Whitney är allsidig som få – hon har tävlat working equitation, dressyr och hoppning. Stoets mullrande galopp får ibland hästkompisarna på framridningen att bli rädda, men hon är en fantastisk individ att rida och tävla på. Margareta Sjödin berättar mer.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Whitney kom till familjen Sjödin när hon var fem år gammal. Då var hon knappt styrbar och inte riden särskilt mycket. I dag är det maffiga tinker/irish cob-stoet 14 år och väcker uppmärksamhet på tävlingsbanorna i flera olika discipliner.
– Vi får ofta kommentarer om att vi har en jättefin häst av medtävlande och arrangörer. Men när vi lastar av får vi ibland skeptiska blickar. Vi har också lyckats skrämma halvblod på framridningen, framför allt när vi galopperar. Hovskägget fladdrar och det låter i marken av hennes tyngd. Men om vi stannar till och låter den skrämda hästen nosa så är det okej sen, berättar hennes ägare Margareta Sjödin.
Whitney älskar att hoppa.
Whitney har tävlat i hoppning, working equitation och dressyr. Margareta berättar dock att det på grund av Whitneys kroppsbyggnad och fysik har krävts extra eftertanke när det gäller hennes träning och skötsel.
Försökte köra in stoet
– På grund av att Whitney är rejält överbyggd och saknar manke varierar jag mellan fyra olika sadlar, samt rider barbacka en dag i veckan för att motverka ryggbesvär. Minst en dag i veckan rider jag ut och klättrar eller tränar galopparbete på grusvägar, säger matte och fortsätter:
– Jag rider dressyr på bana några dagar, bomträning och studshoppning andra dagar och ibland lägger jag in något working equitation-hinder som variation. De dagar jag rider barbacka är det dressyrpass som gäller, vi tränar både galoppslutor och enkla byten barbacka utan problem. Whitney är oskodd och har aldrig varit halt.
Margaretas man har också varit involverad i träningen av det mycket speciella stoet.
– Han red till en början trail och red ut, medan jag gjorde arbetet på banan. Vi försökte köra in henne, men hon blev livrädd när hon såg något med hjul närma sig. Däremot går det bra att sladda ridbanan.
Här ser Whitney till att ridbanans underlag blir fint.
Whitney är en pigg och uppmärksam häst, hon ställer upp på det mesta och gillar att få massage efter varje ridpass.
– Plus att hon vet exakt var vi har godisförrådet, säger Margareta.
Förra året tävlade Margaretas dotter Andrea Whitney upp till nationell nivå. Hon har också gått hoppning upp till och med Lätt C, riksmästerskapen i working equitaion och i dag rider Margareta Medelsvår C-dressyr på henne.
– Vi får ofta kommentarer om att hon är en välriden häst som är något markbunden. Hennes gångarter brukar få 6 till 6,5 i poäng, ibland ligger det betyget högre på lokala tävlingar. Whitneys hovskägg fram gör till exempel att domaren, vid halter, inte kan se bakbenens placering. Hennes svaghet som dressyrhäst är det begränsade registret, i längningarna får hon oftast 6 till 6,5. På höger galopp har hon däremot fått 8,5 någon gång i Lätt B:1.
Hoppningen sliter mycket
För en tid sedan lånade dottern Andrea Whitney för att starta en Lätt A-klass.
– Det blev vinst med 66,39 procent!
Nu är det bara working equitation och dressyr som gäller för Whitney.
– Detta eftersom hoppning sliter för mycket på hennes stora kropp, säger Margareta.
Margareta är hörselskadad, vilket medfört att hon inte har tränat för tränare mer än ett fåtal gånger de senaste åren.
– Jag tror att jag har tränat totalt sju gånger för tränare på tre år.
Dressyrträning med Andrea:
Margareta tävlar i working equitation:
Andrea hoppar:
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Samtliga transporter hittar du HÄR
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!