Reportage
Publicerad: 2020-05-25
Rainy – en mångsidig nordsvensk: ”Positiv, arbetsvillig och tycker att allt är roligt”
Att hitta en mer mångsidig tävlingskompis än nordsvensken Rainy blir svårt. Tillsammans med sin ryttare Ann-Ida Fasth tävlar hon hoppning, dressyr, sportkörning och bruksridning. Ekipaget hoppar dessutom terräng och Rainy är så klart även en hejare på att dra hem timmer från skogen.
Text: Natalie Lindholm
Foto: @miak_photos och Privat
När Rainy föddes fanns det inga planer på att hon skulle bli tävlingshäst. Familjen Fasth ville mest ha ett minne efter avelsstoet Trixie 23575.
– Trixie har varit med mig hela livet. Jag började rida på henne innan jag fick egen ponny och tanken var att ta ett föl för att bevara en bit av henne, minns Ann-Ida.
Ann-Ida, som red in Rainy, hade egentligen en annan tävlingshäst. Men stoet var knepigt att både träna och tävla och Ann-Ida bestämde sig för att börja rida Rainy vid sidan om. Det tog inte lång tid innan hon upptäckte att det fanns mycket mer än hon hade räknat med i den lilla hästen.
– Rainy är väldigt positiv, arbetsvillig och tycker att allt är roligt. Hon är lättlärd, smidig och försöker alltid göra det man ber om, ofta tar hon faktiskt i för mycket.
Hoppar väldigt gärna
Ann-Ida beskriver Rainy som en häst som aldrig har en dålig dag. Ekipaget tävlar Lätt A-dressyr och tränar på Medelsvår C-nivå för att så småningom komma till start även där. Det är dock hoppningen Ann-Ida brinner mest för och där tävlar ekipaget 90 centimeter.
– Rainy hoppar allt! Hon verkligen suger mot hindren, löser de flesta situationer och river sällan.
Ann-Ida och Rainy tävlar Lätt A-dressyr.
Målet för i år är att starta en meter och att bli placerade i 90 centimeter. I terrängen är Rainy ännu nybörjare, men hon hoppar glatt fasta hinder upp till 90 centimeter och är även startad i sportkörning i par och i bruksridning.
– Hon går dessutom med på lektioner och turridning med både nybörjare och tävlingsryttare. Och så drar hon hem timmer från skogen på vintern.
Många som tittar
Det lilla stoet är minst sagt en mångsidig tävlingskompis och på tävlingsplatsen drar ekipaget blickarna till sig.
– Vissa ser lite skeptiska ut, andra ler och kommenterar att hon är söt eller fin. När jag ska hoppa fram till 90-klasserna är det speciellt många som kollar.
Rainy är lite rädd för låga hinder och kan tvärstanna eller riva. Så det är kanske inte så konstigt att andra ryttare undrar hur hon ska klara en bana på 90 centimeter, om hon tvekar på 40.
– Men, så snart de har sett henne hoppa fram på högre hinder tittar de på ett helt annat sätt.
I dressyren var Ann-Ida beredd på att få orättvisa bedömningar, men hittills har det inte hänt alls.
– Jag tror faktiskt inte att rasen spelar någon större roll i dressyr.
Rainy kommer långt med sin positiva attityd och ridbarhet, men hennes lite tyngre kropp är ibland en utmaning. Hon är inte lika vändbar och bärig som lättare hästar och hon får snabbare mjölksyra i hoppningen. Däremot är hon stark och orädd och blir aldrig avskräckt inne på banan, inte ens när hon råkar hamna mitt i hindret.
– När hon river märker jag bara att hon tar i mer nästa gång. Och hon stannar nästan aldrig utan hoppar hellre lite konstigt. Typiskt nordsvensk att ta i mer när det blir tyngre, i stället för att lägga ner!
Ska inte säljas
I dressyren har Rainy inte lika lätt för sig med bärighet och samling, men hon är lättlärd och försöker alltid vara till lags.
– Hon är väldigt mjuk i sidorna vilket faktiskt kan vara en nackdel när hon tar i för mycket i skolorna.
Ann-Idas och Rainys kanske bästa tävlingsminne hittills är nordsvensk-SM i dressyr som för första gången gick av stapeln sommaren 2019.
– Vi var ett av tio ekipage som hade kvalat in och det var jätteroligt att se andra som red sina nordsvenskar på samma nivå.
Efter tävlingen fick Ann-Ida och familjen bud på både Rainy och eventuella avkommor, men tackade så klart nej.
– Rainy ska inte säljas och jag tror att hon har mycket mer att ge innan hon går in i aveln.
I år ska Ann-Ida söka in till hippologprogrammet. Hon har fått godkänt att använda Rainy i sin ansökningsfilm och kommer hon in så åker Rainy med. Till dess njuter ekipaget av våren.
Favoritsysselsättning just nu?
– Det härligaste är nog att ta en skogstur bara hon och jag, gärna barbacka med hunden vid sidan.
Rainy är född 2012, e. Kronprins 1946 ue. Faxe 1811. Hon fick sitt namn då det regnade hela veckan hon föddes. Rainy är ett diplomerat avelssto, hon blev finaste föl av alla raser på fölpremieringen. Som treåring fick hon åttor rakt igenom (förutom en tia på traven). Tyvärr var hon liten till växten och fick nöja sig med en andraplats.
Ann-Ida Fasth är 22 år och bor på en liten hästgård utanför Skövde med sin pappa som har kört på elitnivå i sportkörning. På ponny har Ann-Ida tävlat på elitnivå i bruksridning och har vunnit ett NM. Familjen tar emot hästar för inkörning och inridning, håller kurser och skjutsar brudpar.
Se mer av Rainy med familj på Instagram – @teamfasth.
Liknande webbartiklar
- Allsidig och individanpassad träning ger motiverade hästar: ”Vill ha varierat arbete”
- Allsidiga quartern Foxie tävlar i flera grenar: ”Vill inspirera andra att man kan göra allt”
- Allsidiga Whitney väcker uppmärksamhet: ”Tittar ibland skeptiskt på oss”
- Nicklas och nordsvensken Klasse satsar mot LA: ”Han gör alltid sitt bästa för dagen”
- Naturliga hästkrafter tillbaka i skogsbruket
- Gymnasieelever med brukshästkörning på schemat
- Satsar på Lätt A med brukshäst: ”Han får mig att tro på sådant jag inte trodde var möjligt”
- Dressyressen Amalia och Cayenne på hoppträning: ”Vill bara visa att allt inte är perfekt”
- Sara tävlar dressyr med sin nordsvensk: "Ibland tisslas och tasslas det bakom ryggen"
- Hon förvandlade sin nordsvensk till Batman

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!