill gärna passa på att tacka Distriktsveterinärerna i Fjärdhundra.
– De lade så mycket tid och engagemang i våra föl, vissa veterinärer var till och med här på sin egen fritid för att hjälpa till.
Tvillingarnas mamma Carnella Z är efter Caritano Z – Chellano Z och kom till Sverige som femåring. Pappan till tvillingfölen är Red Hot Chilli 1285 (SWB, e. Niveau – Wolfgang, äg. Jessica Håkansson, CHG Stuteri AB).
I det här klippet speglas de olika personligheterna fint, Allan busar medan Wilma tar livet med ro:
Tidigare på Hippson.se:
Stoet femman överraskade med tvillingar

Hippsons julkalender
Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.taggar
Liknande webbartiklar
- En av mirakel-tvillingarna är till salu
- Stor uppslutning när Angelika sökte amma: "Det bara small till!"
- Livsviktig operation bedömdes som förebyggande vård
- Stor efterfrågan på fölen på Lojsta hed
- Shettisen Britt har fyllt fyra år: ”En liten häst med en stark personlighet”
- Fölets benställning och bockhovar – så håller du koll
- Årets första nytillskott på Lojsta hed är fött
- Överraskningsfölet Kakan fick blodförgiftning och ny amma
- Pälspodden om akut sjuka föl
- Bettys mirakelföl chockade ridskolan: ”Hade inga misstankar”

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!