Saras vardag
MAR
15

Igångsättning

Hej! I lördags hoppade Ratzia och jag en 130cm och i söndags 120cm igen. På lördagen var hon inte alls lika spänd inne på banan som i torsdags, öppnade upp mycket bättre bak och knep inte. Dock två rivningar med fram. Den första frambommen på en oxer. Tyckte vi kom bra genom svängen och fick bra distans, men tyvärr åkte den bommen i backen. Tog sedan uthoppet ur kombinationen med två galoppsprång. Visste att det var tight där inne, men ändå hann jag inte räta upp mig. Behöver träna räcke-räcke kombination med två galoppsprång. Hon backar inte av själv där och jag är sen tillbaka. Får öva på detta!

På söndagen däremot satt nollan i båda faser :) Blev 6:a och fick komma in på prisutdelning. Kul! Filmer finns som vanligt på min YouTube-kanal om ni vill kika https://www.youtube.com/user/aamaziingsaraMarco håller på att sättas igång för fullt, och peppar peppar så känns det bra så här långt! :) Mycket trav och lite galopp. Håller sig för det mesta på mattan, men ibland skuttar han iväg. Tio dagar till likadant som vi gör nu, sedan börja lägga in lite böjda spår och mer galopp!Tränade Lille Bill för Kajsa i måndags. Han har skött sig så himla bra det senaste och det har gått framåt, men i måndags var han inte på sitt bästa humör och visade Kajsa sina bockkonster i galopp istället. Och igår visade han oss här hemma sin hopptalang genom att vända om när han skulle in till stallet och hoppa över trådarna ut i hagen igen. Aldrig mött en häst med sådan personlighet som Bill :)Bill the unicorn!
Ratzia sist på hoppträning för Rickard. Kändes superfin!!Lite hoppning med Bill i manegen för ett tag sedan :)Uteritt med Hedda och Ratzia igår kväll :)Ratzia fick välförtjänt djupvågsbehandling och massage idag av Vivi på http://svenskhastrehab.se Kändes fin i kroppen efter årets första tävling, inte öm någonstans :) Lite stelare i högersidan, annars tiptop.


Läst 3639 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
10

Bästa träningen!

Hej! I onsdags kväll var jag och Bill och hopptränade för Lennart. Det var den bästa träningen vi någonsin gjort! Lille Bill var en riktig superstar! :) Tvekade inte på någonting, gjorde inga megahopp och uppförde sig bara helt toppen. Hoppade till och med oxer med runda vattenmattor i! Hoppas det fortsätter på det här spåret :)
I torsdags var det dags för årets första start med Ratzia. Hoppade 120cm avd B som gick först på morgonen då jag skulle jobba sedan, så hann inte vänta på avd A. Gick dock sådär, hon kändes så spänd och tittig! Sneglade utåt mot den inklädda sargen hela tiden och på blomsterarrangemangen. Kändes som jag fick rida på lite väl mycket fram för att hon inte var helt fokuserad på mig. Rev två hinder, båda med bak, då hon knep och inte hoppade igenom ordentligt. Får hoppas hon är mindre spänd idag. Kul i alla fall att komma ut och tävla igen. Var ju några månader sedan sist.Nummerlapp från Equijoy


Läst 7574 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
07

Ännu ett glatt besked!

Hej! I måndags var det återbesök med Marco igen. Var där för tre veckor sedan och har efter det besöket travat honom en del på rakt spår. Var otroligt spänd på hur veterinären skulle tycka att han såg ut efter mer ansträngning. Longerade honom på både mjukt och hårt underlag samt böjde honom fram. Han tyckte att han såg superfin ut och sa att hade detta varit en besiktning för försäljning hade det inte varit någon anmärkning! Förstår ni vilken lycka och lättnad?!

Som veterinären sa, nu är steg ett uppnått; få Marco haltfri. Nu är det dags för steg två; få honom hållbar! Nu ska vi under tre veckors tid fortsätta som vi har gjort med trav på rakt spår, fast utöka tiden samt lägga in lite galopp på rakt spår. Efter de tre veckorna ska vi börja med böjda spår och rida ungefär lika mycket skritt, trav och galopp under varje ridpass i tre veckor till, sedan återbesök igen. Känner jag minsta lilla konstighet måste jag åka in med honom tidigare, men nu får vi verkligen hoppas att det här går vägen och att vi slipper återfall <3

Ett superstort tack till min hovslagare Per som specialskor Marco med en perfekt skoning för hans skada som ger rätt belastning på rätt ställe. Veterinären sa att mycket är tack vare den här skoningen! :)

