Saras vardag
MAJ
19
2022

Hej! För drygt två veckor sedan var jag iväg på öppen bana med Cooper på Höglanda Hästgård. Han var superduktig och lugn och hoppade runt felfritt. Hoppade fram på ettan några gånger och testade sedan vattenmattan en gång. Hoppade hela banan och efteråt gjorde vi en lite kortare version. Hur duktig som helst!! :)
Förra helgen åkte vi på öppen bana igen på Alexandra Emanuelssons fina anläggning. Då hade jag även med mig Bill, så då fick Bill stå kvar på transporten medan jag red Cooper, så att han fick träna på det också. Han gnäggade och var lite yvig, men inte alls farligt. Han var jätteduktig även denna gång och hoppade alla titthinder. Han fick även testa trekombination för första gången! Första gången smet han ut på sidan mellan A och B, men sedan gjorde han det jättebra! Så roligt! Hade även flera hinder utan bommar som infångare då han kändes väldigt "hindersugen" :)

Igår hopptränade vi för Amanda och även då var det bana. Skulle hoppa Marco i gruppen efter, så han stod kvar på transporten och förde världens liv. Cooper var lite småstissig till en början när vi red fram, men sedan när vi började hoppa var han fokuserad! Hoppade jätteduktigt runt banan och sedan när det var Marcos tur stod han som ett ljus på transporten.

Marco var otroligt taggad på träningen igår, men hoppade så fint! Idag har han varit hos Svensk Hästrehab och gått på vattenbandet.Marco på hoppträning förra veckan i ÖSREGN.Cooper i skogen i måndags :)På öppen bana för två veckor sedanBill på hoppträning för två veckor sedan

Djupvågsbehandling :)

Mer filmer och bilder som vanligt på Instagram - aamaziingsara


Läst 35508 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Det har hänt mycket de två senaste veckorna. Började med att tävla på hemmaplan, Kungsbacka Ridklubb, på långfredagen. Hoppade 115cm med Ratzia, 125cm med Bill och 130cm med Marco. Det blev lite stolpe ut med alla hästarna, men de hoppade riktigt fint! Ratzia var felfri i grunden och sedan satsade jag lite väl mycket i omhoppningen så då blev det två rivningar, men annars en bra runda. Hennes första tävling sedan förra sommaren. Både Bill och Marco petade en bom, men kändes väldigt fina! :)

Dagen efter så lät de banan stå kvar så vi medlemmar kunde anmäla oss till öppen bana. Jag åkte dit med Cooper. Vi gjorde ju vår allra första hoppträning några dagar tidigare vilket gick superbra, så tänkte att nu testar vi öppen bana och gör det bara pyttelågt. Han var hur cool som helst och jätteduktig! Hoppade fram på hinder ett tre gånger och sedan hoppade vi en grind en gång. Efter det tog vi oss an hela banan och han hoppade allt positivt på första försöket. Så himla duktig! Avslutade med att bara ta en lite kortare runda och han hoppade lika fint då. Jätteroligt <3


På måndagen kom Nina till Lerbergs Equestrian och höll dressyrträning, så då var jag med på Cooper och Marco. Var tre veckor sedan sist och det var redan stor skillnad på Cooper. Kändes riktigt fin och stadig i traven :) Galoppen är svårare, men det är inte så konstigt. Bara att träna på och stärka. Blir sakta men säkert bättre för varje ridpass! Och Marco gick sin bästa dressyrträning någonsin skulle jag nog vilja säga. Han var lugn från början till slut och kunde vila på steget och komma ut mer med nosen i både trav och galopp. Han blir gärna snabb och kort och krullar ihop sig, men nu fick jag honom precis som jag ville <3På torsdagen åkte jag till Lerberg igen med Bill och Marco på öppen bana inför helgens utomhuspremiär. Båda grabbarna kändes otroligt fina!
På fredagen byggde jag upp studs och en serie som jag hoppade med Ratzia och hon kändes också väldigt fin.I torsdags blev det även en uteritt med Cooper och mamma hängde med på Ratzia. Vi höll igång bra i både trav och galopp och Cooper går gärna först :)I söndags åkte vi till Hermanstorp på årets första utomhustävling. Bill och Ratzia hoppade 120cm och Marco 130cm. Bill hoppade en fin och felfri runda och blev 4:a i klassen! Så himla kul! Ratzia hoppade riktigt bra och var felfri i grunden, men med ett ner i omhoppningen.Marco kändes superbra i sin 130cm och hoppade felfritt och blev 2:a!! Otroligt vilken dag! :)


