Saras vardag

Eftersom det inte såg någon vidare ut idag så ringde mamma till veterinären för att boka en tid. Han hade semester, så nästa fredag fick Hedda en tid. Jag åker ju till USA på tisdag, så mamma får åka själv med henne, och jag hoppas på bra besked via mail efteråt.


Mamma berättade för veterinären hur hon varit, vad som hänt osv. Han trodde och tyckte att det lät som en blödning i hoven, som inte behövde bli en böld. Han sa att det lät som det mest troliga, men han vill ta en röntgenbild också för att kolla så hovbenet är okej eller om hon har någon spricka i hoven eller liknande.


Håll nu alla tummar och tår som ni har att det är en blödning och ingen spricka eller annat tråkigt :(


Läst 9536 ggr Kommentarer Kommentera

Blir ju tokig! Det är verkligen varannan dag med det där benet. Igår såg det så fint ut och hon skrittade omkring som vanligt och travade till och med några varv som jag tyckte såg bra ut. I morse däremot, inte lika bra. Då såg jag redan när hon skrittade, klart och tydligt, att hon inte gick rent. Var inte ens idé att kolla någon trav idag då det var så tydligt i skritten..

Om det nu är en hovböld, varför försvinner den aldrig?! Och varför ser hon bra ut ena dagen och nästa stapplig? Förslag, någon?

Får väl åka till veterinären snart ändå, om inget händer inom de kommande dagarna.. Känns bara lite surt om de skulle konstatera där att det antingen är en hovböld eller något med en sena. Då är det ändå bara vila som gäller.. Fast å andra sidan kan det vara skönt att veta vad det är, men som sagt, jag avvaktar några dagar till..
Visst ser hon allt olycklig ut, nu när hon inte får motionera och roa sig som vanligt.. :(


Läst 9359 ggr Kommentarer Kommentera

Ni ska bara veta vilken effektiv dag jag haft idag! Tog sovmorgon till tio, och efter det var det fullt ös. Gick ut till stallet och mockade fyra boxar, fyllde på vatten i två hagar och i alla boxar inne. Gav sedan Hedda ett bad och tog upp henne på linan i paddocken. Lät henne skritta omkring länge, och då stapplade hon ingenting. På slutet lät jag henne även trava några varv, och då tyckte jag mig inte se något heller. Man stirrar ju sig helt blind på de där benen, men det såg bra ut, så jag hoppas det är på väg i rätt riktning. Blir en skrittur imorgon före jobbet.


Efteråt var det ut i hagen igen och ge alla hungriga hästar hö. Ställde mig och knoppade ur Marco också. Ja, han har haft sina knoppar sedan i tisdags, för ja, jag har varit lat och inte orkat plocka ur dem förrän idag. Så nu har han afro, den lille skrutten :) Förresten är han så himla gullig. Gick in i hagen och såg honom lite längre bort. Ropade på honom, varpå han tog upp huvudet, kollade på mig, spetsade öronen och vände om och galopperade till mig. Lillgubben :)


Men för att fortsätta berätta om min effektiva dag! Gick in från stallet och ställde mig för att baka till dressyr-Eva. Ni vet, jag köpte den där muren och grinden av henne för 100 kronor plus lite kakor. Så de två senaste veckorna har jag haft med kakor till henne :) Dagens kaka blev dock inte så lyckad då jag tog ut den för tidigt, men shit happens! Sedan blev det lite städning innan det var dags att kasta sig in i duschen, sätta på mig ansiktet och sedan åka till jobbet :) Slutade klockan åtta, blev upphämtad av Fredrik, köpte pizza till hela la familia och nu sitter vi här hemma allihopa. Mätta och belåtna! :)


Klart jag hade kameran i högsta beredskap!


