Reportage
Publicerad: 2023-01-24
Till vänster i bild, Stefan Rödjare med sin dotter Elin. Till höger i bild Stefan med hästen Money.
Stefan uppmuntrar pappor till ridning: ”Fantastiskt att ha ett gemensamt intresse”
Han började rida som 43-åring, tack vare sin dotter. I dag är Stefan Rödjare 58 år, bor på egen hästgård och rider flera hästar om dagen. Han menar att alla pappor med barn som rider, också borde börja rida.
– Sporten är verkligen för alla och jag skulle vilja peppa andra medelålders män till att också våga prova, säger han.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Theres Hubner och Privat
Stefan Rödjare jobbar som elektriker till vardags och hade aldrig ridit innan han fyllde 43 år. Hans ena dotter, Elin, gick på ridskola och det var tack vare henne som han fick upp ögonen för sporten.
– Livet var ganska tungt just då. Min fru och mina två äldsta döttrar var allvarligt sjuka och låg en längre tid på sjukhus. Så jag kände att jag var tvungen att göra något som var kul. Jag tänkte att ridning verkar roligt, säger Stefan.
Han började ta privatlektioner och gick på ridskola. Det var svårt i början.
– Det tog mig flera privatlektioner att bara lära mig att rida lätt, jag bara skumpade. Samtidigt såg jag hur alla barn på ridskolan bara satt upp och red iväg, säger han med ett skratt.
Han fick lära sig att rida både på ridbana och ute i skogen. En dag fick han följa med en grupp elever till Täby galoppbana och det var där som intresset för galoppsporten tog fart.
– Jag hade ingen erfarenhet av det sedan tidigare, men så kul det var och vad fort det gick, säger han.
Lärde sig att vara noggrann
Så småningom blev Stefan medryttare och när han hade ridit i två år köpte han sin första egna häst, ett nioårigt fullblod.
– Det var en fantastisk häst som älskade att bli fotograferad. Han var helt rätt för mig och samtidigt helt fel. Han tolererade inte att man hade dålig balans, så jag flög av en massa. Vi red hubertusjakt flera gånger och i terrängen visste jag att jag kunde lita på honom till hundra procent. På ridbanan stannade han på 70 centimeter, men det berodde ju bara på mig, säger Stefan.
Det var en häst som han lärde sig mycket på.
– Han hade krångliga hovar och var känslig, så man fick snabbt lära sig att om man inte skötte allt på ett bra sätt så gick det inte. Om man inte red bra så åkte man av. Om man inte tog hand om ett litet sår ordentligt eller hade rätt foderstat så blev det problem, så man lärde sig att vara noggrann. Jag älskade den hästen.
”Jag älskar när det går fort”
År 2011 köpte familjen en egen hästgård utanför Stockholm. I dag är Stefan amatörtränare inom galopp och på gården finns flera egna hästar varav tre är galoppörer.
– Nu är livet bättre och familjen har tillfrisknat, berättar han.
Stefan har startat i några lokala hopptävlingar i klasser upp till en meter.
– Det är jättekul. Jag älskar att hoppa, men jag behöver träna mer på det, säger han.
Att galoppera är det roligaste han vet.
– Jag älskar när det går fort. Att rida amatörlopp är något speciellt. När man går in i startboxen och både en själv och hästen är på tårna. Man har korta stigläder och det skramlar när hästarna trampar omkring. Sedan klickar det till och så är det ett kort ögonblick när det är tyst innan grindarna öppnas. Det ögonblicket är speciellt. Sedan är det full fart framåt, jättekul, säger han.
Stefan har även ridit hubertusjakt på Gärdet i Stockholm flera gånger.
– Det är roligt och socialt. Ibland kan jag uppleva att hästfolk kan vara ganska oförlåtande mot varandra och att allt måste vara på ett visst sätt, men på en jaktritt är det aldrig några sura miner. Där rider alla tillsammans och det är bara framåt som gäller, säger han.
Nya mål
Han menar att hästlivet ger honom mycket energi i vardagen.
– Det är något med utsidan av en häst som gör gott hos insidan av en människa, säger han och fortsätter:
– Jag kan komma hem från jobbet och vara lite småirriterad. Men så går jag ut i stallet och börjar mocka och då rinner allt bara av en. Man kan inte vara på dåligt humör då. Men visst är det annorlunda mot hur livet såg ut tidigare. Jag måste gå upp tidigt och vara noggrann med att planera för att hinna ta hand om och rida alla hästar på en dag.
Han har satt upp flera mål för år 2023.
– Jag skulle vilja bli bättre inom hoppning och ska träna mer för tränare i år. Jag skulle även vilja ta min första seger inom galopp, än så länge har jag endast kommit tvåa.
”Att vara ett med hästen”
Han menar att det aldrig är för sent.
– Sporten är verkligen för alla och jag skulle vilja peppa andra medelålders män till att också våga prova. Även om man inte sitter i sadeln så finns det en massa saker man kan göra, jag har även gått en tömkörningskurs till exempel. Det är samspelet mellan häst och människa som allt handlar om. Att vara ett med hästen, säger han.
När han ser tillbaka på sitt liv innan han började med hästar är det stora kontraster.
– I dag rider jag en till fyra hästar om dagen och det påverkar ju hela livet, man håller sig i form. Om man ska komma ikapp och hinna bli bra när man börjar rida som vuxen så måste man få många timmar i sadeln. Så jag försöker se till att rida så mycket jag kan för att bli en så bra ryttare som möjligt.
En uppmaning till papporna
Han hyllar sin dotter, som är den stora anledningen till att han hittat sitt intresse.
– Hon är en riktigt kunnig hästtjej och jag hade aldrig kommit dit jag är i dag om det inte vore för henne. Nu är hon 25 år, men vi har haft det här intresset gemensamt när hon vuxit upp. Jag tycker att alla pappor, som har barn som rider, också ska börja rida. Det är fantastiskt att ha ett gemensamt intresse och att vara ute på träning och tävling tillsammans, säger Stefan.
taggar
Liknande webbartiklar
- Johan och Benny – ett ekipage med en häftig utmaning
- Lärde sig rida i hemlighet – överraskade döttrarna: ”Pappa har lurat oss”
- Ridskolepappor imponerar med fin utveckling i sadeln: ”Från rädda till positiva”
- Högre krav ställs i Det stora hoppet: ”Handlar om teknik och kontroll – lite mer ridning”
- Om mens och träning: ”Vissa mår dåligt”
- Barn till ensamstående fick gratis ridlektioner: ”Berörde mig”
- Linn Ztrelin om tuffa tiden: ”Svårt att förklara med ord”
- Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
- 87-åringen rider varje vecka – hästintresse över generationerna

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Seger för Henrik von Eckermann i La Coruña
Svenskt i topp i den femstjärniga 1.50-hoppningen i spanska La Coruña. Världsettan hade sällskap av ytterligare två svenskor i topp fem.
Allt inför kvällens världscupsomgång – tre svenska ryttare till start

SIHS: Det händer i dag – söndag
Sista dagen av Sweden International Horse Show bjuder på kür, Grand Prix-hoppning och inomhusfälttävlan bland mycket annat.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

Ännu en toppseger för von Bredow-Werndl
Världsettan ser fortsatt ut att vara obesegrad i Friends arena. Therese Nilshagen red in på en fjärdeplats med Dante Weltino i Grand Prix.
Nilshagen: "Skulle säga att han också är som ett gammalt rödvin"

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!