Efter tävlingen i söndags åkte vi till Stall Phem med Cooper för vårens sista löshoppning. Han gjorde sin bästa löshoppning någonsin och fick jättefina lovord från Tord. Känns som om det finns mycket hopp i honom, blir spännande att se hur han utvecklas :) Film från löshoppningen kan ni se på min Instagram - aamaziingsara
I tisdags åkte vi till Spelmansgården med Cooper för att hoppa för Lennart för första gången. Hoppade tillsammans med en annan grön unghäst, så det var perfekt att bara vara vi två. Han var jätteduktig och lugn, hoppade med gott mod och kändes väldigt positiv. Lyckades även att få till två galoppombyten för hjälpen!! Det var första gången vi provade det. Båda bytena blev från höger till vänster. Försökte även en gång från vänster till höger, men lyckades inte. Detta ska vi träna mer på när vi rider i paddocken/manegen.

Läst 50026 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I fredags åkte vi till Lidköping med Bill och Marco för tävling i två dagar. Bill gick 120cm båda dagarna och Marco 130cm. Det blev verkligen två fantastiska tävlingsdagar och grabbarna presterade på topp!På fredagen var Bill felfri. Otroligt laddad och tyckte det var hur kul som helst! :)
Marco var också felfri på fredagen och slog till med en andraplats! Så himla roligt, han hoppade verkligen jättefint <3


På lördagen överhoppade sig Bill väldigt mycket på framhoppningen. Så svårt när han gör sådana jättehopp, men försökte hoppa fram några varv på raken så han skulle tagga ner lite. Inne på banan blev det som tur var mycket bättre och han hoppade igen en fin, felfri runda och knep även en placering! Så duktig!


Marco hoppade superfint igen i 130cm på lördagen och blev även denna gång 2:a!! <3 Helt otroligt! Minst sagt en lyckad tävlingshelg. Alltid lika roligt att vara i Lidköping och tävla, en av mina absoluta favorittävlingsplatser under inomhussäsongen :)


På söndagen fick grabbarna vila och jag koncentrerade mig på Cooper istället. Red ett bra pass i paddocken, travade över lite bommar och fortsätta att träna på att flytta honom lite i skänkelvikning.I måndags åkte mamma och jag till de riktiga ridspåren med Cooper och Bill. Jag har bara ridit ut hemma på Cooper innan, men det är bara en kort stig i skogen ovanför paddocken så det blir ju ingen "riktig" uteritt. Nu kände jag att vi var mogna för riktiga skogen, så vi lastade och åkte dit. Det gick bra att sitta upp när vi kom fram och sedan traskade vi iväg och Cooper tog täten. Öronen spikrakt fram och marscherade på i en himla fart. Det var bara en gång som Bill fick gå före där det var en stor lerpöl som han inte var så förtjust i. Men när han såg att Bill gick utan problem så vågade han också. Men just pölar tittade han lite snett på under hela turen. Eftersom vi bor i Sverige är det bara att vänja sig ;) Det blev en lagom promenad i både skritt och trav och han var jätteduktig! Träffade på andra hästar under turen och även fotgängare.På tisdagen fick han vila, och igår, då var det äntligen dags för PREMIÄREN. Vår allra första hoppträning! Vi hoppade för Amanda på Lerbergs Equestrian och det var utomhus. Hade absolut ingen aning om hur han skulle vara. Nytt ställe (han har bara varit i manegen på den anläggningen), hinder, en annan häst i paddocken samtidigt osv.