Sedan jag skrev senast har det inte hänt så mycket mer än att jag har rehabat med Marco och ridit på med Ratzia och Bill. Mamma är uppe i sadeln igen och sätter igång både sig själv och Hedda :)

För två veckor sedan hopptränade jag Ratzia för Niclas och förra veckan banhoppningstränade jag henne för Rickard Rådås hos Måsel. Kändes superbra! :) Lille Bill har jag hoppat lite med själv, men ikväll ska vi iväg på riktig hoppträning för Lennart!
Ratzia på hoppträning för Niclas för två veckor sedan :)

Lite hoppning med Bill för två veckor sedan :)
Ratzia :)


Läst 12227 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
19

Glatt besked!

Hej! I morse åkte jag med Hedda till kliniken för återbesök av hennes knäfraktur. Har skrittat henne uppsuttet ett par veckor nu och på alla de återbesök vi varit på så har hon läkt så himla fint. Även idag såg det toppen ut och jättefint på röntgen, så nu har vi inte bokat in något mer återbesök. Vilken lycka! Ska sätta igång och trava henne nu några veckor, sedan lägga in galopp och komma igång som vanligt. Nu blir det prima pensionärsliv för min aktiva vän. Finns ju ingen häst som tycker om att bli riden så mycket som Hedda. Vila är tråkigt, hoppa eller galoppera ute i skogen, det är det bästa som finns! :)Kikar ut genom fönstret på kliniken i morse :)


Förra veckan var Bill och jag på vår första hoppträning tillsammans för Niclas Parmler. Har bara tränat Ratzia för honom några gånger, men nu var det äntligen Bills tur. Vi hade lyxen att få vara själva och det gick jättebra! Niclas tog det väldigt lugnt eftersom det var första gången han såg Bill och jag hade berättat sedan tidigare att vi inte alls ligger i fas med var en femåring "ska" vara. Började med bara bom på marken i trav och galopp, höjde sedan successivt. Hoppade en långsida fram och tillbaka och Bill skötte sig super! :)
Här nedan är även video när jag hoppade Ratzia för Niclas veckan dessförinnan, har glömt att visa den. Hade grymt bra känsla den träningen. Hoppade inte så mycket, men lite högre, och Ratzia kändes jättefin!

I torsdags var Vivi på Svensk Hästrehab här och gav Bill djupvågsbehandling och massage. Såå gott för honom, njöt varje sekund :)

Och i tisdags var Per här och skodde alla hästarna. Då fick Bill på sig bakskor för första gången! Han har ju riktigt grymma hovar enligt Per, så han har bara behövt fram hittills, men nu var det dags att få på bak. Ett kliv in i vuxenvärlden månntro? 


Läst 19035 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
13

Pay & Jump

Hej! I lördags var jag på Pay & Jump på Kungsbacka Ridklubb med lille Bill. Var ett helt år sedan sist! Vi anmälde till 50cm. Är mest nervös för framridningen och framhoppningen med massa andra hästar, så då är det skönt att hoppa första höjden när det inte hunnit komma så många än. Måste bara komma ut på sånt här så han får vänja sig. Var bara två andra på framhoppningen, och den ena hade i princip hoppat klart när Bill och jag kom in och den andra skulle inte hoppa förrän på högre höjd, så den travade bara. Lugnt och skönt! Bill var lite spänd, men höll sig ändå på mattan och jag började trava över lilla hindret nästan direkt så han skulle få något att fokusera på.

Inne på banan startade vi som nummer två. Blev lite stissig när den andra hästen började hoppa, men lugnade sig fort. Vi blev sedan lämnade ensamma inne på banan då den som skulle hoppa efter mig inte hade kommit än. Det gjorde inget och Bill brydde sig inte om att bli kvar själv i manegen. Travhoppade det mesta första varvet och han var jätteduktig. Bad sedan om att få hoppa en gång till direkt och tog då banan i galopp. Han var avspänd och jätteduktig! Så roligt!! :)
Här ovan är båda rundorna, först i trav, sedan i galopp :)


