Sportkollen - Lisen och Peder tar företagandet till nästa nivå

Sportkollen

NOV
02
2013

Lisen och Peder tar företagandet till nästa nivå


Lisen och Peder jobbar ständigt för att utveckla sig själv och sitt team.
FOTO: Tomas Holcbecher 

I lördagens avsnitt av Riders Corner på Horse1 träffar vi Stephanie Holmén, en ung ryttare med framtiden för sig. ”Steffi”, som hon kallas, är just nu aktuell med sin nominering i kategorin ”Morgondagens stjärna” – ett pris som delas ut på Ryttargalan i november. Utöver detta är hon högst aktuell med sina fina framgångar på Lisen Bratt Fredricsons hästar Thriller P och Fendi.
 
Stephanie ingår nämligen i den satsning som Lisen och Peder Fredricson gör hemma på Grevlundagården på Österlen, där hon är anställd som ryttare sedan den 1 augusti i år.

Sportkollen ringer upp Peder Fredricson för att prata om framtiden och företagandet. Kommer vi möjligtvis att få se paret arrangera internationella tävlingar på gården?

Grevlunda har de haft i tio år, och även om Fredricsons gillar estetik och kvalitet har finesserna där hemma fått växa fram med tiden. Bakom alla framgångar och bakom den fina gården står passionen för hästarna, som gjort att de i dag kan höja allt till nästa nivå.

 

I och med att Lisen beslutade sig för att ta ett tävlingsuppehåll och satsa på företaget såldes OS-hästen Matrix i vintras. Pengarna från försäljningen har till exempel gjort att ridhuset har isolerats, just nu pågår även renovering av boendet för de anställda.
Oavsett om Lisen hade fortsatt tävlandet under hösten hade paret ändå anställt Stephanie som ryttare. Det är viktigt för Peder att poängtera att hon inte är något substitut för Lisen, utan ytterligare en medlem i teamet.

De är ett sammansvetsat gäng hemma på gården, som drivs av att känna att de utvecklas varje dag. Hästarna ägs till stor del av Lisen och Peder själva, några få har andra hästägare.

Hur tänker de då kring hästägandet?
– Vi strävar efter hästägare som vill sätta upp samma målbilder och bygga långsiktigt i arbetet med hästarna, precis som vi själva, säger Peder.

Ägaren är nämligen väldigt involverad i arbetet med sina hästar, även om Peder är ansvarig för målsättning och upplägg på träningen. Vid varje hästköp skrivs alltid ett kontrakt med hästägaren där den målsättning de tillsammans kommer fram till skrivs ner, plus den ålder då hästen eventuellt ska säljas.
– Vi försöker just nu att hitta hästar med riktigt bra kvalitet och göra ett långsiktigt arbete med dem. Men det är klart att de ska säljas när det väl är dags, för att kunna återinvestera i kommande hästar.

 

Precis som i andra stall vill teamet på gården nå framgång, men samtidigt lever man på de pengar hästarna inbringar vid en eventuell försäljning. Det betyder dock inte att alla hästar har samma upplägg, det är individuellt.

Peder har sedan 13 år tillbaka haft hästägaren Astrid Ohlin vid sin sida och för tio år sedan förstärkte klädjätten H&M hans satsning genom att gå in som sponsor. Något som verkligen hjälper till i vardagen.

 

Målet är att ha med minst en häst från Grevlunda på OS i Rio de Janerio 2016. Peder poängterar att de varje år strävar efter att bli mer professionella, vilket krävs eftersom sporten hela tiden går framåt.

– Vi skulle behöva fyra bra internationella två- och trestjärniga tävlingar hemma i Sverige, så att svenska ryttare fick tävla internationellt, konstaterar han.
Peder tror att det är jätteviktigt att man åker ut internationellt och tävlar – dels för att konkurrensen är hårdare, dels för att vi måste samla poäng för att få vara med på de stora evenemangen.
 
Det glädjer honom att utvecklingen har gått framåt de sista tre åren, med tourer som Volkswagen Grand Prix och Swedish Riders Trophy. Det drar med sig tv-sändningar och standarden ute på tävlingsplatserna höjs med bland annat nya underlag.

Lisen har erfarenhet av att ordna stora evenemang. Hon grundade Ryttargalan tillsammans med Henrik Johnsson och är drivande i den stora unghästauktionen i samband med Breeders, för att nämna några engagemang. Finns det en chans att Grevlundagården står som arrangör för ett trestjärnigt meeting i framtiden?

– Inte inom kort, men det är absolut inte omöjligt, avslutar Peder.

 


taggar


liknande webbartiklar


Läst 11203 ggr


Mer från sportkollen

JUN
21
2016


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika GrundbergLäst 3836395 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika GrundbergLäst 3837514 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 3840560 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Omtvistade rättsregler för inackorderingsavtal
Eva Johansson svarar
Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.