Avelsbloggen
JAN
31
2013

Inte Loppan den här gången utan jag!

 

 

Har överanstängt en muskel i handen i samband med att jag masserade en häst och min högra hand är numera dubbelt så stor som den vänstra samt skiftar i fyra vackra blå/röda nyanser. Ont gör det också, helt sjukt. Går med stödbandage och försöker att inte anstränga handen, lättare sagt än gjort. Som tur är går det åt rätt håll, mycket bra eftersom att jag har massor av massagekunder i helgen! Ska värma upp bättre denna gång ;)

 

För Loppan är det oförändrat läge, hon har inte släppts ihop med någon kompis än, men snart hoppas jag! Har gått igenom hennes framtida skogshage, sååå mysig! Blir verkligen superfint för henne att gå där sen. Hela den här veckan har varit chill för henne, inget ansträngande för hjärnan alls. Hon är tydligen jättesnäll vid in- och utsläpp och lugn som en filbunke i hagen hela dagarna. Så skönt :) Har lagt ut massa granris till henne så att hon har något att roa sig med nu när hon går själv, det är uppskattat vill jag lova!

 

Ska bli kul att se vad hon tycker om att sättas igång igen i helgen. Planen är i alla fall att longera lite, sedan får vi se :)

 


Läst 15085 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har ju planerat en tripp ner till Flyinge för att se en del av Bruksprovet och är astaggad inför detta. Dessvärre verkar det inte vara så mycket att se på, ytterst få anmälda och det är typ bara två veckor kvar av anmälningstiden. Har fortfarande lite hopp dock, har för mig att det trillade in ganska många anmälningar i sista stund förra året?

 

Länk till TDB: http://tdb.ridsport.se/meetings/18810

Dagsprogrammet: http://www.asvh.se/avel/bruksprov/dagsprogram

 

Är det någon annan som ska åka dit och har ni några förhandsfavoriter?

 

Jag har passat på att planera in lite möten och jobb, sen ska jag hälsa på min ganska nyfödda systerdotter som bor i Malmö och så hänga lite med min unghästmentor som jobbar på Flyinge och då även pussa på mina gamla häst-bekanta som hon har tagit med sig dit ner! Blir en bra resa oavsett startfält alltså :)

 

 

 

 

 

 


Läst 15778 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
28
2013

Hej!

 

Är just hemkommen efter stallrunda nummer två. Inte helt planerat, jag hann bara inte med allt när jag var ute i morse (min tidsoptimistiska sida som dyker upp med jämna mellanrum räknade inte med morgontrafik ala Bromma/Drottningholmsvägen - ni som känner till den vet vad jag snackar om).

 

I morse mockade jag och fixade det mesta fodret, på kvällen spånade jag, fixade det sista fodret och kollade igenom Loppan. När jag kom till stallet vid 18-tiden (kolsvart ute alltså) var hästarna fortfarande i hagarna, så himla härligt med långa dagar ute trots att det är vinter! I de flesta stall som jag har kollat på i trakterna går de in innan det blir mörkt, vilket alltså innebär 14-15-tiden på vinterhalvåret. Säkert av praktiska skäl, här har man dock löst det genom rejäl belysning som man slår på kring alla hagar så att man slipper riskera livet i grindöppningen för att man inte ser något. Sjukt smart och framför allt trevligt för hästarna som får gå ute långa dagar!

 

Loppan var sugen på att komma in och bli gosad med, det är dock allt som händer i hennes liv för tillfället. Hon får landa några dagar innan jag sätter igång med träningen igen, planen är att hon ska longeras och eventuellt sittas lite på i helgen. Om ett par veckor är det dags för hovslagare och då ska hon få skor på fötterna innan vintern töar bort helt.

 

 

Ser ut som om hon har ca. 1 cm lång hals här, haha. Hon är inte i sin snyggaste period ut, pälsig och lite ranglig. Ska bli kul att se henne blomma ut under våren, fälla lite päls och växa i sin kropp ordentligt!

