Reportage
Publicerad: 2022-12-06
Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
När Marianne Gripmans dotter gick bort i cancer var det svårt att bearbeta sorgen och försöka hitta ljuset i livet. Det var först när Marianne började rida, som 60-åring, som hon kände lycka igen. I dag är Marianne, 79, ägare till en egen islandshäst och menar att ridningen räddade henne från de mörka tankarna.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Det har gått flera år sedan Marianne Gripmans dotter gick bort i cancer, men det är fortfarande ett tomrum som är svårt att fylla. Dottern, då 28 år, valde att ta bort en leverfläck som skickades på analys. Därefter fick hon svaret att allt var bra, trots att det senare visade sig att provet innehöll spår av cancerformen malignt melanom. Sex år senare mådde dottern sämre, vilket tidningen Må Bra var först med att rapportera om.
– Det var så att min dotter länge hade känt sig dålig i halsen. Eftersom hon sjöng och skrev musik var detta något som hon oroade sig extra mycket över. Alla trodde att det var halsfluss och hon ordinerades penicillin. Man kunde inte hitta något fel på henne, tills det bara slog till en dag, säger Marianne till Hippson.
Dottern ringde sin mamma en kväll och Marianne störtade dit omedelbart. När de kom till sjukhuset konstaterades det att hon hade cancertumörer i bukhålan som gjorde att hela lungan slogs ut.
”Svårt att hantera”
– De hade svårt att diagnostisera henne även då, för de kunde inte hitta någon modertumör. Men det hängde ihop med den där leverfläcken som togs bort några år tidigare. Där hade det funnits malignt melanom som hade vuxit inåt och spridit sig sedan dess. Sedan gick allt väldigt fort, säger Marianne och fortsätter:
– I efterhand blev det uppenbart att det var den där leverfläcken som var ursprunget till hennes sjukdom och att de hade begått ett misstag inom vården. Därför kände jag inte enbart sorg efter förlusten, utan även ilska och aggression inom mig gentemot den som hade låtit det här ske. Jag försökte anmäla det till ansvarsnämnden, men det gick inte då det hade gått för lång tid efter det att misstaget gjordes. Det gjorde mig också rasande och det var väldigt svårt att hantera, när man visste att det inte hade behövt sluta såhär.
”Fick en paus från svarta tankar”
Under de två första åren efter dotterns bortgång fokuserade Marianne på sitt arbete istället för att bearbeta sin egen sorg. Hon kände sedan att hon behövde sysselsätta sig med något och anmälde sig till en nybörjarkurs för vuxna ryttare på ridskolan i närheten.
– Där kom jag, ett blåbär på 62 år. Det jag upptäckte första gången jag satt upp på hästen, som jag tror hette Cuba, var att jag kände att allt bara flöt av mig. Plötsligt fanns bara jag och hästen. I två år hade jag grävt ner mig, men äntligen fick jag en paus från alla svarta tankar. Det blev min stund i veckan där jag kunde släppa allt annat. Jag red klart den kursen och valde sedan att fortsätta, säger Marianne.
Fick intresse för islandshästar
I samband med en promenad i skogen tillsammans med sitt yngsta barnbarn, Edvard, mötte de en ryttare med sin islandshäst.
– Det såg så härligt ut och mitt andra barnbarn, Erika 16 år, föreslog att vi skulle prova. Jag gick hem och googlade och hittade ganska snabbt ett ridläger med islandshästar. Sagt och gjort, jag anmälde mig själv och barnbarnet till lägret – och det var så roligt, säger Marianne.
Under ridlägerveckan på sommaren fick Marianne och Erika rida islandshäst både i skogen och på ridbanan. De fick prova på både skritt, trav, galopp, tölt och att köra vagn i skogen.
– Den sista dagen frågade de hur vi ville avsluta. Då bestämde vi oss för att rida program till musik på ovalbanan, precis som vid ett riktigt tävlingstillfälle. Det var en alldeles underbar avslutning på lägret.
Ramlade av och tränade fallteknik
Efter det fortsatte Marianne att rida islandshäst regelbundet hos samma tränare. När det blev dags att anmäla sig till ridläger ett år senare så anmälde de sig till det som hette ”Träningsläger för ridvana”.
– Då fick jag lite hybris och började leta efter min första egna häst. Jag köpte min första islandshäst, en sexåring, vilket kanske inte var optimalt när jag hade ridit i knappt två år, säger Marianne.
Hon och barnbarnet delade på skötsel och ridning av hästen Tigull. Det visade sig att den unga hästen inte riktigt var lika lugn som de som Marianne hade fått rida tidigare.
– Han var nyligen inriden och det visade sig att han inte var trafiksäker och skyggade för bilar, rullskridskor och allt möjligt.
Marianne ramlade av en gång när hästen for iväg, men som tur var så skadade hon sig inte.
– När jag tränade judo i min ungdom så övar man på fallteknik, så det var muskelminnet som gjorde att jag rullade av hästen på rätt sätt varje gång. Hästen klarade sig bra och sprang alltid tillbaka till stallplanen. Men jag insåg att jag behövde mer erfarenhet, så jag skickade hästen på tillridning hos min tränare. Därefter fick jag ta privatlektioner på både min egen och hennes hästar. Så fortsatte vi i nio år. Hästen var 15 när vi tyvärr behövde ta bort honom på grund av sjukdom, säger Marianne.
”Vill hinna med så mycket som möjligt i livet”
Men hästarna och ridningen var en alltför stor del av hennes liv. Hon ville inte sluta och köpte därför islandshästen Moldi, som hon har kvar än i dag.
– Jag såg en annons som jag fastnade för och bestämde mig efter ett tag för att köra 17 mil för att titta på honom i Katrineholm. Det var en lite större häst med gångarter som sitter som en smäck. Han är helt annorlunda mot vad Tigull var. Moldi är mer introvert och väldigt angelägen om att göra rätt, inte alls busig, säger Marianne.
Numera rider 79-åringen sex dagar i veckan och tar gärna en galopp i skogen.
– För mig är det friskvård och avkoppling. Det gör att jag står ut med tyngre saker. Det är fint att det inte finns några åldersskillnader i stallet, alla är lika hästintresserade, men jag har förstått att jag är ganska våghalsig för min ålder. Jag gillar fart och känner att jag kan hantera det och har bra balans. Nu vill jag hinna med så mycket som möjligt i livet, då kan man inte gå runt och slöa.
Liknande webbartiklar
- 87-åringen rider varje vecka – hästintresse över generationerna
- Lika stor sorg att förlora en häst som en nära människa
- Stefan uppmuntrar pappor till ridning: ”Fantastiskt att ha ett gemensamt intresse”
- Om mens och träning: ”Vissa mår dåligt”
- Barn till ensamstående fick gratis ridlektioner: ”Berörde mig”
- Linn Ztrelin om tuffa tiden: ”Svårt att förklara med ord”
- Indelning efter ryttarens ålder: ”Kan hålla på hela livet”
- 102-åringen längtade efter hästar
- Började rida som 62-åring – tävlar hoppning: "I särklass det svåraste jag gett mig in på"
- Pensionärerna började rida under pandemin: ”Åldern är inget hinder”

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!