På tal om Pay & Jump. Billdal hade Pay & Jump i söndags, och gick igår, måndag, ut med att de har kvarka på anläggningen. Skulle som ni vet egentligen tävlat i Laholm i söndags, men åkte inte pga snövädret. Mamma föreslog att jag kunde åka till Billdal istället om jag ändå ville få hoppat en runda, som ligger ca 20 min borta. Som tur var
struntade jag i det och satt inne och tittade på sändningarna från Borås istället!! Tycker dock det är väldigt märkligt att ha pay & jump på en anläggning där en häst/ponny är misstänkt för att ha kvarka. Borde stänga igen direkt bara vid misstanken om det.. Att de sedan raderar kommentarer från upprörda människor på Facebook som varit på pay & jumpen (eller bara tycker att det skötts dåligt) finner jag också väldigt märkligt.. Ja ja, hoppas ingen som var där har fått smittan med sig och hoppas verkligen de blir av med den snabbt själva. Hua för kvarka!!
Återbesöket med Marco igår måste jag ändå säga gick bra. Han visade noll hälta på böjprov, helt ren i höger varv och i vänster varv sa veterinären att det var en yttepytteliten markering, som han sa att man egentligen bara ser om man vet om hans historik. Han lät optimistisk! Tycker att han blivit väldigt mycket bättre efter ACP-behandling, så gav honom en till sådan igår, och nu ska vi skritta några dagar till, sedan får vi lägga in lite trav!! Återbesök om tre veckor igen. Hoppas på fortsatt bra läkning och framsteg <3Finaste Marco! Ser ut som en dalmatin ;)


Läst 21907 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
11

Kick Off - Ragnar & Ulrika Dag 2

Hej! Dag två på kick offen började jag med Ratzia för Ragnar på morgonen. Värmde upp med travbommar, kom i galopp, bröt av till trav några meter innan, hade hästarna balanserade i trav över bommarna, sedan fatta galopp igen efteråt. Hoppade sedan fram på några småhinder innan vi gick över till ena långsidan med en lång serie. Kryss ett galoppsprång kryss ett galoppsprång oxer två galoppsprång räcke ett galoppsprång oxer. Ratzia kändes jättefin i serien och hoppade bra på sista oxern som höjdes successivt.

Efteråt sattes alltihop till en lång bana, totalt 18 språng. Ratzia hoppade bra, kändes inte alls stark, utan vi hade en väldigt bra kommunikation :) Hoppade om några hinder efteråt, kändes toppen. Så himla nöjd med hennes träningshelg, hon kändes kanonfin!!
Sedan var det dags för Bill att hoppa dag två för Ulrika. Första gången han går två hoppass två dagar på raken. Det gjorde han ju hur bra som helst, den lille busen! Tyvärr blev han rädd för publiken på läktaren på kortsidan i början, så varje gång vi skulle passera där var han otroligt spänd i början och ville slänga sig in mot mitten. Det blev bättre och bättre under passet och på slutet kunde jag trava på spåret på kortsidan, men han var hela tiden på sin vakt där nere, redo att hoppa iväg om han skulle höra något farligt.

Vi började med att trava lite serpentiner och att göra galoppfattningar. Han kändes så balanserad, mjuk och lydig. Underbart! Vi hoppade sedan lite på volt över en planka, och även här var han följsam och mjuk. Ulrika undrade om vi hade hoppat mycket på volt innan, vilket vi faktiskt aldrig gjort. Har ju hållit det så basic det bara går, men Bill gjorde det som han aldrig gjort något annat. Tror bestämt han är redo för mina små kubövningar på volt som jag brukar göra med Marco och Ratzia :)

Hoppade sedan räcke, oxer och kombination. Han var sååå duktig! Skötte sig så bra hela helgen. Jättenöjd med båda hästarna och tackar Kungsbacka Ridklubb som ordnar så bra för sina medlemmar. Så kul!

Idag skulle jag och Ratzia egentligen åkt på första tävlingen för i år, men jag blev nerröstad här hemma. Skulle hoppat två klasser i Laholm, men tydligen ska det bli snöoväder i eftermiddag och det blåser redan jättemycket här hemma, så varken mamma eller Fredrik var sugna på att åka. Tar ju nästan två timmar för oss att åka dit, så okej, kanske bättre att stanna hemma. Lite segt bara när jag var taggad på att komma igång och Ratzia känns i så himla fin form, men vi får bara försöka träna vidare och behålla formen till nästa tävlingstillfälle som blir vecka 10! :)Var ute i skogen på en promenad med Marco både igår och idag. Imorgon blir det återbesök hos veterinären igen. Håll en tumme för positiva besked <3


Läst 22295 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
06

Kick Off - Ragnar & Ulrika Dag 1

Hej! I helgen hade Kungsbacka Ridklubb ordnat Kick Off i dagarna två för sina medlemmar. Superkul! Eftersom klubben har hela tre maneger så var det tre tränare där; Ragnar Bengtsson i stora manegen, Sofia Björserud i DS-hallen och Ulrika Strandberg i lilla manegen. Jag hoppade Ratzia för Ragnar och Bill för Ulrika.

