Redaktionen
FEB
24

Hippson - bäst på sociala medier i norra EuropaEquestrian Social Meda Awards 2014
är avgjort och Hippson vann juryns pris i kategorin "Best use of social media in North-West Europe". Vi är så klart otroligt stolta över utmärkelsen och lovar att fortsätta att jobba stenhårt för att hålla er uppdaterade!
  
Utmärkelsen innebär även att vi är finalister i World Award inom samma kategori.
  
Så om du inte redan följer oss i sociala medier är det hög tid nu:
Facebook
Instagram
Twitter

 
Här är filmen från ESMA där ni hör chefredaktör Anki tacka för priset (Pogo Pedagog-varning på det klippet, vi vet!). Vår utmärkelse delas ut ungefär två minuter in i filmen:


Läst 57120 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
20

Vinnare av drömlektionen för Minna Telde!

Under december och januari hade vi på Hippson ett samarbete med foreföretaget Pavo. Om man tecknade en prenumeration på tre nummer av Hippson fick man ett presentkort på 50 kronor hos dem, samt var med i utlottningen av en ridlektion för Minna Telde. 

  

December- och januarikampanjen. 

 

Ni var många som nappade på erbjudandet och vi har nu gallrat bland motiveringarna vi fick in, gällande varför man ville vinna drömlektionen, och kommit fram till en vinnare. 

Den motivering vi på redaktionen tyckte var bäst kom från en tjej som heter Malin Karlsson. Hon är nu kontaktad och Pavo kommer tillsammans med Malin att boka ett datum då träningen för Minna Telde ska äga rum. Stort grattis Malin till din drömlektion - och hoppas att den ska ge dig massor av ny kunskap och inspiration!


Läst 26125 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
19

Forskning: Hästar med mugg sökes!


ARKIVFOTO: Anki Lundberg
      
ApiCellae AB har tillsammans med forskare vid Lunds Universitet utvecklat en naturlig sårsalva. I en pilotstudie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) fick man mycket goda resultat på den häst som då deltog.
  
Hästen som ingick i studien hade haft mugg i över ett år, utan att det hade läkts med hjälp av antibiotika. Testet med salvan pågick i tio dagar och såret läktes helt.
Företaget vill nu göra en större studie och söker därför efter hästägare som vill prova salvan och rapportera utvecklingen.
  
Anmäl ditt intresse till: rikard.edbertsson@concellae.se 
  
Till pilotstudien ”Förbättrad omvårdnad med sårprodukt av mjölksyrabakterier och honung, för hästar med muggliknande sår” (pdf)


Läst 30738 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
13

Pias "Broddplattan" är Årets pryl 2013

  

För femte året i rad har vi låtit vi er Hippson.se-besökare rösta fram årets bästa ridsportpryl. Nu står det klart - av de sex nominerade kandidaterna har Broddplattan utsetts till Årets Pryl 2013.
  
Text: Cajsa Ekström
  
Hippson ringde upp Pia Sternberg, vd på FP Innovation AB och skapare av Broddplattan, för att gratulera till vinsten i Årets Pryl.
   
Hur känns det?
- Så underbart! Gud vad roligt! Det är ju helt fantastiskt!
   
Berätta om dig själv.
- Jag driver en butik i Göteborg med nytt och begagnat, och har gjort det i snart fyra år. Själv har jag ridit i 40 år och 1973 red jag SM på ponny.
  
