Emma Öqvist vill hjälpa Sveriges ridklubbar. Foto: Privat
Årets innovatör 2019: Hur behåller man engagemanget i det ideella arbetet, i en verklighet som inte ser ut som för 20 år sedan? Svaret på den frågan tror sig Emma Öqvist besitta – det gav henne den andra finalplatsen i "Årets innovatör" inom ridsporten.
Utvecklingsprojektet för ridsporten, Ridsportens Innovationer, utser för andra gången Årets innovatör inom ridsporten.
Juryn bestående av Stefan de Flon (Saab), Selma Klar (Eclect), Madelene Lindberg (innovationsexpert), Johan Sjögren (Hippson) och Elin Hernlund (SLU) har nu utsett den andra av tre finalister.
Finalplatsen går till Emma Öqvist och hennes idé om ett "kompetenscentrum" för att hjälpa ridskolor och ridklubbar. Läs intervjun med henne nedan.
Många ridskolor brottas med ekonomiska problem
Enligt Emma Öqvist är tiden förbi när det var enkelt att hitta ideella resurser för att driva en ridskoleverksamhet, omvärlden har förändrats i och med digitaliseringen och kommersialiseringen. Hon anser dock inte att ridklubbarna har hängt med riktigt i den utvecklingen. Som verksamhetschef på en ridskola de senaste fem åren har Emma upplevt problemet på när håll, nu står hon i begrepp att råda bot på det. Tanken är att erbjuda ett erbjuda konsulttjänster till ridklubbarna för att hjälpa dem inom olika områden för att utvecklas till exempel inom innovation, organisation, ledarskap och ekonomi.
Allt startar med en analys av föreningen görs och därefter tas en plan fram som beskriver vad som behöver utvecklas för att nå deras mål.
Hej Emma, berätta om din idé!
– Idén kom till via projektet Innovate Passion, där var vi en grupp som jobbade med olika problem som många ridklubbar har. Man lägger mycket tid på att släcka bränder, brottas med ekonomiska problem och har helt enkelt inte tid att utveckla verksamheten på lite längre sikt. Under arbetet kom vi fram till att det saknades stödsystem som kan hjälpa klubbar i deras arbete. Så då såddes ett frö om att starta ett företag som erbjuder just det.
Spännande, hur långt har du kommit?
– Det känns som att jag är en bra bit på väg faktiskt. Jag har ju jobbat konkret med detta som verksamhetschef i min egen klubb. Vi har arbetat väldigt strukturerat med visionen om att ta täten inom ridsporten i Sverige. Med ett sådant mål ställs det höga krav på allt från undervisning och hästhållning till hur tävlingar arrangeras.
– I dag bygger mycket av verksamheten hos föreningarna på ideellt engagemang för att det ska fungera, men människor engagerar sig inte på samma sätt nu som förr utan här måste vi som förening hänga med i vad personer vill engagera sig i och på vilket sätt. Genom att synliggöra värdet av det ideella arbetet samt hitta mervärden via olika projekt tycker jatg att vi har hittat ett bra sätt att engagera medlemmar i vår klubb.
–Tidigare var ridklubbarna stora fritidsgårdar vilket tyvärr försvunnit med åren, vi ser dock att med detta sätt att arbete så kommer det tillbaka, man vill hänga där. Det tycker vi är jättekul och det kommervi att jobba vidare med att utveckla ännu mer.
– Mycket i idén är redan testat på denna ridklubb och jag har redan fått förfrågningar från två stora organisationer inom ridsporten.
Vad är nästa steg?
– Idén behöver jobbas ut mer i detalj med en effektiv organisation, intressanta partners, distributionskanaler och fungerande betalningsmodeller. Jag hoppas att detta kan vara ett steg på väg för att lyckas med det, så att jag kan köra i gång på allvar tidigt nästa år.
Tidigare finalister
Nummer 1: Automatisk höutfodring – "Ridsporten har alltid varit teknikfattig"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!