Började med Ratzia för Ragnar på lördagen. Vi var fyra stycken i gruppen. Jag fick berätta vad jag upplever är våra svagheter (att hon kan bli lite framtung för mig) innan vi började. Ragnar var otroligt engagerad hela tiden och han pratade med mig efter varje gång vi hoppat och kom med feedback.

På lördagen hoppade vi lite lägre hinder och fokuserade på vägval och lydnad. Hade en långsida med räcke, oxer och räcke som vi på lägre höjd red på fyra galoppsprång, vilket var tight. Red på tre normala när det var lite högre.

Här nedan är film där ni kan se alla övningarna och även höra Ragnars alla kommentarer efter varje gång jag hoppat. Jag var jättenöjd med Ratzia dag ett och tyckte att hon kändes väldigt lydig och med mig. Hoppade fint!
På kvällen var det sedan dags för Bill att träna för Ulrika Strandberg. Hon var också superbra! Hon var så lugn och förstående med mig och Bill. Han var rätt stissig när vi kom in i manegen då det var så mycket hästar på anläggningen. Han är ju inte alls van vid det då jag oftast rider själv eller med en, max två, till. I vår grupp var det också fyra stycken.

Jag fick lov att longera Bill lite innan jag satt upp så han blev av med det värsta buset. Sedan skötte han sig väldigt bra! Ulrika såg till att det alltid var lugnt och sansat så han inte skulle flippa iväg.

Vi började med travbommar, gjorde även skrittinslag mellan dem och övergångar till galopp efteråt osv. Travhoppade sedan, vilket Bill gjorde jättebra! Hoppade högre än vad jag brukar göra på honom, men allting stämde så bra, så då var det bara att passa på när känslan var på topp :) Hoppade en serie och en gång kom vi helt tokigt in och han tappade benen i början, men ändå var han modig och fortsatte ta sig igenom den utan att vika ut. Nästa gång var han mer uppmärksam, men ingen tvekan. Var sååå nöjd med honom dag ett!

Här nedan har ni video och kommentarer från Bills träning dag ett:


Berättar om dag två i nästa inlägg! :)


Läst 17360 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
03

Avslappnat

Hej! Började veckan med att ta Bill på årets första lektion för Kajsa. Hon konstaterade att han under vintern börjat växa i sin stora kropp och att delarna nu börjar hänga ihop mer. Den gängliga tonåringen kanske snart är borta? :) Han var duktig och avslappnad, men vi har mycket att träna på. Ibland blir det lite för avslappnat och han går framåt, men inte fram.I onsdags var det träning för Amanda. Jobbade först med bommar. Hade travbommar på kortsidorna, på ena kortsidan med väldigt kort avstånd och på andra kortsidan lite längre. Hade galoppbommar på långsidan med 7,5 meter mellan. Första varvet skulle vi rida på två galoppsprång mellan bommarna och andra varvet ett galoppsprång och göra varannan gång. Märkte hur olika lätt/svårt hästarna hade för det. Som för mig och Ratzia var det lätt att rida på två galoppsprång. Fick ihop henne fint och hon väntade lydigt. Däremot att nästa varv länga ut galoppen och rida på ett var svårare, medan andra hade det tvärtom. Väldigt nyttigt i alla fall! :) Ska lägga ut galoppbommarna när jag tränar själv.

Hoppade sedan låga hinder i bana där vi tränade på vägarna, noggrannheten och rytmen. Jag får beröm för att rida bra i rytmen, men måste vara noggrannare med mina vägar :)

Hoppade lite med Bill i torsdags. Låga hinder och med mål att han ska vara avslappnad direkt och inte göra några jättehopp över hindren. Kom i trav på en liten planka första gången. Helt utan anspänning, inga ben eller någonting. Trodde att han skulle göra ett megahopp, så tog ett mantag innan hindret. Han överraskade mig genom att inte ens göra ett litet skutt över hindret, utan tog endast ett travsteg. Så duktig, och så fortsatte resten av passet! Normala språng över hindren och jätteduktig! Hade till och med plockat fram en liten kulvert till ett av hindren.

Idag och imorgon är det kick off på Kungsbacka ridklubb som jag ska vara med på. Ska bli jätteroligt!