 

 

Som i somras, fast gärna lite större, lite mindre burkig och lite mer högrest! Perfekt :)

 


Läst 15009 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
27
2013

Loppan verkar trivas utmärkt i sitt nya hem! Förutom att hon är lugn och cool i uppsynen var hennes box precis som den brukar, all mat var uppäten och hon hade spån i svansen vilket innebär att hon känt sig trygg nog att ligga ner och sova i natt. Skönt!

 

Just nu går hon ensam i en hage, men planen är ju såklart att hon ska få en kompis inom kort!

 

 

Det var spår i precis hela hagen, så Loppan hade ägnat morgonen åt att utforska sin nya världs alla hörn ordentligt.

 

 

I bakgrunden ser ni skogshagen där planen är att Loppan ska gå med kompis sen! Mysigt!

 

Känns så bra och väldigt roligt att ha Loppan "hemma" igen istället för en timme bort. Stallet är jättefint och alla är supertrevliga, här kommer vi att trivas sjukt bra :-)

 

 


Läst 15193 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
26
2013

Nu är Loppan installerad och klar i sitt nya hem. Fina hästen tog allt på nya stället med sån ro att jag nästan misstänker att hon slog i huvudet under färden dit.

 

Lastningen var det enda som inte var supersmidigt under dagens flytt, Loppan ville helt enkelt inte gå på och var väldigt övertygad om att hennes beslut var det rätta. Efter lite övertalning och pepp-talk gick hon dock snällt på släpet och stod sedan blickstilla hela vägen, så hon kvittade sina minuspoäng mot pluspoäng ganska snabbt ändå. Måste lastträna lite, göra det till vardag! Så himla dumt att bara göra det när man ska iväg och har en tid att passa....Skärpning!

 

 

Väl framme, något sena, blev vi väl mottagna av stallägaren som hade märkt upp allt från box till fodertunnor och tränshängare. Ordning och reda, I love it! Loppan fick gå ut en stund och rasta av sig efter resan och när jag åkte därifrån stod hon och mumsade på sitt hö i sin härliga utebox med sjöutsikt över Mälaren. Tror hon är ganska nöjd :)

 

Nu får hon bo in sig ordentligt, sedan är det dags att dra igång vårterminen på riktigt! Taggad!!!

 

Bilduppdatering imorgon!

 

Tusen tack till min mamma som varit världens bästa hjälp idag! Hon håller både mig och Loppan lugn och fixar precis allt! Man blir aldrig för gammal för mamma-hjälp (eller...?)!

 


Läst 12913 ggr Kommentarer Kommentera

Lite dålig uppdatering, jag vet, men det är helt enkel en kaos-vecka + att jag inte har varit hos Loppan alls vilket innebär att det inte finns något att direkt uppdatera om.

 

Hur som helst hade hon lite mask trots allt, vilken tur (eller snarare skicklighet) att jag kollade innan flytten! Jag älskar att Vidilab är så otroligt snabba med sina provsvar, en dag tog det innan jag fick besked och samma dag blev Loppan avmaskad så att hon inte tar med sig något till nya stället. Snabba puckar alltså :-)

 

Snabba puckar beskriver mitt liv ganska bra överhuvudtaget nu, är faktiskt ganska imponerad (om man får skryta om sig själv lite utan att framstå som dryg) över att jag hinner jobba 30h/veckan, driva ett ungdomsprojekt vid sidan av det, plugga 80%, skriva ett par artiklar i månaden, jobba med tränsets insälj och annat jox plus vara hästägare och dessutom ha ett relativt levande socialt liv. Jag tror att vi hästmänniskor i allmänhet är världens bästa koordinatiorer och organisatörer, vi måste helt enkelt vara det för att få livet att funka ;-)

 

 

Uppdatering på lördag när vi flyttar! Ha det fint så länge!


Läst 13897 ggr Kommentarer Kommentera

Utbudet av utbildningar för unghästutbildare har ökat rent explosionsartat den senaste tiden!

