Foto: Li Åsebring
Brittiska Gillian Higgins är föreläsare, författare och massageterapeut – specialiserad inom hästens anatomi och biomekanik. Här delar hon med sig av sin träningsfilosofi, som i första hand utgår från att få en sund och hållbar häst. Och hon bjuder på flera konkreta övningar.
Text: Li Åsebring
Mest känd världen över är Gillian Higgins för sin pedagogiska metod med handmålade, levande hästar som visar hästens anatomi. Detta på ett visuellt och lättbegripligt sätt. Hon är dessutom själv fälttävlanssryttare med meriter upp till svår nivå.
Hästen ska ta symmetriska steg
En frisk häst som är korrekt tränad ska röra sig symmetriskt. När du tittar på den bakifrån ska bärbensutskotten röra sig lika mycket till höger och vänster på båda sidorna, vilket indikerar att hästen tar jämna steg med bakbenen. Den ska kunna rotera bogbladet liksidigt och ta lika långa steg med sina framben. Huvudet ska bäras naturligt avspänt och rakt framför halsen.
Om hästen inte rör sig symmetriskt måste du först börja med att utesluta fysiska problem, därefter kontrollera att utrustningen inte hämmar den och sedan göra en ärlig utvärdering av dig själv. Gillian anser att vi ryttare har ett stort ansvar att vara i minst lika god form själva som vi kräver att hästen ska vara.
– Så fort vi sitter upp ändrar vi på hästens naturliga balans, tänk dig själv att plötsligt behöva träna med en potatissäck på ryggen, säger hon.
Och tillägger att vi ryttare dessutom är mycket mer oförutsägbara än potatissäckar.
Kunskap möjliggör rätt tajming
Vid sidan av bra, egen form och balans kan man som ryttare underlätta för hästen genom att ha kunskap om djurets biomekanik. Om du vet hur rörelsesystemet fungerar kommer du ha lättare att tajma dina hjälper och be om rätt sak vid rätt tidpunkt. Ju mer kunskap vi har om hur hästens kropp fungerar, desto rimligare krav kommer vi att ställa på vad den ska utföra under träningspasset.
– Ta till exempel när du vill be hästen att sätta inunder sig i galopp, då måste du pricka in när bakbenet är på väg uppåt-framåt och magmusklerna är kontraherade. Om du i stället skänklar när bakbenet är nedåt-bakåt och magmusklerna sträckta kommer effekten av din hjälpgivning att bli fördröjd, förklarar Gillian.
Tips! Blunda och försök att känna hur hästen sätter i sina hovar i marken. För att kunna ha perfekt tajming krävs det att du har bra känsla för hur din häst rör sig.
Bygg långsiktig hållbarhet
Gillians träningsfilosofi är baserad på ett helhetstänk, med den långsiktigt hållbara hästen i fokus. Hon tycker att det är viktigt att göra rätt redan i början av hästens utbildning. I takt med att tillväxtzonerna sluts ska man gradvis öka intensiteten och mängden arbete, men inte ha för bråttom.
– Det är nästan som en tävling i dag att du ska kunna rida in hästen så snabbt som möjligt, helst ska du ta den ohanterad direkt från hagen och sedan rida runt i alla gångarter efter bara några veckor, säger hon.
Gillian tycker att det bör ta flera månader att rida in en häst och att vi ska sitta på dem först när de är lite äldre. Däremot finns det bara fördelar med att arbeta unga hästar från marken. Till exempel tömköra dem över bommar, löshoppa eller gå promenader med inslag av backträning.
Även med den äldre hästen
Att arbeta hästen för hand är inte bara nyttigt när den är ung. Gillian förespråkar avsutten träning för alla hästar som en daglig rutin, inte minst som en del i den viktiga uppvärmningen.
– Jag jobbar ofta mina hästar avsuttet i upp till 30 minuter innan jag sitter upp. Bland annat ryggar jag dem utifrån utbildningsnivå både på plan och på lutande mark, säger hon, och menar att man då får hanteringsträningen på köpet.
