Saras vardag
OKT
29
2014

Hej! Allt flyter på. Det händer inte så mycket. Ganska skönt det, förra veckan hände det allt för mycket. Marco skrittar och travar nu en hel del. Längtar till nästa vecka, då får vi börja lägga in lite galopp :) Veterinären sa ju att vi kunde börja med små, låga serier direkt när vi börjar galoppera, men väntar lite med det. Är självklart grymt sugen, men ska ta det lugnt och fint. Inte sätta igång för fort!

Hedda har jag ridit i ridhuset, så hon får gå på torrt underlag nu när hon har lite provisorisk sko. Egentligen skulle hon fixas till idag och även Marco skulle få nya skossor, men det blev framflyttat till lördag istället.

Igår var jag på Kungsbacka för att titta på Alexander Zettermans clinic. Trevligt! Får passa på när det är i närheten. I januari (eller var det februari?) ska jag även gå på Kyras clinic i Billdal. Det ser jag fram emot! I vilket fall som helst så tar jag med mig en hel del från gårdagen. Testade redan idag på båda hästarna Alex tips om att få hästen mjuk och följsam, bära sig själv m.m. Såg på Instagram att Hippson var på hans clinic idag uppåt i landet, så har de inte redan skrivit om det så kommer det nog snart. Deras sammanfattning är nog bättre än min ;)Marcobusen, på den senaste tävlingen vi gjorde, i augusti

 


Läst 13659 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
26
2014

Hej. Ska bara gnälla liiite till innan jag blir positiv igen. Glömde skriva i mitt inlägg igår att jag dessutom hade sönder ett regntäcke i veckan. Hade redan en dålig dag och när jag la på ett regntäcke på en av hästarna så fastnade det i boxdörren och revs sönder. Oddsen på det? Har även känt av domningar i mitt ena ben och tydligen är det något vi har i släkten, så nu måste jag gå till apoteket och hämta ut B-vitaminpiller som jag ska äta resten av livet. Slutligen så har det regnat så mycket att det regnat IN hos oss. På riktigt. Någon glipa uppe vid balkongen, så igår märkte vi att det var vatten på golvet på nedervåningen och såg att det droppade från taket. Fredrik fick fixa provisoriskt, men en plåtslagare får komma.

Så. Nu till det positiva. Tävlingen gick bättre idag. Hoppade en runda på 115cm. Det stod ett hinder vid den dörren som hon fjantade sig vid igår, så red förbi där flera gånger när ryttaren innan hoppade. Fick kroka i och använda ponnyskänklarna. När vi kom till det hindret använde jag rösten på henne också. Kände att hon var lite tittig, men den här gången hoppade hon. Tog oss runt banan i rasande fart med ett nedlsag. Klart bättre än igår i alla fall. Och jag tycker hennes bakben är bättre.

När vi kom hem red vi ut i första skogen med Marco och Ratzia. Marco har inte varit i skogen sedan slutet på augusti?!?! Han vilade hela tiden när jag var borta och när jag började sätta igång honom för cirka två veckor sedan har det bara blivit paddock och manege. Idag fick han i alla fall komma ut, och han var rätt vild, men hade inte väntat mig något annat. Steppade omkring och kunde knappt skritta. Travade en bit på grusvägen, vilket gick bra. När vi vände blev han heltokig och flög i luften och sparkade ut bakbenen. Nästan så stackars Ratzia blev träffad. Skrittade ganska så sansat tillbaka till transporten. 

Åkte sedan in till stan för att köpa julgranspynt. Tidigt tycker vissa, men bäst att vara ute i god tid. Första gången Fredrik och jag har en egen gran i vårt egna lilla hem. Temat fick bli vitt och silver. Kommer nog bli tjusigt, men jag lovar, vi ska inte sätta upp granen än.

Hem och tittade på världscuphoppningen. Kanon av Douglas och Henrik att vara felfria i grunden, synd på rivningarna i omhoppningen. Kul att Steve vann, Nino är en av de coolaste hästarna.