Det gick 100% över förväntan och det var magiskt! Skrittade och travade fram i paddocken och han var väldigt cool. Sedan skulle vi börja hoppa. Sa till Amanda att vi endast hoppat några sockerbitar hemma. Hon är superbra med unghästar och la bommar som infångare på alla hinder. Fick börja att travhoppa en planka och jag kände när jag kom mot den första gången hur han liksom ökade på traven och ville hoppa. Så himla roligt! Hoppade den fint typ tre gånger. Sedan gick vi över till en liten mur och en grind. Fanns ju bara titthinder, så det var bara att köra på direkt. Även dessa hoppade han på första försöket!

Sedan var det dags att hoppa som en liten bana! Han var superduktig och bjöd så fint. Till och med en liten kombination fick vi hoppa. Otroligt roligt att det gick så bra och härlig känsla att han var positiv och tyckte det var kul. Amanda tyckte han såg jättefin ut, så det var kul att höra :)


Idag var Vivi från Svensk Hästrehab här och gav Cooper och Bill välförtjänt djupvågsbehandling. Marco och Ratzia var hos henne i måndags och gick på vattenbandet :)
Fler filmklipp och bilder som vanligt på Instagram - aamaziingsara :)


Läst 59733 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Förra måndagen och tisdagen var Nina på Lerbergs Equestrian och höll träning igen. Jag hade tänkt rida Marco på måndagen och Bill på tisdagen, men så fick jag ett impulsfall att jag skulle ta Cooper på måndagen. Lovisa skulle rida Bill, så då fick Cooper sällskap i manegen. Det gick fint att sitta upp och träningen gick jättebra! Vi fokuserade mest på skritten och traven men det blev lite galopp också. Tycker att han känns väldigt fin i traven! Så kul att vi äntligen gjort vår första riktiga träning för tränare.
Har varit med honom borta på Kungsbacka ridklubb två gånger efter träningen och ena gången red vi i lilla manegen och andra gången i stora tävlingsmanegen. När vi red i stora manegen (i tisdags) kändes han verkligen fin! Testade att flytta honom lite i skänkelvikning i både skritt och trav och han förstod snabbt vad jag menade. Har inte gjort det uppsuttet tidigare men flyttar honom alltid i skritten i sidvärtes när jag tömkör. Mamma red Ratzia samtidigt och det fungerade fint att rida tillsammans. Man vet ju aldrig hur de reagerar med möte osv.

I söndags åkte vi ut till Säve med Bill och Marco på öppen bana. Hoppade en runda med båda grabbarna och de hoppade jättefint. Härligt att komma ut och hoppa på en stor bana. Längtar till utomhussäsongen, men med väder som idag (ösregn) är man glad att det fortfarande är inomhus.
Förra veckan var jag på hoppträning med Ratzia för Lennart och igår var det hoppträning med Bill och Ratzia för Amanda. Ska försöka komma igång igen med Ratzia så får vi se hur det går. Har inte tävlat henne sedan i somras, men har anmält några starter framöver.Cooper efter vår första dressyrträning :)Försöker tömköra minst en gång i veckan :)Både Marco och Ratzia har varit på vattenband i veckan :)
Thiago var och kollade munnen på Cooper i början på veckan då vi inte gjort det sedan vi tog vargtänderna :O Lite vassa kanter, men inget "onormalt".Efter passet i stora manegen :)

Fler filmer och bilder på Instagram - aamaziingsara


Läst 34870 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Idag har vi varit och tävlat igen. Det har gått två veckor sedan förra tävlingen och då hoppade Bill 115cm och Marco 120cm. Idag var vi i Harplinge på Arvidssons anläggning och Bill hoppade 120cm och Marco 130cm. Båda grabbarna var otroliga! Bills 120cm var en tidshoppning och han hoppade jättefint och var verkligen med på noterna. Sista bommen föll tyvärr, men jag är jättenöjd med hans hoppning och runda <3