Läst 15583 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
29

Träningar

Hej! Förra veckan var det hoppträning både tisdagen och onsdagen. På tisdagen hoppade jag med Ratzia för Niclas för andra gången. Det gick jättebra! Började den här träningen med markarbete. Började med att rida lätt på kortsidorna, ute på långsidorna fick vi sätta oss ner i traven och flytta hästarna i öppna. Ratzia kändes fin och mjuk, och vi fick riktigt bra kritik av Niclas; "Du skulle kunna tävla dressyr med den hästen". TränarKajsa är nog inte av samma uppfattning ;D Skämt å sido, hon är väldigt trevlig Ratzia!

Efteråt gick vi över till att i öppnan fatta förvänd galopp. Ratzia gjorde många fina fattningar, men efter några stycken blev hon lite för taggad och ville fatta innan min hjälp. Skrittade lite så hon fick coola ner.

I hoppningen var det relaterade avstånd på schemat. Vi skulle rida på fem galoppsprång överallt. På alla linjer, förutom en, var det väldigt tight. Niclas sa när hindren var lite högre att hade det varit på tävling hade man kanske valt att rida fram på fyra, men nu var det träning och lydnad. På de ställena där det var böjt spår kunde man ju ta hjälp av att rida på ytterbåge för att inte få så trångt, men på den raka linjen gällde det att planera sin ridning redan innan kortsidan så man kom lugnt och fint in över första hindret och sedan bara kunde sitta upp mellan hindren. Lättare sagt än gjort, men vi lyckades få till det fint många gånger! Fick beröm av Niclas att jag lyckades hålla ihop stora Ratzia så bra. Måste bara vara noga med att rida på mitten av hindren och inte glida åt vänster!
På onsdagen fick jag hoppa Lille Bill för Lennart hemma hos Jossan. Han har bara varit där en gång tidigare, men det var nog ett år sedan, så det blev lite miljöträning. Vi hade två kryss på snett igenom och sedan en långsida med kryss och kryssoxer. Bara lågt och hoppa runt flera gånger åt alla håll så han slappnar av. Det gick bra! Var egentligen mellan hindren den här gången som han sparkade bakut några gånger, men gjorde inga direkta megahopp, så det var bra. På slutet var han väldigt lugn och jag kunde lägga på lite ben utan att behöva oroa mig för att åka på lufttur. Lennart tycker också att han borde hoppa ofta men lågt, och bara försöka få honom att rulla på.Ratzia på ridspåret förra veckan :)


Läst 15272 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
23

Vintersol

Hej! Det fortsätter rulla på och det blir mer och mer träningar :) Ikväll blir det hoppträning för Niclas Parlmer med Ratzia och imorgon hoppträning med Bill för Lennart Lindelöw. På måndag nästa vecka dressyrträning för Kajsa, och det blir nog Bill som kommer få svettas.

Marco och Hedda skrittar fortfarande. Blir mest att vi åker till manegen (sjukt glad över mitt manegekort) nu när paddocken är knagglig, men har även varit på ridspåren. Passade på i slutet av veckan när det var så himla fint väder.
Marco i vintersolen :)
Här ovan är en video som jag glömt att visa. Banhoppningsträning med Bill! Så nyttigt för honom. Hoppade fram på ettan några gånger som räcke och oxer, sedan hela banan i ett svep. Hindren låg på 60-65cm. Han tyckte det var jättekul, men så klart lite skräckblandad förtjusning första varvet. Stannade på en planka och tittade, men la ner den och kom igen. Resten var inga problem! Hoppade banan två gånger och andra gången var mycket mer avspänt. Som sagt tidigare, han behöver hoppa ofta så han inte blir så imponerad och gör jättehopp.Pappa och Bill i manegen häromdagen :)

Förresten har han fått en liten fix idé, den där Bill. Unghästar och deras påhitt alltså. Han har aaalltid varit så snäll att tränsa osv, men nu, i söndags och igår, så skulle han prompt inte tränsas. Bet ihop tänderna och höjde huvudet så högt han bara kunde. Han är ju inte så liten längre, Lille Bill. Måste mäta honom någon dag. Tog i alla fall ett bra tag innan jag lyckades få på tränset både igår och i söndags. Gör han likadant imorgon får jag testa att muta med en godis i handen så jag får ner huvudet på honom, annars blir det att plocka fram den höga stegen.Hedda och Marco i skogen :)


Läst 17164 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


ArkivGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Back home

Portugal-bloggen

Upp-och-ner, upp-ner.

Kajsa Boström

Hektiska dagar!

Therese

Till Husbloggarna