Läst 9307 ggr Kommentarer Kommentera

Här kommer film och bedömning från hoppningen på kvalitetstävlan med Marco :) Har även film på gångarterna och exteriören, om någon skulle vilja se? Tycker så klart själv det är roligare att kolla när vi hoppar än när vi rider runt några varv i en paddock i skritt, trav och galopp, hehe! Förresten har jag tittat på resultatlistorna nu, och Marco placerade sig bättre som dressyrhäst än som hopphäst..?! Aj då, jäkla bedömningssport, nu får han bli dressyrhäst istället. Nej, skämt å sido, han får vara hopphäst så länge han tycker det är skoj, men jag har faktiskt tänkt ett längre tag att jag skulle vilja starta en dressyrclear-round med honom. Hade varit kul att se vad man får för poäng och hur han hade skött sig inne på en dressyrbana. Kungsbacka RK brukar ju ha lite dressyrclear-rounder eller lättare dressyrtävlingar. Får satsa på det :)

 

 

Läst 9190 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
29
2012

Idag var jag på unghästtävling med Rivica på Kungsbacka. Hoppade först 90 cm där vi var felfria och sedan 100 cm där vi hade ett ner. Hennes andra hopptävling och hon kändes fin :) Verkade som hon tyckte det var kul!
Läst 9366 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
29
2012

I söndagskväll kom Vivi hem till oss för att kika på Hedda igen med värmekameran. Den här gången lyfte vi på alla hovarna så att hon kunde se med kameran rätt ner i hovarna. På bilden under ser ni resultatet av hoven på det skadade benet. Den är ojämt varm och på vänstersidan (på bilden sett) är det något som inte stämmer. Vi blev mer övertygade efter detta att det är en hovböld Hedda har, som bara sitter långt inne. Har nu i två nätter gjort vårvärmande omslag på henne och väntar på att något ska hända.. I måndags tog hon till och med en liten travsträcka i sin grushage och såg helt okej ut, medan igår stapplade hon omkring, för att idag på morgonen skritta som vanligt. Det går verkligen i våger och det verkar som att vad det än är i hoven (för att det är i hoven är ju bara att konstatera) rör på sig. Hoppas det försvinner ut snart!
Ni kan gå in på www.careofewards.se för att läsa mer om värmekameran och Vivis behandlingar :)


Läst 11128 ggr Kommentarer Kommentera

04:30 i morse ringde väckarklockan och en timma senare satt pappa och jag i bilen, med Marco bak i transporten, rullandes ner mot Plönninge. Idag var det nämligen dags för kvalitetstävlan, och Marco och jag var start nummer 1!


När vi kom ner plockade vi ut Marco för ID-kontroll. Gick snabbt och smidigt eftersom han är chippad. Han blev mätt, och endast till 164 cm. Han känns mycket större än Heddas 162 cm och dessutom har han nog växt sedan jag fick hem honom. Kändes lite lurigt, får be hovslagaren ta fram mätkäppen till vintern igen och checka av.

Efteråt var det på med dressyrsadeln för att börja rida lite. Det var uppehåll och gångarterna och exteriören skulle bedömas ute i paddocken. När jag satt upp var han väldigt på tårna och lite upp i luften, men så fort jag satt mig till rätta och skrittade bort till paddocken så lugnade han ner sig. Först var jag själv i paddocken och han lunkade på snällt utan att bry sig fastän det körde massa transporter, mopeder och cyklister precis bredvid. Tränade på lite tempoväxlingar i både trav och galopp och fick sedan gå in på banan. Började med traven och fick visa övergång till skritt och sedan tempoväxlingar. Visade sedan skritten och till sist galoppen där vi också fick visa tempoväxlingar. Tyckte själv att jag satsade bra på långsidorna och fick tillbaka honom rätt hyfsat, men domaren ansåg att han hade svårt att komma tillbaka i galoppen och var oelastisk i den gångarten.