Var riktigt trött efteråt, men hade Hedda kvar att rida. Hon har en provisorisk sko på sig just nu och får inte bli blöt om hoven, så åkte bort och red i manegen. Har även köpt på Hööks en sådan där "påse" som hon får ha på sig i hagen nu. På onsdag ska vi tillbaka till hovis. Han sa att jag kunde rida henne som vanligt om hon inte hade ont i hoven, och hon kändes som vanligt. Skrittade en bra stund och tog sedan både lite trav och galopp.

Läst 14219 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
25
2014

Hej. Har inte orkat blogga i veckan då det mesta har gått dåligt. Förra veckan var riktigt bra med bra träningar m.m. Den här veckan vill jag helst radera. Började med att Hedda var tjock i ett bakben på tisdagen. Tog henne på linan för att se hur hon rörde sig och i traven gick hon inte rent. Lindade henne med Back on Track och på kvällen var hon inte svullen längre, men la ett jodopaxomslag. Onsdag morgon kändes benet bra och när jag tog henne på linan såg det bra ut. Torsdag morgon var benet däremot svullet igen, men det syntes ingen hälta. Fredag morgon var hon suuupertjock och jag tänkte att hon åkt på en senskada igen. Skadade senor är något som börjat hemsöka mig, så varför inte? Såg dock ren ut när hon travade iväg till hagen.

När mamma kom hem efter jobbet igår klockan ett hade Ratzia fått kolik.. Igen! Andra gången hon får gaskolik på sex veckor, och förra gången var det liknande väder; blött men varmt. Veterinären fick komma hem och hon tror att det är något hon pillar i sig i hagen som hon inte tål, som jäser. I och med vädret så går de bara på grus nu, så undra vad det kan vara. Verkar som om hon är extra känslig och att hon får kolik känns inte alls bra, så ringde till hennes ägare. Tänkte om det var bättre att hon flyttade hem igen, men hon ville att vi skulle släppa henne i gräshage istället. Har dock hört att det kan vara något med gräset nu och vet. tyckte väl det var bättre med grus. Suck, känns inte bra alls. Tänk om hon får det igen och det går riktigt illa? 

Åter till Hedda. När veterinären var hemma på eftermiddagen och hjälpte till med Ratzia så bad mamma henne kolla på Heddas tjocka ben. På morgonen när jag släppte ut henne i hagen travade hon som sagt utan problem, men nu kunde hon plötsligt knappt stödja på benet och var tregradigt halt!! Veterinären var övertygad om att det var en hovböld och mamma fick åka till hovslagaren (han är bäst, borde säga det till honom lite oftare). Han fick skära, och det var en hovböld! Tack Gud! Äntligen! Det enda positiva denna vecka (eller peppar peppar så går Marcos igångsättning bra). Kanske konstigt tycker ni, men ni anar inte hur många gånger vi trott att det "bara" varit en hovböld, och så har det sedan visat sig vara mycket allvarligare, typ blödning på sena.

Både Ratzia och Hedda skulle tävlat i helgen, men så blev det givetvis inte. Åkte med Rivica idag och hoppade 110cm. Hon gick super på träningen förra veckan och kändes bra på framhoppningen idag. Dock gick det skit inne på banan. Alltså riktigt skitdåligt. Vänder upp mot 6A o B, som står på ena långsidan, och Rivica spänner sig och springar på sidan. Gör ett nytt försök, men hon är lika tittig igen och drar in mot mitten. Jag upplevde inte att det var själva hindret hon var tittig på, utan öppningen i sargen snett bakom inhoppet. Hon var jättespänd när vi passerade. Sååå tråkigt. Hon brukar aldrig vara tittig på hopptävlingar, men det är så här hon kan vara på dressyrtävlingar, att hon plötsligt får för sig att sargen, läktaren eller något annat är farligt, och blir jättespänd och försöker springa in mot mitten. Inte kul om hon blir så på hopptävlingarna också och inte kan fokusera på hindren. Är anmäld till första klassen imorgon, och är inte alls pepp, men får försöka igen.