Hur föddes idén till Broddplattan?
- Jag har alltid hatat att brodda. En dag kom det in ett par i butiken och mannen i paret beklagade sig över att det alltid var han som fick brodda fruns häst. Han tyckte att det var väldigt jobbigt eftersom det krävdes många olika verktyg, varav något alltid saknades. Han undrade varför det inte fanns ett "allt i ett"-verktyg för broddning.
- Jag tog med mig hans tanke hem och under en promenad med en väninna började vi brainstorma idéer. Då kom jag på det – vi gör en broddplatta! Min väninna, som inte är insatt i ridsporten, driver tillsammans med sin man en plåtverkstad och de var med på idén. Jag började rita förslag på en produkt som både kunde rensa broddhål, gänga dem och skruva i brodd. 
- Jag var inte helt nöjd med den första prototypen och då såg min dotter att det skulle gå ett uppfinnarprogram på TV4. Vi fotade plattan och skickade in den till programmet. Jag blev sedan uppring av TV4 och vi åkte på audition i Jönköping. Innan auditionen hade vi marknadsfört Broddplattan, men för att komma med i programmet fick man inte ha gjort någon marknadsföring alls. Så vi kom tyvärr inte med, vilket var synd.
- Efter det såg vi att man kunde anmäla sina uppfinningar till Chalmers kandidatarbeten, så det gjorde jag. Det var turligt nog tre hästintresserade tjejer i gruppen som valde att jobba med mig och min broddplatta. Så vi träffades kontinuerligt varannan vecka för att diskutera vidareutvecklingen av den befintliga produkten. Samarbetet gick så bra att de tre tjejerna vann en tävling på Chalmers för bästa innovation och entreprenörskap.
- När det samarbetet var slut var jag fortfarande inte helt nöjd med produkten och jag fick kontakt med en annan tjej från Chalmers, som är väldigt duktig på CAD-ritningar. Vi gjorde små ändringar och kom fram till den slutgiltiga versionen av det som i dag är Broddplattan.   
  
Hur har responsen varit?
- Den har varit mycket bra. Men som med alla nya produkter är man som konsument skeptisk och i detta fall håller många kvar vid sin skiftnyckel. Men responsen på sociala medier har varit positiv.
- Jag ville göra en produkt som tilltalade tjejer, och eftersom vi tjejer köper med ögonen kom vi på att vi skulle göra en broddplatta i färg. Vi kom också på idén om att färga in broddarna i olika fina färger. Dels är det ju mycket snyggare än vanliga broddar, men de blir även enklare att hitta på marken om man skulle tappa dem. 
  
Vad har ni för framtidsplaner?
- Just nu ligger vi i förhandlingsläge med ett större företag och målet är att de ska börja sälja produkten. Det är svårt som ett litet företag att få igång en försäljning.
  
Vilka svårigheter har ni märkt av under processen?
- Att allt när det gäller produktion tar sån tid. Produktionen sker för tillfället i Sverige vilket gör att det blir lite dyrare, men vi vet då också att det bästa materialet används. Och det är mycket enklare att få full insyn i produktionen. Vi kan ju åka till fabriken och se tillverkningen när vi vill.
  
Hur är efterfrågan på Broddplattan?   
- Den är bra. Hittills har vi sålt cirka 100 stycken och i år ska vi ha monter på Eurohorse, så där hoppas vi på ett stort intresse. Det ringde även en ”känd” hovslagare här ifrån Göteborgstrakten och beställde 25 stycken för att ge bort till sina kunder, vilket vi självklart tyckte var otroligt roligt. 

 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
    
GULD  
Broddplattan
Pia Sternbergs/HipHoofs nytänkande multiverktyg Broddplattan underlättar ordentligt vid broddning. Den har fasta nycklar för de vanligaste broddstorlekarna, renstapp för att få ur smutsen ur broddhålen och en gängtapp för att fixa slitna och smutsiga gängor. Du kan dessutom förvara åtta broddar på plattan.
Cirkapris: 349 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

SILVER
Ogilvy-padden
Syftet med padden från Ogilvy Equestrian – som används av proffs runt om i världen – är att hjälpa sadeln till bättre passform, att fördela tryck, och att dämpa stötar för både häst och ryttare. Den innehåller memoryskum som gör att padden blir millimetertunn där det är trångt och fyller ut där det glappar.
Cirkapris: 1 995 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  

BRONS
Perfect Hand
Den här uppfinningen från Perfect Sit of Sweden hjälper ryttaren till en mer korrekt handställning. Handsken, som är tillverkad i tunt getskinn, har nämligen en skena som löper på insidan av handleden. Det gör att händerna inte kan böjas inåt under ridning, något som annars är ett vanligt sitsproblem.
Cirkapris: 699 kronor
Läs mer här
   
 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 

ÖVRIGA PRISTAGARE

Samtliga produkter i omröstningen fick uppskattande tillrop och vi väljer att placera dem som hamnade utanför pallen på en delad fjärdeplats (presenteras här utan inbördes rangordning). 


