FHS-Kollen 2013

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
16
2013

Bildspel: Höjdpunkter från hästfesten i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.I söndags avlutades Falsterbo Horse Show och med svenska ögon sett gjordes det på bästa möjliga sätt - Jens Fredricson vann Falsterbo Grand Prix. I vanlig ordning var så klart hela veckan full av höjdpunkter. Nu avslutar vi årets bevakning med att blicka tillbaka i ett blidspel.
 
Foto: Ida Röök 


Läst 119730 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Webb-tv: Intervju med groomen My Almqvist


Hippsons husbloggare My Almqvist är hästskötare hos Jens Fredricson och har arbetat i tre år med Lunatic. Här intervjuas hon av Falsterbo Horse Show efter dagens Grand Prix-vinst - och hon är så klart väldigt glad.
  
 


Läst 125075 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Jens och ”Luna” hade segern på känn


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  

–  Jag hade det på känn. Jag har mått så bra och varit så stark mentalt, allt har stämt till 100 procent. 

Så säger Jens Fredricson om vinsten i Falsterbo Grand Prix. Nyckeln till framgången ligger i bra planering – och en otroligt stark känsla att segern var på gång.

   

Jens Fredricson var som enda svensk med till den andra omgången i Longines Falsterbo Grand Prix. Lunatic hoppade helt fantastiskt i den första rundan, där banan bjöd på en hel del klurigheter. Inte minst var det den sista distansen som ställde till det för en mängd ryttare. Många var felfria fram till den allra sista, gigantiska oxern – Angelica Augustsson och Livello till exempel.

 

Jens Fredricson fick en skämtsam smocka av tvåan Marcus Ehning när de stod på podiet under prisutdelningen, i dag var inte den legendariske tysken oslagbar.

– Efter Marcus omhoppning sa alla att ”det där går inte att slå”. Men det gjorde det, vilken fantastisk avslutning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand, märkbart nöjd med hur Falsterbo-veckan slutade.

 

Lunatic var perfekt

Jens själv säger att känslan var 100 procent rätt.

– Det smittar av sig på Lunatic. Han känner mig utan och innan den hästen. Det finns ingen som honom, han passar mig som handen i handsken. Lunatic har ett ben här och ett ben där när han hoppar, men han vet vad som krävs för att ta sig över, och så gör han det.

 

I dag stämde hans plan hela vägen fram.

– Jag trimmade med hjälp av Henk Nooren i morse och då var Lunatic bara helt perfekt. Han kändes hur fin som helst.

Jens framhåller att det är just coachningen vid sidan av som gjorde att det gick så bra.

– På en sådan här tävling har jag stöttning av Sylve, Henk och många andra som jag kan bolla tankar och idéer med. Jag valde exempelvis att gå på åtta språng fram till den sista kombinationen i första rundan, det var inte många som löste det så. Hade jag gjort annorlunda hade jag kanske haft nedslag, säger han.

Full fart framåt

I omhoppningen kände han inför näst sista språnget att han var tvungen att gasa ännu mer. Mellan näst sista och sista hindret gav han och Lunatic därför allt.

– Jag hade en stor fördel av att gå ut sist i omhoppningen. Hade Marcus varit sist hade han ridit snabbare. Men jag släppte på helt efter sista hindret, det var bara full fart som gällde. Lunatic är som en liten kanin, han bara landar och sätter fart. Han är inte heller lika lång tid i luften, i och med att han är så snabb i språnget.

 

Landslaget i hoppning har på senare tid tagit hjälp av en mental coach.

– Jag träffade henne i torsdags. Hon kom in i stallet och frågade hur jag mådde. Jag svarade ”bra”. ”Jag ser det, du kommer att vinna”, sade hon då. Hon såg exakt på mig hur stark jag var mentalt, säger Jens. 

Jens Fredricson borde nu vara självskriven i EM-laget. Tillsammans med Sylve skulle saken diskuteras under söndagskvällen.

– Vi ger besked nästa vecka, säger förbundskaptenen.

  

Text och foto: Ida Röök

MISSA INTE BILDSPELET I TOPPEN PÅ SIDAN!


Läst 130629 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Webb-tv: Segerintervju med Jens Fredricson


Falsterbo Horse Show fångade dagens stora vinnare Jens Fredricson för en kort segerintervju. Det är en frispråkig Jens som bland annat säger att han hela dagen gått och tyckt att de andra ryttarna är ganska dåliga.
- Går man och tycker att Marcus Ehning är så jävla bra, då vinner man ju inte över honom. Fan, han börjar bli gammal tänkte jag, säger Jens.
  

 


Läst 29341 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Jens Fredricson vann Falsterbo Grand Prix!Jens Fredricson och Lunatic avslutade årets Falsterbo-tävlingar med en fantastisk seger. Foto: Ida Röök
    
Vilken spännande andra omgång det blev! Sista startande, Jens Fredricson på Lunatic, satte snabbe Marcus Ehning på plats och vann prestigefyllda Longines Falsterbo Grand Prix. Uj vilket ekipage - vi fick ståpäls!

- Jag såg Marcus runda och sa att nu ska jag gå in och vinna det här, berättar Jens på prisutdelningen.
Han fortsätter:
- Det här är den finaste framgången jag har haft i hela mitt liv, att vinna Grand Prix i Falsterbo inför den här publiken.
Därefter blev det ärevarv till Loreens Euphoria - och till stående ovationer. Jens och Lunatics ägare får hela 66 000 euro i prispengar med sig hem.
  
Vi återkommer strax med en längre intervju och med massor av bilder.
    