 

Jag har ju tidigare skrivit om den förberedande utbildningen på gymnasienivå som Bollerup startar upp i år.

 

Nu har Biologiska Yrkehögskolan i Skara även startat ett unghästutbildar-program på yrkeshögskole-nivå, som konkurrent till Flyinges befintliga program. Flyinge vill dock inte vara sämre utan startar en vidareutbildning på distans för unghästutbildare som kanske redan har verksamhet inom området, men vill ha ytterligare kompentens.

 

Spännande att det satsas, men vad tror ni;


*Finns det jobb nog för alla duktiga unghästutbildare sedan?

 

*Kommer alla icke-utbildade unghästutbildare att "utrotas" allt eftersom att konkurrenter med diplom från en yrkesutbildning intar marknaden?

 

*Vad vill du ha för garanti i form av meriter och certifikat när du lämnar iväg en unghäst på utbildning och vad kan du tänka dig att betala?

 

Jag tycker i alla fall att det är otroligt roligt att det verkar finnas mer utrymme för entreprenörskap och karriärsbyggande inom yrket som unghästutbildare, eller inom hästnäringen överhuvutaget i Sverige!


Läst 16795 ggr Kommentarer Kommentera

Jag vet inte om Loppan ska vara glad eller ledsen över att hon inte är av samma kaliber som Van Vivaldi, Lövstas nytillskott. Jag som tyckte vi var ganska väl framme i utbildningen utifrån en treårings nivå, men allt är uppenbarligen relativt.

 

Vad tycker ni?

 

Helt otroligt fin är han i alla fall, treåringen efter Vivaldi–Olivi.

 


Läst 12512 ggr Kommentarer Kommentera

...Ja, katten i det här fallet är ju jag och råttan då självklart Loppan!

 

Var ute en sväng och bara hängde i solen med henne idag, hon var så sjukt gullig och snäll precis som vanligt. Hon följer ju mig som en hundvalp och lyder minsta vink! Tydligen så är hon en typisk ögontjänare (hon vet ju att jag brukar ha ett lager morötter i bilen) för i morse hade hon tydligen varit mer vild än tam före utsläpp!

 

Eftersom att hon inte fick gå ut precis först valde Loppan att låta stallägaren få lida för detta genom en enmans-show med levader och bocksprång i boxen vilket försvårade proceduren att sätta på en grimma och ta ut henne i hagen. Väl ute drog hon dessutom järnet hela vägen bort till kompisarna, omväxlande på två eller fyra ben så att stallägaren knappt vågade ha ögonen öppna med tanke på olycksrisken. Har Loppan lite överskottsenergi nu kanske? Tror i alla fall att jag håller mig till planen longering före uppsittning i Februari :-)

 

Oskyldig? Inte så värst tydligen!

 

Har passat på att ta träckprov i helgen också! Lika bra att checka av nu när det blir nytt stall med nya hagar. Tror inte att hon har något eftersom att jag har checkat av och avmaskat när det har behövts, senast efter betet. Man kan aldrig kolla en gång för mycket!

 

 

 


Läst 10681 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Nu börjar det bli dags att i alla fall ha en grovstruktur över hur den nyblivna treåringens vår ska se ut, oavsett om planen är att visa på treårs eller inte. Jag börjar med att checka av om vi har följt planen hittills med delmålen som var uppsatta i höstas:

 

*Fortsatt utbildning vid töm - Check! (Dock hade jag planer på att trimma lite extra med hjälp av ett tömkörningsproffs, men dessvärre blev det inte så av olika skäl, men hon går fint i alla gångarter och kan de mest nödvändiga kommandona).


*Fortsatt löshoppningsträning - Fail! Ni som har hängt med under hösten vet att hovbölder, mugg och tight schema har satt käppar i hjulet för oss gällande den biten.


*Longering - Check!


*Sadel- och tränsvänjning - Check!

 

*Uppsittning - Check!

 

*Ridning på bana och i skog i skritt och trav, galopp om andan faller på - Check, med högsta betyg!


