Reportage
Publicerad: 2020-05-25
Rainy – en mångsidig nordsvensk: ”Positiv, arbetsvillig och tycker att allt är roligt”
Att hitta en mer mångsidig tävlingskompis än nordsvensken Rainy blir svårt. Tillsammans med sin ryttare Ann-Ida Fasth tävlar hon hoppning, dressyr, sportkörning och bruksridning. Ekipaget hoppar dessutom terräng och Rainy är så klart även en hejare på att dra hem timmer från skogen.
Text: Natalie Lindholm
Foto: @miak_photos och Privat
När Rainy föddes fanns det inga planer på att hon skulle bli tävlingshäst. Familjen Fasth ville mest ha ett minne efter avelsstoet Trixie 23575.
– Trixie har varit med mig hela livet. Jag började rida på henne innan jag fick egen ponny och tanken var att ta ett föl för att bevara en bit av henne, minns Ann-Ida.
Ann-Ida, som red in Rainy, hade egentligen en annan tävlingshäst. Men stoet var knepigt att både träna och tävla och Ann-Ida bestämde sig för att börja rida Rainy vid sidan om. Det tog inte lång tid innan hon upptäckte att det fanns mycket mer än hon hade räknat med i den lilla hästen.
– Rainy är väldigt positiv, arbetsvillig och tycker att allt är roligt. Hon är lättlärd, smidig och försöker alltid göra det man ber om, ofta tar hon faktiskt i för mycket.
Hoppar väldigt gärna
Ann-Ida beskriver Rainy som en häst som aldrig har en dålig dag. Ekipaget tävlar Lätt A-dressyr och tränar på Medelsvår C-nivå för att så småningom komma till start även där. Det är dock hoppningen Ann-Ida brinner mest för och där tävlar ekipaget 90 centimeter.
– Rainy hoppar allt! Hon verkligen suger mot hindren, löser de flesta situationer och river sällan.
Ann-Ida och Rainy tävlar Lätt A-dressyr.
Målet för i år är att starta en meter och att bli placerade i 90 centimeter. I terrängen är Rainy ännu nybörjare, men hon hoppar glatt fasta hinder upp till 90 centimeter och är även startad i sportkörning i par och i bruksridning.
– Hon går dessutom med på lektioner och turridning med både nybörjare och tävlingsryttare. Och så drar hon hem timmer från skogen på vintern.
Många som tittar
Det lilla stoet är minst sagt en mångsidig tävlingskompis och på tävlingsplatsen drar ekipaget blickarna till sig.
– Vissa ser lite skeptiska ut, andra ler och kommenterar att hon är söt eller fin. När jag ska hoppa fram till 90-klasserna är det speciellt många som kollar.
Rainy är lite rädd för låga hinder och kan tvärstanna eller riva. Så det är kanske inte så konstigt att andra ryttare undrar hur hon ska klara en bana på 90 centimeter, om hon tvekar på 40.
– Men, så snart de har sett henne hoppa fram på högre hinder tittar de på ett helt annat sätt.
I dressyren var Ann-Ida beredd på att få orättvisa bedömningar, men hittills har det inte hänt alls.
– Jag tror faktiskt inte att rasen spelar någon större roll i dressyr.
Rainy kommer långt med sin positiva attityd och ridbarhet, men hennes lite tyngre kropp är ibland en utmaning. Hon är inte lika vändbar och bärig som lättare hästar och hon får snabbare mjölksyra i hoppningen. Däremot är hon stark och orädd och blir aldrig avskräckt inne på banan, inte ens när hon råkar hamna mitt i hindret.
– När hon river märker jag bara att hon tar i mer nästa gång. Och hon stannar nästan aldrig utan hoppar hellre lite konstigt. Typiskt nordsvensk att ta i mer när det blir tyngre, i stället för att lägga ner!
Ska inte säljas
I dressyren har Rainy inte lika lätt för sig med bärighet och samling, men hon är lättlärd och försöker alltid vara till lags.
– Hon är väldigt mjuk i sidorna vilket faktiskt kan vara en nackdel när hon tar i för mycket i skolorna.
Ann-Idas och Rainys kanske bästa tävlingsminne hittills är nordsvensk-SM i dressyr som för första gången gick av stapeln sommaren 2019.
– Vi var ett av tio ekipage som hade kvalat in och det var jätteroligt att se andra som red sina nordsvenskar på samma nivå.
Efter tävlingen fick Ann-Ida och familjen bud på både Rainy och eventuella avkommor, men tackade så klart nej.
– Rainy ska inte säljas och jag tror att hon har mycket mer att ge innan hon går in i aveln.
I år ska Ann-Ida söka in till hippologprogrammet. Hon har fått godkänt att använda Rainy i sin ansökningsfilm och kommer hon in så åker Rainy med. Till dess njuter ekipaget av våren.
Favoritsysselsättning just nu?
– Det härligaste är nog att ta en skogstur bara hon och jag, gärna barbacka med hunden vid sidan.
Rainy är född 2012, e. Kronprins 1946 ue. Faxe 1811. Hon fick sitt namn då det regnade hela veckan hon föddes. Rainy är ett diplomerat avelssto, hon blev finaste föl av alla raser på fölpremieringen. Som treåring fick hon åttor rakt igenom (förutom en tia på traven). Tyvärr var hon liten till växten och fick nöja sig med en andraplats.
Ann-Ida Fasth är 22 år och bor på en liten hästgård utanför Skövde med sin pappa som har kört på elitnivå i sportkörning. På ponny har Ann-Ida tävlat på elitnivå i bruksridning och har vunnit ett NM. Familjen tar emot hästar för inkörning och inridning, håller kurser och skjutsar brudpar.
Se mer av Rainy med familj på Instagram – @teamfasth.
Liknande webbartiklar
- Allsidig och individanpassad träning ger motiverade hästar: ”Vill ha varierat arbete”
- Allsidiga quartern Foxie tävlar i flera grenar: ”Vill inspirera andra att man kan göra allt”
- Allsidiga Whitney väcker uppmärksamhet: ”Tittar ibland skeptiskt på oss”
- Nicklas och nordsvensken Klasse satsar mot LA: ”Han gör alltid sitt bästa för dagen”
- Naturliga hästkrafter tillbaka i skogsbruket
- Gymnasieelever med brukshästkörning på schemat
- Satsar på Lätt A med brukshäst: ”Han får mig att tro på sådant jag inte trodde var möjligt”
- Dressyressen Amalia och Cayenne på hoppträning: ”Vill bara visa att allt inte är perfekt”
- Sara tävlar dressyr med sin nordsvensk: "Ibland tisslas och tasslas det bakom ryggen"
- Hon förvandlade sin nordsvensk till Batman

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!