En korrekt ryggning är bland den bästa styrketräning som finns för hästen, medan en dålig och spänd ryggning har motsatt effekt.
– Det är inte roligt att se en dålig ryggning med sänkt rygg, vilket tyvärr sker ända upp i de högsta klasserna.
Foto: Ninasrader.se
Som gymträning för hästar
Gillian förespråkar att använda bommar som ett inslag i alla hästars träningsupplägg. Det kan varieras i oändlighet och svårighetsgraden kan anpassas helt utifrån hästens förutsättningar.
När din häst går över bommarna aktiveras hela dess kropp – nacken, halsen, bogarna, ryggen, bakdelen och magen. Om du sitter på hästen när den jobbas över bommar ska du försöka störa så lite som möjligt.
– Det krävs självförtroende för att våga släppa ut tygeln och bara låta hästen vara i sin egen balans över bommarna, påpekar hon.
Gillian tycker att vi behöver öva på att ”zooma ut” och känna att bomserien är hästens egen uppgift. Att arbeta över bommar i skritt är, enligt henne, generellt sett det bästa om man vill träna upp sin hästs stabilitet och styrka.
– Det blir automatiskt mer styrketräning för hästen i skritt, då den verkligen måste använda hela sin kropp. Samtidigt som skritt är den gångart som sliter minst på till exempel lederna. Därför är det ofta bra att lägga in en längre tids skrittjobb i ett rehabiliteringsprogram.
Gångarterna ger olika effekt
Gillian framhäver fördelarna med att arbeta hästen mycket i skritt, men arbetar naturligtvis hästarna över bommar även i de andra gångarterna.
– Det är otroligt bra och symmetrisk träning, dessutom tycker hästarna ofta att det är roligt. Plötsligt är det liksom inga problem att trava eller galoppera med benen jättehögt inunder sig, säger hon.
Hur hästen använder sin kropp när den galopperar kan jämföras med när vi gör situps. Att galoppera är därför bland det bästa för att träna och stärka magmuskulaturen, vilken är en viktig komponent i hästens hållning.
Gymnastikhoppning i galopp blir som en version 2.0 av denna träning och kan vid sidan av att träna magen även utveckla galoppens kvalitet. Det är utmärkt för alla hästar men man ska alltid anpassa övning, intensitet och avstånd efter häst och ryttare.
– Du kan absolut utgå från det som står i böcker och artiklar, men glöm inte att finjustera efter vad som passar just er som ekipage.
Vägen till en skadefri häst
Några av de största skaderiskerna är att rida för länge eller för ofta, att träna hästen med dålig hållning och sänkt rygg eller att bemöta hästens motstånd med att själv bli stark. Ju mer spänning som finns i hästens kropp, desto större risk är det att skador uppstår.
– Om du ska rida hästen i dålig form, gör det åtminstone i ett avslappnat läge, säger Gillian skämtsamt.
Det är ingen idé att bråka med en spänd häst för att få den att slappna av. Så om du har en dålig dag är det bättre att lämna hästen i hagen och att rida en annan dag i stället.
Gillian poängterar även att all träning som utförs statiskt, och repeteras för ofta eller för länge, blir slitsam för hästen. Även om grundkvaliteten på träningen är god.
– Det är variation som är nyckeln om man vill ha en hållbar häst, det gäller träningsmoment såväl som underlag.
Checklista för att ge hästen bäst förutsättningar
Dagligen: Visitera, träna pilates (det vill säga stretcha och mjuka upp hästen från marken), rykta ordentligt, påbörja och avsluta alltid träningen mjukt och avspänt, variera arbetet.
Veckovis: Stäm av och utvärdera hästens exteriör, hållning och rörelser, massera, träna kondition.
Månadsvis: Stäm av och utvärdera hästens hovbalans (tillsammans med hovslagaren), stäm av och utvärdera hela ditt upplägg.
Då och då: Hälsokontroll/avstämning med veterinär och terapeut, se över utrustningen.
Årligen: Tandkontroll.
Mer om Gillian Higgins: www.horsesinsideout.com
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!