Alltså, jag brukar kunna ladda om och tänka positivt, men just den här veckan har varit tung och för många tråkigheter. Givetvis fler saker än vad jag skriver här ovan..

Olikt henne.. Hoppas på bättre fokus imorgon, både hos henne och mig.


Läst 13830 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
19
2014

Har tittat på världscuphoppningen idag. Äntligen har det börjat igen! :) Jättekul att Douglas och Casello var dubbelt felfria och tog en placering. Heja!! Annars var höjdpunkten att se Meredith och Fendi (Fibonacci). Hon har ju alltid varit min favorit, och jisses så bra hon och Fendi passar ihop. Drömhäst! 

Mamma och jag red ut i morse med Rivica och Hedda. Tog en lugn tur i första skogen med skritt och trav. De intervalltränades i galoppbacken igår, så var skönt med en lite lugnare tur idag.

 

Dream Purple Music med sitt purple pannband :) Ser ni vilken fjantig liten pannlugg hon har också? Hon har alltid bara haft några strån som delar sig i en liten mittbena. Nåja, söt är hon ändå :)

Marco överraskade med ytterligare ett lugnt och sansat ridpass idag. Inget bus, bråk eller annat stök. Skritt på lång tygel en bra stund och sedan jobba lite i skritten. Trav med övergångar och några skänkelvikningar. Lite skänkelvikningar i skritt efteråt och sedan lång tygel igen. Är detta lugnet före stormen? Den som lever får se..

 


Läst 13962 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
18
2014

Gick upp strax efter sex i morse och gjorde mig i ordning och gick ut till stallet. Gav hästarna frukost och gjorde sedan i ordning Marco. 07:20 var han lastad och vi åkte bort till manegen. Så härligt att vara helt själv tidigt på morgonen. Dessutom var han lika lugn som igår. Jag hoppade upp och han skrittade iväg på LÅNGA tyglar, i riktig skritt! Inget steppande eller bockande alltså. Haha, det är ju hur normalt som helst att börja skritta fram på långa tyglar egentligen, det gör väl nästan alla (?) och med Hedda, Rivica och Ratzia är det alltid så. Marco däremot är inte som alla andra, men det vet ni redan. Är i vilket fall som helst riktigt glad att han för tillfället har taggat ner. Njuter så länge det varar.

Fick öka på traven idag också, så nu blev det dubbelt så mycket (fortfarande väldigt lite dock, men vi tar det lugnt och gör som vet. har sagt). Även där; jättelugn och lyssnade fint. Detta var fjärde dagen med trav, så rider fortfarande bara runt på spåret och snett igenom. Veterinären sa inget om böjda spår, men väntar lite med det och börjar lägga in lite större volter nästa vecka. Blir mycket övergångar så länge på det raka spåret, så att han inte blir uttråkad.

När vi kom hem så spolade jag benen på honom och sedan fick han gå ut i hagen med sitt nya täcke från Hööks. Gjorde sedan i ordning Ratzia. Hon hade fått som en liten blåsa inne i munnen i kinden, så satte på henne hackamoret. Det är ett ponnyhack vi har, som jag brukar använda på Hedda lite då och då. Det fungerade fint på Ratzia tycker jag. Får dock se hur det fungerar imorgon när vi ska hoppa. Då är hon alltid lite mer taggad och stark, men vi får försöka så gott det går :)

Mamma och Titti åkte till skogen med Rivica och Hedda för en ridtur, medan jag red Ratzia hemma, så alla hästarna är ridna och stallet fixat. Helt skumt att ha en hel dag utan planer framför sig.Marco i manegen i morseRatzia med hacket

 

Eftersom han är kille måste han så klart ha blått täcke! ;)

 

