Reportage
Publicerad: 2020-05-25
Rainy – en mångsidig nordsvensk: ”Positiv, arbetsvillig och tycker att allt är roligt”
Att hitta en mer mångsidig tävlingskompis än nordsvensken Rainy blir svårt. Tillsammans med sin ryttare Ann-Ida Fasth tävlar hon hoppning, dressyr, sportkörning och bruksridning. Ekipaget hoppar dessutom terräng och Rainy är så klart även en hejare på att dra hem timmer från skogen.
Text: Natalie Lindholm
Foto: @miak_photos och Privat
När Rainy föddes fanns det inga planer på att hon skulle bli tävlingshäst. Familjen Fasth ville mest ha ett minne efter avelsstoet Trixie 23575.
– Trixie har varit med mig hela livet. Jag började rida på henne innan jag fick egen ponny och tanken var att ta ett föl för att bevara en bit av henne, minns Ann-Ida.
Ann-Ida, som red in Rainy, hade egentligen en annan tävlingshäst. Men stoet var knepigt att både träna och tävla och Ann-Ida bestämde sig för att börja rida Rainy vid sidan om. Det tog inte lång tid innan hon upptäckte att det fanns mycket mer än hon hade räknat med i den lilla hästen.
– Rainy är väldigt positiv, arbetsvillig och tycker att allt är roligt. Hon är lättlärd, smidig och försöker alltid göra det man ber om, ofta tar hon faktiskt i för mycket.
Hoppar väldigt gärna
Ann-Ida beskriver Rainy som en häst som aldrig har en dålig dag. Ekipaget tävlar Lätt A-dressyr och tränar på Medelsvår C-nivå för att så småningom komma till start även där. Det är dock hoppningen Ann-Ida brinner mest för och där tävlar ekipaget 90 centimeter.
– Rainy hoppar allt! Hon verkligen suger mot hindren, löser de flesta situationer och river sällan.
Ann-Ida och Rainy tävlar Lätt A-dressyr.
Målet för i år är att starta en meter och att bli placerade i 90 centimeter. I terrängen är Rainy ännu nybörjare, men hon hoppar glatt fasta hinder upp till 90 centimeter och är även startad i sportkörning i par och i bruksridning.
– Hon går dessutom med på lektioner och turridning med både nybörjare och tävlingsryttare. Och så drar hon hem timmer från skogen på vintern.
Många som tittar
Det lilla stoet är minst sagt en mångsidig tävlingskompis och på tävlingsplatsen drar ekipaget blickarna till sig.
– Vissa ser lite skeptiska ut, andra ler och kommenterar att hon är söt eller fin. När jag ska hoppa fram till 90-klasserna är det speciellt många som kollar.
Rainy är lite rädd för låga hinder och kan tvärstanna eller riva. Så det är kanske inte så konstigt att andra ryttare undrar hur hon ska klara en bana på 90 centimeter, om hon tvekar på 40.
– Men, så snart de har sett henne hoppa fram på högre hinder tittar de på ett helt annat sätt.
I dressyren var Ann-Ida beredd på att få orättvisa bedömningar, men hittills har det inte hänt alls.
– Jag tror faktiskt inte att rasen spelar någon större roll i dressyr.
Rainy kommer långt med sin positiva attityd och ridbarhet, men hennes lite tyngre kropp är ibland en utmaning. Hon är inte lika vändbar och bärig som lättare hästar och hon får snabbare mjölksyra i hoppningen. Däremot är hon stark och orädd och blir aldrig avskräckt inne på banan, inte ens när hon råkar hamna mitt i hindret.
– När hon river märker jag bara att hon tar i mer nästa gång. Och hon stannar nästan aldrig utan hoppar hellre lite konstigt. Typiskt nordsvensk att ta i mer när det blir tyngre, i stället för att lägga ner!
Ska inte säljas
I dressyren har Rainy inte lika lätt för sig med bärighet och samling, men hon är lättlärd och försöker alltid vara till lags.
– Hon är väldigt mjuk i sidorna vilket faktiskt kan vara en nackdel när hon tar i för mycket i skolorna.
Ann-Idas och Rainys kanske bästa tävlingsminne hittills är nordsvensk-SM i dressyr som för första gången gick av stapeln sommaren 2019.
– Vi var ett av tio ekipage som hade kvalat in och det var jätteroligt att se andra som red sina nordsvenskar på samma nivå.
Efter tävlingen fick Ann-Ida och familjen bud på både Rainy och eventuella avkommor, men tackade så klart nej.
– Rainy ska inte säljas och jag tror att hon har mycket mer att ge innan hon går in i aveln.
I år ska Ann-Ida söka in till hippologprogrammet. Hon har fått godkänt att använda Rainy i sin ansökningsfilm och kommer hon in så åker Rainy med. Till dess njuter ekipaget av våren.
Favoritsysselsättning just nu?
– Det härligaste är nog att ta en skogstur bara hon och jag, gärna barbacka med hunden vid sidan.
Rainy är född 2012, e. Kronprins 1946 ue. Faxe 1811. Hon fick sitt namn då det regnade hela veckan hon föddes. Rainy är ett diplomerat avelssto, hon blev finaste föl av alla raser på fölpremieringen. Som treåring fick hon åttor rakt igenom (förutom en tia på traven). Tyvärr var hon liten till växten och fick nöja sig med en andraplats.
Ann-Ida Fasth är 22 år och bor på en liten hästgård utanför Skövde med sin pappa som har kört på elitnivå i sportkörning. På ponny har Ann-Ida tävlat på elitnivå i bruksridning och har vunnit ett NM. Familjen tar emot hästar för inkörning och inridning, håller kurser och skjutsar brudpar.
Se mer av Rainy med familj på Instagram – @teamfasth.
Liknande webbartiklar
- Allsidig och individanpassad träning ger motiverade hästar: ”Vill ha varierat arbete”
- Allsidiga quartern Foxie tävlar i flera grenar: ”Vill inspirera andra att man kan göra allt”
- Allsidiga Whitney väcker uppmärksamhet: ”Tittar ibland skeptiskt på oss”
- Nicklas och nordsvensken Klasse satsar mot LA: ”Han gör alltid sitt bästa för dagen”
- Naturliga hästkrafter tillbaka i skogsbruket
- Gymnasieelever med brukshästkörning på schemat
- Satsar på Lätt A med brukshäst: ”Han får mig att tro på sådant jag inte trodde var möjligt”
- Dressyressen Amalia och Cayenne på hoppträning: ”Vill bara visa att allt inte är perfekt”
- Sara tävlar dressyr med sin nordsvensk: "Ibland tisslas och tasslas det bakom ryggen"
- Hon förvandlade sin nordsvensk till Batman

