Lisen
MEST LÄSTA BLOGGINLÄGG 2016 – PLATS 2
Detta blogginlägg återpubliceras eftersom det var det näst mest lästa, i sin kategori, på Hippson.se under 2016.

Hej.
  
Jag hasar mig fram med benen lite isär och armarna ut. Träningsvärken från h-vetet! Har ridit två dagar i rad och tränat med Hanna PT som jagar mig uppför backen och ber mig göra fler utfall. Vill sluta hela tiden.
 
Men ridningen i alla fall, jag har en klar bild och känsla i huvudet när jag rider. Jag vet ju hur det ska kännas. Jag vänder upp på oxern, positionen i språnget (som var ganska bra ändå...) och i landningen rider jag lite framåt. Jag sitter till och samlar galoppen, lägger på lite ben, känner hur hästen samlar sig och aktiverar bakbenen. När jag känner att ”nu bär han sig” ger jag efter lite på handen. Jag vänder, galopperar, samlar. Sitter säkert i sadeln. Där har ni min inre bild.
  
Jag kan tala om att det är så långt ifrån verkligheten just nu. Herregud! Jag sitter upp ganska rutinerat, skrittar iväg. Det jag känner kommer naturligt, handställningen, kontakten med hästens mun. Så börjar jag trava. Det är vingligt. Jätte-ostadigt och jag känner hur lite kontroll jag har. Vänder han nu åker jag av! Nä, eller rättare sagt... Saktar han av nu så åker jag ner och fram på halsen!
  
Jag travar i alla fall två varv. Sedan börjar jag känna hur smalbenen darrar lite. Av utmattning! Vi pausar en stund. Lätt sits och galopp går bättre. Jag tittar på hindret på andra långsidan. Jag kan inte känna hur jag ska göra! Jag tror helt ärligt att om jag styr på hindret kommer inte min kropp veta vad den ska göra. Så lång tid har gått.
   
Jag hoppar över att hoppa tills jag känner att jag har kontroll. Här och nu känner jag hur svårt det är och hur viktigt det är att ha en trygg, pålitlig skolhäst för att lära sig rida!
  
/Lisen
  

Fyra år sedan knappt. OS i London.
  

Härligt att rida i solen. Här på hingsten "Sigge", fem år.
  

Kommer inte i några ridstövlar, så jag kör lindor.


Läst 116925 ggr Kommentarer Kommentera

Just nu befinner sig vår ryttare Stephanie Holmén, eller Steffi som vi kallar henne, i Belgien med några av våra hästar. Här gästbloggar hon om tävlingarna hittills. /Lisen
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Hej!
  
Just nu är vi i Zangersheide. Jag har med mig sju hästar. Med så många hästar och tre tävlingsbanor som är igång samtidigt är jag väldigt glad över att ha Mikaela, Julia och Michelle här som hjälper till. Utan er hade det aldrig gått!

Första utomhustävlingen för i år och hästarna älskar det, de hoppar superfint allihopa. Vi hann inte hoppa så mycket utomhus hemma innan vi åkte eftersom våren inte riktigt ville komma förrän det var dags att åka. Vi ställde dock ut vattengraven och vattenmattor på utebanan så att vi kunde träna på det innan vi åkte.

Det som är så roligt med att komma ner hit och rida på dessa stora fina banor är ju såklart atmosfären, alla duktiga ryttare med sina fina hästar, men sen också framförallt banorna. Banbyggarna bygger så fantasifulla, långa och trevliga banor. De utnyttjar verkligen hela ytan i varje klass.

Det byggs väldigt mycket relaterade avstånd "på varandra" och med det menar jag att det kan vara 3-4 hinder på rad som sitter ihop med relaterade avstånd. Lite mer fantasifulla bågar än vad man är van vid att se hemma i Sverige. I nästan varje klass har man också minst en "tillbaka-sväng" eller skarp "U-sväng" antingen när man vänder upp mot ett hinder eller i en landning. Fortfarande väldigt rytmiskt.

Hittills har jag hoppat 31 rundor, från 115 cm till 145 cm, och alla rundor har haft minst 12 hinder med 13 språng. Det tycker jag är jättebra, att hästarna verkligen får långa banor i kroppen. Alla A:0 är alltid 12 hinder och alla med två faser är ofta 1-7, 8-13 där alla får rida omhoppning (totalfel).

Vad som också är väldigt kul är att så många av världens bästa ryttare kom hit direkt efter Göteborg. Bl.a. Steve Guerdat, Simone Delestre, Rolf-Göran Bengtsson, Marco Kutcher, Christian Ahlmann för att bara nämna några.
  
Här kommer lite bilder från veckan som gått:


Vår nya stjärna Yagudin har hoppat jättefint.


Uncle Blue njuter i solen efter en felfri 145 klass.


Blixten myser med Mikaela, Michelle och Julia.


Mikaela gör alltid en plan på kvällen inför morgondagen för att veta hur vi ska lägga upp dagen.


Hela gänget på promenad!


De dagar vi inte tävlar kan vi rida ut i skogen.


....och då kan man möta duktiga svenska junior- och yr-ryttare på löptur!


Läst 91248 ggr Kommentarer Kommentera
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.