Gijs Janssen är med Simpl Fill finalist i Årets innovatör inom ridsporten 2019.
Årets innovatör 2019: När Gijs Janssens flyttade till Sverige från Nederländerna började han använda Ikea-påsar för att packa hö. Irritationen över att påsarna alltid "föll ihop" ledde till produkten Simpl Fill. Och den har nu, i sin tur, gett honom den sista finalplatsen i tävlingen "Årets innovatör" inom ridsporten.
Utvecklingsprojektet för ridsporten, Ridsportens Innovationer, utser för andra gången Årets innovatör inom ridsporten. Juryn bestående av Stefan de Flon (Saab), Selma Klar (Eclect), Madelene Lindberg (innovationsexpert), Johan Sjögren (Hippson) och Elin Hernlund (SLU) har nu utsett årets sista finalist – Gijs Janssens och Simpl Fill.
Simpl Fill är en "sarg" som är anpassad för Ikea-påsar. Den sticks enkelt ner i en kasse och viks sedan upp och "spärrar ut" väggarna. På så sätt blir det enklare att packa höet och markeringar på insidan visar hur mycket du har fyllt påsen med. När du har packat klart drar du enkelt ut sargen och flyttar den till en ny påse.
Uppskattad produkt – med tufft att nå ut
Vi når Gijs Janssens med beskedet om finalplatsen strax efter lunch på måndagen.
Den klassiska frågan, hur känns det?
– Oj, det känns så klart jättekul. Vi har fått mycket positiv feedback av alla som har sett vår produkt, men det är klart att det är roligt att den uppmärksammas på det här sättet också!
Hippson har skrivit om din innovation tidigare, då sa du att den skulle börja säljas under hösten. Hur har det gått?
– Det har gått bra. Simpl Fill finns numera att köpa via vår egen sajt, men det har varit lite svårt att "nå ut" till målgruppen. Vi letar återförsäljare och hoppas att produkten kommer att finnas att köpa under Sweden International Horse Show i Stockholm.
Berätta lite kort om utvecklingen av Simpl Fill!
– Det var när jag och familjen flyttade till Sverige som vi började använda Ikea-påsar för att packa hö. Jag gillade verkligen påsarna, men irriterade mig på att de alltid "föll ihop" när man skulle fylla dem.
– Den första modellen som håller uppe kanterna vek jag ihop i wellpapp. Det visade sig fungera jättebra och andra och tredje versionen sydde jag ihop. Nästa version lät jag en ateljé sy upp och den blev snygg, men för dyr för produktion.
– Den femte, och sista, prototypen togs därför fram i Kina. Och sedan september i år finns den nu att köpa, 299 kronor inklusive moms och frakt kostar den. Vi skänker dessutom tio kronor för varje såld produkt till en organisation som arbetar för att minska problemen med all plast som hamnar i våra hav och sjöar.
Samtliga prototyper från ihoptejpad wellpapp till färdig produkt.
Vinnaren av Årets innovatör kommer att koras under Sweden International Horse Show den 30/11. Givetvis kommer vår pristagare även att presenteras här på Hippson.se!
Tidigare finalister
Nummer 1: Automatisk höutfodring – "Ridsporten har alltid varit teknikfattig"
Nummer 2: Kompetenscentrum – "Det saknas stödsystem för ridklubbarna"
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!