Omgång 1:
Viktiga Longines Falsterbo Grand Prix avslutade årets tävlingar. 44 ekipage gjorde upp om ära och prispengar och elva av dem gick till andra rundan. Först ut i hela klassen var Angelica Augustsson på Livello som tyvärr hade ner ett hinder. För Sverige red även Angelie von Essen som fick tolv fel, Douglas Lindelöw fick även han tolv fel, Peder Fredricson drog endast på sig ett nedslag, Jens Fredricson nollade och Henrik von Eckermann fick  även han tolv fel.

  

Rolf-Göran Bengtsson hade tyvärr strukit sig.
– Casall har fått en hudinfektion, därför valde han att avstå från att rida, säger Malin Fredriksson, presschef för Falsterbo Horse Show.

    

Resultatrapportering live
  
Startlista, runda A
  
Se det direkt i TV 4 Premium (betalkanal, men första månaden är gratis)

 


Läst 27526 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Söndag: Casall struken 
 

Rolf-Göran Bengtsson och Casall har laddat hela veckan för att försöka ta hem Grand Prix-segern i Falsterbo. Men precis som på OS fick Rolf-Göran fatta beslutet att stryka Casall. Anledningen är en hudinfektion i benen som uppstått efter att man klippt honom.
  
- Det är absolut inget allvarligt, det är ungefär som när man själv rakar sig med smutsiga grejer och får utslag och det blir irriterat. Han är inte halt, men Rolf-Göran kände att det inte var helt hundra och vill inte riskera att något händer eftersom det ligger stora och viktiga tävlingar här längre fram inför EM, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.
   

Text och foto: Cecilia Konvalina


Läst 18541 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Söndag: Spansk dressyrseger


  
I dagens GP Kür var Sofie Lexner svensk favorit, efter gårdagens seger med Charming Boy 26. I dag räckte det inte riktigt och det blev spansk vinst genom Morgan Barbancon och Heimliche Liebe, på 72,85 procent. I stället blev det en svensk andraplats av Caroline Bonde och Deela Mae på 71,525 procent.

  
Fullständigt resultat hittar ni här.


Läst 17251 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Söndag: Nimble vann sexårsfinalen


  
Det blev sex ekipage som nollade grundomgången och som tog sig till omhoppning i Folksam Scandinavian Open-finalen för sexåringar. Stein Andresens smarta och kvicka Nimble gick mot klockan för första gången - och gjorde det galant.
   

- När jag såg Steins häst visste jag att det var han som skulle vinna. Den var helt klart en värdig vinnare, en otroligt snabb häst, säger Alexander Zetterman som på Springfield Hill red in på andra plats.
Nimble är en ädel häst med mycket nerv och blod, och hade svårt att stå still även på prisutdelningen.
- Det är en extremt försiktg häst som är smart på hinder och som alltid är felfri. Senast den hade ett nedslag var i februari, berättar Stein.
Nimble är efter Krake Ask-Crelido och ägs av både Stein och av stuteri Katrinelund i Danmark.
Stein köpte hingsten som fyraåring och har som målsättning att ta upp den i de stora klasserna i framtiden.
- Jag har ändå suttit på en hel del hästar genom åren och detta är en av de mest talangfulla jag har haft. Det viktiga är bara att ge den tid, men den har förutsättningar för att kunna gå hela vägen, säger Stein.
   


Springfield Hill är efter Spender S-Elberton.

  
Även Zettermans häst Springfield Hill beskrivs som en smart häst med mycket huvud. Alexander köpte honom redan som fölunge.
- Jag kommer ihåg det väldigt väl, han kom emot mig och tittade mig i ögonen, man såg direkt att den hade huvudet på skaft, säger Alexander.
   

  
Tredjeplacerade Ulrika Karneus och Cardento-avkomman Casablanca 23 red inte bara om klassens seger när hon kom in för omhoppning, hennes ritt avgjorde även det stora hingstpriset, som därmed gick till VDL och Cardento för femte  året i rad.
- Det är ju helt fantastiskt att vi har en sådan fin hingst, och att vi faktiskt har fått den här utmärkelsen så många år i rad, säger Jonas Persson från VDL Sverige.
   

Fullständig resultatlista hittar ni här.

  
Text och foto: Cecilia Konvalina


Läst 18499 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Publikfavorit: Kaninhoppningen!Seger-ekipaget i vinnarintervju.
  
En riktig höjdpunkt under Falsterboveckan är kaninhoppningen. Det var ett starkt startfält med Henrik von Eckermann, Charlotte Haid Bondergaard, Niklas Lindbäck och showdirector Jana Wannius med kaniner som gjorde upp om den prestigefulla segern. Charlotte Haid Bondergaard och Pralinens Bus & Sus ”Melker” gick dock inte att slå och hon stod som överlycklig segrare.


Henrik von Eckermann med kaninen Pralinens Nozomi "Zacc".

 

Niklas Lindbäck och Regbågens Secret Obsession "Emire".
   

Text och foto: Cecilia KonvalinaLäst 20625 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Söndag: Framtidens dressyrstjärnor


Några av dressyrens framtida stjärnor kunde man se inne på dressyrbanan i dag, när Gina Tricot Future Elite Cup-finalen reds. Vann gjorde Alva Landers på Herbie Hancock Graftebjerg på 69,792 procent över de andra sju finalisterna. Tvåa blev Carolina Grünewald och Leonardo på 68,208 procent. Fina priser och goodiebags delades ut av Anna och Sara Appelqvist från Gina Tricot.
   
Fullständig resultatlista hittar ni här.
   
Text och foto: Cecilia Konvalina


Läst 17942 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.