Reportage
Publicerad: 2022-12-06
Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
När Marianne Gripmans dotter gick bort i cancer var det svårt att bearbeta sorgen och försöka hitta ljuset i livet. Det var först när Marianne började rida, som 60-åring, som hon kände lycka igen. I dag är Marianne, 79, ägare till en egen islandshäst och menar att ridningen räddade henne från de mörka tankarna.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Det har gått flera år sedan Marianne Gripmans dotter gick bort i cancer, men det är fortfarande ett tomrum som är svårt att fylla. Dottern, då 28 år, valde att ta bort en leverfläck som skickades på analys. Därefter fick hon svaret att allt var bra, trots att det senare visade sig att provet innehöll spår av cancerformen malignt melanom. Sex år senare mådde dottern sämre, vilket tidningen Må Bra var först med att rapportera om.
– Det var så att min dotter länge hade känt sig dålig i halsen. Eftersom hon sjöng och skrev musik var detta något som hon oroade sig extra mycket över. Alla trodde att det var halsfluss och hon ordinerades penicillin. Man kunde inte hitta något fel på henne, tills det bara slog till en dag, säger Marianne till Hippson.
Dottern ringde sin mamma en kväll och Marianne störtade dit omedelbart. När de kom till sjukhuset konstaterades det att hon hade cancertumörer i bukhålan som gjorde att hela lungan slogs ut.
”Svårt att hantera”
– De hade svårt att diagnostisera henne även då, för de kunde inte hitta någon modertumör. Men det hängde ihop med den där leverfläcken som togs bort några år tidigare. Där hade det funnits malignt melanom som hade vuxit inåt och spridit sig sedan dess. Sedan gick allt väldigt fort, säger Marianne och fortsätter:
– I efterhand blev det uppenbart att det var den där leverfläcken som var ursprunget till hennes sjukdom och att de hade begått ett misstag inom vården. Därför kände jag inte enbart sorg efter förlusten, utan även ilska och aggression inom mig gentemot den som hade låtit det här ske. Jag försökte anmäla det till ansvarsnämnden, men det gick inte då det hade gått för lång tid efter det att misstaget gjordes. Det gjorde mig också rasande och det var väldigt svårt att hantera, när man visste att det inte hade behövt sluta såhär.
”Fick en paus från svarta tankar”
Under de två första åren efter dotterns bortgång fokuserade Marianne på sitt arbete istället för att bearbeta sin egen sorg. Hon kände sedan att hon behövde sysselsätta sig med något och anmälde sig till en nybörjarkurs för vuxna ryttare på ridskolan i närheten.
– Där kom jag, ett blåbär på 62 år. Det jag upptäckte första gången jag satt upp på hästen, som jag tror hette Cuba, var att jag kände att allt bara flöt av mig. Plötsligt fanns bara jag och hästen. I två år hade jag grävt ner mig, men äntligen fick jag en paus från alla svarta tankar. Det blev min stund i veckan där jag kunde släppa allt annat. Jag red klart den kursen och valde sedan att fortsätta, säger Marianne.
Fick intresse för islandshästar
I samband med en promenad i skogen tillsammans med sitt yngsta barnbarn, Edvard, mötte de en ryttare med sin islandshäst.
– Det såg så härligt ut och mitt andra barnbarn, Erika 16 år, föreslog att vi skulle prova. Jag gick hem och googlade och hittade ganska snabbt ett ridläger med islandshästar. Sagt och gjort, jag anmälde mig själv och barnbarnet till lägret – och det var så roligt, säger Marianne.
Under ridlägerveckan på sommaren fick Marianne och Erika rida islandshäst både i skogen och på ridbanan. De fick prova på både skritt, trav, galopp, tölt och att köra vagn i skogen.
– Den sista dagen frågade de hur vi ville avsluta. Då bestämde vi oss för att rida program till musik på ovalbanan, precis som vid ett riktigt tävlingstillfälle. Det var en alldeles underbar avslutning på lägret.
Ramlade av och tränade fallteknik