Poäng gångarter och kritik:
Skritt - betyg 8: Ren och taktmässig, avspänd samt vägvinnande. Något i framvikt.
Trav - betyg 7: Ren och taktmässig, energisk. Markbunden och något i framvikt.
Galopp - betyg 7: Ren och taktmässig, avspänd. Oelastisk och i framvikt.
Allmänt intryck och ridbarhet - betyg 7: Normal framåtbjudning, samarbetsvilja och utvecklingsbarhet.

Omdöme: Harmonisk häst visad i ett gott skick.

Mina egna tankar: Dressyr-Eva säger ju att Marcos bästa gångarter helt klart är skritten och galoppen, och att traven är lite springig och ibland obalanserad. Jag håller med och blev därför glad över åttan i skritten, men lite besviken över sjuan i galoppen. Jag själv tycker att han har otroligt bärig galopp som både är lätt att länga och korta, och som är väldigt harmonisk. Hade hoppats på en åtta där. Att han är något i framvikt i alla tre gångarterna är jag väl medveten om. När han inte orkar hänger han sig gärna i handen på mig, men förhoppningsvis blir det bättre när han är starkare :) Jag tyckte i vilket fall som helst att han skötte sig fint inne på banan!


Efteråt fick pappa komma in och ta av sadeln, så var det dags för exteriörsbedömningen.

Poäng exteriör och kritik:
Typ - betyg 7: Ganska ädel och välutvecklad häst, men önskar mer naturlig resning.
Huvud, hals, bål m.m. - betyg 8: Vackert, uttrycksfullt huvud. Välformad och lågt ansatt hals och välutvecklad manke. Normal rygg och länd samt djup bål.
Extremiteter och rörelsernas korrekthet - betyg 7: Gracila leder och skenor och tåtrång på frambenen. Hastrång på bakbenen och han skruvar dem när han rör sig vilket gör att han blir instabil.

Mina egna tankar: Eftersom Marco är min lille skrutt tycker jag självklart att han skulle haft 10-10-10 eftersom han är helt perfekt precis som han är. Finns ju ingen sötare häst (Maui och Hedda delar så klart förstaplatsen med honom).


Ledde bort honom till transporten och satte på hoppsadeln, benskydd och förbygeln. Skrittade bort till manegen som var helt nypreparerad. Normalt sett så brukar det få vara två hästar inne i manegen samtidigt, en som hoppar och en nere på skrittvolten, men eftersom jag var först och hade bytt utrustning så snabbt så körde vi igång direkt. Marco gick rätt in i manegen medan dörrarna stängdes bakom honom och var hur cool som helst. Märkte att han blev lite piggare när han fattade att vi skulle hoppa :) Fick först hoppa fram på ett litet räcke, sedan var det en kombination med två galoppsprång. Första gången var det räcke in och räcke ut, men sedan gjorde de B-hindret till en oxer. När han hade hoppat kombinationen på full höjd fick han hoppa hela banan som var först kombinationen, sedan snett igenom på ett räcke och sist en linje på långsidan med oxer in och räcke ut. Det gjorde han jättefint och domaren valde att han skulle få göra extrahoppningen där de höjer linjen med oxern och räcket. Han hoppade glatt över igen och sedan var det klart. Han skötte sig exemplariskt och var till och med lite för cool där inne. Hindren var inga spektakulära (och Marco som aldrig är tittig på hinder) utan bara bommar och någon grind, så han var till och med lite nonchalant och hoppade bara vad han behövde.

Poäng hoppning och kritik:
Teknik och förmåga - betyg 7: God rytm och balans. Bra frambensteknik. Något svag ryggverkan.
Allmänt intryck och ridbarhet - betyg 7: God samarbetsvilja och sansad häst.

Omdöme: Samarbetsvillig och försiktig häst som behöver förbättra sitt avstamp. Önskvärt mer egen energi. Ryttarens inverkan - väl gynnat.

