Sportkollen - Guld-Amanda: "Sylve sa att jag inte hade något att be om ursäkt för"

Sportkollen

FEB
13
2015

Guld-Amanda: "Sylve sa att jag inte hade något att be om ursäkt för"


Första bilden på mästarna: Amanda Ericsson, Crimson och hästskötaren Amanda Jansson. Foto: Madelen Isaksson 
  
På stuteri Arch föddes 2005 en fux efter Malin Baryard Johnssons hingst Tornesch. Han fick namnet Crimson och tog i dag sin ryttare Amanda Ericsson till guld på SM i Borås.

Amanda, som är utbildad C-tränare i hoppning, diplomerad unghästutbildare och försteryttare på Stuteri Arch har ridit valacken i snart tre år. Tillsammans vann de sjuårschampionatet i Flyinge hösten 2012, därefter har de hunnit vinna en internationell 1,45-klass i Arezzo förra året och tog dessutom hem segern i den stora 1,50-Grand Prixen.
 
Vi ringer upp Amanda för att gratulera och ställa den klassiska sportfrågan:
  
Hur känns det?
 
– Helt fantastiskt! Jag hade verkligen inte räknat med att vinna, men visste att jag kunde vara felfri. Och vilken stämning det är i ridhuset, när jag gick i mål exploderade läktaren i ett vrål som jag inte var beredd på.

Amanda berättar att hon hela tiden känt att Crimson är i sitt livs form just nu, han startade meetinget med en bra uppvärmningsrunda följt av gårdagens felfria kval i första omgången.
Ryttaren inledde dagen fokuserat och kände att Crimson taggade till med henne.
– Jag lyckades inte så bra i förra årets Volkswagen Grand Prix, så jag tog vintern till att verkligen träna på det som jag inte kände mig nöjd med. Man blir ännu mer motiverad nu när man känner att det verkligen ger resultat.

Amanda ingår i ATG:s Hopp- och talangprogram, något som inneburit stöttning av först Angelica Augustsson och nu Malin Baryard Johnsson.
– Jag var och tränade hemma hos Malin innan det här mästerskapet, eftersom hon rider Crimsons pappa Tornesch kunde hon ge mig lite tips bland annat om betslingen. Jag gjorde som hon sa och får en mycket bättre känsla i hoppningen nu.

Hur tänkte du inför omhoppningen?
– Jag beslutade mig för att inte ta några onödiga risker. Visst kunde jag ha ridit på fortare mot sista hindret, men jag ångrade mig när det kom närmare. Tur att Crimson är snabb i benen – där räddade han mig.

Malin Baryard Johnsson åkte hem efter sina starter i går, så Amanda fick hjälp av Sylve Söderstrand i dagens finalklass. Speciellt inför omhoppningen. För Sylve var det inget snack om saken, när det gällde hur Amanda skulle ta sig an banan.
– Han sa åt mig att gå in och "rida så att det ryker". Jag hade inget att be om ursäkt för utan en medalj att hämta, tyckte han.

På söndag debuterar hon och Crimson i 1,55-hoppning när de rider med sikte på bonusmiljonen i Gina Tricot Grand Prix. Varken Amanda eller hästen har alltså ridit på den nivån, men helgens goda form ger dem självförtroendet att starta.
– Han älskar att tävla och ställer alltid upp, höjden är inget problem så vi testar.

Innan jag släpper dig till dina nära och kära måste jag fråga: Hur kommer ni att fira?
 
– Oj, bra fråga! Jag var ju inte direkt medveten om att jag skulle vinna så jag har inte tänkt på det ännu. Men det blir ett stort firande, det lovar jag! Man ska passa på att fira när framgångarna kommer. 
 
Läs vår direktrapport från klassen
Fullständigt resultat, senior-SM inomhus Läst 17825 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4951918 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4953043 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 4956091 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.