Sedan var det dags för Marcos 130cm som var bedömning A:0+A:0 två faser. Han hoppade också sååå fint och var verkligen fokuserad inne på banan. Han var felfri i båda faserna och slutade på en fjärdeplats! Så himla roligt <3
Det var väldigt bra att man kunde välja om man ville hoppa fram ute i den stora paddocken eller inne i den lilla manegen. Med Bill valde jag att hoppa fram ute då han behöver mer yta och liksom komma igång med sin galopp. Med Marco är det tvärtom så då valde jag att hoppa fram inne då han brukar vara övertaggad och istället behöver lugna ner sig och komma in i sitt fokus-mood.
Nu till Cooper! Jag har ridit på honom några gånger sedan han kom hem och det har gått jättefint. Jag var osäker på om jag skulle klara av att rida på honom med mitt knä, eftersom att han är känslig vid uppsittning och jag nu är om möjligt ännu klumpigare än vanligt. Men jag testade att sitta upp i stallet som jag gjort med honom tidigare och sedan har jag suttit upp i vindskjulet precis nedanför paddocken och det har peppar peppar gått väldigt bra. Så jag har ridit honom hemma i paddocken i alla gångarter och skuttat några små sockerbitar <3 Har även skrittat ut hemma i skogen en kort sväng.

I torsdags åkte vi även bort till Kungsbacka Ridklubb med Cooper och Bill. Tänkte att jag kunde sitta upp i spolspiltan som är precis i anslutning till manegen, men när vi kom dit var det upptaget, så då gick vi in i manegen och så parkerade jag honom med rumpan i hörnet som Frida tipsade om och det gick jättebra. Red i alla gångarter och han var jätteduktig. Så himla roligt!!

Förra söndagen var vi även på löshoppning med honom hos Stall Phem (film på Instagram aamaziingsara) och han var fantastisk! Visste precis vad han skulle göra och var jättetaggad! Sista språnget tror jag låg på 130cm och han hoppade verkligen fint och fick beröm av Tord. Väldigt kul! :)

Så planen från början var egentligen att han skulle åka till sin uppfödare Eva så hon kunde fortsätta hans utbildning nu fram till betet och sedan när jag opereras igen, men eftersom det har känts så bra så fortsätter jag rida honom fram till betet <3

Här är första gången jag rider honom när han kommit hem https://youtube.com/shorts/iyoShK5s24k?feature=share

Här travar vi över lite bommar, hoppar en liten studs och ett litet hinder <3

Och här är när vi var borta och red i manegen https://youtube.com/shorts/bqZDjTk2Cms?feature=share
Löshoppning! :)
Jobbar honom mycket på tömmen också :) Så roligt!I manegen för första gången! :)Läst 28289 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
22
2022

Hej! För cirka en och en halv vecka sedan var det tävlingspremiär för mig och grabbarna! Kungsbacka Ridklubb, min hemmaklubb, hade sin stora GP-tävling som de har varje år i mars. Först hade jag bara anmält Marco till 120cm bedömning A, men sedan anmälde jag även Bill till 115cm bedömning A. Kändes helt overkligt att kunna tävla så snart igen efter att jag börjat rida, men jag tyckte ändå att det hade känts bra när vi hade tränat, så jag anmälde :) Var självklart lite pirrigt, då vi inte tävlat sedan oktober, men samtidigt kände jag ingen press alls att prestera.

Åkte först ner med Bill och han var som en dröm. Han brukar vara lugn när han åker själv och det var han den här gången också. Kändes fin på både framridning och framhoppning och inne på banan var han sååå glad. Framåt, lite busig och hoppade jättefint. Det blev en felfri runda <3Sedan åkte vi hem och släppte ut Bill och gjorde i ordning Marco och åkte ner med honom. Så skönt när det är nära och vi kunde åka fram och tillbaka. Marco var lite mer på tårna än Bill och otroligt taggad. Gjorde lite bussprång på framridningen, men inne på framhoppningen lugnade han sig och inne på banan var han fokuserad. Även han gjorde en felfri runda!! <3

Så himla roligt att det gick så bra <3 Det tog faktiskt några timmar innan jag riktigt kunde smälta det och det var först på kvällen som det verkligen sjönk in att vi hade tävlat igen och jag kände otrolig glädje och lycka. Jag trodde och hade som mål att kunna tävla lite i sommar innan nästa operation, så att starta redan nu var som sagt overkligt.Bill <3Marco <3

Förra veckan var jag iväg på hoppträning för Lennart med båda grabbarna och de hoppade superbra båda två. Lennart sa till och med att Bill hoppade sin bästa träning någonsin, och jag är beredd att hålla med! Han kändes verkligen fin, så det var roligt <3 Filmer finns i vanlig ordning på Instagram - aamaziingsara.