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.

Vad är det som låter i hästarnas hage …
Lyckotjuten när man återser sina vänner kan låta lite hursomhelst – även om man är häst. Som den här ljudliga, inte så gnäggiga, återföreningen.

Carl Hedin gästar Framgångspodden
Carl Hedin är med i det senaste avsnittet av Framgångspodden. I avsnittet pratar han bland annat om sin stora passion – djuren.

Två ponnyer och vänskapsband för livet
Ponnyerna Frippe och Svante är bästa vänner och de har lyckan att få följas åt genom livet. Något som också skapat vänskapsband mellan familjer.
Gästbloggen: "Att rida ihop alla fyra kändes overkligt och jätteroligt"

Veterinärbristen oroar hästägare
Bristen på veterinärer sätter spår i hela landet, och är sedan länge än tydligare i Norrland där många hästägare har lång väg till akut djursjukvård.
Agrias vd: "Det är alarmerande och ovärdigt ett land som Sverige"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Storfavoriten vann – hemmahoppet skrällde
Det var spännande in i det sista när SM i working equitation avgjordes i samband med SM-veckan i Linköping.

SVA samlar på exotiska fästingar
En fästing är en fästing är en fästing – så tycker nog de flesta. Men så är det inte alls och från SVA efterlyser man exotiska fästingar.
Fotografera ovanliga fästingar och stoppa dem därefter i frysen

Queenie hittad men inte vid liv
Stoet Queenie har hittats men tyvärr inte vid liv. Det meddelar ägaren i ett inlägg på sociala medier sent på söndagen.

Vildpalsternacka sprider oro hos hästägare
Hästarna fick brännblåsor och kraftiga sår på huden efter att de ätit vildpalsternacka i hagen. Hästägare Maria Bohr Frank vill varna andra.
Upplever att det krävs kunskap: ”Aldrig varit med om något liknande”

Hunden Balder hänger gärna med hästarna
Hålla koll så mössen, ge massage, leda hästar eller springa med på ridturer. Jack russeln Balder hjälper gärna till när han hänger i stallet.

Som gymträning för hästar
På Erika Janssons träningar är det kavalettibommarna som är i fokus. Här visar hon hur du bygger styrka hos hästen med övningar från tre till 25 (!) bommar.
"Hästarna övar upp sin rörlighet och stärker sin överlinje"

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Lortgrisar hittas i närmsta vattenpöl
När sommarregnet skapar en swimmingpool i hagen gäller det att passa på att ta sig ett "dopp". Både avsvalkande och lortigt på samma gång.

Käpphästglädje gav 70 000 till forskning
Privatryttare, ridskolor, ridläger, ungdomssektioner och elitryttare. 7 081 personer har engagerat sig och hoppar in pengar till Barncancerfonden.

Patrik Kittel nära pallplats i küren
Det blev den tredje, raka segern för danska Cathrine Dufour när den femstjärniga küren avgjordes i tyska Aachen. Patrik Kittel slutade fyra.

Bildspel: Bella Rose avtackades i Aachen
Inför hemmapubliken i Aachen avtackades Isabell Werths topphäst Bella Rose på fredagskvällen – till åskande applåder och stående ovationer.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!