ConnEqt 
Med den här uppfinningen från svenska EquKing går det enkelt och snabbt att byta stigbyglar på sadeln. Det kan exempelvis vara praktiskt på ridskolor, där olika ryttare behöver olika storlek eller typ av byglar. Privatryttare kan med ConnEqt plocka av smutsiga stigbyglar efter ridturen, i stället för att dra upp dem mot lädret.
Cirkapris: 299 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
  
EC hand 
Produkten har visserligen funnits ett par år, men det var under 2013 den på allvar fick spridning. EC hand är en svensk, patenterad uppfinning där ryttaren enkelt kan se och reglera hur hårt och jämnt hen håller i tyglarna. Med hjälp av en fjäder fäst på tygeln får du feedback om stödets tyngd och om du är starkare i ena handen.
Cirkapris: 699 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
  
Carbon Boa Paddock
Mountain Horse har tagit fram en ridsko som sitter som handen i handsken, tack vare samma typ av snörning som finns på exempelvis snowboard-pjäxor. Hälen är ihålig för att skon inte ska bli tung, den stötdämpade sulan har ergonomiskt stöd i fotvalvet och skorna bjuder på bra grepp. Dessutom är de snygga …
Cirkapris: 2 299 kronor
Läs mer här

Om Årets pryl
Juryn, bestående av Hippsons redaktion, har nominerat sex produkter. Urvalet är gjort utifrån sådant vi har tipsat om på redaktionell plats under det gångna året, antingen i papperstidningen eller i Prylkollen på Hippson.se.
Huvudkriteriet för nominering är att produkten ska vara nyskapande – antingen vad gäller design eller funktionalitet. Prylen eller plagget ska dessutom ha gått att köpa i svenska ridsportbutiker (fysiska eller på nätet) under 2013 (inte nödvändigtvis under hela året). Vinnaren presenteras här på nätet samt i Hippson nr 1 2014, i butik den 18 februari.

 


Läst 28103 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
12

Missa inte rykande färska Hippson nr 1 2014!


  
Prenumeranterna har redan fått den, men nu finns årets första Hippson att köpa i butik. Här hittar du din närmsta återförsäljare. Vill du att vi skickar tidningen till dig klickar du här och beställer den direkt av oss.
  
Är du inte redan prenumerant kan du just nu teckna en halvårsprenumeration (tre nummer), och dessutom få en av våra populära ridövningsböcker, för endast 199 kronor. Du sparar hela 187 kronor!
Till erbjudandet 

  
Om Hippson nr 1


När schweizaren Steve Guerdat tog OS-guld i hoppning nådde han ikonstatus i hemlandet. Vi har besökt honom på gården uppe bland de snötäckta bergen.


Varje år skadas uppskattningsvis 13 000 personer i umgänget med hästar, förra året var dressyrryttaren Sofie Lexner en av dem. Vi har pratat med henne om olyckan och om vägen tillbaka. Samtidigt har vi försökt ta reda på hur vanligt det egentligen är med ridolyckor, vi presenterar en läsarenkät och har talat med sakkunniga.


Det här numrets stora tema är sadelinpassning. Vi tar bland annat hjälp av sadelmakarmästare Jochen Schleese som hjälper oss att förstå grunderna i sadelns uppbyggnad och passform.


Som vanligt är kunskapsmagasinet Hippson fullt av tips för bättre träning och hästhållning. Bland annat får du ta del av Maria Gretzers bästa bomövningar, den portugisiske tränaren Júlio Borbas träningssystem, hur man gör om en lada till ett stall, hur du tränar bort oönskat nafsande, samt ett test av vinterridhandskar.
  
Övrigt

  • Per Michanek om nya lösdriften på Flyinge.
  • Maria Wallberg, SVT:s ridsportkommentator, om tjusningen med jobbet. 
  • FEI:s högste dressyrchef om varför man måste ha sporrar och kandar i svår dressyr.
  • Hur ska vi lösa det växande gödselproblemet?
  • Nostalgi: Vi minns tillbaka på maskeradhoppningen i Göteborg.
  • Fem kontrollpunkter för ryttarens fysik.

...och mycket, mycket mer.
  
Trevlig läsning! Och som vanligt vill vi gärna veta vad du tycker om tidningen. Skicka ett mejl till info@hippon.se och berätta.
   


Läst 24252 ggr Kommentarer KommenteraRedaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen
ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Duktiga småpojkar och julkänsla

Portugal-bloggen

Catch up!

Therese

Är du helt bakom?

Kajsa Boström

Till Husbloggarna