Ratzia hoppade jag hemma i paddocken i fredags och även hon hoppade fint. Hoppade lite studs och även en oxer som hon fick hoppa lite högre. Hon fick ju en hoppaus i somras och det är först nu som hon har fått börja hoppa igen, så får vi se hur det går. Tyckte i somras att hon hade tappat suget. Hon hoppade glatt och bjöd på hinder, men gnistan saknades liksom. De gånger jag har hoppat henne nu sedan jag börjat rida har känts bra, så vi gör en liten omstart :)
Vivi från Svensk Hästrehab var här förra veckan också och gick över Marco och Bill med djupvågen. Mamma har även varit iväg på hennes mottagning med Ratzia och gått på vattenbandet :)

Som jag skrev i förra inlägget så har även Cooper kommit hem. Jag har både ridit, tömkört och varit iväg på löshoppning med honom, men jag tänker att det får bli ett eget inlägg, för nu måste jag verkligen gå och lägga mig då jag jobbar öppning imorgon och klockan ringer 04:00! Så vi hörs snart igen <3


Läst 21664 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Har hunnit träna massor med hästarna sedan förra inlägget och det är så roligt att vara igång igen. Mitt knä är fortfarande instabilt och saknar styrkan jag hade innan, men det går åt rätt håll :) Det kommer så klart inte bli helt bra förrän efter nästa operation, men det är ändå 100% värt för mig att vänta med den till september känner jag och kunna rida, träna och tävla nu i vår och sommar eftersom det ändå fungerar rätt så bra.

För två veckor sedan var jag på hoppträning med Marco för Amanda. Så roligt att hinna med en träning för henne innan hon åkte till Spanien för att tävla. Marco var superladdad, så klart, men hoppade fint! Började träningen med lite travhoppning och lydnad med volter mellan hindren. Bra för honom som gärna vill köra fullt ös direkt. Filmklipp på Instagram :)

Dagen efter åkte vi till manegen med Bill och Ratzia för lite hoppning. Hoppade lite fristående hinder, mer som bana, och Bill kändes jättefin. Hade hackamoret på Ratzia och hon har ju inte heller hoppat på länge, så hon låg på väldigt mycket så jag tyckte det blev lite för tungt med hackamoret. Gjorde i ordning ett annat träns efteråt som jag sedan provade förra veckan.

Förra veckan hopptränade jag Bill och Marco för Lennart. Kändes riktigt bra med båda två och kändes bra att kunna genomföra två hoppträningar efter varandra utan problem! Båda grabbarna var pigga och glada och hoppade fint <3
Bill och Marco på Lennartträning :)


Efter träningen åkte vi med Ratzia till manegen för lite hoppning också och testade då ett annat bett. Tyckte det fungerade bättre! Testar det ett tag nu och ser hur det fungerar.

I måndags och tisdags den här veckan var Nina på Lerbergs Equestrian och höll träningar och jag var med båda dagarna. I måndags red jag Marco och igår red jag Bill. Filmklipp på båda grabbarna finns på min Instagram (aamaziingsara). Det var tre veckor sedan förra träningen och jag har fortsatt med de övningarna vi gjorde sist när jag har ridit markarbete och det har fungerat väldigt bra. Tycker båda grabbarna bus har känts väldigt fina och speciellt Bill får verkligen jobba igenom sin jättekropp och tar tid på sig att göra varje rörelse ordentligt och i lugn och ro. Känns mycket bra! Längtar redan till nästa tillfälle om tre veckor och se hur utvecklingen kommer vara <3

Lille Cooper har varit hos Frida ett bra tag nu och det har verkligen gått framåt, hon har gjort ett jättebra arbete med honom. Fick filmer förra veckan när de hoppade lite vanliga hinder och han såg så fin ut. På lördag däremot hämtar vi hem honom! Blir spännande! Han ska vara hemma en kort period, sedan kommer han åka till Eva, sin uppfödare, för fortsatt utbildning där. Ska bli kul att se när han kommer hem om han har växt något. Han var högre bak i höstas, får se om framdelen kommit ikapp något :)
Tömkört både Marco och Bill hemma i paddocken. Riktigt roligt att tömköra! :)
Härlig uteritt på Bill <3
Uteritt på Marco <3Läst 29681 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
20
2022