En bild från hoppträningen i tisdags 


Läst 13119 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
17
2014

Vilken lugn fredag det blev. Hade möte på jobbet i morse och sedan slutade jag klockan fyra. Mamma skulle rida ut med Rivica och Hedda idag och jag skulle rida Marco och Ratzia. Mamma slutade jobbet klockan ett och när jag kom hem hade hon redan hunnit rida både Rivica, Hedda och Ratzia. Jahopp.. Då var det bara Marcobus kvar. Honom är det bara jag som rider, med tanke på att han har lite störningar. Vill inte att lilla mamma ska drutta i backen och slå sig. Visste ni förresten att hon trillade av Ratzia när jag var borta? Hon skulle sitta upp och Ratzia var lite spänd och ville inte riktigt stå still, så när mamma så graciöst ska svinga benet över sadeln så hoppar Ratzia till. Mamma dimper ner i asfalten på andra sidan.

Tillbaka dit vi var.. Marco. Han var helt ooo-troligt lugn idag. Alltså, så lugn att jag funderade på om han verkligen var frisk. Han brukar ALLTID, varje sig han har haft vila eller är i full gång, vara stissig och överladdad precis när man börjar rida. Ibland tar det ett varv så har han lugnat ned sig. Ibland tar det tio, tjugo eller trettio varv. Eller så är han helt enkelt vild hela passet (okej, det händer inte ofta). Idag var han däremot lugn som en filbunke från det att jag satte foten i stigbygeln till att jag hoppade av. Jaw-dropping..

Trots att vi red ute i blåsten så var han helt avspänd hela passet. Travade på lugnt och fint och fick trava över tre bommar också. Blir intressant att se om han är lika lugn imorgon. Då ska vi öka på traven också :)

Ett litet skutt med Hedda häromdagen :)


Läst 12247 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
16
2014

Hade nästan glömt hur ruggigt vädret är i Sverige under hösten. Öööösregn idag på morgonen/förmiddagen. På med massa kläder och ut till stallet. Red Marco i paddocken och longerade Hedda. Dagar som dessa önskar man att en manege plötsligt skulle växa fram på tomten. Skönt i alla fall att jag bara hade Hedda och Marco att motionera idag, då mamma skulle träna dressyr med Ratzia och sedan rida Rivica.

Innan jag åkte på semester köpte jag en sådan där lekboll på Hööks till Marco, så att han skulle ha något att roa sig med i sjukhagen. Han har bitit i den någon gång, men insett att den inte går att äta och då inte varit speciellt intresserad. Igår började han däremot plötsligt sparka på den och hålla på! Fipplade som bara den för att få upp mobilen, och lyckades väl filma i två sekunder, sedan ville han inte leka mer. Typiskt..

Nu ska jag alldeles strax sova. Ska bara äta några godisar till. Svenskt lösgodis! Som jag saknat det. Godis utomlands är inte alls lika gott, och lakrits är det ofta väldigt ont om. Så nu sitter jag här med en påse med mängder av lakrits och lite annat smått och gott. Mums!


Läst 10749 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
16
2014

Bara varit hemma i fem dagar men har redan hunnit med två hoppträningar för Ewa. Nu kör vi, helt enkelt! I tisdags var jag och hoppade med Ratzia. Hon fick vila en vecka medan jag var borta, annars har mamma ridit henne, men hon har inte hoppat något. På träningen var hon helt grym! Ewa tyckte hon hade blivit jättefin och förbättrat sin hoppning. Jag kan bara hålla med, hon kändes super. Var väldigt positiv och tyckte det var kul att få komma ut och hoppa igen. Hon till och med drog ner huvudet efter hindren i början och försökte sig på några minibockar (no result). Dessutom var hon inte det minsta rädd för läktaren, som ni vet att hon varit tidigare. Hon reagerade inte en enda gång, fastän det var några där.

Jag var supernöjd efter träningen. Hon fick hoppa en liten studs och sedan tre galoppsprång till ett räcke, hon fick hoppa en kombination som kom väldigt snabbt ur sväng och vattenmattan som hon hoppat väldigt stort på tidigare hoppade hon nu normalt över. Dessutom såg jag att vi fick en liten tokig distans till en oxer som kom fort ur sväng, så då fick jag smacka på henne, och hon lyssnade fram direkt. Ja, jag är skitnöjd helt enkelt!