Ser ni skuggan som ser ut som Döden med sin lie? Försöker någon högre makt säga mig något?

 

 

Så långt har vi alltså checkat av alla de mest övergripande målen och Loppan ligger väl i fas med planeringen. Ja, förutom löshoppningen som jag än så länge inte har någon panik inför. Som Eva Gudmundsson (A-domare) sa;

"Det är inte antalet gånger som räknas, utan hur man gör det"

 

Om en vecka flyttar Loppan till nytt stall med bättre förutsättningar. Förutom att jag har ca. 45 minuter kortare resväg enkel resa så finns även ett ridhus med tipptopp-underlag på gården, utöver det även utebanor och riktigt bra ridvägar. Det är ett fint utgångsläge för en hållbar plan.

 

Först får hon bo in sig och landa ordentligt, sedan börjar jag med att checka av alla grejer från i höstas. Lite longering med sadel och träns samt ett par uppsittningar i samband med det, därefter anpassar jag det ridmässiga upplägget utifrån det.

 

Löshoppningen är ju det vi ska lägga lite extra krut på och jag kommer att ta hjälp av en riktigt proffsig och erfaren löshoppningstränare för att få till den ultimata tekniken för alla inblandade direkt. Jag har en hel del erfarenhet, men just löshoppningen är varken min favorit eller starkaste kompetens vilket innebär att jag med varm hand överlämnar det huvudsakliga träningsansvaret till en riktig expert istället för att sätta Loppan på pottkanten :-) Hon är ju lite oengagerad och disträ och kan behöva lite extra hjälp med motivationen i det här momentet...

 

I samband med löshoppning tycker jag det brukar vara bra att träna på visningen och uppställningen så att det blir som på riktigt! Det kan ju ta några gånger innan man hittar flowet som ett team tillsammans med hästen, så viktigt att inte strunta i den här delen av träningen tycker jag.

 

Loppan måste träna på att vara lite mer avspänd i uppställningen så att hon inte visar sin sämsta sida med underhals och häng i frambenen...

 

Ridningen är det jag lägger minst fokus på, det är ju inga avancerade grejer man ska visa upp på treårstestet så det är verkligen helt onödigt att nöta. Loppan behöver ju dock ridas några gånger inom "fyra väggar" så att säga, eftersom att jag mest och helst rider ut på unghästar. Det är super för glädje och framåtbjudning, men minst lika viktigt att kunna styra och reglera hastighet så klart :-)

 

I övrigt är det ju vardagshantering samt lite tömkörning och liknande som finns med i planeringen. Vi ska försöka satsa på att åka iväg ett par gånger på "förberedande treårstest" på Strömsholm då man får löshoppa och visa hästen med lite träningstips och -trix. Dessutom är det bra att lasta några gånger innan även om man blir lat och bekväm med ridhus på gården, plus att man lika gärna kan passa på att göra ett genrep då man tvättar vita strumpor, knoppar och hela grejen för att vara så förberedd och ostressad som möjligt på visningsdagen.

 

Jag föredrar t.ex att transportera i lindor och boots framför transportskydd, men då gäller det ju att ha provat det ett par gånger innan så att det inte blir kaos när man ska linda av framme på visningsplatsen. Det kan ju absolut vara ett riskmoment...

 

Så ser planen för Loppan ut! Tiden och formen får utvisa exakt hur veckorna i detalj kommer att bli fram till treårstest, men grovt uppskattat kommer hon att vara igång 2-4 dagar/veckan från Februari-Mitten av April och någon gång där få en lite längre sammanhängade vila för att sedan vara igång fram till testet. Sista ordet om hur det exakt blir är dock Loppans, alla planer till trots är det faktiskt hästens åsikt om detta man måste vara lyhörd och flexibel inför i alla lägen.

 

Hur ser planen ut för era nyblivna treåringar? Har de haft vintervila och ska sättas igång snart eller hur har ni lagt upp det?

 


Läst 17439 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.