Hej! I torsdags var det dags för första hoppträningen sedan jag skadade mig. Sist vi hopptränade var i oktober, så gissa om både Marco och jag var taggade! :) Jag visste inte riktigt hur mycket jag skulle orka/klara av, men det gick jättebra och vi var med på hela träningen. Visst kändes det i knät ibland, men jag skulle inte direkt säga att det var smärta, men kan inte riktigt förklara känslan. Det kändes bra efter träningen också, var lite mör på kvällen men det är inte så konstigt. Mör och lycklig :)Marco var som sagt superpigg och taggad, bjöd på lite bocksprång och levde livet. Ska bli så kul att komma igång med honom igen. Förhoppningsvis kommer jag nog kunna tävla lite med honom i vår och sommar innan nästa operation. Säkert inte på samma höjd som innan, men det gör inget så länge vi kan hoppa <3

I fredags åkte mamma och jag bort till manegen med Bill och Ratzia för att hoppa lite med dem. Byggde upp en serie med kub - studs - kub - ett galoppsprång - räcke - ett galoppsprång - oxer. Det gick bra och Bill tyckte det var superkul. Han är dock inte lika hoppvänlig för mitt knä (än så länge) eftersom han gör en mycket större grej av det än Marco. Blir så stor rörelse, men det kändes ändå bra i fredags. Ingen smärta då heller, och jag tänker att jag får bara hoppa igång honom lite lågt för att "avdramatisera" lite. Hoppas kunna komma igång med honom också <3 Film på honom finns på min Instagram - aamaziingsaraJag har jobbat både lördag och söndag, så igår fick mamma rida ut på Bill och efteråt när jag kom hem från jobbet red jag dressyr på Marco i manegen. Idag red mamma ut på Marco och när jag kom hem från jobbet blev det dressyr på Bill i manegen. Så roligt att fortsätta träna på det som vi gjorde på träningen för Nina sist och både Marco och Bill kändes riktigt fina och mjuka. Båda frustade och verkade nöjda och avslappnade <3

Just nu är det snöstorm utanför fönstret. Jag hoppas det är lugnare imorgon förmiddag då jag har planerat att tömköra båda grabbarna innan jag ska till jobbet.


Läst 39642 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
16
2022

Hej! ÄNTLIGEN har jag fått träna igen!! Nina var på Lerbergs Equestrian i måndags och tisdags och jag hade anmält mig både måndagen och tisdagen. Anmälde mig långt innan jag visste om jag skulle kunna rida, för hade jag inte kunnat rida hade Nina fått tömköra istället :)

Men nu hade jag ridit i cirka en och en halv vecka så jag tänkte att nu testar jag att träna i alla fall på måndagen och om det känns bra i knät rider jag på tisdagen också.

På måndagen red jag en riktigt laddad Marco. Åh, han tyckte det var lika kul som mig att träna tillsammans igen! Han undrade nog var hindren var till en början, men sedan insåg han att det inte var hoppning på schemat och då taggade han ner och blev riktigt fin <3

Nina sa att jag bara skulle säga till om jag behövde pausa för knät, men jag körde på hela lektionen och det kändes riktigt bra, både under lektionen och efteråt. Ingen smärta eller obehag. Så himla skönt!

Marco var som sagt laddad till en början, men efter en stund slappnade han av och vilade lite mer på steget. Fick rida mycket öppna, sluta och förvänd sluta. Så roligt och han var så duktig!

Eftersom det kändes bra i knät så red jag igår också och då tog jag Bill. Lovisa red honom för Nina på måndagen, så han var uppvärmd åt mig. Han kändes också fin och fick verkligen jobba igenom sin stora kropp <3 Ska bli så kul att fortsätta jobba båda grabbarna på samma sätt till nästa träningstillfälle om tre veckor.