Film nedan.

Med Rivica hopptränade jag igår. Vet inte om ni läst på mammas blogg, men hon ska ju sluta tävla dressyr (satsar en peng på att hon snart blir tävlingssugen igen). Mamma är nämligen trött på att inte komma hem med pris efter varje start, så nu ger hon upp och överlåter Rivica till mig som hopphäst. Det är bara att tacka och ta emot! Jag är glad om jag får hoppa så många hästar som möjligt, och extra kul att alla fyra i stallet är så olika, då måste jag ju utvecklas lite i alla fall :)

I vilket fall som helst! Har ingen film från Rivicas träning då jag åkte själv, men vi gjorde samma övningar och Rivica fick hoppa lite högre. De flesta hindren låg på 110 och 115, men även några på 120. Och hon var också helt grym! Tyckte det var superkul, men drog inte iväg med mig utan satte jag en galopp på henne så höll hon den till jag bad om ett annat tempo. Hon var verkligen duktig!

 

En bild på Hedda i höstsolen häromdagen. Hon fick nya skor och sulor hos hovslagaren igår. Och dessutom fick hon jättefint beröm när de pratade avel, att Hedda har det bästa huvudet! Det har hon verkligen. Bästa psyket och ett hjärta av guld. Vill nästan lipa när jag tänker det.

Annat jag tänker på är hingstar. Fy vad jobbigt! Jag var väldigt inne på Camaro M, men nu är jag inte helt hundra längre. Han är 165 och Hedda är 162, och det sägs ju att första fölet brukar bli lite mindre. Vill inte att det ska bli som med Maui, en liten pyttis. Måste också vara en med hög dräktighet. Till exempel tycker Thomas att jag ska betäcka Hedda med Arnold Assarssons hingst Bravour, som är superfin, men när mamma och jag kollade statistiken igår kväll så var det inte alls många som hade tagit sig.. :/ Är även lite inne på Cartier, som Ratzia är efter. Han är ca 169cm, har dryga 90% dräktighet. Ja, ja, får fortsätta spåna i denna djungel..


Läst 10536 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
14
2014

Jippie, bästa nyheten idag! Marco blev friskförklarad hos veterinären! Tjoho! Han hade ju sträckt kotsenskidan och detta var tredje besöket hos vet. och allt såg nu bra ut. Han har ultraljudats och det har varit böjprov. Idag visade han ingenting på böjprov och ingenting på volten. Vad han däremot visade på volten var tydligen fantastisk rodeo. Skitglad att få springa runt där och visa upp sig och alla sina akrobatkonster.

Nu får jag börja trava honom och det är cirka 300 m trav som gäller, och var tredje dag får vi öka på med cirka 300 m. Om tre veckor kan vi börja lägga in galopp i ridpassen. Bommar på marken kan vi börja leka med direkt om vi så önskar och vet. sa att små serier med kuber och kryss kan jag lägga in när vi börjat galoppera. "Riktig" hoppning om sex veckor om allt går som det ska. Skoj! Nu får vi hoppas att han kan hålla sig frisk och INTE BUSA I HAGEN. 

 


Läst 11636 ggr Kommentarer Kommentera

Som ni kanske vet (eller inte vet) så firar Resia 40 år i år. Jag har fått äran att lotta ut en snygg kabinväska (av perfekta måttet) från märket Epic, designad av Peter Apelgren.

Tävlingen håller jag på min andra blogg, http://aamaziing.se , men ville självklart tipsa om den även här :) Det är enkelt att delta; lämna bara en kommentar med namn och mailadress och skriv en liten text med ditt bästa/roligaste reseminne :) Jag kommer att slumpa fram en vinnare på söndag. Texten spelar alltså egentligen ingen roll, det är bara för att jag ska få lite inspirerande och roliga saker att läsa (förhoppningsvis) ;)


Läst 11699 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.