Mina egna tankar: På morgonen hade jag inga förväntningar eftersom allt handlar om dagsform och hur spänd han skulle vara på ett nytt ställe osv. När vi väl hade hoppat klart och han gjorde det så fint utan några konstigheter så hoppades jag så klart på beröm. Domaren började med fin kritik, om hur bra rytm och balans han hade, att han hade väldigt bra framben och fastän han inte överhoppade sig så var han ändå försiktig. Han fick beröm för hur sansad och samarbetsvillig han var och det lät ju jättebra. Det enda negativa han sa var att han önskade mer power i hans avstamp så att han skulle hoppa lite mer upp än fram. Hoppades så klart på att få 8, men istället blev det 7-7, vilket blev lite av en besvikelse. Han hoppade väl över hindren och var väldigt balanserad utan att vingla fram till hindren som många andra fyraåringar kan göra. Att han dessutom fick göra extrahoppningen och gjorde den bra trodde jag skulle ge honom bra poäng. Tyvärr inte, så det var lite tråkigt :(


Men Marco skötte sig jättefint hela dagen, både när jag red och i transporten, så jag är så klart nöjd med honom :) Nu ska han få åka till tandläkaren på måndag för att se om han har några vargtänder som behövs tas bort, och sedan ska han få gå på lösdrift hos Winstedts fram till oktober :)


Film från idag kommer! :)


Läst 9663 ggr Kommentarer Kommentera

I morse skulle jag skritta Hedda, men hon stapplade jättemycket i skritten och var nu svullen i sitt ben, som såg bättre ut i onsdags när Vivi var här. Idag var det mycket sämre..


Mamma tog med Hedda till Dennis och han tog av skon och klämde med tången. Hon reagerade framme vid tån och han började fila, men utan resultat. Han ville inte börja skära eftersom inget hade hänt när han filade.. Han böjde benet (höger fram) och när han böjde lågt så haltade hon rejält. Dennis tippade på någon sena..


Fler senskador vill jag verkligen inte vara med om. Hon hade sin senskada i vintras och det ska väl vara höjden av otur om samma häst ska få ytterligare en senskada inom ett år?!


Vivi använde värmekameran på Hedda i onsdags och såg då inget på senorna, så jag ringde henne i halv panik idag på jobbet och berättade vad Dennis sagt. Toppen som hon är så kom hon hem till oss redan ikväll för att kolla på Hedda igen.


Fram med värmekameran igen (fantastisk uppfinning) och titta på benen. Man såg att det benet var varmare än det andra frambenet, men senorna såg bra ut. Hon klämde och kände även på dem och Hedda stod som ett ljus och visade inga tecken på att det gjorde ont.


Kratsade alla fyra hovarna och använde även kameran där. Tre hovar såg jämna ut, men den hoven på benet där hon är halt såg annorlunda ut. På insidan var det varmare.. Kanske en hovböld trots allt?


Fast varför haltade hon då på böjprovet frågade vi oss? Kanske för att blodet stasade sig och liksom inte hann komma tillbaka. Man kan ju hoppas, en hovböld är ju guds gåva i detta läge. Hedda har haft två hovbölder tidigare, för flera år sedan. Då blev hon plötsligt jättehalt, hovslagaren skar upp det och vips så var hon frisk. Senskador och annat tråkigt tar ju så lång tid... :(


Har i alla fall lindat in hoven med bomull och jodopax, så jag hoppas verkligen att det händer något de kommande dygnen.


Jag trodde jag skulle få ha skadefria hästar några år framöver nu efter den där jäkla senskadan i vintras, men jag måste ha gjort något elakt så att jag straffas nu. Karma... Hoppas i alla fall att alla håller tummarna att Hedda snabbt blir frisk och kry så hon får ut och motionera.


Och just det ja, jag får i alla fall vara tacksam att Marco är frisk (peppa, peppa, ta i trä)!


Läst 9225 ggr Kommentarer Kommentera


Läst 9192 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
23
2012

Hälsade på Maui i tisdags!Ja, lite mosad på sista bilden..


Läst 9374 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.