Filmklipp på både Marco och Bill finns på Instagram, aamaziingsara :)Mamma tränade Ratzia båda dagarna och igår tömkörde hon Marco. Han är rolig, men svår, att tömköra. Han är snabb och slingrig, så man får vara 110% fokuserad :)

Hoppas verkligen det ska gå fortsatt framåt med knät så jag kan rida hela våren och sommaren. Och skulle det inte kännas stabilt när jag hoppar så får jag helt enkelt sadla om till dressyr till jag är färdigopererad och rehabiliterad. Det är ju himla kul det också! :)


Läst 41152 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
11
2022

Hej! För drygt en vecka sedan, förra tisdagen, var jag på återbesök hos läkaren. Han var mycket nöjd och tyckte att jag också skulle vara nöjd med hur långt jag hade kommit. Det hade då gått sex veckor sedan operationen och han sa att jag kunde börja fasa bort ortosen (vilket jag i smyg redan hade börjat göra, i samråd med fysio). Så nu har jag bara ortosen på jobbet, då det ibland kan bli lite snabba svängar i scanningen. Så tänker att jag kanske har den någon vecka eller två till där.

Vi diskuterade nästa operation, när den ska göras. Då är det mitt främre korsband som ska lagas. Han sa att jag kan få en tid rätt så snabbt, men jag undrade om det skulle vara okej att vänta ett tag. Nu när jag äntligen är utan kryckor och förhoppningsvis får börja rida. Han sa att det är inte akut, men att han vill inte att vi väntar så länge som ett år då varje dag utan är en risk. Han föreslog att vi skulle göra det innan sommaren. Dålig idé tyckte jag, sommaren är ju härligaste hästtiden. Frågade om vi inte kunde vänta till oktober. Det slutade med att vi kompromissade och kom fram till september ;) Han sa att han har aldrig haft en patient som förhandlar så mycket som jag gör.

Jag frågade om jag fick lov att börja rida, för annars kan jag lika gärna operera mig direkt, det är ridningen och hästarna jag längtat så himla mycket efter. Han gav mig klartecken och sa att jag måste bara vara försiktig. Sa att jag kommer 100% vara försiktig, sedan hoppas jag bara att hästarna förstår att de måste vara rädd om matte.

Nu har jag satt en tidsgräns för mig själv. Att under en månad rida och köra på flitigt med sjukgymnastiken (sjukgymnastiken kommer jag förmodligen hålla på med resten av livet). Om jag efter en månad inte känner att det känns stabilt (stabilare) och att jag gör framsteg med ridningen, då kontaktar jag min läkare och ber om nästa lediga tid för operation.

Men nu till ridningen!! På onsdagen, dagen efter läkarbesöket, var det så klart dags för premiärtur! Första ridningen sedan 31 oktober! Över tre månader sedan. Givetvis var det min vapendragare Hedda, 23 år ung, som fick ta hand om mig. Själva ridningen var jag inte speciellt orolig för. Tänkte att det kommer säkert göra ont, kännas konstigt och att jag inte kommer orka så länge, men att det är fullt normalt. Däremot var jag lite orolig över uppsittningen, eftersom det är vänster ben som ska böjas och tryckas ifrån när jag sitter upp. Testade att sitta upp från höger sida istället och visst, jag kom upp, men det var långt ifrån smidigt och jag tänkte att hade det varit Marco eller Bill hade de nog undrat vad jag höll på med.