Efter det fortsatte Marianne att rida islandshäst regelbundet hos samma tränare. När det blev dags att anmäla sig till ridläger ett år senare så anmälde de sig till det som hette ”Träningsläger för ridvana”.
– Då fick jag lite hybris och började leta efter min första egna häst. Jag köpte min första islandshäst, en sexåring, vilket kanske inte var optimalt när jag hade ridit i knappt två år, säger Marianne.
Hon och barnbarnet delade på skötsel och ridning av hästen Tigull. Det visade sig att den unga hästen inte riktigt var lika lugn som de som Marianne hade fått rida tidigare.
– Han var nyligen inriden och det visade sig att han inte var trafiksäker och skyggade för bilar, rullskridskor och allt möjligt.
Marianne ramlade av en gång när hästen for iväg, men som tur var så skadade hon sig inte.
– När jag tränade judo i min ungdom så övar man på fallteknik, så det var muskelminnet som gjorde att jag rullade av hästen på rätt sätt varje gång. Hästen klarade sig bra och sprang alltid tillbaka till stallplanen. Men jag insåg att jag behövde mer erfarenhet, så jag skickade hästen på tillridning hos min tränare. Därefter fick jag ta privatlektioner på både min egen och hennes hästar. Så fortsatte vi i nio år. Hästen var 15 när vi tyvärr behövde ta bort honom på grund av sjukdom, säger Marianne.
”Vill hinna med så mycket som möjligt i livet”
Men hästarna och ridningen var en alltför stor del av hennes liv. Hon ville inte sluta och köpte därför islandshästen Moldi, som hon har kvar än i dag.
– Jag såg en annons som jag fastnade för och bestämde mig efter ett tag för att köra 17 mil för att titta på honom i Katrineholm. Det var en lite större häst med gångarter som sitter som en smäck. Han är helt annorlunda mot vad Tigull var. Moldi är mer introvert och väldigt angelägen om att göra rätt, inte alls busig, säger Marianne.
Numera rider 79-åringen sex dagar i veckan och tar gärna en galopp i skogen.
– För mig är det friskvård och avkoppling. Det gör att jag står ut med tyngre saker. Det är fint att det inte finns några åldersskillnader i stallet, alla är lika hästintresserade, men jag har förstått att jag är ganska våghalsig för min ålder. Jag gillar fart och känner att jag kan hantera det och har bra balans. Nu vill jag hinna med så mycket som möjligt i livet, då kan man inte gå runt och slöa.
Liknande webbartiklar
- 87-åringen rider varje vecka – hästintresse över generationerna
- Lika stor sorg att förlora en häst som en nära människa
- Stefan uppmuntrar pappor till ridning: ”Fantastiskt att ha ett gemensamt intresse”
- Om mens och träning: ”Vissa mår dåligt”
- Barn till ensamstående fick gratis ridlektioner: ”Berörde mig”
- Linn Ztrelin om tuffa tiden: ”Svårt att förklara med ord”
- Maria nådde sitt mål – frackdebuten avklarad
- Seger för hästnäringen – körning godkänd för avdragsgill friskvård
- Hästarna får Lena att orka: "Jag har ridit varje dag under cancerbehandlingarna"
- Ny rapport visar hur hästar får människor att må bättre: ”Ska bidra till ökad kunskap”

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Seger för Henrik von Eckermann i La Coruña
Svenskt i topp i den femstjärniga 1.50-hoppningen i spanska La Coruña. Världsettan hade sällskap av ytterligare två svenskor i topp fem.
Allt inför kvällens världscupsomgång – tre svenska ryttare till start

SIHS: Det händer i dag – söndag
Sista dagen av Sweden International Horse Show bjuder på kür, Grand Prix-hoppning och inomhusfälttävlan bland mycket annat.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

Ännu en toppseger för von Bredow-Werndl
Världsettan ser fortsatt ut att vara obesegrad i Friends arena. Therese Nilshagen red in på en fjärdeplats med Dante Weltino i Grand Prix.
Nilshagen: "Skulle säga att han också är som ett gammalt rödvin"

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!