Ridningen kändes mycket bättre än väntat! Travade runt och red lätt en bra stund och det kändes bättre ju längre jag red. Som att jag behövde värma upp maskineriet. Hade lite längre läder än normalt så att benet inte skulle behöva vara för böjt. Hade på mig ett knäskydd under ridbyxorna för extra stabilitet. Galopperade också och det kändes bra och givetvis kunde jag inte låta bli att galoppera över en liten sockerbit en gång åt båda håll. Var inte trött eller överansträngd i knät efteråt, vilket var en lättnad.Efteråt skulle Lovisa rida på Bill, och då blev jag ju extremt sugen att rida på honom också. Så hon red honom i skritt och trav och han var lugn och avspänd, inte på något bushumör, så då kunde jag inte låta bli att sitta upp. Gjorde så att jag längde ut lädret rejält och satt upp från vänster sida och det gick bra. Kortade det sedan när jag kom upp. Red honom lite i trav och sedan en del i galopp, vilket var underbart.
På torsdagen red jag på Hedda igen i manegen och jag tränade på att stå i lätt sits i galoppen. Galopperade på fyrkanten och stod i lätt sits på långsidorna och satte mig ner på kortsidorna för kort vila. De första långsidorna gick bra. Även om det kändes "konstigt" så gick det, men efter fem-sex långsidor märkte jag att knät inte orkade mer. Travade och red lätt en stund till och nöjde mig sedan. Efteråt kändes det återigen bra och ingen smärta.

I lördags red jag på Marco första gången. Det blev en lugn tur i skogen, mest skritt men även lite trav. På måndagen red jag ut på honom igen och både skrittade, travade och galopperade :) På kvällen skrittade Lovisa och jag ut en runda på Hedda och Bill (jag på Hedda) och då höjde jag mina läder till mina normala hoppläder. Skrittade som sagt bara, men det kändes ändå okej att ha benet så pass böjt.
På tisdagen red jag mitt första markarbetspass på Marco i manegen. Kände redan då stor skillnad bara mot hur det hade känts på lördagen. Har ju liksom inte full kontroll i det benet och orkar inte riktigt trampa ner ordentligt, men tycker ändå att det blivit bättre och bättre!

På onsdagen red vi ut och då tog jag Bill. Hade mina hoppläder och den här gången red vi en "riktig" runda och höll igång ordentligt i både trav och galopp. Stod i lätt sits i alla backar i galoppen och försökte verkligen ha kontroll och stabilitet i knät.

Igår, torsdag, åkte vi med Bill och Marco till manegen. Satte upp två stycken sockerbitar och ett räcke på samma höjd. Hästarna har hållit igång hela tiden som jag har varit skadad, men de har inte hoppat något, så vi får komma igång tillsammans igen och börja försiktigt. Började med Bill och det kändes bra. Han hoppar ju med mer scoop än Marco, så med honom kommer jag nog ett tag få hoppa lite lägre till mitt knä blir starkare och mer stabilt. Hade räcket på cirka 70cm med honom som högst.

Hoppade sedan Marco och det var som sagt bekvämare. Inte att det gjorde ont när jag hoppade Bill, men det kändes stadigare med Marco eftersom det inte blir så stor rörelse över hindret. Hoppade räcket på 90cm innan vi avslutade. Båda grabbarna tyckte det var jättekul att få hoppa igen och jag är så taggad på att komma igång, men jag tar det lugnt och försöker inte gå för fort fram <3

Idag var jag hos fysio på morgonen och körde ett hårt pass på drygt en timma. Det går verkligen bättre vecka för vecka och hon tycker att jag svarar väldigt bra på rehaben, så hon var tveksam till en korsbandsoperation. Jag vet inte om jag skrev det, men min andra fysio sa också för några veckor sedan att han var tveksam till om en korsbandsoperation var nödvändig för mig. Gaah, det sätter griller i huvudet på mig. Men eftersom vi nu har satt september för operation så är det bara att köra på med rehab och stärka så mycket som det bara går, så får jag träffa läkaren innan och få en ny bedömning. Vill han operera så gör vi det!

Och för Cooper går det jättebra hos Frida! Hon har hoppat både vanliga hinder och terränghinder med honom och är detta en blivande fälttävlansstjärna tro?! Har fått film när de bara susar över stockar ute i skogen. Så himla kul!! Och i banhoppningen får han jättemycket beröm. Frida säger att han är ett riktigt hoppgeni som har lätt för att taxera, är kvick i fötterna och hoppar alltid genom kroppen och väl över ryggen. Så roligt <3 Hon ska visa honom på fyraårs, vilket ska bli väldigt spännande!

Håll nu en tumme att det fortsätter gå åt rätt håll och att allting kommer att gå bra <3 Filmer och bilder hittar ni som vanligt på Instagram - aamaziingsara


Läst 36404 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.